Junior Prima Díj, Educatio, M.I. előadások, Elhunyt Finta József

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2023. december 21. és január 10. között.

bme.hu – 2024.01.10.

Junior Prima Díjat kapott két fiatal műegyetemi kutató

10 ifjú szakember munkásságát ismerték el a kitüntetéssel, közülük ketten a Műegyetemen kutatnak. Junior Prima Díjat kapott Mester Dávid, a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar (BME VBK) Fizikai Kémia és Anyagtudományi Tanszék, Spektroszkópia Csoport tudományos munkatársa, a HUN-REN-BME Kvantumkémiai Kutatócsoport munkatársa. Szintén Junior Prima Díjban részesült Szlancsik Attila, a BME Gépészmérnöki Kar (BME GPK) Anyagtudomány és Technológia Tanszék adjunktusa.

https://www.bme.hu/hirek/21240110/Junior_Prima_Dijat_kapott_ket_fiatal_m...

 

bme.hu – 2024.01.09. - beharangozó

A BME az Educatio szakkiállításon

2024. január 11-13. között a Műegyetem is bemutatkozik a Hungexpo területén, a 24. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon. A szakkiállítás célja, hogy a felvételizők és érdeklődők választ kaphassanak a felsőoktatással kapcsolatos kérdéseikre. Az esemény összekapcsolja az egyes szereplőket: a hazai – és külföldi felsőoktatási intézményeket, tankönyvkiadókat, nyelviskolákat, szakképző intézményeket és vállalatokat az érdeklődőkkel, a diákokkal, oktatókkal és szülőkkel. Idén több mint 120 kiállító várja a látogatókat.

https://www.bme.hu/hirek/20240109/A_BME_az_Educatio_szakkiallitason

 

bme.hu – 2024.01.09.

M.I. előadások a BME-n - az ötlet, ami egyből sorozat lett

Távközlés és mesterséges intelligencia - egy alkalomra gondoltak, egész éves, 7 részes rendezvénysorozat lett belőle. Érdekes témák, kiváló előadók, teltház. Mérlegen az első évad.

Magyarországon elsőként és egyedüliként a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kara Távközlési és Médiainformatikai Tanszéke (TMIT) szervezett egész éves előadássorozatot korunk egyik legérdekesebb tudományos témájáról, a mesterséges intelligenciáról. Az egyéves előadássorozatról az ötletadóval, Varga Pállal, a TMIT tanszékvezetőjével beszélgettünk.

https://www.bme.hu/hirek/20240109/MI_eloadasok_a_BMEn_az_otlet_ami_egybo...

 

 

bme.hu – 2024.01.08.

Jakab Roland a HUN-REN vezérigazgatója

A Műegyetem Támogatói és Baráti Kör Egyesület elnöke tölti be 2024. január 1-jétől a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat vezérigazgatói pozícióját. Jakab Roland jól ismeri a hazai és nemzetközi K+F+I ökoszisztéma szereplőit, emellett számos szakmai társulásban, társadalmi szervezetben vezetői szerepet lát el. Ipari partnervállalat vezetőjeként, és a Mesterséges Intelligencia Koalíció, az 5G Koalíció, a Magyar Európai Üzleti Tanács, a magyarországi Svéd Kereskedelmi Kamara, az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség, valamint a Műegyetem Támogatói és Baráti Köre Egyesület képviseletében is szorosan együttműködött a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel az elmúlt években.

https://www.bme.hu/hirek/20230108/Jakab_Roland_a_HUN_REN_vezerigazgatoja

média megjelenés:

https://digitrendi.hu/az-ericssonos-evtizedek-utan-a-magyar-kutatasi-hal...

 

bme.hu – 2024.01.08.

Merjetek nagyban gondolkodni!

Pitch-versennyel zárult a Magyar Nemzeti Bank támogatásával, három egyetem hallgatói számára szervezett, startup vállalkozás és innováció menedzsment témájú cross-university program.

Az idei őszi félév nagy újdonsága, hogy a BME Gazdaság-és Társadalomtudományi Karát (GTK) évek óta támogató Magyar Nemzeti Bank (MNB) kezdeményezésére a Startup menedzsment tantárgyat további két egyetem - a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) és az Neumann János Egyetem (NJE) - hallgatói is felvehették hivatalosan. Az így kialakított cross-university kurzus célkitűzése az volt, hogy a három egyetem eltérő kultúrájú, gondolkodású és tárgyi tudású hallgatói minél sokszínűbb, minél ütőképesebb, vegyes összetételű csapatokat hozzanak létre.

https://www.bme.hu/hirek/20240108/Merjetek_nagyban_gondolkodni

 

hir.ma.hu – 2024.01.08.

Elhunyt Finta József építész

Számos szállodát tervezett: a Duna Intercontinentalt, a Fórumot, a Tavernát, a Novotelt, a Kempinskit, valamint a Kongresszusi Központot és a Nemzetközi Kereskedelmi Központot, de nevéhez fűződik a Szabadság téri Bank Center, a Teve utcai rendőrpalota, a lágymányosi egyetemi városban a Budapesti Műszaki Egyetem, illetve az Eötvös Loránd Tudományegyetem (BME-ELTE) informatikai épülete és a WestEnd City Center is.

https://hir.ma/18-2/elhunyt-finta-jozsef-epitesz/805340

 

 

uniside.hu – 2024.01.08.

Mutatjuk a legjobb egyetemeket: új rangsor kiadvány unikális infókkal:

A Semmelweis Egyetem (SE) az első, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) a második, a harmadik pedig a Budapesti Corvinus Egyetem (CORVINUS) az UNIside.hu felsőoktatási híroldal új egyetemi rangsora alapján.

Sokan szeretnék tudni, hogy melyik a legjobb egyetem ma Magyarországon – ebben segít az UNIside.hu felsőoktatási híroldal és a 2024-es friss UNI In&Out rangsor kiadvány. Fontos kérdések a szülők és a diákok számára, hogy melyek azok a felsőoktatási intézmények, ahová nehezebb vagy éppen könnyebb bejutni, mely szakok és karok a legnépszerűbbek ma egy–egy képzési területen, és milyen szempontokat érdemes vizsgálni az egyes választott intézmények, karok esetében.

https://uniside.hu/legjobb-egyetemek-rangsor-uni-kiadvany-2024/

további megjelenések:

https://hrglobe.hu/hirek/2024-legjobb-egyetemei

https://tudas.hu/a-legjobb-hazai-egyetemek-a-felsooktatasi-rangsor-szerint

https://www.hrportal.hu/hr/ezek-a-legjobb-magyar-egyetemek-egy-friss-osszesites-szerint-20240109.html

 

pestinap.hu – 2024.01.06.

BME pontszámító kalkulátor a felvételizőknek

A BME által létrehozott felületen, a felvi. bme.hu oldalán található Pontszámító kalkulátor segíti a felvételizők tervezését, a többletpontok megszerzésében. A Kulturális és Innovációs Minisztérium tavalyi rendelete 2024-től jelentősen megújította az egyetemi-főiskolai felvételi szabályokat. Bevezette például az intézményi pontokat, amivel azt írják elő, hogy a tanulmányi és az érettségi pontok mellett 100 pontról az egyetemek döntenek.

https://www.pestinap.hu/egyetem/2024/01/06/bme-pontszamito-kalkulator-a-felvetelizoknek/

 

pestinap.hu – 2024.01.06.

Magyar tanár a Kínai Tudományos Akadémia külföldi tagjai között-

BME Gépészmérnöki Kara Műszaki Mechanika Tanszékének egyetemi tanárát, Stépán Gábort választotta külföldi tagjai közé a Kínai Tudományos Akadémia decemberben. Tagságot nyert még Konsztantin Novoszelov Nobel-díjas fizikus, a BME Neumann-professzora, a mintegy 150 tagú testületbe. Az akadémiai tagsághoz vezető útról beszélgettünk Stépán Gáborral. Milyen út vezetett a Kínai Tudományos Akadémia külföldi tagságának elnyeréséhez?

https://www.pestinap.hu/egyetem/2024/01/06/magyar-tanar-a-kinai-tudomanyos-akademia-kulfoldi-tagjai-kozott/

 

bme.hu – 2024.01.05.

Science Camp + - pályaválasztás előtt álló középiskolásoknak

A Science Camp + kétnapos táborának érdekes programjai, kísérletei a vidéki középiskolásoknak teremtenek lehetőséget arra, hogy megismerkedjenek a Műegyetemmel.

A Sceince Camp + célja, hogy ne csak a budapesti középiskolások szerezhessenek személyes élményeket a Műegyetemen folyó kutatásokról, találkozzanak egyetemi oktatókkal, ezért örvendetes, hogy idén az ország 23 településéről 50-en a fizika szakkör, míg 17 településről 45-en a matematika szakkör programjain vettek részt. Az idei Science Camp + szervezőinek kellemes meglepetést okozott a matematikai iránt megélénkült érdeklődés. Ebben valószínűleg szerepet játszottak az előadások témái is.

https://www.bme.hu/hirek/20240105/Science_Camp_palyavalasztas_elott_allo...

 

bme.hu – 2024.01.05.

Több ezer évet időutaztunk a Mikulásfizikán

Újdonságokkal: kóruskoncerttel és régészeti bemutatóval bővült Härtlein Károly idei decemberi, gyermekeknek megtartott látványos fizikakísérleti előadása.

„Minden évben igyekszem valamilyen új elemmel bővíteni a tudományos repertoárt, így a visszatérő érdeklődők is találnak újdonságot az ismert kísérletek mellett. Az idei évben egy eddig még soha nem látott együttműködés debütált a Mikulásfizikán: a Wigner Jenő Kamarakórus éneke hozta meg még inkább az ünnepi hangulatot az idei év utolsó kísérleteihez, és régészeti bemutató röpített minket vissza az időben” – fogalmazott Härtlein Károly, a BME Természettudományi Kar (BME TTK) Fizikai Intézetének Prima Primissima-díjas mesteroktatója.

https://www.bme.hu/hirek/20240104/Tobb_ezer_evet_idoutaztunk_a_Mikulasfi...

média megjelenés:

https://www.pestinap.hu/egyetem/2024/01/06/idoutazas-a-bme-n-megtartott-mikulasfizikan

 

Ezek az ország legjobb egyetemei: mutatjuk a friss rangsort

Az Eötvös Loránt Tudományegyetem (ELTE) továbbra is letaszíthatatlan az élről, míg a tavaly második helyet kapott Szegedi Tudományegyetem ötödik helyre csúszott, így idén a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem váltotta fel, a bronzérmet pedig a Debreceni Egyetem szerezhette meg, mely tavalyi évben még csak a negyedik helyen szerepelt a listán. Sokkal többen jelentkeztek a felsőoktatásba idén, mint az előző évben: ez az egyetem a legnépszerűbb A rangsor összeállításakor olyan szempontokat vettek figyelembe, mint például az első helyes jelentkezők száma, a felvett hallgatók pontátlaga, a nyelvvizsgával felvettek aránya, a középiskolai versenyeken szerzett helyezések száma, valamint az oktatói kiválóság, publikációk aránya, írja az Eduline.

https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/legjobb-egyetemek-felsooktatas-rangsor-magyarorszag/7s2ffqw#google_vignette

további megjelenések:

https://eduline.hu/felsooktatas/20240102_HVG_Diploma_teljes_egyetemi_rangsor

https://infostart.hu/belfold/2024/01/03/itt-az-ujabb-egyetemi-lista

https://www.penzcentrum.hu/oktatas/20240103/megjelent-a-friss-rangsor-ezek-magyarorszag-legjobb-egyetemei-1145463

 

bme.hu – 2024.01.02.

„A kari nyílt nap több egy egyszerű találkozónál”

Tudományos előadásokkal, pályaorientációs tájékoztatókkal várták a BME TTK képzései iránt érdeklődő középiskolásokat a kar nyílt napján. A rendezvény már kezdetek óta népszerű a pályaválasztás előtt álló diákok körében, de idén még többen, mintegy 150 fiatal látogatott el a kari programokra. Az előzetes regisztrációkból az derült ki, hogy nagyjából ugyanannyian érdeklődtek a matematikus- és a fizikusképzések iránt, és voltak, akik több szakot is megjelöltek, mint számításba vett továbbképzési lehetőséget. A nyílt nap számukra is segítséget lehet a döntés meghozásában.

https://www.bme.hu/hirek/20240102/A_kari_nyilt_nap_tobb_egy_egyszeru_tal...

 

autopro.hu – 2024.01.01

Óriási autóipari beruházások érkeztek 2023-ban

Később, de ugyanebben a hónapban adták át a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen az intézmény és a Bosch közös Innovatív Járműtechnológiák Kompetencia Központját, ahol az egyetem és a vállalat szakemberei együtt dolgozhatnak az elektromos járművek működésének optimalizálásán. Áprilisban letették a dél-koreai EcoPro 280 milliárd forintos beruházásának alapkövét Debrecenben. A több száz munkahelyet teremtő üzemben a jövőben akkumulátorokhoz szükséges katódanyagot fognak előállítani.

https://autopro.hu/elemzesek/oriasi-autoipari-beruhazasok-erkeztek-2023-ban/1029933

 

muszaki-magazn.hu – 2023.12.27.

Gábor Dénes-díjjal ismerték el a magyarországi Bosch csoport vezetőjét

Innovációra hangolt életút Dr. Szászi István Mátészalkán született, tanulmányait a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen végezte. 1997-ben járműmérnöki diplomát, majd 2004-ben PhD fokozatot, ezt követően pedig 2005-ben MBA diplomát szerzett. Karrierjét a tudományos világban kezdte: a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem elvégzése után az egyetem doktorandusza, tanársegéde, majd adjunktusa volt.

https://www.muszaki-magazin.hu/2023/12/27/bosch-gabor-denes-elismeres

 

 

bme.hu – 2023.12.22.

Tripla év végi koncertet adott a Műegyetemi Szimfonikus Zenekar

Szinte minden jegy elkelt a kampusz patinás Központi épületében tartott adventi szimfonikus koncertekre, ahol ünnepvárásként ritkán hallott klasszikus darabok csendültek fel. A zenekar sikeres félévet zár, a tervek és várakozások szerint alakult a felkészülés. Ebben fontos szerepe van az egyetemi vezetésnek, amely biztosítja a zenekar számára a megfelelő körülményeket a próbákhoz és a koncertekhez. Az utánpótlás is biztosított: többen sikeresen felvételiztek és ma már új tagként muzsikálnak együtt.

https://www.bme.hu/hirek/20231222/Tripla_ev_vegi_koncertet_adott_a_Muegy...

 

bme.hu – 2023.12.21

A kutatói pálya első állomása a TDK - 700 dolgozat született a BME-n

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy rövid, súlyos betegség után életének 76. évében elhunyt Dr. Orosz László, a BME TTK Fizikai Intézetének legendás oktatója. Dr. Orosz László a fizikaoktatás, a tudományos ismeretterjesztés és az áltudományok elleni küzdelem terén végzett sokoldalú munkájával több ezer fiatalnak mutatott példát, biztosított maradandó élményt. Orosz László a BME Gyerekegyetem programjának oszlopos tagja volt, a program moderátora és ezáltal a Gyerekegyetem védjegyét jelentő Bagoly figurájának megtestesítőjeként vett részt a rendezvényeken.

https://www.bme.hu/hirek/20231221/A_kutatoi_palya_elso_allomasa_a_TDK_70...

 

bme.hu – 2023.12.21.

Ybl Miklós-díjban részesült a BME professzora

Ybl Miklós-díjat kapott Krähling János egyetemi tanár, a BME Építészmérnöki Kara Építészettörténeti és Műemléki Tanszék tanszékvezetője.

Idén először ünnepeljük a Magyar Építészet Napját Kós Károly születésének napján. Ennek alkalmából a kortárs építészeti színtér legjelentősebb alkotóit díjazták. Kós Károly 140. születésnapján Lázár János, Magyarország építési és közlekedési minisztere köszöntötte a díjátadó ünnepség részt vevőit a Pesti Vigadóban.

https://www.bme.hu/hirek/20231221/Ybl_Miklos_dijban_reszesult_a_BME_professzora

média megjelenés:

https://www.pestinap.hu/egyetem/2024/01/06/ybl-miklos-dijat-kapott-a-bme...

 

 

epiteszforum.hu – 2023.12.21

Facing Post-Socialist Urban Heritage - megjelent a nemzetközi konferencia tanulmánykötete

A BME Urbanisztika Tanszéke 2023. október 6-7-én rendezte meg a nemzetközi konferencia sorozat aktuális eseményét Facing Post-Socialist Urban Heritage címmel. A doktori konferencián 13 európai ország különböző építészeti és/vagy urbanisztikai doktori iskoláiból származó fiatal kutató vett részt és a közép-kelet európai posztszocialista városok városépítészeti kihívásait vetették össze. A konferencia összefoglalásaként most jelent meg a nyílt hozzáférésű tanulmánykötet, amelyben 36 kutatási cikk olvasható. [T:2] - epiteszforum.hu (12.21)

https://epiteszforum.hu/facing-post-socialist-urban-heritage--megjelent-a-nemzetkozi-konferencia-tanulmanykotete

 

itbusiness.hu – 2023.12.21.

A jövő fizikusait díjazták

A teljesítmény elismerése az is, hogy a 2024-es fordulót Magyarország, azaz a Budapesti Műszaki Egyetem és az Eötvös Lóránt Tudományegyetem szervezheti meg.

A versenyre 42-44 országból várják majd a csapatokat 2024 nyarán - a megoldandó feladatokat már nyilvánosságra is hozták. Mint Jenei Péter, a zsűri elnöke elmondta, idén a szokásosnál sokkal nehezebb volt kiválasztani azt a tíz középiskolást, akik közül egy fél évig tartó felkészítés után kialakul majd, kik lesznek az öt fős csapat tagjai, akik a 2024 júniusában Budapesten a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával rendezendő fiatal fizikusok világversenyén Magyarországot képviselik.

https://itbusiness.hu/technology/a-jovo-fizikusait-dijaztak

 

tervlap.hu – 2023.12.21

Műemlékeinkről szakszerűen

Jelentkezés a BME Műemlékvédelmi szakmérnöki képzés új ciklusára január 10-ig.

Az új Magyar Építészetről szóló törvény kiemelt jelentőséget tulajdonít épített örökségünk védelmének. Mik a korszerű műemlék-gondozás szakmai elméleti alapjai? Milyen a példaértékű kutatás-tervezés-fenntartás gyakorlati módszertan? A hazai és nemzetközi jógyakorlatot ismerteti meg a Műegyetem egyedülálló szakmérnöki képzése.

https://tervlap.hu/cikk-nezet/muemlekeinkrol-szakszeruen

 

webradio.hu – 2023. 12.21

Varga Ádám: az ezer egyes lesz mindenek fölött

Varga Ádám Európa-bajnok, valamint olimpiai és világbajnoki ezüstérmes kajakos a K1 1000 méterre helyezi majd a hangsúlyt 2024-ben, de párosban is szeretne rajthoz állni a hazai válogatókon. „Ha az edzéseken mindent megteszek, élesben is jól tudok majd teljesíteni" - jegyezte meg Varga, aki az élsport mellett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem fizika szakos hallgatója.

https://webradio.hu/hirek/sport/varga-adam-az-ezer-egyes-lesz-mindenek-folott#google_vignette

további megjelenés:

https://www.magyarhirlap.hu/sport/20231221-varga-adam-az-ezer-egyes-lesz...