Újabb BME-s kutatók kaptak Akadémia Díjat

A Műegyetem két kutatója kapta meg a Magyar Tudományos Akadémia rangos kitüntetését, az Akadémiai Díjat. 1990 óta velük együtt már 26 BME-s kutató részesült ebben az elismerésben.

A hagyományoknak megfelelően a Magyar Tudományos Akadémia közgyűlésén idén is átadták a nagy múltú intézmény legrangosabb elismeréseit. Az ünnepi ülésen minden évben az Akadémiai Aranyérmet, az Akadémiai Díjat, az Akadémiai Újságírói Díjat, a Wahrmann Mór-érmet, illetve az Arany János-életműdíjat vehették át május 6-án a kitüntetettek.

A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége az MTA rangos kitüntetését, az Akadémiai Díjat tudományos tevékenységet végző kutatóknak vagy kutatócsoportoknak adományozza az elmúlt években elért kiemelkedő kutatási munkájuk és eredményeik, valamint szakkönyveik, publikációik elismeréseként. 2024-ben a 11 kitüntetett között két BME-s kutató is volt:

 

Matolcsi Máté, az MTA doktora, a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet tudományos tanácsadója, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egyetemi tanára a Fourier-analízis sokrétű alkalmazásaiban – többek között Fuglede spektrális halmazokra vonatkozó, valamint Erdős egységtávolságot elkerülő halmazokra vonatkozó több évtizedes sejtéseinek a megoldásában – vállalt kiemelkedő szerepének elismeréseként;

 

Szilágyi József, az MTA doktora, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Kar Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék egyetemi tanára a hidrológiai és hidrometeorológiai folyamatok alaposabb megértését szolgáló tudományos munkásságáért, itthon és külföldön, a tudomány, az oktatás és a gyakorlat terén egyaránt széles körben hasznosult eredményeiért, az Országos Vízjelző Szolgálatnál operatívan alkalmazott, eredetileg Szöllősi-Nagy András által kidolgozott, rekurzív árhullám-transzformációs séma továbbfejlesztéséért, a területi párolgás, valamint a talajvíz-utánpótlódás nagy léptékű térképezését lehetővé tévő eljárás kidolgozásáért, kalibrációmentes párolgásbecslő módszeréért, amely a klímamodellektől függetlenül adja a szárazföldek párolgása klímaváltozást is figyelembe vevő globális mértékének és hosszú távú trendjének pontosítását;

Az Akadémiai Díjat 1960-ban alapították. A díj az évek során több változáson ment át, de azok magát az érmet nem érintették. A díjat az MTA Elnöksége adományozza évente 11 kiemelkedő tudományos tevékenységet végző, természetes személy kutatónak vagy kutatócsoportnak az utolsó öt évben elért, már értékelhető kutatási eredmény, szakkönyv, publikáció, közlemény elismerésére.

 

Az Akadémia éves közgyűlésein hagyományosan minden évben átadott akadémiai kitüntetések közül az Akadémiai Aranyérem a legrangosabb. Az életműdíjként adományozható kitüntetéssel a Magyar Tudományos Akadémia a díjazott teljes tudományos munkásságát ismeri el.

 

A MTA Elnöksége a 2024. évi Akadémiai Aranyérmet a BME Kognitív Tudományi Tanszékének alapító egyetemi tanárának Pléh Csabának, az MTA rendes tagjának, a Közép-európai Egyetem Kognitív Tudományi Tanszék vendégprofesszorának adományozta nemzetközi szinten is elismert tudományos és oktatói munkája elismeréseként.

 

Az Akadémiai Aranyérem a Magyar Tudományos Akadémia legrangosabb tudományos díja, amellyel a díjazott teljes tudományos munkásságát ismerik el. Csak életműdíjként adományozható.

 

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Igazgatóság

Fotók forrása: MTA