Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

Török-magyar kétnyelvű előadásra készül a Műegyetemi Kórus

2024. 09. 19.
Műegyetemi Kórus

Teknik Üniversite Korosunun performansı şöyle! A Műegyetemi Kórus szeptember 28-án a Gül Baba-türbe kertjében lép fel. A próbaidőszakban beszélgettünk a kórus egyik tagjával.

Baumgärtner Margarétát, negyedik féléves egészségügyi mérnök MSc-szakos hallgatót arról is kérdeztük, hogy miért jó a Műegyetemi Kórusban énekelni.

Mióta tagja a BME Kórusának? Korábban is énekelt már kórusban?

Az énekkarnak a műegyetemi tanulmányaim kezdete óta, 2023 februárjától tagja vagyok. Kórusos pályafutásom ennél azonban sokkal régebbre nyúlik vissza, az éneklés általános iskolás korom óta szinte folyamatosan jelen van az életemben.

Műegyetemi Kórus

Honnan volt információja a kórusról, miért jelentkezett?

Régóta kedves időtöltésem a kórusban éneklés, ezért Budapestre kerülésemkor kifejezetten kerestem, hogy hol tudnám ezt folytatni. Egyetemi tanulmányaim miatt magától értetődő választás volt az itteni együtteshez csatlakozni, amelyről a honlapja révén szereztem tudomást.

Mit jelent önnek a közös éneklés?

A közös éneklés számomra főként a kikapcsolódást és a tanulással töltött mindennapokból való kiszakadást jelenti. Ugyanakkor mindig van benne izgalom is, hogy sikerül-e jól megtanulni és előadni az aktuális műveket. Egy jól sikerült fellépés után pedig mindig elönt a diadal és a büszkeség érzése, hogy együtt teljesítettünk egy újabb kihívást.

Mennyire fontos a repertoár sokszínűsége?

Karnagyunk jóvoltából nagyon sokféle műfajjal találkozunk. Azt gondolom, erre a változatosságra nekünk és a közönségünknek is szüksége van, hogy érdekesek tudjunk maradni. Tavasszal felléptünk Gül Baba türbéjében, ahol egy török dalt is előadtunk eredeti nyelven. A gesztust a koncertet hallgató török jelenlévők nagyra értékelték. Számomra ez a sokszínűség jelentősége: lehetőség arra, hogy kapcsolódhassunk más emberekkel és megismerhessünk más kultúrákat.

Mennyire összeegyeztethetőek a próbák és a fellépések az egyetemi tanulmányokkal?

A próbák csütörtök esténként vannak, eddig egyik félévemben sem ütköztek az órarendemmel, tanulni pedig ilyentájt amúgy sem nagyon szokott az ember. A fellépések közül az egyetemi rendezvények néha tanítási időben vannak, de soha nem volt még baj abból, ha a tanulmányi elfoglaltságaim miatt ki kellett hagynom egy szereplést.

Miért ajánlaná a BME kórusát az énekelni szeretőknek?

Kórusunk nagyon sokszínű közösség, vannak fiatalabbak és olyanok is, akik már évtizedek óta ide tartoznak. Talán éppen ezért fogadunk be könnyen mindenkit, aki szeret énekelni. Aki pedig még BME-s is, hol máshol énekelhetne, mint az egyetem saját kórusában?

Mi volt a legemlékezetesebb élménye a kórussal kapcsolatban?

Tavaly decemberben a Műegyetemi Szimfonikus Zenekarral és több másik kórussal Kodály Zoltán Psalmus Hungaricus című művét adtuk elő. Különleges élmény volt szólistával, ennyi énekessel és zenésszel együtt előadni, és a kezdeti nehézségek ellenére a művet is nagyon megszerettem.

Műegyetemi Kórus

Bár különböző karokról, szakmákból érkeznek, tagjaikat összeköti a zene, az éneklés szeretete, így erős barátságok születnek – egészítette ki Margaréta szavait Máté Katalin, a Műegyetemi Kórus Egyesület elnöke. „Vida Györgyi, aki már évtizedek óta a kórus karvezetője, szívvel-lélekkel és nagy türelemmel irányít minket. Ebben a közösségben mindenki megtalálhatja azt, ami a legjobban kikapcsolja – vannak, akik csak a csütörtök estéjüket akarják tartalmasan eltölteni, mások koncertekre is szeretnének felkészülni."

Műegyetemi Kórus

A következő fellépés Nyárbúcsúztató dallamok címmel a Gül Baba-türbe kertjében (Mecset utca 14.) lesz szeptember 28-án. Az impozáns helyszínen többek között Petrovics Emil, Bárdos Lajos és Dobray István magyar népdalfeldolgozásai lesznek műsoron. "Ha valaki szeretne velünk énekelni, akár csatlakozhat is – az énektudása függvényében –, de azokat is szeretettel várjuk, akik egy szombat délutánra keresnek programot vagy éppen megnéznének minket, mielőtt jelentkeznek hozzánk. Aki kedvet kapott az énekléshez, további információkat találhat rólunk honlapunkon és a közösségi médiában” – mondta Máté Katalin.
 

KJ