Űrtechnológia, 1956, Pro Progressio

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2023. október 19. és október 25. között.

bme.hu – 2023.10.25.

Űrtechnológia és Űrkutatás - BME és SZTE együttműködésben

A Szegedi Tudományegyetem és Műegyetem kooperációját erősítette a szegedi delegáció látogatása az MRC-100 műhold vezérlésére szolgáló földi állomáson. Az 1924-ben alapított Műegyetemi Rádió Club fennállása századik évfordulójának tiszteletére elnevezett legújabb műegyetemi űreszköz, 5x5x15 cm méretével a SMOG sorozat legnagyobb darabja. Felbocsátására 2023. június 12-én, a SpaceX Falcon 9 rakétája Transporter 8 missziójának keretében került sor, a kaliforniai Vandenberg űrközpontból. A műhold elkészítését és útjára bocsátását a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium is támogatta. A pályára állását követően a napelemes akkumulátor feltöltődése után hamar elérte a megfelelő töltöttségi szintet és június 22-én sikeresen megkezdte a rádióadást.

https://www.bme.hu/hirek/20231025/Urtechnologia_es_Urkutatas_BME_es_SZTE_egyuttmukodesben

 

bme.hu – 2023.10.23.

„Hősök vagytok, fiúk!”

Egy fontos mondat, közös értékek, mérnöki hivatás, szép családi élet. A műegyetemi oktatók 1956-os Forradalmi Bizottsága egyik legifjabb tagjára felesége emlékezik. „1956. október 23-án csodálatos idő volt, rövid ujjú ruhában voltunk még este 10-kor is” – idézte fel Sinay Gáborné Schwendtner Hanna a sorsfordító napot 67 évvel az események után. A Szabadság-hegyi Állami Szanatóriumban dolgozott aznap, amikor odarohant osztályvezető főorvosa, és azt kérdezte: „Maguk még itt vannak? A fiatalság tüntet a városban!”

https://www.bme.hu/hirek/20231024/Hosok_vagytok_fiuk

 

bme.hu – 2023.10.23.

A MŰEGYETEM AULÁJA 1956 EGYIK SZENT HELYE

Az állami ünnepségsorozat részeként a Műegyetemen prominens vendégekkel és a történelmi évfolyamok diákjainak részvételével tartották meg az október 23-i ünnepi megemlékezést. Az eseményt megelőzően a Nemzeti Örökség Intézete által a Műegyetem rakparton, a Központi épület mellett található 1956-os emlékműnél szervezett ünnepségen vett részt Czigány Tibor rektor és Verseghi-Nagy Miklós kancellár, akik a korábban elhelyezett koszorúknál főhajtással tisztelegtek a forradalom és szabadságharc hőseinek emléke előtt. Az eseményen beszédet mondott Móczár Gábor a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója, és Dr. Kiss Tamás, a Magyar Egyetemisták és Főiskolások szövetség elnökségi tagja.

https://www.bme.hu/hirek/20231023/A_Muegyetem_Aulaja_1956_egyik_szent_helye

 

urvilag.hu – 2023.10.23.

PROGRAMAJÁNLÓ: Űrkorszak szemináriumok 

(Rovat: Hazai kutatóhelyek és űripar) Idén ősszel is folytatódik a MANT és a BME előadás-sorozata. Most egy októberi és egy novemberi alkalmat ajánlunk. A témák: kisműholdas sikerek és űrbeli sugárdózismérés. Idén ősszel is folytatódik a MANT és a BME előadás-sorozata. Most egy októberi és egy novemberi alkalmat ajánlunk. A témák: kisműholdas sikerek és űrbeli sugárdózismérés. A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) hagyományos Űrkorszak szemináriumait idén ősszel Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) támogatásával rendezik.

https://www.urvilag.hu/hazai_kutatohelyek_es_uripar/20231023_programajanlo_urkorszak_szeminariumok

 

hirado.hu – 2023.10.22

Október 23. - Móczár Gábor: a függetlenséget ma a béke megőrzésével kell kivívni

"Sok a hasonlóság köztünk és az 56-os fiatalok között, hiszen mi is azt gondoljuk, hogy Magyarország függetlensége a legfontosabb; akkor ezt harccal akarták kivívni, ma a béke mindenáron történő megőrzésével kell" - mondta Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója vasárnap Budapesten, az 1956-os Műegyetemi emlékműnél tartott koszorúzáson. Hangoztatta: egy önálló lélekkel, kultúrával, múlttal bíró nép szabadsága talán a legnagyobb dolog a világon, amiért bármit hajlandó megtenni; ha kell, fegyvert fog, és ha kell, a békéért áll ki a legnagyobb eltökéltséggel. [T:1] - mti.hu (10.22) [A függetlenséget ma a béke megőrzésével kell kivívni.

https://hirado.hu/belfold/cikk/2023/10/22/moczar-gabor-a-fuggetlenseget-ma-a-beke-megorzesevel-kell-kivivni

Egyéb megjelenés a teljesség igénye nélkül:

https://felvidek.ma/2023/10/a-fuggetlenseget-ma-a-beke-megorzesevel-kell-kivivni

https://magyarnemzet.hu/belfold/2023/10/1956-ban-harccal-ma-a-beke-megorzesevel-kell-kivivni-a-fuggetlenseget-moczar-gabor-muegyetem-oktober-23-megemlekezes

https://demokrata.hu/magyarorszag/domotor-csaba-1956-kuzdelme-minket-is-...

https://www.origo.hu/itthon/20231022-domotor-csaba-1956-kuzdelme-minket-is-kotelez.html

 

 

bme.hu – 2023.10.20.

Megemlékezés a Műegyetem 1956-os emlékhelyein

A Műegyetem vezetői lerótták tiszteletüket a BME kampusz emléktábláinál. A BME vezetői elsőként a kampusz Budafoki úti bejáratánál lévő emléktáblát koszorúzták meg október 20-án délután. A koszorúzás után a kertben felállított műegyetemi emlékhelyhez vonultak, ahol lerótták kegyeletüket a hallgatók 1956. október 23-i felvonulását koordináló Marián István, a BME egykori Honvédelmi Tanszékének ezredese, valamint az intézmény Forradalmi Bizottságának munkájában feladatot vállalt oktatók előtt. A megemlékezés helyszíneihez kötődő gondolatokat Mozsár Eszter a Rektori Kabinet ügyvivő szakértője mondta el. 

https://www.bme.hu/hirek/20231020/Megemlekezes_a_Muegyetem_1956os_emlekhelyein

 

bdpst24.hu – 2023.10.20

Magyar fejlesztésű eszköz segít az ázsiai lódarázs hazai terjedésének lassításában 

Az elmúlt időszakban ráadásul a Budapesti Műszaki Egyetem munkatársával, Wohlfart Richárddal együttműködésben kifejlesztésre került egy magyar fejlesztésű adó is, tehát várhatóan a későbbi fészekkeresés fogyóeszköz-igényét nem külföldről kell majd beszerezni. A munka az első fészek megtalálásával természetesen nem ért véget. Az európai Vespa velutina lódarázs populáció olyan méretűvé nőtt egyedszámában és kiterjedtségében, hogy távolabbi közép- és kelet-európai pontokon bármikor újra előfordulhat, tartós megtelepedésének veszélyével számolnunk kell.

https://bdpst24.hu/2023/10/20/magyar-fejlesztesu-eszkoz-segit-az-azsi/

Egyéb megjelenés a teljesség igénye nélkül:

https://www.magyarhirlap.hu/kronika/20231020-magyar-eszkoz-segiti-az-azsiai-lodarazs-hazai-terjedesenek-lassitasat

https://168.hu/tudas/magyar-fejlesztesu-eszkoz-segiti-az-azsiai-lodarazs-hazai-terjedesenek-lassitasat-268674

https://hirado.hu/belfold/gazdasag/cikk/2023/10/20/magyar-fejlesztes-lassitja-az-azsiai-lodarazsak-hazai-terjedeset

https://hvg.hu/tudomany/20231023_mate_azsiai_lodarazs_magyarorszagon_radiotelemetria_betelepedes

https://sokszinuvidek.24.hu/kertunk-portank/2023/10/24/harc-a-magyarorszagon-levo-azsiai-lodarazsek-ellen/

https://agroforum.hu/agrarhirek/agrarkozelet/nagy-a-veszely-az-azsiai-lodarazs-jelentosen-csokkenteni-fogja-a-mezelo-mehek-allomanyat/

 

 

 

bme.hu – 2023.10.20.

Kiemelkedő tehetséggondozó középiskolai tanárok elismerése

A BME mellett működő Pro Progressio Alapítvány idén 15. alkalommal díjazott matematikát, fizikát, kémiát és informatikát tanító középiskolai tanárokat. A Pécsi Eszter Tanári Díjat azok a kiemelkedő, 55 év alatti, matematikát, fizikát, kémiát, informatikát oktató középiskolai tanárokat kaphatják meg, akik tanítványaikat a műszaki és természettudományi pályák választására orientálják, valamint diákjaik hazai és nemzetközi tanulmányi és szakmai versenyeken érnek el kimagasló eredményeket.

https://www.bme.hu/hirek/20231020/%20Kiemelkedo_tehetseggondozo_kozepiskolai_tanarok_elismerese

 

gondola.hu – 2023.10.19

Tehetséggondozó tanárok 

A 15. alkalommal díjazta a BME mellett működő Pro Progressio alapítvány azokat a kiemelkedő, 55 év alatti, matematikát, fizikát, kémiát, informatikát oktató középiskolai tanárokat, akik tanítványaikat a műszaki és természettudományi pályák választására orientálják, valamint diákjaik hazai és nemzetközi tanulmányi és szakmai versenyeken érnek el kimagasló eredményeket - - A 15. alkalommal díjazta a BME mellett működő Pro Progressio alapítvány azokat a kiemelkedő, 55 év alatti, matematikát, fizikát, kémiát, informatikát oktató középiskolai tanárokat, akik tanítványaikat a műszaki és természettudományi pályák választására orientálják, valamint diákjaik hazai és nemzetközi tanulmányi és szakmai versenyeken érnek el kimagasló eredményeket.

https://gondola.hu/hirek/305138-Tehetseggondozo_tanarok.html

Egyéb megjelenés:

http://www.zetapress.hu/kultura/143172

https://www.hirextra.hu/2023/10/20/kiemelkedo-tehetseggondozo-kozepiskolai-tanarokat-dijazott-a-muegyetem-mellett-mukodo-pro-progressio-alapitvany/

https://gyartastrend.hu/cikk/kiemelkedo-tehetseggondozo-kozepiskolai-tanarokat-dijazott-a-muegyetem-mellett-mukodo-pro-progressio-alapitvany

https://magyarnemzet.hu/belfold/2023/10/ugyanolyan-karrierlehetosegek-allnak-a-nok-mint-a-ferfiak-elott-a-tudomanyos-munkaban-es-kutatasban

https://uniside.hu/pro-progressio-alapitvany-bme-dijazas-tehetseggondoza...

 

bme.hu – 2023.10.19

Az MTA műegyetemi tagjainak találkozója

Czigány Tibor rektor a Díszteremben köszöntötte az MTA rendes, illetve levelező tagjait. A Műegyetem rektora – aki maga is az MTA rendes tagja – köszöntőjében ismertette a Műegyetem elmúlt időszakban kutatási és oktatási területen elért eredményeit. Hangsúlyozta, hogy egyedüli magyar egyetemként, a BME-ről két kutató is támogatást nyert el az európai ERC kiválósági pályázatokon.

https://www.bme.hu/hirek/20231019/Az_MTA_muegyetemi_tagjainak_talalkozoja

 

bdpst.hu – 2023.10.19.

Kognitív mobilitás: új tudományterület forradalmasíthatja a közlekedést 

" A konferencián élőben bemutatták a Bosch, a BME és a MouldTech Systems Kft. partnerségében megvalósuló eTipo projekt második generációs tesztjárművét, amely a legkorszerűbb elektromos hajtásláncra épül, és egy oldtimer formavilágú valódi versenyautóban ölt testetBemutatkoztak a MOME Mobilty Lab által megálmodott futurisztikus járműdizájnok is. A Bosch innovatív partnerként tervezi a projekt támogatását a jövőben A kognitív mobilitás az egyik legfrissebb tudományterület, amely a jövő járműveinek és közlekedési hálózatainak tökéletesítésével foglalkozik, többek között a mesterséges intelligencia eszközével.

https://bdpst24.hu/2023/10/19/kognitiv-mobilitas-uj-tudomanyterulet-f/

Egyéb megjelenés a teljesség igénye nélkül:

https://www.jovogyara.hu/kognitiv-mobilitas-uj-tudomanyterulet-forradalmasithatja-a-kozlekedest.html

https://autopro.hu/trend/uj-tudomanyterulet-forradalmasithatja-a-kozlekedest/1001694

https://www.automotor.hu/hirek/kognitiv-mobilitas-uj-tudomanyterulet-forradalmasithatja-a-kozlekedest/

https://uniside.hu/onvezeto-robotautok-kognitiv-mobilitas-bme-bosch/

https://digitrendi.hu/a-jovo-kozlekedese-uj-fogalmakat-hoz-magaval-ez-a-kognitiv-mobilitas/

https://raketa.hu/a-mesterseges-intelligencia-es-a-human-intelligencia-kevereke-teremt-uj-vilagot-a-kozlekedesben

https://www.muszaki-magazin.hu/2023/10/24/kognitiv-mobilitas-tudomany-kozlekedes/

 

bitport.hu – 2023.10.19

Miért csökken Magyarországon a nők aránya egyes STEM területeken? 

Charaf Hassan, a BME VIK dékánja pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy nagy könnyelműség lenne, ha a szakma lemondana a női tehetségekről: mint mondta, a Villamosmérnöki és Informatikai karon TDK dolgozatok benyújtók között általában csak 15 százalék a lányok aránya, miközben a díjazottak között már 30 százalékos. Számok is mutatják, mi a probléma. Mint az két kutatásvezető, Géczi Tamás és Fényes Csongor elmondták, bár a fókuszcsoportos, a mélyinterjús és a 800 fős kérdőíves minta egyaránt női hangsúlyú volt, férfiakat is kérdeztek, hogy megjelenjenek a különböző szempontoknál a nemek közötti különbségek.

https://bitport.hu/miert-csokken-magyarorszagon-a-nok-aranya-egyes-stem-teruleteken

 

felvidek.ma – 2023.10.18

Gloria Victis 1956: Gloria Victis 1956: a világtörténelmet író elődök előtt tisztelegve

A háromnapos rendezvény meghatározó eleme - az állami ünnepség részét képező - műegyetemi aulai megemlékezés október 22-én, vasárnap 15 órakor. Itt ünnepi beszédet mond Dömötör Csaba miniszterhelyettes, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára és Kerekes Ákos kolozsvári egyetemista. A Műegyetemtől 16 órakor indul a fáklyás felvonulás a történelmi útvonalon a Bem térre, ahol 17 órától megemlékezés és koszorúzás várja az emlékezőket.

https://felvidek.ma/2023/10/gloria-victis-1956-a-vilagtortenelmet-iro-elodok-elott-tisztelegve-3/

Egyéb megjelenés:

https://webradio.hu/hirek/belfold/oktober-23-a-vilagtortenelmet-iro-elodok-elott-tiszteleg-a-rakoczi-szovetseg

https://www.magyarhirlap.hu/kronika/20231018-a-vilagtortenelmet-iro-elodok-elott-tiszteleg-a-rakoczi-szovetseg