Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

Új innovációk a BME Z10 Őszi Akcelerátor Programban

2023. 01. 12.

Újabb ígéretes hallgatói startupok mutatkoztak be a BME Z10 Őszi Akcelerátor Programban. A szakmai továbbképzésben részesülő fiatalok már a befektetők előtt is pitch-eltek.

Összesen 6, fiatal innovátorokból álló formáció vett részt a 2022-es a BME Z10 Őszi Akcelerátor Programban. A csapatok mindegyikének van műegyetemi érdekeltsége: az innoválók között van BME-s hallgató vagy intézményi ifjú kutató. A bemutatott témák tárháza rendkívül sokszínű, az innováció lehetőségének széles palettájáról tanúskodtak a csapatok elképzelései.

Az egyik csapat egy újszerű, kiterjesztett valóságon (Augmented Reality, AR) alapuló alkalmazást álmodott meg, míg egy másik team a fenntarthatóságot az újrahasznosítható anyagok, illetve az öko szemléletű közösségépítés oldaláról közelítette meg. Központi témák voltak az energiaválsággal összefüggésben a hatékonysággal és alternatív energiaforrásokkal kapcsolatos javaslatok: terítékre kerültek a napelemben rejlő, még kevésbé kiaknázott lehetőségek, valamint a műanyag-újrahasznosítással kapcsolatos újítások is. A programban résztvevő további csapat pedig egy orvosi-klinikai vizsgálatról osztotta meg elképzeléseit.

A Demo Day-an bemutatott ötletek az érettségüket tekintve is sokszínűek: voltak köztük egészen friss, újszerű javaslatok, BME-s kutatásokra alapuló innováció, továbbá beneveztek a programra már több éves tapasztalattal rendelkező megoldásokkal is.

2022-ben immáron kilencedik alkalommal indították el a hallgatói ötletek inkubálását segítő kezdeményezést, amelyben a Műegyetem az őszi Akcelerátor keretében az MVM Smart Future Labbel működik együtt.

A programra olyan fiatalok, csapatok, kutatók jelentkezését várták, akiknek van már egy innovatív ötletük, ám még a részletek kidolgozása, a vállalatalapítás és a piacra dobás előtt állnak, és a továbblépéshez tőkebefektetőkre lesz szükségük. Az Akcelerátor Program kiválasztottjaiként lehetőséget kaptak arra, hogy ötleteiket egy életképes üzleti modell fejlesztésével befektetésre kész vállalkozásban próbálják ki, és közben együtt dolgozzanak más ötletgazdákkal és mentorokkal.

A programra jelentkező formációk egy 5 hetes, mentorálással, „hard” és „soft skill” készségek (pl. önismeret, hatékony csapatmunka, üzleti és pénzügyi modellezés, iparjogvédelem, piaci elemzés nyilvános beszéd, prezentációs készségek) és vállalkozói ismeretek átadásával egybekötött továbbképzésen vettek részt, amely a szerzett tudáson túl a legjobbak számára akár le is rövidítheti a piacra kerülés hosszát. Az 5 alkalmas tréningsorozat ugyanis egy Demo Day-jel zárult, ahol a csapatok már befektetők előtt egy mindössze 5 perces időkeretű pitch beszédben mutatták be innovációjuk, üzleti modelljük és a közeljövő terveit, remélve, hogy megkapják a szolgáltatásuk vagy termékük későbbi életciklusához szükséges tőkebefektetési ajánlatot.

A BME Z10 Őszi Akcelerátor Programot záró Demo Day-en részt vettek az MVM Smart Future Lab képviselői, akik egyben az őszi Akcelerátor program partnerei is. Továbbá jelen volt a Hungarian Business Angel Network (HunBan) képviselője is.

Az inkubációs program tovább folytatódik: a következő lépésben a befektetők és a startup csapatok tárgyalásokba kezdenek a potenciális együttműködési és pénzügyi befektetési lehetőségekről, és folytatódhat tovább az értékteremtő munka.

A szervezők sikeresnek ítélték a 2022. őszi Z10 Akcelerátor programot, és már tervezik a következő, tavaszi Akcelerátort, mely várhatóan 2023 tavaszán indul majd.

 

BME Z10 inkubációs központ a BME Z épületének 10. emeletén található a műegyetemi kampuszon. A Z10 az ország egyik első egyetemi inkubátora, amelynek akcelerátor programjában eddig több mint 600 hallgató mintegy 150 ötlettel jelentkezett. Az elmúlt években 16 sikeres hallgatói startup összesen 1.6 milliárd forint befektetést szerzett, közülük többen ma is a Z10-ben építik innovatív vállalkozásukat.

 

Ők már velünk vannak! 

 

Nézd meg azokat az innovatív startupokat, akiknek az útját a BME Z10 egyengette.

 

 

TZS-KJ

Fotók forrása: Z10