Kilencedik alakalommal Alfa döntő a BME-n

A BME Természettudományi Karának Matematika Intézete idén kilencedik alkalommal rendezte meg a BME ALFA matematika pontgyűjtő versenyt. A döntőre április 20-án került sor.

„2015 óta minden évben megszervezzük a januártól áprilisig tartó programot, amelynek célja, hogy két kategóriában segítsük, a 9-10 és a 11-12 osztályos középiskolás tanulók matematikai tudásának gyarapodását, továbbá támogassuk az érettségire készülőket a gyakorlásban, úgy a közép, mint az emelt szintű érettségi követelményeinek megfelelően.” – foglalta össze a BME ALFA  matematikai pontgyűjtő verseny küldetéséről a szervezők nevében Lángné Lázi Márta, a BME TTK Matematika Intézet Analízis Tanszékének címzetes egyetemi tanára.

A verseny erősen épít a kétszintű érettségi rendszert megelőző ún. felvételi ismeretanyagra. A feladatok megoldása során a korábbi elmélyült problémamegoldó hagyományt ötvözi a ma bárkinek a rendelkezésére álló online ismeretanyaggal. Ilyen például az intuíció tesztelésnek vagy bonyolultabb számolások elvégzése komputer-algebra programok alkalmazásával. Az ismeretanyag tekintetében a hangsúly a műszaki, természettudományos képzésben történő továbbtanuláshoz szükséges ismereteken van.

A 6 online fordulóból és a döntőből álló versenyben előre megadott tematikát tartalmazó feladatsorokat kell január 15-től április 20-ig fordulóról, fordulóra megoldani, ez pedig hónapról hónapra nem kevés kitartást igényel. Az első forduló feladataira a 3 csoportban, 410 megoldás érkezett. Ez jóval több, mint a korábbi években, az örvendetes növekedés mellett a lemorzsolódási arány a korábbi évekhez képest változatlan maradt. A döntőbe az online fordulókon legjobb eredményt elért 28 diák kapott meghívást.

A győztesek:

A 9-10. osztályosok kategóriában: Pál Máté, a Németh László Gimnázium, Budapest 10. osztályos tanulója

A 11-12. osztályosok kategóriában Iván Máté Domonkos, a Miskolci Herman Ottó Gimnázium 11. osztályos tanulója lett.

Az Alfa matematikai verseny 1-3 helyezettjeit intézményi felvételi ponttal is díjazza a BME. Az idei versenysorozat megrendezésére az egyetem anyagi támogatása mellett a Nemzeti Tehetség Program is biztosított pályázati forrást.

A végső erőpróba különlegessége, hogy a diákok a feladatokat a Műegyetemen a Hallgatói Számítógép Központ géptermében ülve oldották meg. A szervezők nagy örömére a középiskolások az ország 14 település (Budapest, Szombathely, Dunaújváros, Eger, Pécs, Szolnok, Kisvárda, Hódmezővásárhely, Békéscsaba, Miskolc, Esztergom, Debrecen, Székesfehérvár, Pilisvörösvár) 19 középiskolájából érkeztek a BME-re.

A döntősök közül többeket elkísértek tanáraik, családtagjaik, érdeklődő barátaik. Az alkalmat kihasználva a szervezők érdekes kerekasztal beszélgetés keretében tájékoztatást adtak a BME-ről, az új felvételi pontszámításról. A verseny ideje alatt a kísérőknek Molnár Zoltán A negyedik ipari forradalom, avagy a racionális gondolkodás automatizálása címmel tartott előadást. A verseny, az egész program jó hangulatban zajlott, mind a versenyzők, mind a vendégek elvihették a Műegyetem jó hírét.

 

 

BME Matematikai Intézet