Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

Tavaszi nyitány a Műegyetemen

2023. 03. 08.

A 240. évfordulós eseménysorozat befejezését és a műegyetemi épületek ismételt megnyitását ünnepelte több, az egyetemhez kötődő zenekar fellépésével a BME közössége.

Czigány Tibor rektor köszöntőjében kiemelte a 240. évfordulós eseménysorozat történéseit és megköszönte a munkatársak együttműködését abban a január-februári időszakban, amikor a tanszékek, igazgatóságok egy része a kedvezőbb energiahatékonyságú épületekbe költözött és a BME több épülete – így a Központi épület is – zárva tartott.

A rendezvény kötetlen hangulatát erősítve örökzöld filmslágerek, könnyű és komolyzenei produkciók váltották egymást. Az ünnepi rendezvény keretében Czigány Tibor rektor és Verseghi-Nagy Miklós kancellár megköszönte Joó Attilának és Völgyi Istvánnak, az Építőmérnöki Kar, valamint Ther Pálnak és Ther Tamásnak, az Építészmérnöki Kar oktatóinak, kivételes misszióját a törökországi földrengés-sújtotta területen. Küldetésük során megvizsgálták a megrongálódott épületeket, és szakvéleményt készítettek Törökország 4. legnagyobb mecsetének állapotáról is.

A rendhagyó koncertet követően a kancellár zárszavában köszönetet mondott a fellépő zenekaroknak: a Műegyetemi Szimfonikus Zenekarnak, az ÉpGép Triónak, valamint a Schönherz Brass Bandnak, és kötetlen beszélgetésre invitálta a jelenlévőket. Az estet lezáró teázás környezetbarát módon valósult meg, hiszen a szervezők már jó előre felhívták a vendégek figyelmét arra, hogy ezen az estén nem lesznek egyszerhasználatos poharak, mindenki hozzon magával saját teásbögrét.

A BME sokszínű rendezvénysorozattal ünnepelte alapításának 240. évfordulóját. Az évforduló alkalmából emlékérmét adott ki a Magyar Nemzeti BankAz intézményi jubileumot, valamint a Műegyetemi Szimfonikus Zenekar és a Műegyetemi kórus évfordulóját nagyszabású koncerttel ünnepelte a BME a Müpa-ban május 23-án. A BME karai, tanszékei számos évfordulós eseményt rendeztek a jubileumi év során. Az évfordulóhoz kapcsolódó kezdeményezés a BME Művészeti Rezidenciaprogram elindítása a Magyar Nemzeti Bank és a Pallas Athéné Alapítvány támogatásával.

 

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Igazgatóság

Fotó: Geberle B.