Educatio Kiállítás, MiniExpo a könyvtárban, EELISA, Junior Prima Díj

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2024. január 10. és január  17. között.

bme.hu – 2024.01.17.

Velünk fedezhetted fel a jövőt! – Műegyetem az Educatio Kiállításon

Folyamatos teltház a BME standjánál a háromnapos Educatio Kiállításon, amely minden eddiginél nagyobbat szólt: idén újra megdőlt a látogatói rekord.

Látványos és impozáns BME standdal, egységes kari megjelenésekkel, műegyetemi versenycsapatokkal és a teljes képzési kínálat bemutatásával várták a továbbtanulás iránt érdeklődő diákokat, szüleiket és tanáraikat a felsőoktatás legnagyobb hazai mustráján.

https://www.bme.hu/hirek/20240117/Velunk_fedezhetted_fel_a_jovot_Muegyet...

 

bme.hu – 2024.01.17.

Emlékezés Finta Józsefre

Finta József két műegyetemi épületet tervezett, 1981-ben a Műegyetem Irinyi utcai Diákkollégiumát (Schönherz Kollégium) és 1997-ben a BME Informatikai épületét.

Dr. Finta József, a Nemzet Művésze, Budapest, Salgótarján és Belváros-Lipótváros díszpolgára, a Magyar Művészeti Akadémia és a Magyar Tudományos Akadémia tagja, az Amerikai Építészeti Intézet tiszteletbeli tagja, Kossuth-, Ybl Miklós-, Steindl Imre- és Prima Primissa díjas, Köztársasági Elnöki Aranyérmes építész, a Magyar Érdemrend középkeresztjének kitüntetettje életének 89. évében hunyt el. A Műegyetemen végzett meghatározó alkotóról a BME Építészmérnöki Karának honlapja is megemlékezett.

https://www.bme.hu/hirek/20240117/Emlekezes_Finta_Jozsefre

 

bme.hu – 2024.01.16.

MiniExpo nyílt a Műegyetem könyvtárában

Február közepéig látogatható a BME OMIKK aulájában látható kiállítás, amely a 120 éve született Neumann János munkásságának érdekességeit mutatja be.

A BME OMIKK Nagyolvasó előtti aulában tekinthető meg a közelmúltban megnyílt, Neumann Jánosról szóló MiniExpo és a hozzá tartozó interaktív kísérőkiállítás. A tárlat összeállításának apropója a világhírű és korszakalkotó matematikus professzor születésének 120. évfordulója. Munkássága előtt ezzel az összeállítással is tiszteleg a Műegyetem.

https://www.bme.hu/hirek/20240116/Neumann_MiniExpo_nyilt_a_Muegyetem_kon...

 

mmk.hu – 2024.01.16.

Alkalmazott épületenergetika műszaki segédlet

Kidolgozásában a BME koordinálásával számos szakember vett részt és a folyamatot nyílt szakmai viták és egyeztetések kísérték. Az új szabályozásban a 176/2008 kormányrendelet módosult, a 7/2006 TNM rendeletet pedig felváltotta a 9/2023. (V. 25. ) EKM rendelet. Jelen segédlet az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Magyar Mérnöki Kamara támogatásával készült el.

https://www.mmk.hu/informaciok/hirek/epuletenergetika-segedlet-20240116

 

bme.hu – 2024.01.15.

EELISA: a BME kapu Európa 9 vezető egyetemére

Az Európa 10 vezető mérnökegyetemét tömörítő kezdeményezés, az EELISA a sikeres első projekt után a folytatáshoz is elnyerte az Európai Unió támogatását.

Az EELISA szövetség célja az európai felsőoktatás megújítása, erősítve a műszaki tudományok és a társadalom közötti kapcsolódásokat. A BME 2020-ban alapítótagként vált az új, előremutató kezdeményezés részesévé.

https://www.bme.hu/hirek/20240115/EELISA_a_BME_kapu_Europa_9_vezeto_egye...

 

urvilag.hu – 2024.01.13.

H-SPACE 2024 űrkonferencia

Együttműködés az űrszektorban - ez lesz a mottója a BME és a MANT szervezésében 8. alkalommal megrendezendő budapesti nemzetközi űrkutatási konferenciának áprilisban. A H-SPACE konferenciák sorozatát 2015 óta szervezi a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Villamosmérnöki és Informatikai Kara (VIK), a Magyar Asztronautikai Társasággal (MANT) együttműködve. [

https://www.urvilag.hu/hazai_kutatohelyek_es_uripar/20240113_hspace_2024_urkonferencia

 

eduline.hu – 2024.01.13.

Junior Prima Díjat kapott két műegyetemi kutató

10 ifjú szakember munkásságát ismerték el a kitüntetéssel, közülük ketten a Műegyetemen kutatnak - olvasható a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) honlapján. Junior Prima Díjat kapott Mester Dávid, a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar (BME VBK) Fizikai Kémia és Anyagtudományi Tanszék, Spektroszkópia Csoport tudományos munkatársa, a HUN-REN-BME Kvantumkémiai Kutatócsoport munkatársa. Dávid az elméleti kémia területén végez módszer- és szoftverfejlesztést.

https://eduline.hu/felsooktatas/20240112_Junior_Prima_Dijat_kapott_ket_muegyetemi_kutato

 

epiteszforum.hu – 2024.01.13.

Piaci szereplőkkel erősíti a BME az új belsőépítészeti képzést

Belsőépítészeti oktatás indult az idei tanév őszi szemeszterében a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki karán a tervező specializációs építészmérnök hallgatók graduális képzésében, felmenő rendszerben. A kamara belsőépítész tagozatának elnöke, O. Ecker Judit és Varga Tamás DLA (egyetemi docens, BME Lakóépülettervezési tanszék) körülbelül egy évtizede permanensen erősítik a belsőépítészet diszciplínát az építészképzés keretein belül, hiszen korábban az okleveles építészmérnök diplomával rendelkező fiatal pályakezdők egyre nagyobb számban igényeltek belsőépítész jogosultságot, amelyet kizárólag a megfelelő, minősített gyakorlattal és továbbképzéssel lehetett megszerezni.

https://epiteszforum.hu/piaci-szereplokkel-erositi-a-bme-az-uj-belsoepiteszeti-kepzest

 

bme.hu – 2024.01.12.

A Családbarát Közösségi Tér várja a BME polgárait

2024. január 15-től egyszeri regisztrációt követően igénybe vehetők az E épület földszintjén található, akadálymentesen megközelíthető Családbarát Közösségi Tér szolgáltatásai.

A BME Családbarát Közösségi Tér alapvető célja, hogy baba- és gyerekbarát helyszínt biztosítson azon BME-s kisgyermekes szülők számára, akik a gyermekgondozás ideje alatt részidőben dolgoznak, konzultációkat, megbeszéléseket bonyolítanak le, illetve egy-egy egyetemi órát, esetleg kurzust már a gyermekgondozás mellett is megtartanak, így segítve az ő fokozatos visszatérésüket egyetemünk kötelékeibe és a munka világába.

https://www.bme.hu/hirek/20240112/A_Csaladbarat_Kozossegi_Ter_varja_a_BM...

média megjelenés:

https://www.pestinap.hu/egyetem/2024/01/13/csaladbarat-kozossegi-tert-alakitott-ki-a-bme-a-kisgyerekesek-szamara/

 

moderniskola.hu - 2024.01.12.

"A tanulók jellemzően nagyra értékelik, hogy a figyelem rájuk irányul" – interjú

Jelenleg a BME-n dolgozol, hogyan tudsz kapcsolódni a szakképzéshez? 2023 szeptembere óta dolgozom a BME Műszaki Pedagógia Tanszékén, ahol a szakmai - műszaki és közgazdász - tanárok és szakoktatók képzésében is részt veszek. Mégpedig nagy örömmel, hiszen az elmúlt években - részben a doktori tanulmányaimhoz, [...] - A cikk "A tanulók jellemzően nagyra értékelik, hogy a figyelem rájuk irányul" - interjú eredetileg a Modern Iskola oldalon jelent meg.

https://moderniskola.hu/2024/01/a-tanulok-jellemzoen-nagyra-ertekelik-hogy-a-figyelem-rajuk-iranyul-interju/

 

 

bme.hu – 2024.01.12.

Két helyet is előrelépett a BME és a legjobbak között a műegyetemi karok

A legújabb UNI In&Out összeállítás szerint a tavalyi évhez képest két helyet is előrelépett a Műegyetem a hazai felsőoktatási intézmények összesített rangsorában: 2024-ben a BME lett a második legjobb hazai egyetem (2023-ban a negyedik volt) Az informatikai, a műszaki és a természettudományi képzési területen is a legjobbak a BME karai, ráadásul a hat műszaki kar az első hét helyezett között végzett.

Örömteli hír, hogy a BME idén is első a nemzetközi kutatói produktivitásban és a külföldi részképzésben résztvevők aránya (képzési területi átlaghoz viszonyítva) indikátorokban. A Műegyetemen végzettek bruttó átlagjövedelme a legmagasabb a 2019-es Diplomás Pályakövető Rendszer (DPR) alapján.

https://www.bme.hu/hirek/20240112/Ket_helyet_is_elorelepett_a_BME_es_a_l...

média megjelenés:

https://trendfm.hu/cimlap/top-10-ime-a-legjobb-magyar-egyetemek-listaja-20656

https://dailynewshungary.com/success-hungarian-university-moves-up-two-places-in-new-ranking/

 

bme.hu – 2024.01.12.

Szakkiállítás és felvételi pontszámítás

Akik nem jutnak el a 24. Educatio Szakkiállításra, minden a BME pontszámítással, felvételivel kapcsolatos információ megtalálhatnak az új felvi.bme.hu oldalon.

A BME felvételi információs oldalán megtalálhatók a legfontosabb felvételi határidők. A legfontosabb dátum, a jelentkezési határidő, ami 2024 február 15. Ez a végső dátum, így a téli szünet egy részét érdemes a böngészésre fordítani, és nem az utolsó percre hagyni a megfelelő szak kiválasztását. Ehhez remek segítséget nyújt a BME Felvi felületén a szakkereső. A pontszámításban pedig a pontszámító kalkulátor segít.

https://www.bme.hu/hirek/20240112/Educatio_Szakkiallitas_es_felveteli_po...

 

magyarhirlap.hu – 2024.01.12.

Tizennégy külföldi vendégkutató kapcsolódik be a magyarországi kutatásokba 2024-ben-

A sikeresen pályázó külföldi vendégkutatók közül Charles Toth, az Ohio State University (USA) kutatóprofesszora a pontfelhőalapú adatnyerési és adatfeldolgozási technológiákkal kapcsolatos kutatásban vesz majd részt a BME Fotogrammetria és Térinformatika Tanszékén.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20240111-tizennegy-kulfoldi-vendegkutato-kapcsolodik-be-a-magyarorszagi-kutatasokba-2024-ben

További megjelenések:

https://computerworld.hu/karrier/tizennegy-kulfoldi-vendegkutato-kapcsolodik-be-a-magyarorszagi-kutatasokba-2024ben-351601.html

https://www.pannondoktor.hu/2024/01/tizennegy-kulfoldi-vendegkutato-kapcsolodik-be-a-magyarorszagi-kutatasokba-2024-ben/

https://webradio.hu/hirek/it-tudomany/tizennegy-kulfoldi-vendegkutato-kapcsolodik-be-a-magyarorszagi-kutatasokba-2024-ben

https://medicalonline.hu/cikk/tizennegy_kulfoldi_vendegkutato_kapcsolodik_be_a_hazai_kutatasokba

 

bme.hu – 2024.01.11.

Hamarosan BME ALFA matematikaverseny - szerezz pluszpontokat a műegyetemi felvételihez!

Startol a BME TTK középiskolásoknak szóló matematikai tehetséggondozó programja, amelyért akár pluszpontok is szerezhetők a BME-s felvételi eljárásban.

2024. január 15-én új feladatsorokkal indul a BME Természettudományi Kar (BME TTK) 9-12. évfolyamos diákoknak szóló programja, amelyen a fiatalok a matematikatudásukat gyarapíthatják és gyakorolhatnak az érettségi vizsgára is. Az itt bemutatott témakörök ugyanis azt az elvárt ismeretanyagot és tudásszintet demonstrálják, amelyre a természettudományi, a műszaki vagy éppen a gazdasági pályát fontolgató fiataloknak lesz szükségük a sikeres felvételihez.

https://www.bme.hu/hirek/20240111/Hamarosan_BME_ALFA_matematikaverseny_szerezz_pluszpontokat_a_muegyetemi_felvetelihez

média megjelenések:

https://www.pestinap.hu/egyetem/2024/01/12/alfa-matematikai-verseny-hird...