Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

Újra a legjobbak között a BME logisztikai mérnökhallgatói

2016. 04. 08.

Két dobogós helyet és egy különdíjat is szereztek a műegyetemisták az egymillió forint összdíjazású Országos Logisztikai Csapatbajnokságon.

A Nagyvállalatok Logisztikai Vezetőinek Klubja Közhasznú Egyesület harmadik alkalommal rendezte meg az országos szintű csapatbajnokságot a felsőoktatási intézmények nappali tagozatos, logisztikát tanuló hallgatóinak, azaz, „a jövő logisztikusainak”. A verseny célja, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítson olyan kiváló tehetségű fiataloknak, akik élethivatásként tekintenek a logisztikára. A megmérettetésen indulóknak több fordulón át tanúbizonyságot kellett tenniük lexikális tudásukról, gyakorlati szemléletükről, a csapatmunkájukról, a folyamatok gyors átlátásáról, valamint vezetői és innovációs készségeikről.

A bajnokságon 25 hallgatói csapat, köztük több határon túli, magyar ajkú társaság nevezett. Idén először jelentkeztek olyan „vegyes” csapatok is, amelyek tagjai több, különböző felsőoktatási intézményben tanulnak. Az utolsó fordulót március végén Gyálon, az esettanulmányokat is biztosító Diebold Magyarország Kft. gyártócsarnokában rendezték. A döntőbe a legjobb 6 csapat jutott be. Szoros verseny után az első helyezést végül a győri Széchenyi István Egyetem diákjai szerezték meg, ám a tabellát összességében továbbra is a BME uralja: mindössze néhány pontnyi különbséggel műegyetemisták végeztek a második és a harmadik helyen, és egy további BME-s csapat jutott a legjobb hat közé.

Fotó: BME KJK Anyagmozgatási és Logisztikai rendszerek Tanszék

„Három éve folyamatosan dobogós helyen szerepel legalább két csapatunk, ezt egyetlen más magyarországi felsőoktatási intézmény sem mondhatja el magáról. Eredményeink bizonyítják, hogy diákjaink képesek a legmagasabb színvonalon teljesíteni. Ez a kitartó és közös munka, a hallgatók és oktatóik közös hozománya, a szakma iránti tisztelet, szeretet és feltétlen alázat jele. A sikerünk másik kulcsa az együttműködés a szakmai partnerek, a hallgatók és az oktatók között, ezen túl a jó tantervi tematika és a tanszékünkön összpontosuló szakértelem is segíti a fiatalok fejlődését” – fejtette ki a verseny egyik szakmai mentora, Bóna Krisztián, a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar Anyagmozgatási és Logisztikai Rendszerek Tanszék tanszékvezető-helyettese. Tapasztalatai alapján „idén is kiváló javaslatokat tettek a fiatalok”. Új megoldásokkal is előálltak: megjelentek olyan infokommunikációs, 3D modellezős technológiák, amelyeket eddig kevésbé használtak a versenyzők. „A csapatok a felkészülés és a feladatok megvalósítása közben is sokat tanultak és fejlődtek” – fűzte hozzá a KJK oktatója.

„A bajnokság emeli a logisztikai szakma presztízsét”– jegyezte meg a Bóna Krisztián. A vállalatokkal közösen rendezett verseny jó lehetőség arra, hogy az ipari partnerek megismerjék a felsőoktatási műhelyekben folyó munkát, és lássák, mennyire képesek az egyes műhelyek felvenni a szakma „rezgéseit” és reagálni a kihívásokra. „Világviszonylatban is egyre jelentősebb a logisztikai képzés, hiszen a globális piacra termelő iparnak egyre több logisztikai ismeretekkel rendelkező szakemberre van szüksége. A Műegyetemen ebben az évben már 100 logisztikai mérnök alapszakos hallgató kezdte meg tanulmányait.”

A harmadik Országos Csapatbajnokság helyezettjei:

1. helyezett:

The A-Team – Széchenyi István Egyetem, Győr (Erdélyi Balázs Norbert, Jánoki Zsolt, Richter Judit, Szélpál Tímea Marianna, Tóth Barnabás Zoltán), felkészítő tanáruk: Nagy Zoltán András

2. helyezett

AILOGáció 3ME – Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (Bóvári Franciska, Fehér Tamás, Novák Júlia, Szereda Natalja, Udvari Benjámin), felkészítő tanáruk: Lénárt Balázs

3. helyezett

Pirítós – Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (Horváth Kinga, Juhász Bence, Kincsem Bence, Major Márton, Tichy Roland), felkészítő tanáruk: Bokor Zoltán

 

A Levegő Munkacsoport 50.000 forintos különdíját a BME Pirítós csapata nyerte el. Az elismeréssel azt a csapatot tüntették ki, amely a versenyben leginkább érvényre juttatta megoldásaiban a „zöld gondolatot”, azaz, a környezetvédelmi szempontokat és a fenntarthatóságot.

Az ünnepélyes díjátadás május 26-án, Sümegen a Nagyvállalatok Logisztikai Vezetőinek 10. jubileumi konferenciáján lesz, ahol a győztes csapatok bemutathatják az esettanulmány-megoldásaikat is.

(A korábbi évek versenyéről és a műegyetemi helyezésekről a bme.hu 2015-ben és 2014-ben is tudósított.)