Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

Nem Krausz Ferenc az első volt BME-s, aki Szent István-rendet kapott

2024. 08. 21.
Krausz Ferenc

A Műegyetemen végzett fizikus azt mondta, csapata célja lerakni a jövő megelőző orvoslásának alapjait.

Az államalapítás ünnepe alkalmából odaítélt kitüntetések sorában átadták a jelenlegi legmagasabb állami elismerést, a Magyar Szent István-rendet is, amelyet ezúttal Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikus vehetett át.

Az eredetileg - párhuzamosan az ELTE-vel - a Műegyetemen diplomázó, majd kutatni is itt kezdő szakember 2013 óta a 21. kitüntetett. Az első BME-diplomás Rubik Ernő játéktervező, építész volt, aki 2014-ben kapta meg a kitüntetést. Az utóbbi években egyébként a BME által alapított Neumann-professzori cím két másik birtokosát is elismerték a Magyar Szent István-renddel: 2021-ben Lovász László matematikust, tavaly pedig Karikó Katalin Nobel-díjas kutatóbiológust.

Krausz Ferenc Sulyok Tamás köztársasági elnöktől, a Sándor-palotában vette át a díjat. Sulyok Tamás emlékeztetett rá, hogy Krausz Ferenc és társai olyan új eszközöket adtak az emberiség kezébe, amelyekkel vizsgálhatóvá váltak az atomokat felépítő elektronok mozgásai és energiaváltozásai, és ezzel végtelen távlatokat nyitottak.

"A fénysugár, amellyel Krausz Ferenc világít, egy eddig teljesen ismeretlen dimenziót tesz láthatóvá. A felfedezés életeket menthet az orvoslásban, megújíthatja a fizika és kémia számos tételét, elméletek újragondolására késztet más kutatókat, mozgásba hozza a világot"

- idézte a köztársasági elnököt az MTI tudósítása.

Krausz Ferenc azt mondta, az általa felépített csapat célja lerakni a jövő megelőző orvoslásának alapjait, hogy egy, a mainál sokkal hatékonyabban működő egészségvédelmet tudjanak nemcsak Magyarországon, hanem reményeik szerint az egész világon létrehozni.

Rektori Kabinet, Kommunikációs Igazgatóság

fotó: MTI