Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

Egyre több külföldi diák választja a Műegyetemet

2022. 09. 28.

Júliusban mintegy 300 külföldi hallgató vette át diplomáját a Műegyetemen, az új tanévben közel 800 új diákkal bővül az egyetem nemzetközi közössége.

Ünnepélyes keretek között 2022. szeptember 26-án került sor a Műegyetem Nemzetközi tanévnyitójára. A közel 800 új hallgatót Koczkáné Csiszár Emília nemzetközi rektorhelyettes köszöntötte: „Egyetemünk egyedülálló előnye és kivételes erőssége, hogy nemcsak mérnöki és informatikai, hanem természettudományi, közgazdasági és társadalomtudományi területen is a legjobb képzéseket kínáljuk. Ezek sokféleségének köszönhetően a különböző tudományterületeket szélesebb körben megértő, komplex problémamegoldó készségekkel rendelkező szakembereket képzünk a társadalomnak.”

A BME 1984 óta kínál angol nyelvű képzéseket. Jelenleg a 8 karon 6 BSc, és 17 MSc képzés, valamint 13 doktori képzés közül választhatnak a világ különböző országaiból érkező fiatalok. A külföldi hallgatók tanulmányait különféle ösztöndíjprogramok segítik, melyek közül a Stipendium Hungaricum ösztöndíj program a legjelentősebb.

Az ünnepség díszvendége, az egyetem korábbi rektora Józsa János személyes hangvételű beszéddel üdvözölte az első éveseket.Barátkozz! Mutasd be nemzeti kultúrádat és légy rá büszke! Legyél hazád és nemzeted hírnöke nálunk, később pedig róluk mesélj otthon, vagy bárhol a világban! Ne feledd, az itt megszerzett diplomád világszerte ismert és elismert, amellyel biztonságosan tervezheted a jövőt.”- tanácsolta az új hallgatóknak.

A hallgatói fogadalomtétel szövegét Bíró Anna az Idegen Nyelvű Oktatási Igazgatóság nemzetközi koordinátora mondta el. Az elsőévesek nevében Mia Lakic a Villamosmérnöki és Informatikai Kar elsőéves hallgatója szólt a közönséghez. „A BME egy új fejezetet nyitott az életemben. Ez az utazás életem egyik legnagyobb kihívása, amelyet teljesítenem kell és valószínűleg közületek is sokan élik meg ezt most így. Kívánom, hogy legyetek ti is bátrak, kitartóak és gratulálok a döntésetekhez, hogy egy új életet kezdtek Magyarországon a Műegyetem hallgatójaként.”-bíztatta hallgató társait.

A felsőbb éves hallgatók nevében Nagy Levente az Egyetemi Hallgatói Képviselet (EHK) tagja köszöntötte az új hallgatókat. „Amikor elkezdtem tanulmányaimat, örültem, hogy egy ilyen jól ismert egyetem tagjává válhatok, amely gazdag történelme a 18. századig vezet. Itt töltött éveimben sok tapasztalatra tettem szert, különleges élményekkel és barátságokkal lettem gazdagabb.”-elevenítette fel egyetemi tanulmányainak kezdetét Nagy Levente. Hasznos tanácsként felhívta az első évesek figyelmét a jól működő nemzetközi mentorhálózatra, amelynek tagjai a kötelező és adminisztrációs feladataikon túl eseményeket is szerveznek az egyetemisták számára.

A beszédeket követően Koczkáné Csiszár Emília nemzetközi rektorhelyettes a külföldi hallgatók számára is megnyitotta az új tanévet.

Az ünnepséget a hagyományokhoz híven a magyar Himnusz zárta.

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Csoport-KJ

Fotó: Geberle B.