10 éves a BME ITS, Gábor Dénes díjátadó, Stépán Gábor, Angol nyelvű fizikai képzés

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2023. december 13. és december 20. között.

bme.hu – 2023.12.20.

10 éves a BME ITS Nonprofit Zrt. – köszöntés és díszoklevél átadás

A 10 éves BME ITS Nonprofit Zrt. (BME ITS) december 15-én tartotta születésnapi- és évzáró rendezvényét. A vendégeket Varga István, a Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar dékánja és Horváth Zsolt Csaba, a BME ITS vezérigazgatója köszöntötte. Varga István visszaemlékezésében elmondta, hogy a BME 10 éve azzal a céllal alapította a BME ITS-t, hogy az EU-s előírásoknak megfelelően Magyarországon is létrehozzanak egy független, vasúti tanúsítással foglalkozó szervezetet. Az új vállalkozás és a BME kapcsolata lehetővé tette és teszi a Műegyetem szakembereiben rejlő magas szintű tudás kihasználását.

https://www.bme.hu/hirek/20231220/10_eves_a_BME_ITS_Nonprofit_Zrt_koszontes_es_diszoklevel_atadas

 

bme.hu – 2023.12.20.

Természettudományos és gazdasági tudásmix az egészséges energiamixről

Sok érdeklődött vonzott a BME idei második, az energetikával országos és háztartási szinten is foglalkozó közösségi tudományos rendezvénye. A BME kutatói nemcsak a tudományban, hanem annak közérthető kommunikációjában is élen járnak, ennek egyik bizonyítéka volt a nyári nagy sikerű ChatGPT témájú rendezvény is. „Egy délután a háztartások energetikájáról a Műegyetemen: energiahatékonyság, atomenergia és megújulók kéz a kézben” címmel ez évben másodszor rendezett közösségi tudományos előadást a Műegyetem 2023. december 14-én. A műegyetemi előadás közönsége mintegy másfél órás természettudományos és gazdasági tudásmixet kapott, amelyet energetikával kapcsolatos döntései során kiválóan tud majd hasznosítani.  

https://www.bme.hu/hirek/20231220/Termeszettudomanyos_es_gazdasagi_tudasmix_az_egeszseges_energiamixrol

 

bme.hu – 2023.12.19.

Gábor Dénes díjátadó: 11 elismerés közül 8-at BME-s öregdiákok és hallgatók kaptak

A 35.Gábor Dénes díjátadón a hat Gábor Dénes -díjjal kitüntetett közül 4-en a BME öregdiákjai voltak, mindkét Tudományos Diákköri Ösztöndíjas a BME hallgatója. A társadalmi fejlődés csak magas szinten képzett alkotó emberek közreműködésével biztosítható, ezért társadalmi érdek a kutató, fejlesztő, feltaláló, oktató szakemberek kiemelkedő teljesítményének elismerése és sikereik példaként állítása. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem oktatási kiválóságát jelzi, hogy a Gábor Dénes Életmű Díj kitüntetettje, a Gábor Dénes Emlékgyűrű elismerés tulajdonosa, valamint a 6 GáborDénes-díjas közül 4-en a BME öregdiákjai. Kapcsolatuk az Alma materrel ma is élő.

https://www.bme.hu/irek/20231219/Gabor_Denes_dijatado_11_elismeres_kozul_8at_BMEs_oregdiakok_es_hallgatok_kaptak

média megjelenés:

https://sikerado.hu/tudomany/csodalatos-elme/atadtak-a-2023-as-gabor-denes-dijakat/

https://demokrata.hu/magyarorszag/atadtak-a-2023-as-gabor-denes-dijakat-...

https://www.okosipar.hu/atadtak-a-2023-as-gabor-denes-dijakat/

https://www.blikk.hu/ferfiaknak/tech/2023-as-gabor-denes-dijak/ybxxl4p

 

bme.hu – 2023.12.18.

Stépán Gábor az első magyar a Kínai Tudományos Akadémia külföldi tagjai között

Újabb láncszem a magyar-kínai tudományos kapcsolatokban. Stépán Gábort a BME Gépészmérnöki Kara Műszaki Mechanika Tanszékének egyetemi tanárát ez évben választotta külföldi tagjai közé a Kínai Tudományos Akadémia. A mintegy 150 tagú testületnek vele együtt lett tagja Konsztantin Novoszelov Nobel-díjas fizikus is, a BME Neumann-professzora. Az akadémiai tagsághoz vezető útról beszélgettünk Stépán Gáborral.

https://www.bme.hu/hirek/20231218/Stepan_Gabor_az_elso_magyar_a_Kinai_Tudomanyos_Akademia_kulfoldi_tagjai_kozott

média megjelenés:

https://eduline.hu/felsooktatas/20231219_Kinai_Tudomanyos_Akademia_Stepa...

 

bme.hu – 2023.12.15

Elhunyt Orosz László

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy rövid, súlyos betegség után életének 76. évében elhunyt Dr. Orosz László, a BME TTK Fizikai Intézetének legendás oktatója. Dr. Orosz László a fizikaoktatás, a tudományos ismeretterjesztés és az áltudományok elleni küzdelem terén végzett sokoldalú munkájával több ezer fiatalnak mutatott példát, biztosított maradandó élményt. Orosz László a BME Gyerekegyetem programjának oszlopos tagja volt, a program moderátora és ezáltal a Gyerekegyetem védjegyét jelentő Bagoly figurájának megtestesítőjeként vett részt a rendezvényeken.

https://www.bme.hu/hirek/20231215/Elhunyt_Orosz_Laszlo

média megjelenés:

https://eduline.hu/felsooktatas/20231215_meghalt_Orosz_Laszlo_BME

https://www.vg.hu/extra/2023/12/elhunyt-orosz-laszlo-a-bme-legendas-okta...

https://infostart.hu/belfold/2023/12/15/meghalt-orosz-laszlo-fizikus-a-bme-oktatoja#

 

bme.hu – 2023.12.15.

Elhunyt a tűzesetben megsérült műegyetemi munkatárs

A december 14-i tűzesetben súlyosan megsérült dolgozó a gyors és szakszervű orvosi ellátás ellenére csütörtök este a kórházban elhunyt. A balesetet szenvedett kolléga a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) szerzett diplomát 2004-ben, és 2007 óta volt a Fizikai Intézet tudományos segédmunkatársa. A Műegyetem vezetése együttérzését fejezte ki és rendkívüli segítséget ajánlott fel az elhunyt szüleinek és testvérének.

A BME Felületfizikai Laboratóriumában 2023. december 14-én, csütörtökön kora reggel ütött ki tűz egy mérés előkészítése során. A tragikus tűzeset mást közvetlenül nem veszélyeztetett, nem tartózkodott sem hallgató, sem más munkatárs a laboratóriumban. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem az illetékes hatóságokkal együttműködve vizsgálja a tűzeset okait és körülményeit.

https://www.bme.hu/hirek/20231214/Vizsgalat_indult_a_BMEn_tortent_tuzese...

 

tudas.hu – 2023.12.13.

Angol nyelvű fizikai képzés a Műszaki Egyetemen a Nobel-díjasok nyomában

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egykori hallgatója volt két fizikai Nobel-díjas is: Gábor Dénes és Krausz Ferenc. Az intézmény egyik leginnovatívabb szakán, az angol nyelvű mérnök-fizikus képzésen a diákok tananyagában számos Nobel-díjas kutatás megjelenik, az oktatók pedig több díjazottal is együttműködnek.

https://tudas.hu/angol-nyelvu-fizikai-kepzes-a-muszaki-egyetemen/

egyéb megjelenések:

https://www.okosipar.hu/tanulmanyok-nobel-dijasok-nyomdokain/

https://www.muszaki-magazin.hu/2023/12/15/nobel-dij-tanulmany-innovacio-bme/

https://raketa.hu/hova-iratkozzunk-be-ha-urmernokok-szeretnenk-lenni-vag...

 

demedia.hu – 2023.12.15.

Zöld

Ismét felkerült a fenntarthatósági listára a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME). A második alkalommal megjelent ranglista vizsgálja a fenntarthatósághoz kapcsolódó oktatási és kutatási tevékenységet, kiemelt hangsúllyal arra, hogy mely intézmények tesznek legtöbbet a fenntartható környezetért, az élhető jövőért.

https://www.demedia.hu/hu/megminden/2023/12/15/zold

 

 

duol.hu – 2023.12.13.

A műszaki pályára is jó eséllyel indulhatnak a gimiből

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Matematika Intézete minden tanév elején megiratja a "nulladik matematika zárthelyi" dolgozatot az elsőéves hallgatókkal, hogy felmérje vele a nemrég érettségizett diákok matematikai ismereteit és képességeit. Jó helyen állunk. A 2023 őszén megírt zárthelyi eredményei alapján a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Matematika Intézete közzétette, hogy melyik középiskolák egykori diákjai érték el a legjobb eredményeket.

https://www.duol.hu/helyi-kozelet/2023/12/a-muszaki-palyara-is-jo-eselly...