felvi.bme.hu, BME első publikációs toplistája, Energetikai zöld átállás

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2023. november 01. és november 08. között.

bme.hu – 2023.11.08.

felvi.bme.hu: új felvételi információs honlapot indított a Műegyetem

A felvételizőket pontszámító kalkulátor és a BME összes szakját tartalmazó szakkereső is segíti a honlapon. Érdemes az új honlap megismerését a szakkeresővel kezdeni, ahol többféle szempontot beállítva lehet a BME szakjai közül a felvételiző terveinek leginkább megfelelőről részletes információkat kapni. A szakot kiválasztva ugyanis egy szakprofil nyílik meg, ahol számos tudnivaló megismerhető a képzésről. A felvi.bme.hu oldalon a BME alapszakjai mellett a mesterszakok és a szakirányú továbbképzési szakok profiljai is elérhetők. A keresztféléves felvételire szakot kereső érdeklődőknek és az alap- vagy osztatlan szakra jelentkezőknek egyaránt érdemes a keresőt használva a BME szakjait böngészniük.

https://www.bme.hu/hirek/20231108/felvi_bme_hu_uj_felveteli_informacios_honlapot_inditott_a_Muegyetem

 

Jazzy Rádió – MP3. 2023.11.07 (csatolva

A telefonnál Dudás Levente 

A telefonnál Dudás Levente a Budapesti Műszaki Egyetem villamos mérnöki és informatikai karának széles sávú és hírközlési villamosság tanszékének adjunktusa. A BME illetve a Szegedi Tudományegyetem együttműködésében fellőttek egy kis műholdat nyáron. Az MRC 100-as kisméretű műhold egy 15 centiméteres fejlesztésű műhold. A műhold június 22-én állítódott pályára, működőképes és jelenleg is üzemel. Címkék: fejlesztés, kísérlet, tudomány, pálya magasság, napszinkron, körpálya- Jazzy Rádió (11.06-09:34 (hossza: 11 perc)

 

bme.hu – 2023.11.07.

Egykor műegyetemisták, ma a BME professzorai

Mind a hat, a köztársasági elnök által kinevezett új egyetemi tanár Alma matere a BME volt. Teltházas székfoglaló előadásaikat az egyetem Dísztermében tartották meg november 6-án. A Központi épület Dísztermében mintegy 100 érdeklődő várta az ünnepélyes keretek között megrendezett professzori székfoglaló előadásokat.

https://www.bme.hu/hirek/20231107/Egykor_muegyetemistak_ma_a_BME_professzorai

 

hirdado.hu – 2023.11.07.

Sóhajok hídjai - magyar utcahidak 

Mikor Pecz Samu, a magyar protestáns templomépítészet megújítója 1909-ben megtervezte a Műegyetem könyvtárát, már állt a kollégája, Hauszmann Alajos tervezte központi épület. Magától értetődő volt a két részleg összekötése, így Pecz egy csodás, középkori kolostorokat idéző átjárót tervezett. A diáknyelv természetesen azonnal ráaggatta a sóhajok hídja nevet, hiszen erre vezetett a diákok "utolsó útja" a könyvtárból a vizsgaterembe.

https://hirado.hu/blog/cikk/2023/11/07/sohajok-hidjai-magyar-utcahidak

Egyéb megjelenés:

https://ridikul.hu/otthon/cikk/2023/11/07/sohajok-hidjai-magyar-utcahidak-hazankban/

 

bme.hu – 2023.11.06

Elkészült a BME első publikációs és idézettségi toplistája

A Tudományos Tanács kezdeményezésére a BME OMIKK az MTMT adatait felhasználva elkészítette a 2018-2022 közötti évek publikációs teljesítménylistáját. Az idei évtől az elmúlt öt év kiemelkedő publikációs teljesítményéért – a BME Monitoring adatai (pubinfo.omikk.bme.hu) illetve a dékánok javaslata alapján – egyetemi elismerésben részesül karonként egy-egy 45 évesnél fiatalabb kutató.

https://www.bme.hu/hirek/20231106/Elkeszult_a_BME_elso_publikacios_es_idezettsegi_toplistaja

 

u-szeged.hu – 2023.11.04

200 éves Bolyai János geometriája, a semmiből teremtett új, más világ - Megnyílt a Magyar Tudomány Ünnepe 

a 40 éven aluli kutatók számára kiírt Bruckner Győző-díjat Nagy Zsombor Kristóf PhD, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyész- és Biomérnöki Kar Szerves Kémia és Technológia Tanszékének tanszékvezető-helyettese, egyetemi docense, a Gyógyszer-, Környezeti és Biztonságtechnológiai Anyagok Kutatócsoport tagja nyerte el innovatív gyógyszer-technológiai, anyagtudományi és gyógyszer-analitikai eljárások fejlesztésében elért kiemelkedő eredményeiért.

https://u-szeged.hu/sztehirek/2023-november/magyar-tudomany-unnepe-szte-mta

 

bme.hu – 2023.11.03 - beharangozó

Húsz éve november a magyar tudomány hónapja

A Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében az egyetem hírnevét itthon és külföldön erősítő kiválóságait köszönti a Műegyetem november 20-án. A Magyar Tudományos Akadémia 20. alkalommal rendezi meg a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozatot, melyből idén sem maradnak ki a BME kutatói és előadói által kínált programok.

https://www.bme.hu/hirek/20231103/Husz_eve_november_a_magyar_tudomany_honapja

 

 

bme.hu – 2023.11.03

Keresztféléves jelentkezés mesterképzésekre a BME-n

Évek óta a Műegyetem mesterképzései a legnépszerűbbek a keresztféléves felvételizők körében. A BME nyolc kara közül idén hét hirdet 33 támogatott és ugyanennyi önköltséges szakot. A BME új felvételi tájékoztató honlapjának szakkeresőjében a mesterszakokat kiválasztva az egyes szakok részletes leírásai is megismerhetők. A szakkereső itt érhető el: felvi.bme.hu/szakkereso

https://www.bme.hu/hirek/20231103/Keresztfeleves_jelentkezes_mesterkepzesekre_a_BMEn

 

bme.hu – 2023.11.02.

Energetikai zöld átállás – feladatok és lehetőségek

A zöld energetikai átállás kihívásairól rendezett konferenciát a BME–Felsőoktatási Innovációmenedzsment és Együttműködési Központja. A hallgatóság átfogó képet kapott a témáról. Az eseményt Joó Attila László, a Felsőoktatási Innovációmenedzsment és Együttműködési Központ (FIEK) igazgatója nyitotta meg, aki röviden bemutatta a FIEK szervezetet, kiemelve összekötő feladatát az ipari szereplők és az egyetem között. Az új szervezeti osztályok bemutatását követően kitért a műegyetemi fejlesztésű Kompetenciatérkép (competence.bme.hu) jelentőségére, mely Matchmaking platformként működik a BME kutatók, kutatócsoportok és a külsős együttműködő partnert kereső ipari és kutató intézmények, szervezetek között, megkönnyítve számukra a kapcsolatfelvételt és segítve a BME kutatókat a Horizon Europe programban történő részvételben.  

https://www.bme.hu/hirek/20231102/Energetikai_zold_atallas_feladatok_es_lehetosegek

 

bme.hu – 2023.11.02.

Elhunyt Gránásy László fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja 

Nyolc éven át vett részt az oktatásban a BME-n. 2007 és 2009 között a Brunel University professzora, 2018 óta tiszteletbeli professzora, az Academia Europaea tagja volt. 2004-ben az MTA-doktora címet nyerte el, 2019-ben pedig a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjává választották. Munkásságát 2000-ben az MTA Fizikai Díjával, 2005-ben Akadémiai Díjjal, 2018-ban pedig Széchenyi-díjjal ismerték el. - [T:1] - mta.hu (11.02)

https://mta.hu/mta_hirei/elhunyt-granasy-laszlo-fizikus-a-magyar-tudomanyos-akademia-levelezo-tagja-113287

 

uzletem.hu – 2023.11.02.

Magyar Űrkutatás Napja 2023

 "Világűr és vállalkozások" - ...A MANT elnöke, dr. Kovács Kálmán, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem docense, az BME Egyesült Innovációs és Tudásközpont igazgatója, volt miniszter bevezető előadásában az űriparban és űrtevékenységben nélkülözhetetlen - az űrhöz kapcsolódó szolgáltatásokat ismerő - mérnökséget emelte ki. Bemutatta a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen tavaly - több sikertelen kezdeményezés után - végre elindult az űrmérnök mesterképzést.

https://uzletem.hu/vallalkozo/magyar-urkutatas-napja-2023-vilagur-esvallalkozasok/rsslink/rss2

 

digitrendi.hu – 2023.10.31.

Küszöbön az újabb ipari forradalom, ahol felértékelődik az emberi munkaerő 

Magyarországi projekt a Műegyetemen Magyarországi példaként a Műegyetemen (BME) folyó együttműködés említhető, ahol a hallgatók és a kutatók többek között az 5G ipari felhasználását elemzik. Az egyetem Távközlési és Médiainformatikai Tanszékén működő Nagysebességű Hálózatok Laboratóriumában az Ericsson 2020 végén 5G teszthálózatot épített ki a Magyar Telekom által biztosított frekvenciasávokon. Többek között önvezető, autonóm ipari járművekkel (AGV) dolgoztak: ezek a kis mobilrobotok bármilyen két végpont között tudnak anyagot mozgatni, és 5G-vel a felhőből vezérelve hatékonyan összehangolható a mozgásuk.

https://digitrendi.hu/kuszubon-az-ujabb-ipari-forradalom/

 

pcguru.hu – 2023.10.31

Véget ért az első Aruba Cloud Hackathon 

Első helyezést a BIT Dream Team, a Corvnus csapat érte el, második a Nyerni Jöttünk csapata volt a Szegedi Tudományegyetemről, harmadik helyen a Nuben ante Solis végzett, akik a BME-ről érkeztek a programozói versenyre. A dobogósok ComputerWorld előfizetéssel, számítógép kiegészítőkkel gazdagodtak. A 2. helyezettek ezen kívül betekintést nyerhetnek az Aruba bergamoi adatközpontjába. Az első helyezett csapat pedig átvette az Aruba Cloud által felajánlott 15.000.000 Ft értékű startup támogatást, illetve az Aruba Racing által felajánlott részvételi lehetősége a Superbike-világbajnokságra.

https://www.pcguru.hu/hirek/veget-ert-az-elso-aruba-cloud-hackathon/82734

Egyéb megjelenés:

https://bitport.hu/25-oraig-tartott-az-egynapos-budapesti-hackathon