EELISA 2.0 projekt, Nemzetközi vendégprofesszorok, Formula Racing Team

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2024. január 17. és január 24. között.

bme.hu – 2024.01.24.

BME-s projektindító – elindult az EELISA 2.0 projekt

Az Európa 10 vezető mérnökegyetemét tömörítő EELISA projekt tovább folytatódik az Európai Unió támogatásával. A decemberi projektindító a BME-es eredményekről és a tervekről szólt.

Dale Martin az EELISA elnöke szólt a jelenlévőkhöz. „Az első fázisban elvégzett nagyszerű közös munkának köszönhetően mi, az EELISA lehetőséget kaptunk, hogy a második fázisba lépjünk. A legfontosabb üzenetem az, hogy az EELISA több, mint egy izgalmas, kiváló projekt. Célja, hogy a tagegyetemeket átalakítsa, hogy átalakító erőként teljesíthessük a jövőképünket, hozzájárulva a befogadó, fenntartható, digitális társadalmak növekedéséhez!“ A rendezvény következő részében a BME alapítású EELISA közösségek mutatkoztak be, foglalták össze tevékenységük eddigi tapasztalatait, valamint vázolták az EELISA 2.0 projektre vonatkozó elképzeléseiket.

https://www.bme.hu/hirek/20240124/BMEs_projektindito_elindult_az_EELISA_...

 

bme.hu – 2024.01.23.

Elindult a pályázás BME-s hallgatóknak EELISA partneregyetemekre is!

Párizs, Pisa vagy Madrid? Az EELISA Activity Hallgatói ösztöndíjjal 9 vezető európai egyetemre juthatnak el a BME hallgatói.

Az EELISA (European Engineering Learning Innovation and Science Alliance) szövetség célja az európai felsőoktatás megújítása, a műszaki tudományok és a társadalom közötti kapcsolódások erősítése és szakmai közösségek építése! A BME egyedüli magyar partner a többi neves európai egyetem mellett, ahová a Műegyetem hallgatói támogatott mobilitási ösztöndíjjal utazhatnak akár néhány napos programra, hogy szakmai, közösségi, multikulturális élményekkel gazdagodva térjenek vissza Pisa, Erlangen, Isztambul, Párizs, Madrid, Bukarest vagy Zürich egyetemeiről!

https://www.bme.hu/hirek/20240123/Elindult_a_palyazas_BMEs_hallgatoknak_...

 

itbusiness.hu – 2024.01.23

Áttörések és kihívások

A BME és a Wigner Fizikai Kutatóközpont részvételével, Magyarország is aktívan hozzájárul az Európai Unió "Horizon Europe" programja által támogatott, 1000 qubites kvantumszámítógép fejlesztéséhez a tavaly márciusban indult OpenSuperQPlus projekt keretében. A partnerség résztvevői ambiciózus hétéves programon dolgoznak, amelynek első szakaszában az OpenSuperQPlus 100 készül majd el, ami a következő 3,5 éven belül több hardver és szoftverértékelési rendszert, valamint egy felhasználó-orientált - tehát a kvantumpraktikum jegyében épülő - 100 qubites rendszer kifejlesztését célozza az első kvantum alkalmazásokhoz.

https://itbusiness.hu/technology/aktualis-lapszam/technology-aktualis-lapszam/attoresek-es-kihivasok/

 

bme.hu – 2024.01.22.

Nemzetközi vendégprofesszorok érkeznek a BME-re

Akadémiai támogatással Németországból és az Egyesült Államokból két vendégprofesszor kapcsolódik be a műegyetemi kutatásokba.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) támogatásával 2024-ben összesen 14 elismert, nemzetközi tudományos körökben is kiemelkedő külföldi kutató professzor érkezik Magyarországra, közülük kettő a Műegyetemre, hogy bekapcsolódjon a BME-n zajló kutatómunkába. Az Akadémia által kezdeményezett program célja, hogy erősítse a hazai felsőoktatási intézmények, kutatóintézetek és kutatóközpontok nemzetközi versenyképességét azáltal, hogy külföldi vendégprofesszorok intézményi jelenlétét támogatja.

https://www.bme.hu/hirek/20240122/Nemzetkozi_vendegprofesszorok_erkeznek_a_BMEre

média megjelenés:

https://www.minuszos.hu/vendegkutatokal-erositenek-a-magyar-kutatocsoportokat/

 

bme.hu – 2024.01.22.

Irány a világ! Megnyíltak az Erasmus+ pályázatok

Több száz európai, illetve ázsiai, dél-amerikai, sőt, még óceániai felsőoktatási intézményben is tanulhatnak a műegyetemi hallgatók. 2024. február 4-ig nyújthatók be pályázatok az Erasmus+ program különböző, 2024/2025. tanév őszi szemeszterre meghirdetett mobilitási és ösztöndíjlehetőségeire. A karspecifikus listából több száz, a Műegyetemmel partneri együttműködést kötött európai és Európán kívüli felsőoktatási intézmény közül választhatnak a hallgatók. A BME a nemzetközi mobilitással kapcsolatban két rendezvényt is szervez.

https://www.bme.hu/hirek/20240122/Irany_a_vilag_Megnyiltak_az_Erasmus_pa...

 

trendfm.hu – 2024.01.22

Hétfő - Egy nő: Dr. Hirsch Edit

Vendégem a stúdióban dr. Hirs Edit, vegyészmérnök, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tudományos munkatársa, kutatónő, aki nemrég megkapta a Loreal UNESCO nőkért és a tudományért díjat.

https://trendfm.hu/musor?musor=7860&adas=51741

 

autoszektor.hu – 2024.01.21

Ilyen autókat hajtott a magyar világbajnok

A többszörösen úttörő BME Formula Racing Team Magyarországon először épített Formula Student versenyautót belsőégésű motorral, majd villanymotorral, aztán elektromos négykerék-hajtással és autonóm üzemmóddal. A magyar egyetemi hallgatókból álló BME Formula Racing Team autóit többször vezette Michelisz, 2021-ben a csapat vele mutatta be legújabb elektromos versenyautóját a Hungaroringen. Ezzel nem csak az esemény rangját emelte, de tapasztalataival segítette a fejlesztéseket is. A budapesti FRT autója kevesebb mint két másodperc alatt éri el a százas tempót és ezzel megelőzi a Formula 1-es gépeket, nem véletlenül nyilatkozott így a 2021-ben a Hungaroringen Michelisz Norbert: Jó kis napunk volt, végighallgattam a Formula Studentesek előadását, láttam az önvezető autót és vezettem az elektromos versenygépet, nagyon élveztem.

https://www.autoszektor.hu/hu/content/ilyen-autokat-hajtott-magyar-vilagbajnok

 

eduline.hu – 2024.01.20

Tarol a BME a műszaki képzéseknél, a társadalomtudományoknál az ELTE vezet

A HVG Diploma 2024-es kiadványában számos felsőoktatási rangsort találtok, többek között a hazai egyetemek hallgatói kiválósági, oktatói kiválósági, képzésterületi és kari rangsorait, és természetesen az összesített egyetemi rangsort.

A műegyetemi karok valamennyi alrangsort vezetik, illetve a szakos rangsorokat is. Mögöttük azonban sokszínű a mezőny, szakonként változnak az őket leginkább megközelítő intézmények. A legnépszerűbb mérnöki szak a gépészeké, másfélezren jelölték meg elsőhelyen valamely képzőhelyét a 14-ből – több mint ötödük pedig a BME Gépészkarát. Az Óbudai Egyetem szerezte meg a második helyet.

https://eduline.hu/felsooktatas/20240119_TTK_Pedagoguskepzes_egyetemi_rangsor_elemzes

 

bme.hu – 2024.01.19. - beharangozó

Miért válaszd a Műegyetemet első helyen?

A BME Facebook oldalán és a központi (K) épületében személyesen is követhető kerekasztal beszélgetéssel várja 2024. január 30-án a felvételiző diákokat, szüleiket és tanáraikat.

A nagysikerű BME Nyílt Nap és az Educatio Szakkiállítás után egy újabb alkalom kínálkozik azok számára, akik többet szeretnének megtudni a Műegyetemről és kérdésük van a BME képzéseivel és közösségével kapcsolatban. A kerekasztal-beszélgetés személyesen és a BME Facebook oldalán, élő közvetítésben is követhető. Rengeteg hasznos és érdekes információ hangzik majd el a megújult felvételi eljárásról és a Műegyetemről elérhető nemzetközi, valamint karrierkezdési lehetőségekről a BME rektorhelyettese, oktatói, illetve egy jelenlegi és egy ismert alumnusz hallgatója szemszögéből.

https://www.bme.hu/hirek/20240119/Miert_valaszd_a_Muegyetemet_elso_helyen

 

bme.hu – 2024.01.19.

Hogyan legyünk még sikeresebb oktatók?

Módszertani továbbképzést hirdet a Rektori Hivatal Oktatási Igazgatósága a Műszaki Pedagógia Tanszékkel együttműködésben.

A továbbképzésre minden teljes állású oktató kollégát és PhD hallgatót várunk, aki szeretné fejleszteni módszertani kultúráját, pedagógiai eszköztárát annak érdekében, hogy eredményesebben támogathassa a hallgatók tanulását. A résztvevők olyan gyakorlati tudással gazdagodnak, amelyet már a következő órájukon is kamatoztatni tudnak.

https://www.bme.hu/hirek/20240119/Hogyan_legyunk_meg_sikeresebb_oktatok

 

bme.hu – 2024.01.18.

Összesítésben a BME a legjobb hazai egyetem

A két magyar felsőoktatási rangsor hasonló módszertannal és adatbázisokból dolgozó szakembereinek értékeléseit összesítve a BME áll az élen. Az egyetemi világrangsorokat készítő nagy nemzetközi kiadók mellett 2006-ban készítette el első hazai (2007-es) Diploma rangsorát a HVG. Az UNIside 2022-ben jelent meg első felsőoktatási rangsorával. A két kiadvány módszertana hasonló.

https://www.bme.hu/hirek/20240118/Osszesitesben_a_BME_a_legjobb_hazai_eg...

média megjelenés:

https://www.pestinap.hu/egyetem/2024/01/19/a-bme-a-legjobb-hazai-egyetem/

 

magyarepitestechnika.hu - 2024.01.17.

Energiahatékony társasházfelújításhoz ad ki hiánypótló gyakorlati kézikönyvet a HuGBC- A beszélgetés résztvevői lesznek: Beleznay Éva (szerző, vezető fenntarthatósági szakértő, HuGBC), Erő Zoltán (Budapest főépítésze), Dr. Szalay Zsuzsa (szerző, docens, BME Építőanyagok és Magasépítési Tanszék), Szécsi Ilona (szerző, energetikai szakember, Magyar Energiahatékonysági Intézet). A most megjelenő kiadvány értékes gyakorlati, letölthető dokumentumokat, tervezési segédleteket is tartalmaz a felújításhoz: sikeres pályázatleadáshoz szükséges dokumentációs csekklista, energiafogyasztási adatok gyűjtése és elemzése, épülethasználói kérdőív, közösképviselői csekklista, konkrét társasházi felújítási tanulmányok.

https://magyarepitestechnika.hu/index.php/hirek/energiahatekony-tarsashazfelujitashoz-ad-ki-hianypotlo-gyakorlati-kezikonyvet-a-hugbc/

 

autoszektor.hu – 2024.01.18

Neumann MiniExpo nyílt a Műegyetem könyvtárában

A BME OMIKK Nagyolvasó előtti aulában tekinthető meg a közelmúltban megnyílt, Neumann Jánosról szóló MiniExpo és a hozzá tartozó interaktív kísérőkiállítás. A tárlat összeállításának apropója a világhírű és korszakalkotó matematikus professzor születésének 120. évfordulója. Munkássága előtt ezzel az összeállítással is tiszteleg a Műegyetem. (Kedvcsináló videó a BME OMIKK Fb-oldalán) Fotó: BME A tárlat két részből áll: egy Neumann János életéről és munkásságáról szóló videósorozatból, amely a Neumann János Számítógéptudományi Társaság (NJSzT) és a HUN-REN Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) kooperációjában állt össze.

https://www.autoszektor.hu/hu/content/neumann-miniexpo-nyilt-muegyetem-konyvtaraban