Kommunikáció- és médiatudomány szak, Fizikus-mérnök szak, Hajós Alfréd-Díj, e-Sport

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2024. február 8. és február 14. között.

bme.hu – 2024.02.14.

Somogyi Rita légiközlekedési karrierje is a BME-ről startolt el

Somogyi Ritát az osztrák légiforgalmi irányítás technológiai stratégiájának gondozásáért felelős fejlesztőmérnökét arról kérdeztük, miért választotta többször is a BME-t. Kisgyermek korától érdekelte a csillagászat és az űrkutatás. Ám Magyarországon élve reálisabbnak tűnt számára, hogy űrkutatás helyett a légi közlekedéssel foglalkozzon. Célzottan azért költözött a fővárosba, hogy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen a Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karon tanulhasson. Mindössze 30 évesen szerzett PhD-fokozatot a közlekedéstudományokban.

https://www.bme.hu/hirek/20240214/Somogy_Rita_legikozlekedesi_karrierje_is_a_BMErol_startolt_el

 

bme.hu – 2024.02.14.

Videósorozatban mutatkozik be a kommunikáció- és médiatudomány szak

A BME-t legtöbben a műszaki, üzleti és természettudományos diplomáiról ismerik, azonban érdemes felfedezni az egyetem egyetlen társadalomtudományi alapszakját is. A 21. században az interneten, a közösségi médiában, a Facebookon, az Instagramon, a Snapchaten ezerféle módon beszélgethetünk, és mint a szak bemutató oldalán olvashatjuk: „Ha jobban érted a médiát és a kommunikációt, magát a világot érted jobban. Mi abban segítünk, hogy jobban értsd, amit hallasz, és hogy jobban tudd elmondani, amit szeretnél.

https://www.bme.hu/hirek/20240214/Videosorozatban_mutatkozik_be_a_kommunikacio_es_mediatudomany_szak

 

bme.hu – 2024.02.13.

Műegyetemi diplomával karrierstart lendületből

Gyors elhelyezkedésre és messze átlagon felüli jövedelemre számíthatnak a BME-s diplomával rendelkezők a Diplomás Pályakövetési Rendszer legfrissebb, 2023-as adatai alapján. A pályaválasztó fiatalok jelentős része azért jelöli meg a Műegyetemet első helyen a felvételi jelentkezéskor, mert úgy vélik, a legjobb döntést hozzák meg azzal, hogy a több képzési területen is elsőszámú felsőoktatási intézménybe felvételiznek. Ezt nemcsak a már végzett hallgatók tapasztalatai erősítik meg, hanem statisztikai adatok is igazolják.

https://www.bme.hu/hirek/20240213/Muegyetemi_diplomaval_karrierstart_lenduletbol

 

 

bme.hu – 2024.02.13.

A jövő nagy múltú építői – sikeres az építményinformatikai mérnök mesterképzés

A Műegyetem jogelődjének első diplomáit az építőmérnökök kapták, több mint 240 évvel ezelőtt. A kar most a jövő kihívásaira készíti fel építményinformatikai mérnök hallgatóit. A BME az ország elsőszámú műszaki felsőoktatási intézményeként folyamatosan reagál a gyorsan változó ipari, piaci igényekre, és mint azt Bihari Péter oktatási rektorhelyettes mondta: „a Műegyetem közel negyed évezredes múltjára, szilárd szakmai és tudományos alapjaira építve olyan szakembereket képzünk, akiket a jövő kihívásai inspirálnak, és akik nemcsak most, hanem 10-20 év múlva is megfelelnek az adott kor támasztotta követelményeknek. Célunk, hogy akik most diplomáznak a BME-n, jövőnk aktív alkotóiként azokat a nehézségeket is képesek legyenek megoldani, amelyeket ma még kérdésként sem tudunk megfogalmazni”.

https://www.bme.hu/hirek/20240213/A_jovo_nagy_multu_epitoi_sikeres_az_epitmenyinformatikai_mernok_mesterkepzes

 

bme.hu – 2024.02.12.

Újra indul a „Vissza a tudományba” pályázat!

2024. március 19-i beadási határidővel újra lehet pályázni a "Vissza a Tudományba!" reintegrációs ösztöndíj- és mentorprogramban való részvételre. A gyermekgondozási karrierszünetről visszatért főállású oktatók mellett pályázhatnak olyan BME közalkalmazottak is, akik éppen gyermekgondozással kapcsolatos távolléten vannak. A támogatás összege havi bruttó 85.000.- Ft, formája ösztöndíj, amelyet a sikeres pályázók 12 hónapon át kapnak. Az ösztöndíjasok munkaterv szerinti haladását mentor segíti.

https://www.bme.hu/hirek/20240212/Ujra_indul_a_Vissza_a_tudomanyba_palyazat

 

bme.hu – 2024.02.12.

Vizsgaidőszak után, olimpia előtt a kajakozó fizikus hallgató

Varga Ádám olimpiai ezüstéremmel érkezett a Műegyetemre, tavaly világbajnoki második volt, és minden esélye megvan arra, hogy BME-s hallgatóként olimpiai aranyat nyerjen Párizsban. Varga Ádám kajakozó 2021 szeptemberében kezdte meg tanulmányit a BME Természettudományi Kar (BME TTK) fizikus BSc szakján.

https://www.bme.hu/hirek/20240212/Vizsgaidoszak_utan_olimpia_elott_a_kajakozo_fizikus_hallgato

 

itbusiness.hu.hu – 2024.02.12.

Névváltás az MI jegyében

Jó húsz év után nevet vált a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karán a Távközlési és Médiainformatikai Tanszék - a "médiainformatika" helyét a "mesterséges intelligencia" veszi át. A Villamosmérnöki Karral egy időben, 1949-ben jött létre a tanszék elődje, akkor még Vezetékes Híradástechnika Tanszék néven - kezdi az előzmények ismertetését Dr. Varga Pál egyetemi docens, tanszékvezető.

https://itbusiness.hu/technology/human_n/oktatas/nevvaltas-az-mi-jegyeben/

 

pestinap.hu – 2024.02.11.

Fizikus-mérnök szak indul a BME-n

Az angol nyelvű fizikus-mérnök képzést vezető nyugati műszaki egyetemek mintájára hozta létre a BME: a felgyorsult technológiai fejlődés korszakában nagy szükség van olyan szakemberekre, akik erős természettudományos ismeretekkel, jó matematikai és egy amerikai tanulmány szerint már a közeljövőben hatványozottan szükség lesz a számítástechnikai, természettudományos és mérnöki tudásra. Ezt kínálja a Budapesti Műszaki és Gazdaságegyetem fizikus-mérnök szak.

https://www.pestinap.hu/egyetem/2024/02/11/fizikus-mernok-szak-indul-a-b...

 

pestinap.hu – 2024.02.11.

Härtlein Károly újabb kísérlete a BME-n

Újból látványos kísérleti bemutatóval indította az évet Härtlein Károly, a Budapesti Műszaki És Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Természettudományi Kar (BME TTK) Fizikai Intézetének mesteroktatója. 2023. január 30-án immáron 14. alkalommal rendezték meg nyilvános formában a Kísérletek, amelyeket látni kell!” című látványos bemutatót a BME TTK tehetséggondozó programsorozata részeként. A fizikabemutatóra középiskolás diákokat, tanáraikat és családtagjaikat várták a Műegyetem Fizika Nagyelőadójába (F29-es terem), amely ezúttal is zsúfolásig megtelt közel 400 érdeklődővel.

https://www.pestinap.hu/egyetem/2024/02/11/hartlein-karoly-ujabb-kiserlete-a-bme-n/

 

hirtv.hu - 2024.02.10. (26.07 percnél)

Önállóan működő robotautók álltak rajthoz

A rendezvény a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának több mint egy évtizedes múltra visszatekintő, évenként megrendezett robotversenye. Résztvevői az iskola mesterképzéses hallgatói, akik egy fél éven keresztül építik robotjaikat a végső megmérettetésre. A robotok kisméretű önvezető modellautók, amelyek feladata, hogy ügyességi és gyorsasági feladatokat teljesítenek külső irányítás és emberi beavatkozás nélkül.

https://hirtv.hu/video/289439

 

minuszos.hu - 2024.02.10.

Mesterséges intelligencia készségek: elkészült az európai stratégia

Már nagyon vártuk, és végül csak elkészült a mesterséges intelligencia (MI) készségek fejlesztésére fókuszáló európai stratégia. Az IVSZ - Digitális Vállalkozások Szövetsége és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem részvételével zajló Mesterséges Intelligencia Készségek Szövetsége (ARISA projekt) keretében elkészült az a stratégia, ami szerint Európában jelentősen gyarapodhat az MI technológiákat készségszinten használó szakemberek száma - belőlük ugyanis jelenleg komoly hiány mutatkozik.

https://www.minuszos.hu/mesterseges-intelligencia-keszsegek-elkeszult-az-europai-strategia/

 

bme.hu – 2024.02.09.

Már az e-sportról is lehet tanulni a Műegyetemen

Második alkalommal indult el az egyedülálló képzés, amelyen az e-sportok gazdasági, üzleti, stratégiai és pszichológiai oldalával is megismerkedhetnek a hallgatók. A hazai e-sport élet meghatározó személyiségei szakmai elköteleződésből és lelkesedésből aktív szerepet vállaltak a BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Karán (BME GTK) működő kurzus megalkotásában. A „Bevezetés az e-sportba” című tantárgy bárki számára szabadon választható kurzus a Műegyetem képzési portfóliójában.

https://www.bme.hu/hirek/20230209/Mar_az_e_sportrol_is_lehet_tanulni_a_Muegyetemen

média megjelenések:

https://eduline.hu/felsooktatas/20240212_Esport_oktatasa_kurzus_inditas_BME

https://www.pestinap.hu/egyetem/2024/02/11/az-e-sportrol-is-lehet-tanulni-a-muegyetemen/

 

technokrata.hu – 2024.02.09. - beharangozó

Hamarosan startol a BME autonóm robotversenye

2024. február 10-én (szombaton) 10:00 órától a Műegyetem "Q" épületének aulájában rendezik meg a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar (BME VIK) autonóm robotversenyét, a sajtónyilvános RobonAUT döntőt. A 15. alkalommal életre hívott mérnökhallgatói viadal a [...] - The post Hamarosan startol a BME autonóm robotversenye appeared first on technokrata. 2024. február 10-én (szombaton) 10:00 órától a Műegyetem "Q" épületének aulájában rendezik meg a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar (BME VIK) autonóm robotversenyét, a sajtónyilvános RobonAUT döntőt.

https://www.technokrata.hu/egazdasag/ipar/2024/02/08/bme-autonom-robot-verseny/

további megjelenések:

http://iotmagazin.hu/ipar/2024/02/08/bme-robonaut-robot-verseny/

https://www.muszaki-magazin.hu/2024/02/08/bme-autonom-robot-verseny/

https://www.autoszektor.hu/hu/content/hamarosan-startol-muegyetemi-autonom-robotverseny

https://www.nice.hu/belfold/autonom-robotverseny-erkezik-budapestre

 

 

blikk.hu – 2024.02.09

Több egyetem is pluszpontot ad a felvételizőknek az ICDL-bizonyítványért, méghozzá nem is keveset: itt vannak a részletek

Az intézmények közül a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, az Óbudai Egyetemen, valamint a Milton Friedman Egyetemen ér többletpontot a bizonyítvány megléte, ráadásul nem is keveset. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem az ICDL Base bizonyítványért 25 pontot, az ICDL Standardért 50 pontot, a fejlett digitális ismereteket igazoló ICDL Advanced tanúsítványért pedig 75 pontot ad a felvételizőknek.

https://www.blikk.hu/ferfiaknak/tech/ecdl-plusz-pont-felveteli/fyb77rd

további megjelenés:

https://digitrendi.hu/pluszpontot-hozhat-a-felvetelin-a-szamitogep-hasznaloi-jogositvany-icdl/

 

bme.hu – 2024.02.08.

BME Hajós Alfréd-Díj - Sikeres sportoló hallgatóink elismerésére

Várja a jelöléseket a bírálóbizottság a díjra, amely az újkori olimpiák első magyar aranyérmét megszerző Hajós Alfréd építészmérnökre emlékezik.

A BME Szenátusa január 29-i ülésén alapította meg a „BME Hajós Alfréd-Díj – az év legjobb hallgató sportolójának” elismerést, amellyel hangsúlyozza, hogy az egyetemi tanulmányok és az élsport jól összeegyeztethető egymással a Műegyetemen.

A díjat a BME olyan aktív vagy passzív jogviszonnyal rendelkező hallgatója nyerheti el, aki az előző év május 1-től tárgyév április 30-ig terjedő időszakában kimagasló sporteredményt ért el, élsportolóként jó példát mutatott az egészség és testkultúra fejlesztésében, valamint a sportolói karrier és a tanulmányok eredményes összeegyeztetésében, továbbá sikereivel hozzájárult az Műegyetem hazai és nemzetközi hírnevének erősítéséhez.

https://www.bme.hu/hirek/20240208/Uj_dij_BME_Hajos_Alfred_Dij_Sikeres_sportolo_hallgatoinak_elismeresere

média megjelenés:

https://www.pestinap.hu/egyetem/2024/02/11/hajos-alfred-dijjal-jutalmazzak-a-sikeres-sportolokat-a-bme-n/

 

bme.hu – 2024.02.08.

A vadászpilóták után eljöhet a mérnökök kora a világűrben

A HUNOR Magyar Űrhajós Programban három BME-t végzett mérnök és egy orvos egyike lehet a következő magyar űrhajós. Kapu Tibor gépészmérnök űrhajósjelölttel beszélgettünk.

„ Az, hogy több iparágban dolgoztam sikerrel, nem jöhetett volna létre anélkül az alap nélkül, amit a BME adott nekem. Nagyon büszke vagyok a mesterszakos gépész diplomámra és egyben nagyon hálás is a Műegyetemnek. Ahogy édesapám mondta: sok mindent tanulunk és az évek során sok mindent el is felejtünk a tanultakból, de az a mérnöki szemlélet és látásmód, amit a Műegyetem tanított nekem, az megmarad. És biztosan állíthatom, hogy nemcsak nekem, de a másik két műegyetemista kollégámnak is elengedhetetlen volt mindez a karrierünk során. Az egyik kiválasztási kör után mondták el nekünk, hogy fontosabb, hogy valaki minden területen megbízhatóan magas színvonalon tudjon teljesíteni, mintha csak egy-egy területen lenne kiemelkedő.

https://www.bme.hu/hirek/20240208/A_vadaszpilotak_utan_eljohet_a_mernoko...

 

millasreggeli.hu – 2024.02.08.

IT-KALAUZ: Üzemmérnök-informatikus képzés a BME-n.

2018 őszén Magyarországon elsőként - egyszerre két intézményben indult el egy olyan képzés, ami valószínűleg sok emberben kérdéseket vet fel: ez az üzemmérnök-informatikus képzés. Mi indokolta a létrehozását, mit várhatunk tőle, és milyenek az első tapasztalatok? Charaf Hassan, a Budapesti Műszaki és Gazdasági Tudományegyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának (BME VIK) dékánja.

https://millasreggeli.hu/podcast/millasreggeli-podcast-uzemmernok-inform...

 

epiteszforum.hu – 2024.02.08.

Otthon a térben - A Lakóépülettervezési Tanszék kiállítása

A BME Építészmérnöki Kar Lakóépülettervezési Tanszék januárban átmenetileg beköltözött a Fuga Breuer Marcell termébe. "Otthon a térben" című kiállításukon egy installáció keretein belül mutatták be a tanszék műhelyeit, az elmúlt évek hallgatói terveit.

https://epiteszforum.hu/otthon-a-terben--a-lakoepulettervezesi-tanszek-kiallitasa

 

24.hu - 2024.02.07.

Tapasztalatszerzés külföldön, kimagasló kezdőfizetések itthon

Ha a Műegyetemet választod két dologban biztos lehetsz: Európa 9 másik vezető egyetemén is tapasztalatokat szerezhetsz, diplomáddal pedig kevesebb, mint 2 hónap alatt kiemelkedő jövedelemért tudsz elhelyezkedni. A jelentkezés hajrájában is érdemes a felvi. bme. hu honlap pontszámító kalkulátorára (felvi. bme. hu/pontszamito) kattintani, ahol kiszámítható az új felvételi rendszer szerinti műegyetemi pontszám. Az oldal szakkeresőjében böngészhet a felvételiző, hogy neki melyik BME szakot érdemes választania.

https://24.hu/tech/2024/02/07/tapasztalatszerzes-kulfoldon-kimagaslo-kezdofizetesek-itthon/