TwinEU, MORE TAKE ON AFRICA, Felvételi kérdés-válasz Bihari Péterrel

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2024. február 15. és február 21. között.

bme.hu – 2024.02.21.

Kutatni öröm - publikálni szükséges

A kutatás legnagyobb öröme a felfedezés, a publikáció viszont szükséges ahhoz, hogy megismerjék a munkánkat - mondta Regős Krisztina több fontos publikáció szerzője, társszerzője. A Mathematical Intelligencer-ben 1978-ban a Rubik kockáról, 2006-ban a Gömböcről, 2023 őszén pedig a tetraéderek egyensúlyáról jelent meg a Műegyetemhez kötődő kutatók cikke. A legfrissebb cikk azért is különleges mert vezető szerzője Almádi Gergő, a Műegyetem negyedéves építészmérnök hallgatója. Társszerzői: Robert Dawson a kanadai Saint Mary’s University professzora, Domokos Gábor a BME egyetemi tanára, és Regős Krisztina a BME másodéves doktorandusz hallgatója. A publikációk jelentőségéről és a cikk hátteréről beszélgettünk Regős Krisztinával és Almádi Gergővel.

https://www.bme.hu/hirek/20240221/Kutatni_orom_publikalni_szukseges

 

bme.hu – 2024.02.20.

BME-s részvétellel elstartolt a TwinEU, a digitális ikrek projekt

Az EU innovációs keretrendszerének egyik legnagyobb projektje a TwinEU projekt, melynek célja, hogy kidolgozza az európai villamosenergia-rendszer digitális másának koncepcióját. 75 partner, 15 ország, 3 év és 50 cent híján 20 millió euró uniós forrás – ekkora erőfeszítéssel készül az európai villamosenergia-rendszer digitális mása (digital twin) a TwinEU projekt keretében. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) kiemelt szerepet játszik a konzorciumban: a magyarországi érintettségű demók mellett a kommunikáció koordinációjáért is felel.

https://www.bme.hu/hirek/20240220/BMEs_reszvetellel_elstartolt_a_TwinEU_a_digitalis_ikrek_projekt

média megjelenések:

https://www.computertrends.hu/technologia/bme-elindult-a-twineu-a-digitalis-ikrek-projekt-353075.html#google_vignette

https://webradio.hu/hirek/it-tudomany/bme-elindult-a-twineu-a-digitalis-...

 

uniside.hu – 2024.02.20

Műegyetemi, azaz BME diplomával átlagon felüli fizetésre számíthatsz!

Gyors elhelyezkedésre és messze átlagon felüli jövedelemre számíthatnak a BME-s diplomával rendelkezők a Diplomás Pályakövetési Rendszer legfrissebb, 2023-as adatai alapján. A Műegyetemi, azaz BME diplomával átlagon felüli fizetésre számíthatsz! A pályaválasztó fiatalok jelentős része azért jelöli meg a műegyetemi tanulmányokat az első helyen a felvételi jelentkezéskor, mert úgy vélik, a legjobb döntést hozzák meg azzal, hogy a több képzési területen is elsőszámú felsőoktatási intézménybe felvételiznek.

https://uniside.hu/muegyetemi-bme-diplomaval-magas-fizetes/

 

webradio.hu – 2024.02.20

Elindult a regisztráció az ország első ipari digitalizációs fesztiváljára

A helyszínek között van például a Siemens, a Bosch, a Continental, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Széchenyi István Egyetem. Ács István, az NTPSZ társelnöke, a Bosch Rexroth ügyvezetője, a programsorozat egyik ötletgazdája a közleményben kiemelte, a magyar gazdaság teljesítőképességében a negyedik ipari forradalomként is értelmezhető Ipar 4.0 szerepe jelentős. Az okos technológiák, az automatizált rendszerek bevezetése - köztük a mesterséges intelligencia, a robotika, a BigData - növelheti a magyar vállalatok versenyképességét a globális piacon, elősegítheti a magyar ipar modernizációját, hozzájárulhat az ország gazdasági növekedéséhez.

https://webradio.hu/hirek/gazdasag/elindult-a-regisztracio-az-orszag-elso-ipari-digitalizacios-fesztivaljara

további megjelenések:

https://infostart.hu/gazdasag/2024/02/20/elindult-a-regisztracio-az-orszag-elso-ipari-digitalizacios-fesztivaljara

https://mfor.hu/cikkek/makro/elindult-a-regisztracio-az-orszag-elso-ipari-digitalizacios-fesztivaljara.html

 

bme.hu – 2024.02.19.

MORE TAKE ON AFRICA – BME-s projektek a FUGA-ban

A BME Építészmérnöki Karának Exploratív Építészeti Tanszéke 2023-ban négy projekttel mutatkozott be az European Cultural Centre által szervezett TimeSpaceExistence kiállításon Velencében, OUR TAKE ON AFRICA mottóval. A FUGA Budapesti Építészeti Központban 2024. február 21. - március 10. között bemutatásra kerülő tárlat kiegészítésre került további tervekkel, makettekkel és fotókkal, amelyek Velencében az installáció fizikai korlátjai miatt csak virtuálisan jelenhettek meg – így jött létre a MORE TAKE ON AFRICA kiállítás.

https://www.bme.hu/hirek/20240219/MORE_TAKE_ON_AFRICA_BMEs_projektek_a_F...

 

magyarnemzet.hu – 2024.02.18.

Magyar versenyzőt igazolt a Ferrari: "Szürreális volt, Leclerc odaszólt, hogy ciao"

Azóta a M1RA csapatmenedzsereként dolgozott, miközben a Budapesti Műszaki Egyetemen műszaki menedzsernek tanult. De hogyan kötött ki a Ferrari e-sportcsapatában? - Tavaly kevesebbet szimulátoroztam, de szerettem volna újra komolyabban nekiállni, és pont kapóra jött a Ferrari Esports Series. Assetto Corsa Competizione volt a platform, amit én azelőtt nem nagyon használtam, a verseny előtt 58 órám volt csak benne, ami nagyon kevés - mesélte.

https://magyarnemzet.hu/sport/2024/02/ferrari-f1-magyar-versenyzo-baldi-leclerc-ciao

 

beol.hu – 2024.02.18.

Hogyan függ össze a klímasemlegesség és a szakképzés?

A projektet megvalósító öt konzorciumi tag (az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. mint koordinátor szervezet mellett, a GEONARDO Kft. , a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség és a Békéscsabai Szakképzési Centrum) készített egy Helyzetértékelő tanulmányt, mely feltérképezi Magyarországon az építőipari szakemberképzést, a szükséges készségeket és kompetenciákat a 2030-as épületenergetikai- és klímacélok elérése érdekében.

https://www.beol.hu/helyi-kozelet/2024/02/hogyan-fugg-ossze-a-klimasemlegesseg-es-a-szakkepzes

 

bme.hu – 2024.02.16.

Elhunyt Pavlics Ferenc a BME gyémántdiplomás gépészmérnöke

Santa Barbarában elhunyt Pavlics Ferenc NASA-díjas gépészmérnök, kutató, az 1971-ben a Hold felszínét kutató holdjármű (Lunar Rover) tervezője. 1946-1950 között a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (akkor József Nádor Műegyetem) Gépészmérnöki Karának Gépgyártás-technológia Tanszékén tanult. Itt szerzett gépészmérnöki diplomát 1950. szeptember 15-én. 1950-1956 között Budapesten a Gépipari Tervező Intézetben lett mérnök, emellett Kazinczy László meghívására tanársegédként oktatott a Műegyetem Gépészmérnöki Karának Gépgyártás-technológia Tanszékén. Professzorával közösen több tankönyvet írtak.

https://www.bme.hu/hirek/20240216/Elhunyt_Pavlics_Ferenc_a_BME_gyemant_d...

 

bme.hu – 2024.02.16.

A szintetikus szerves kémia senior és ifjúsági kiválóságai a BME VBK-n

Műegyetemi kutatóknak ítélték oda a szintetikus szerves kémia területének egyik legrangosabb tudományos szakmai kitüntetését, a Zemplén Géza-díjat.

2023 decemberében a Természettudományi Kutatóközpontban rendezték meg az ünnepi ceremóniát, amelyen Poppe László, a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar (BME VBK) Szerves Kémia és Technológia Tanszék egyetemi tanára, a BME BioOrganikus Kémiai Kutatócsoport vezetője vette át a Zemplén Géza-fődíjat (a díjra felterjesztette: Hegedűs László, habilitált egyetemi docens a BME VBK Szerves Kémia és Technológia Tanszék tanszékvezetője), míg Kupai József, a tanszék egyetemi docense pedig a Zemplén Géza-díjat kapta meg (a díjra felterjesztette: Huszthy Péter akadémikus).

https://www.bme.hu/hirek/20240216/A_szintetikus_szerves_kemia_senior_es_...

 

bme.hu – 2024.02.15.

AI alapú forgalomirányítási rendszert fejleszt a japán-magyar-török csapat

Simon Vilmos, a BME egyetemi docense által koordinált projektet támogat az European Interest Group CONCERT-Japan program. A nyertes konzorcium tagja a BME VIK MEDIANETS Lab. A Nara Institute of Science and Technology (Japán) és az Istanbul IT and Smart City Technologies Inc. (Törökország) partnerekkel a műegyetemi MEDIANETS kutatólabor olyan megoldásokat fog kifejleszteni, amelyek képesek mesterséges intelligencia alkalmazásával megjósolni a jövőbeli forgalom intenzitását, illetve a kialakuló forgalmi torlódásokat. Ezen predikciókat arra fogják használni, hogy valós időben beavatkozzanak a közlekedési lámpák irányításába, a megjósolt forgalmi jellemzőkhöz idomulva. Ezzel csökkentve az utazási időt és a károsanyag kibocsátást is.

https://www.bme.hu/hirek/20240215/AI_alapu_forgalomiranyitasi_rendszert_...

média megjelenések:

https://gyartastrend.hu/cikk/mi-alapu-forgalomiranyitasi-rendszert-fejlesztenek

https://dailynewshungary.com/hungarians-to-develop-ai-based-traffic-control-system/

 

bme.hu – 2024.02.15.

Határidő előtti utolsó felvételi kérdés-válasz Bihari Péterrel

A felvételi határidő lejártának napján újdonságokról, hasznos információkról adott last minute interjút Bihari Péter oktatási rektorhelyettes a Jazzy Rádió Business Class műsorának. Bihari Péter elmondta az új intézményi pontok rendszerében az eddigieken túl milyen új pontszerzési lehetőségeket kínál a Műegyetem.

Röviden áttekintette a 27 alapszak közül milyen új képzések indulnak BME-n, ilyen például az angol nyelvű repülőmérnöki alapszakkal, és melyek a legnépszerűbb szakok.

Felhívta a figyelmet arra a jelenségre is, hogy bár komoly munkaerőpiaci érdeklődés mutatkozik például a vegyészmérnökök iránt, a jelentkezők körében kevésbé népszerű ez a szak.

https://www.bme.hu/hirek/20240215/Hatarido_elotti_utolso_felveteli_kerdes_valasz_Bihari_Peterrel

média megjelenés:

https://jazzy.hu/adasok/a-felveteli-eljaras-aktualitasai-dr-bihari-peter...

 

 

bme.hu – 2024.02.15.

A falmászástól a strandröplabdáig – sportolás a Műegyetemen

Egész évben terem- és szabadtéri sportolási lehetőségek tucatját kínálja a BME Sportközpontja és Sporttelepe. A BME Sportközpont több mint 4000 négyzetméteren számtalan szolgáltatással, köztük egyetemi szinten kuriózumszámba menő háromszintes falmászóteremmel és 25 kerékpáros spinning szobával várja az egyetemistákat. A sportolási lehetőségeket a BME-s hallgatók és dolgozók kiemelt kedvezménnyel vehetik igénybe. A szintén egész évben nyitva tartó Sporttelepen 4 műfüves focipálya, 5 salakos teniszpálya (télen 3 fedett) és egy 400 m-es, 8 sávos rekortán futópálya áll a sportolni vágyók rendelkezésére.

https://www.bme.hu/hirek/20240215/A_falmaszastol_a_strandroplabdaig_sportolas_a_Muegyetemen

 

promenad24.hu – 2024.02.14.

Még lehet jelentkezni az egyik legnevesebb közlekedéstudományi konferenciára

Idén áprilisban az írországi Dublinban rendezik meg a legnagyobb európai, közlekedés és mobilitás témájú rendezvényt, a Transport Research Arena, azaz a TRA2024 konferenciát, melyen Magyarországot egy öt szervezetből álló konzorcium képviseli majd saját szakmai standdal.

Az eseményen a hazai közlekedési szektort a győri Széchenyi István Egyetem, a Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Közlekedéstudományi Egyesület, a KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet, valamint a Magyar Közút Nonprofit Zrt. -ből álló konzorcium képviseli majd. A nagyszabású eseménynek 2026-ban Budapest adhat otthont, így a dublini eseményen a szervezők hivatalosan is átadják majd a stafétát Magyarországnak.

https://promenad24.hu/2024/02/14/meg-lehet-jelentkezni-az-egyik-legnevesebb-kozlekedestudomanyi-konferenciara/