Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

A Műegyetem történetének kiválóságai voltak

2022. 10. 11.

A Műegyetem vezetői a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatójának meghívására emléksétán vettek részt a Fiumei úti sírkertben, ahol megismerkedtek a Műegyetem egykori kiválóságainak nyughelyeivel.

Steindl Imrére, az Országház tervezőjére, a Nemzeti Örökség Intézete szervezett megemlékezést halálának 120. évfordulója alkalmából a Fiumei úti sírkertben. A megemlékezésen részt vett a Műegyetem rektora, Czigány Tibor akadémikus is. Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója, egykori műegyetemi diák, folyamatszervező épületgépész mérnök, a személyes találkozón hívta meg az egyetem vezetőit egy emléksétára, melynek keretében a Műegyetemhez köthető hírességek síremlékeit tekinthetik meg.

Október első hétfőjén az egyetem vezetői nemcsak a Műegyetemhez kötődő történelmi személyiségek nyughelyeit járták végig, hanem a Nemzeti Örökség Intézet munkatársának, Farkas Edit szakértőnek vezetésével a sírkert történetéből is ízelítőt kaptak. Itt nyugszanak legnagyobb számban a magyar történelem és kultúra nagyjai, a síremlékek jelentős része művészettörténeti érték, híres építészek, szobrászok alkotása. A sírkertben külön parcellát kaptak a művészek, a jakobinusok, az 1848-as és 1956-os forradalmak hősei. A gazdag növény- és állatvilágáról is ismert, arborétumnak is beillő nagy temetőkert 56 hektáron terül el. A páratlan sírkert 2016 óta áll a Nemzeti Örökség Intézete kezelésében, és fogadja immár méltó módon látogatóit. A kisebb záporokkal tarkított séta helyenként interaktívvá vált, hiszen a BME vezetői is jól ismerik nagy elődjeik történetét. A résztvevők többek között megtekintették Stoczek József, Walder Gyula, Szily Kálmán és a Nobel díjas Oláh György sírhelyét.   

A temető fala egészen a XIX. század közepéig a legnagyobb presztízsű temetkezési hely volt. Érdekessége, hogy a kerítés mellett, annak teljes hosszában egy alagút fut, melyet a sírhelyeknek megfelelően elfalazott kamrákra osztottak, ezekben pedig fémkoporsókban pihennek az elhunytak. Deák Ferenc mauzóleuma volt az egyik első, melyet központi helyen építettek fel. A Fiumei úti sírkertben az ország 7 ezer védett sírja, síremléke közül 1700 található, melyeket az állam gondoz.

Az örök nyugalmat nem lehet teljesen szó szerinti érteni, ugyanis a temető átrendezéseikor, vagy az elhunytak más temetőkből történő áthozásakor több alkalommal is sor került áttemetésre. Vásárhelyi Pál vízépítő mérnök például most negyedik sírhelyén nyugszik.

A látogatás végén a Nemzeti Örökség Intézete munkatársa elmondta: minden érdeklődő műegyetemistát várnak programjaikra, hogy megismerkedjenek a Fiumei úti sírkert mintegy 170 éves történelmével, ahol a természettudósok mellett Ady, Jókai, Arany, Kossuth, Erkel, Faludy, Jancsó és Kertész Imre sírját is felkereshetik.

 

 

KJ

Fotó: Geberle B.