Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

MI-Magyarország számára számos lehetőség és kitörési pont rejlik ebben a szektorban

2024. 09. 25.
Jakab Roland az MI konferencián

„Az állam és a mesterséges intelligencia” címmel rendezetek szakmai konferenciát szeptember 24-én a Műegyetemen.

A mesterséges intelligencia és a digitális átalakulás jelenleg az egyik legjelentősebb téma, amely hatalmas befolyást gyakorol mind a gazdaságra, mind az államigazgatásra. Ezeket a kérdéseket helyezte középpontba „Az állam és a mesterséges intelligencia” címmel rendezett szakmai konferencia. A gazdaság digitális átállása, valamint az MI egyre kiterjedtebb alkalmazása fókuszterületként jelenik meg mind a hazai, mind az európai pályázati források elosztásakor. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal a Magyar Projektmenedzsment Szövetséggel közösen rendezett konferenciájának a célja az volt, hogy bemutassa, milyen eszközökkel ösztönzi az állam és a szakpolitika a gazdaság szereplőit az MI alkalmazására, és hogyan járulhat hozzá a mesterséges intelligencia az államigazgatás hatékonyságának növeléséhez. Emellett az esemény felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország számára számos lehetőség és kitörési pont rejlik ebben a szektorban.

A fókuszterületi eszmecserén Charaf Hassan, a BME rektorának, egyben az MI Koalíció elnökségi tagjának köszöntőbeszédét követően Tóth Miklós a Mesterséges Intelligencia Koalíció szakmai vezetője moderálta az MI projektek támogatási, pályázati, gazdasági kérdéseit megvitató kerekasztal beszélgetést. 

 

Charaf Hassan a BME rektora beszél az MI konferencián

Szolnoki Szabolcs technológiáért felelős helyettes államtitkár a panelbeszélgetés résztvevőjeként a technológiaváltási stratégiákat és az ezt támogató programokat emelte ki. A kormány számos területen ösztönzi az állam és a szakpolitika szereplőit az MI alkalmazására, ezzel is támogatva a gazdaság digitális átállását, de a beszélgetés során a kkv-k versenyképességét támogató edukációs programok is fókuszba kerültek. Szolnoki Szabolcs hangsúlyozta a magyar vállalkozások technológiai érettségi szintjének fokozására irányuló lehetőségeket, amik egyúttal a hatékonyságuk és versenyképességük növeléséhez is hozzájárulnak. 

 

Szolnoki Szabolcs beszél az MI konferencián

A konferencián az MI edukációs és tudományos kapcsolódási pontjairól tartott előadást Jakab Roland, a Mesterséges Intelligencia Koalíció elnöke. Prezentációjában kiemelte, hogy az MI használatának képessége manapság már nem csupán a felsőoktatás és a tudományos szféra számára elengedhetetlen, a technológia használatát segítő jógyakorlatok megosztása napjainkban számos szektor alapja. 

 

Jakab Roland beszél az MI konferencián

Rektori Kabinet, Kommunikációs Igazgatóság