Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

48 ország 207 diákja vette át oklevelét a BME angol nyelvű diplomaátadó ünnepségén

2023. 07. 21.

A végzősök 2023. július 21-én a BME Központi épületének aulájában megtartott ünnepi rendezvényen kapták meg műegyetemi diplomájukat.

A műegyetemi képzésüket most befejező külföldi hallgatókat küldő országok képviseletében több nagykövet is megtisztelte jelenlétével az ünnepi diplomaátadó ceremóniát, amelyet élőben, online is közvetített az intézmény. A rendezvényen 207 hallgató vette át diplomáját, közülük 37-en kitüntetéses oklevelet szereztek. A végzős fiatalok 48 országból érkeztek a BME-re, legnagyobb létszámban Azerbajdzsánból, Kínából, Pakisztánból, Kazahsztánból és Jordániából, ám maláj, ecuadori és szaúd-arábiai műegyetemisták is voltak a tavaszi félévben oklevelet szerzők között.

A Gaudeamus Igitur dallamára bevonuló elnökség tagjai voltak: Koczkáné Csiszár Emília nemzetközi rektorhelyettes; Verseghi-Nagy Miklós kancellár; Szászi István, alumni díszvendég, a Bosch csoport vezetője Magyarországon és az Adria régióban; Fenyvesi Olivér egyetemi docens (BME Építőmérnöki Kar); Hős Csaba tudományos és nemzetközi ügyekért felelős dékánhelyettes (BME Gépészmérnöki Kar); Gyetvainé Balogh Ágnes nemzetközi oktatási ügyekért felelős dékánhelyettes (BME Építészmérnöki Kar); Hell Zoltán kurzusigazgató egyetemi tanár (BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar); Gerhátné Udvary Eszter egyetemi docens (BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar); Török Ádám nemzetközi és tudományos ügyekért felelős dékánhelyettes (BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar); Prok István oktatási dékánhelyettes (BME Természettudományi Kar); Bethlendi András gazdasági dékánhelyettes, tanszékvezető egyetemi docens (BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar); valamint Nagy Levente, az Egyetemi Hallgatói Képviselet (EHK) nemzetközi és Erasmus ügykért felelős képviselője.

 Az ünnepség levezetője Mozsár Eszter, a Rektori Kabinet ügyvivő szakértője volt.

Koczkáné Csiszár Emília, a BME nemzetközi rektorhelyettese megnyitó beszédében kiemelte: „a Műegyetem vezetése elkötelezett aziránt, hogy tovább növelje a BME angol nyelvű képzésein részt vevő diákok arányát. Jelenleg hallgatóink 14%-a iratkozott be valamelyik angol nyelvű szakunkra”. A végzősök felelősségére és feladataira utalva elmondta: „a tudás ma soha nem látott mértékben bővül, szinte a semmiből bukkannak elő új technológiák. Az önök hozzájárulása a tudományhoz és a szakmájuk fejlődéséhez fontosabb, mint valaha. Ezért arra kérem önöket, hogy az itt, közösen lerakott alapokra építve legyenek elég bátrak és alázatosak ahhoz, hogy az emberiség jövőjét építsék”. A Műegyetem nemzetközi rektorhelyettese búcsúzóul arra kérte a végzős hallgatókat, hogy legyenek a BME nagykövetei, terjesszék hazájukban és szerte a világban magyarországi alma materük eredményeit és jó hírnevét.

Az ünnepi rendezvény alumni díszvendégeként szólt a végzősökhöz Dr. Szászi István ügyvezető igazgató, a Bosch csoport vezetője Magyarországon és az Adria régióban. Szászi István a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karán végzett. Beszédében felidézte egyetemi éveit, pályakezdő időszakát a Bosch Budapesti Fejlesztési Központjában, és emellett arra is kitért, miért esett választása éppen a Boschra „Tudom, hogy ma már szinte elképzelhetetlen 20-30 évre tervezni a karriert. A történetemnek azonban van két tanulsága, amit szeretnék megosztani veletek. Két kulcsszó: ökoszisztéma és rugalmasság. Ez a két dolog az egyéni és a vállalati sikerekben is kulcsfontosságú, és ráadásul nemcsak ma, most fontos, hanem az lesz a következő évtizedekben is. Azok lesznek a legsikeresebbek, akik megértik az ökoszisztéma erejét és a kudarcban rejlő lehetőséget. Akik pedig képesek lesznek magukévá tenni a sokszínűséget, képesek lesznek arra is, hogy együttműködjenek a különböző háttérrel és kultúrával rendelkező emberekkel.” Hozzátette: „a nagy problémák, amelyekkel az emberiségnek ma szembe kell néznie, alapvetően mérnöki problémák. Legyen szó az éghajlatváltozásról, a mobilitásról vagy éppen a mesterséges intelligencia kihívásairól. A feladat volumenét politikusok és gondolkodók határozzák meg – ám rajtunk, mérnökökön múlik, hogy szállítjuk-e a megoldásokat. Ti vagytok a haladás építészei, az innováció úttörői, és a változás nagykövetei. Legyetek bátrak, legyetek merészek, és mindenekfelett legyetek ti egy jobb világ hajtóereje”- zárta köszöntő beszédét Szászi István.

Nagy Levente, aki az Egyetemi Hallgatói Képviselet (BME EHK) nemzetközi és Erasmus ügyekért felelős képviselőjeként köszöntötte a diplomásokat kihangsúlyozta: „Maradjatok kapcsolatban egymással, soha ne felejtsétek el azt a gyönyörű időszakot, amit együtt töltöttetek a Műegyetemen. Bármerre is visz az utatok, ne feledjétek, mindig a BME közösség tagjai maradtok.”

Brenda Muthuli Muwanwa, a BME Építőmérnöki Kar (BME ÉMK) hallgatója a saját és végzős társai nevében szólt az ünneplőkhöz és a vendégekhez: „az itt kialakult kötelékek ki fogják állni az idő próbáját. Miközben kimerészkedünk majd a nagyvilágba, emlékezzünk azokra a leckékre, amelyeket e falak között tanultunk. Fogadjuk el az integritás, az együttérzés, a rugalmasság és a kitartás értékeit. Bár fizikailag elválnak útjaink, a BME szellemisége örökre belénk ivódott. Országom egykori elnöke, Nelson Mandela szavait idézve búcsúzom: ’Az oktatás a legerősebb fegyver, amellyel megváltoztathatod a világot’.”

 

Az ünnepség zárásaként elhangzott a magyar Himnusz.

Gratulálunk a Műegyetem angol nyelvű képzésein oklevelet szerzett diplomásainknak, és további sok sikert kívánunk pályájukon!

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Igazgatóság

Fotó: Geberle B., Kiss Viktor