Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

Közel 500 új taggal bővült a BME nemzetközi hallgatói közössége

2023. 10. 03.

A Műegyetem Központi épületének Aulájában rendezett nemzetközi tanévnyitó ünnepséggel közel 500 új külföldi hallgató kezdi meg tanulmányait a BME valamelyik angol nyelvű képzésében.

Ünnepélyes keretek között 2023. október 2-án került sor a Műegyetem Nemzetközi tanévnyitójára. Ebben a tanévben 476 új hallgató kezdte meg tanulmányait az Egyetemen.

Csiszár Emília nemzetközi rektorhelyettes az elsőéveseket köszöntötte és figyelmükbe ajánlotta, hogy műegyetemistaként egy nagy nemzetközi közösség részévé is válnak, hiszen a BME tagja az EELISA Európai Egyetemi Szövetségnek, amely 10 európai egyetem együttműködésével jött létre. „Az EELISA a jövő egyetemét alakítja a mérnöki tudományok területén. Azt szoktuk mondani leendő hallgatóinknak: csatlakozz a BME-hez, és 10 európai egyetem hallgatója leszel! Az EELISA megnyitja önök előtt az utat az európai oktatás és az európai diplomák felé.”- mondta el Csiszár Emília, aki köszöntője végén reményét fejezte ki, hogy az egyetem elvégzése után a hallgatók második otthonuknak tekintik majd Budapestet.

Báló András a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatási képzési főosztályvezetője köszöntőjében visszatekintett a felsőoktatás közel ezeréves európai történetére, felidézve hogyan vált egyre fontosabbá a mérnöki tudományok oktatása. Kiemelte, hogy a Műegyetem elődje volt az első európai polgári mérnökképző intézet. Az egyetem mai helyzetéről elmondta, ma a BME a világ legjobb egyetemeinek felső 5%-ba tartozik, további 10 magyar egyetemmel együtt. A kormány az elmúlt években sikeres erőfeszítéseket tett a magyar egyetemek versenyképességnek javítására, melyeket a jövőben is folytatni kíván. Az egyik cél, hogy a világ legjobb 100 egyetem között is legyen magyar felsőoktatási intézmény. Báló András felhívta a külföldi hallgatók figyelmét arra is, hogy a BME diploma nemcsak a nemzetközi rangsorok szerint értékes, hanem a munkaerő piacon is, hiszen ezzel a diplomával szinte azonnal, az átlagosnál jóval magasabb fizetésért tudnak elhelyezkedni.

Az ünnepi, nemzetközi tanévnyitón jelen voltak:

házigazdaként: Csiszár Emília nemzetközi rektorhelyettes, Verseghi-Nagy Miklós kancellár,

díszvendégként: Báló András a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatási főosztályvezetője.

Az egyetem és a karok vezetését képviselte:

Kovács Nauzika, az Építőmérnöki Kar dékánhelyettese, Hős Csaba, a Gépészmérnöki Kar dékánhelyettese, Gyetvainé  Balogh Ágnes, az Építészmérnöki Kar dékánhelyettese, Hell Zoltán, egyetemi tanár, Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar, Udvary Eszter, egyetemi docens, Villamosmérnöki és Informatikai Kar, Mészáros Ferenc, a Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar dékánhelyettese, Prok István, a Természettudományi Kar dékánhelyettese,  Szalmáné Csete Mária, a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar dékánhelyettese, valamint Nagy Levente, az  Egyetemi Hallgatói Képviselet tagja.

Az ünnepség levezetője Mozsár Eszter, a Rektori Kabinet ügyvivő szakértője volt.

Az eseményt élőben, online is követhették az érdeklődők.

Az ünnepségen a Műegyetemi Kórus a VIII. Henrik Pastime című zeneművet adta elő. Ezt követően Vígh László Gergely a Rektori Kabinet Idegen Nyelvű Oktatási Igazgatóságának igazgatója gratulált az első éveseknek a sikeres felvételihez. „A BME rangos felsőoktatási intézmény, amely a világ egyetemeinek legjobb 5%-ába tartozik. A Műegyetemnek több mint 70 nemzetközi intézménnyel van különböző oktatási programjai. Ezek az együttműködések növelik a BME versenyképességét és egyben széleskörű lehetőséget kínálnak az egyetem hallgatóinak.”- hívta fel az elsőévesek figyelmét a BME Nemzetközi beágyazottságára az igazgató.  

A hallgatói fogadalomtétel szövegét Pálóczi Zsuzsanna, az Idegen Nyelvű Oktatási Igazgatóság nemzetközi koordinátora mondta el. Ezt követően az elsőévesek nevében Maria Cubic, a Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar elsőéves Stipendium Hungaricum ösztöndíjas szerb hallgatója szólt a közönséghez. „Ez az első néhány hét lesz a legnagyobb kihívás, de ez idő alatt rengeteg új baráttal fogsz találkozni a világ minden tájáról, és tudni fogod, hogy nem vagy egyedül ebben a kalandban. Szeretnék mindannyiótoknak gratulálni ahhoz, hogy egy nagy lépést tettetek előre, mert nagy bátorság kell ahhoz, hogy kilépjetek a komfortzónátokból és egy más országba költözzetek. Mindannyian büszkék lehetünk magunkra, hiszen amit most elértünk, az rengeteg ajtót fog kinyitni a jövőbeli karrierünkben.”

A BME 1984 óta kínál angol nyelvű képzéseket. Jelenleg a 8 karon 7 BSc, és 19 MSc képzés, valamint 15 doktori képzés közül választhatnak a világ különböző országaiból érkező fiatalok. A külföldi hallgatók tanulmányait különféle ösztöndíjprogramok segítik, melyek közül a Stipendium Hungaricum ösztöndíj program a legjelentősebb. Jelenleg 102 országból közel 2300 külföldi hallgatója van a Műegyetemnek.

Az Egyetemi Hallgatói Képviselet nevében Nagy Levente üdvözölte az új hallgatókat. „Az itt töltött idő alatt rendkívül segítőkész professzoroktól fogtok tanulni, akik saját szakterületükön kiemelkedőek. Talán még ennél is jobb, hogy egyetemünk az oktatási és tudományos jelentőségén túl számos további lehetőséget biztosít hallgatóinak, amelyek közül sokat a diáktársaid szerveznek.” Az EHK képviselője megemlítette a jól működő nemzetközi mentorhálózatot, amelynek tagjai a kötelező és adminisztrációs feladataikon túl eseményeket is szerveznek a külföldi egyetemisták számára.

„Köszönöm vendégeink szíves megjelenését, és köszönöm a Műegyetem Kórusának színvonalas közreműködését. Ezennel megnyitom a Műegyetem 242. tanévét” - ezekkel a szavakkal zárta a tanévnyitó ünnepséget Csiszár Emília nemzetközi rektorhelyettes.

 

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Igazgatóság

Fotó: Geberle B: