Angol nyelvű diplomaátadó, MI kutatás, Nemzetközi hallgatótoborzási szakértők

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2024. február 22. és február 28. között.

bme.hu – 2024.02.28.

Műegyetemi építészek gondolatai Afrikáról

2024. február 21-én este megtelt érdeklődőkkel a BME Építészmérnöki Kar Exploratív Építészeti Tanszék „More Take on Africa" kiállításmegnyitóján a FUGA Budapesti Építészeti Központ. A Fuga Breuer Marcell termében Czigány Tibor a BME rektora nyitotta meg a velencei biennálé kibővített anyagát bemutató kiállítást.  A rektor beszédében felelevenítette a BME Építészmérnöki Karának történetét, az Exploratív Építészeti Tanszék megalakulásához vezető utat, melyet a tanszék korábbi vezetője Dobai János kezdett meg, és Vasáros Zsolt fejezett be. Ennek a folyamatnak talán a legfontosabb elemeként megújultak a hallgatói feladatok. Hangsúlyos szerepet kaptak a projekt munkák, a terepgyakorlatok, és ezzel párhuzamosan a nemzetköziesítés, melynek egyik eredménye ez a kiállítás is.

https://www.bme.hu/hirek/20240228/Muegyetemi_epiteszek_gondolatai_Afrikarol

média megjelenés:

https://epiteszforum.hu/more-take-on-africa

 

bme.hu – 2024.02.27.

A BME angol nyelvű diplomaátadó ünnepségén 51 ország 182 diákja vette át diplomáját.

Több mint félszáz országból érkezetek azok a hallgatók, akik 2024. február 23-án, a BME Központi épületének Aulájában megtartott ünnepi rendezvényen kapták meg oklevelüket. Az idén végzett diákok közül a legtöbben Tunéziából, Azerbajdzsánból és Pakisztánból jöttek a BME-re tanulni, de a frissen végzettek között az Amerikait Egyesült Államokból, Iránból, Namíbiából és a Zöld-foki-szigetekről érkezett hallgatók is voltak. Az eseményen - a családtagokon és barátokon kívül - több ország nagykövetségének képviselői, valamint a BME-vel szerződéses kapcsolatban álló nemzetközi hallgatótoborzási ügynökségek szakemberei is jelen voltak.

https://www.bme.hu/hirek/20240227/A_BME_angol_nyelvu_diplomaatado_unnepsegen_51_orszag_182_diakja_vette_at_diplomajat

 

bme.hu – 2024.02.27.

Nemzetközi MI kutatás az Alzheimer-kór molekuláris mechanizmusainak feltárására

A BME is részt vesz a neurodegeneratív betegségek kihívásának kezelésére indított európai uniós „Neurodegeneratív betegségek kutatása” (JPND) globális kutatási kezdeményezésben. Az Alzheimer-kór kutatása kiemelt területe a kognitív hanyatlás és időskori demenciák megértésének és általában a neurodegeneratív megbetegedések kutatásának, amely betegségek egyre nagyobb terhet rónak a társadalmakra. A projekt egyedüli magyar tagja a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék (MIT) Bioinformatikai laboratóriuma és Mesterséges Intelligencia Kutatócsoportja Antal Péter vezetésével. A nemzetközi konzorciumon belül a BME feladata a résztvevő intézmények meglévő adatelemzési hátterének integrálásával t a projekt biostatisztikai és bioinformatikai támogatása.

https://www.bme.hu/hirek/20240227/Nemzetkozi_MI_kutatas_az_Alzheimer_kor_molekularis_mechanizmusainak_feltarasara

 

kosarertek.hu – 2024.02.27.

Felhő vagy helyi szakértelem? A hosting jelene és jövője

Ezt még nem vezettük be, a Budapesti Műszaki Egyetemmel közösen dolgozunk rajta, hogy mind szerverszinten, mind pedig a hálózatot nézve hogyan tudnánk kódellenőrző rendszert kidolgozni. Az Amazon esetéhez hasonló, triviális hibákat nagyon hatékonyan ki lehetne szűrni egy ilyen, AI alapú megoldással. Ha már AI: a mesterséges intelligenciának milyen egyéb felhasználási területei merülhetnek fel a ti szegmensetekben?

https://kosarertek.hu/piac/felho-vagy-helyi-szakertelem-a-hosting-jelene-es-jovoje/

 

jazzy.hu – 2024.02.26.

Business Class - Gyors elhelyezkedésre és messze átlagon felüli jövedelemre számíthatnak a bme-s diplomával rendelkezők.

A telefonnál dr. Bihari Péter a BME oktatási rektorhelyettese. Megtörtént a jelentkezés az egyetemekre. Ilyenkor az Oktatási Hivatal feldolgozza a jelentkezéseket, ellenőrzi, hogy a jelentkezők a rendelkezésre álló dokumentumaikat hiánytalanul nyújtották-e be, ha valahol hiányosságot találnak, akkor felhívják a jelentkezők figyelmét a hiánypótlásra. Címkék: sorrendmódosítás, műszaki képzés, előnyök, pályaválasztás, átlagos havi bér, bértartomány.

https://jazzy.hu/adasok/gyors-elhelyezkedesre-es-messze-atlagon-feluli-jovedelemre-szamithatnak-a-bme-s-diplomaval-rendelkezok-dr-bihari-peter-a-bme-oktatasi-rektorhelyettese

 

bme.hu – 2024.02.25.

Nemzetközi hallgatótoborzási szakértők találkoztak a Műegyetemen

Két kontinens hat országából érkeztek hallgatótoborzással foglalkozó szakemberek a BME-re. Munkájukat a megújult és folyamatosan frissülő BME Xplore honlap is segíti. A kétnapos programban előadások, workshop, kampusztúra és laborlátogatás szerepelt. A Műegyetem szakemberei bemutatták az egyetem nemzetköziesítési céljait is a partnereknek. Több mint 80 országból érkező fiatalok tanulnak a Műegyetemen, és évente mintegy 1000 külföldi hallgató iratkozik be, akik a BME gazdag képzési kínálatából összesen 41 angol nyelvű képzés – köztük nyolc alapszak és 11 mesterszak – közül választhatnak.

https://www.bme.hu/hirek/20240225/Nemzetkozi_hallgatotoborzasi_szakertok_talalkoztak_a_Muegyetemen

 

alternativenergia.hu – 2024.02.25.

BME: elindult a digitális ikrek projekt

Elindult az Európai Unió innovációs keretrendszerének egyik legnagyobb projektje, a TwinEU, amelynek célja, hogy kidolgozza az európai villamosenergia-rendszer digitális másának koncepcióját; a konzorciumban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) kiemelt szerepet játszik - tájékoztatta az egyetem kedden az MTI-t. Share 0 Tweet 0 Share Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x) A közlemény szerint a projekt végrehajtásában 15 országból 75 konzorciumi partner vesz részt, és 20 millió euró uniós forrás áll rendelkezésre.

https://alternativenergia.hu/bme-elindult-a-digitalis-ikrek-projekt/107723

további megjelenések:

https://www.minuszos.hu/vegre-elindult-a-twineu-a-digitalis-ikrek-projekt/

https://www.tisztajovo.hu/kornyezetvedelem/2024/02/26/bme-elindult-a-twineu-a-digitalis-ikrek-projekt

https://www.muszaki-magazin.hu/2024/02/26/twineu-bme-digitalis-iker/

https://beszerzes.hu/2024/02/26/elindult-a-twineu-a-digitalis-ikrek-projekt/

https://www.autoszektor.hu/hu/content/bme-s-reszvetellel-elstartolt-twineu-digitalis-ikrek-projekt

https://gyartastrend.hu/cikk/twineu-digitalis-ikrek-projekt-a-bme-vel

https://profitline.hu/kezdetet-vette-a-twineu-458830

 

bme.hu – 2024.02.23.

Ipari és akadémiai szakemberek számára is hasznos termodinamikai publikáció készült

30-as impaktfaktorú tudományos folyóiratban való publikálásra kérték fel a BME Gépészmérnöki Kar fiatal szakemberét, aki a hővezetés tudományterületén folytat kutatásokat. „A hővezetési tudományterület utóbbi 30-40 évének eredményeit, a hővezetéshez kapcsolódó fizikai elveket, modelleket és azok tulajdonságait foglalja össze a publikáció, amelynek minden fejezetében megjelennek a saját következtetéseim is” – fogalmazott Kovács Róbert Sándor, a BME Gépészmérnöki Kar (BME GPK) Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék egyetemi docense, akinek tudományos publikációja megjelent a világ egyik vezető, 2022-ben 30-as impaktfaktort elért kiadója, az Elsevier „Physics Reports” című kiadványában. A tudományos folyóiratban kizárólag azok a kutatók publikálhatnak, akiket a szakmai szerkesztőbizottság erre felkér. Évente 60-70 tanulmányt fogadnak be, és kizárólag összefoglaló (review-típusú) közleményeket publikálnak.

https://www.bme.hu/hirek/20240223/Ipari_es_akademiai_szakemberek_szamara_is_hasznos_termodinamikai_publikacio_keszult

 

 

bme.hu – 2024.02.23.

Kiváló építészeti megoldások a Hatostelep és Megyeháza újragondolására

Különleges építészeti megoldásokkal érkeztek Tatabánya polgármesteri hivatalába a Budapesti Műszaki Egyetem hallgatói. Tatabánya már több mint egy éve kötött együttműködést a Budapesti Műszaki Egyetemmel. Ezúttal a 2023. évi Művészeti és Tudományos Diákköri Konferencia keretében tatabányai helyszínekre készített építészeti terveket mutatták be a hallgatók.

https://www.kemma.hu/helyi-kozelet/2024/02/epiteszeti-megoldasok-hatostelep-megyehaza-tatabanya#google_vignette

 

bme.hu – 2024.02.22.

Idén még nehezebb feladványok várták a RobonAUT versenyzőit

Kalózrobottal és árvízzel is megküzdöttek a műegyetemi mérnökhallgatók autonóm, önműködő járművei az idei RobonAUT döntőben. A rendezvényt Tevesz Gábor főszervező, a RobonAUT egyik alapítója, valamint a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar (BME VIK) Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék címzetes egyetemi tanára nyitotta meg. A versenyző csapatokat és a megmérettetés érdeklődőit köszöntve elmondta, hogy másfél évtizeddel ezelőtt fiatal kollégáival egy olyan kihívást hívtak életre, amelyben az akkor indult villamosmérnök mesterképzés hallgatói a gyakorlatban is megmutathatják, mit tanultak az egyetemen. A 2024-es döntőre 9 csapat kvalifikálta magát: 6 junior és 3 senior formáció mérkőzött meg egymással a különböző futamokban, ahol összesen 110 pontot szerezhettek a hallgatók. A versenyzők közel fél évet dolgoztak az autonóm robotjármű megtervezésén és megalkotásán.

https://www.bme.hu/hirek/20240222/Iden_meg_nehezebb_feladvanyok_vartak_a...

 

adozona.hu – 2024.02.22.

Elindult a regisztráció az ipari digitalizációs fesztiválra

A helyszínek között van például a Siemens, a Bosch, a Continental, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Széchenyi István Egyetem. Ács István, az NTPSZ társelnöke, a Bosch Rexroth ügyvezetője, a programsorozat egyik ötletgazdája a közleményben kiemelte, a magyar gazdaság teljesítőképességében a negyedik ipari forradalomként is értelmezhető Ipar 4.0 szerepe jelentős. Az okos technológiák, az automatizált rendszerek bevezetése - köztük a mesterséges intelligencia, a robotika, a BigData - növelheti a magyar vállalatok versenyképességét a globális piacon, elősegítheti a magyar ipar modernizációját, hozzájárulhat az ország gazdasági növekedéséhez

https://adozona.hu/altalanos/Elindult_a_regisztracio_az_ipari_digitaliza...

további megjelenések:

https://profitline.hu/megkezdodott-a-feliratkozas-a-smart-manufacturing-festivalra-458813

https://hirado.hu/belfold/cikk/2024/02/21/elindult-a-regisztracio-az-ors...