Ünnepi megemlékezés, Kutatási Kiválósági Tanács, Formula Racing Team, cross-university

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2023.október 11. és október 18. között.

bme.hu – 2023.10.18

Ünnepi megemlékezés a Műegyetemen

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 67. évfordulójának emlékünnepségére 2023. október 22-én (vasárnap) 15 órakor a Műegyetem Központi épületének Aulájában kerül sor.

https://www.bme.hu/hirek/20231018/Unnepi_megemlekezes_a_Muegyetemen

 

bme.hu – 2023.10.18

A Lendület mérlege: újszerű anyagok és megbecsült tanszéki kutatóállomány

Újabb öt évre nyert akadémiai támogatást és folytathatja a kompozit fémhabok alaposabb megismerését a BME GPK haladó lendületes kutatócsoportja. „Óriási mérföldkő és egyben hatalmas megtiszteltetés egy kutató számára, amikor sikerrel pályázik az Akadémia felhívására, és lehetőséget kap Lendület-kutatócsoport alapítására. Nagy örömmel fogadtam én is a lehetőséget az MTA gondozásában megvalósuló programra, amely a szakterületükön legtehetségesebb kutatókat karolja fel” – fogalmazott Orbulov Imre Norbert, a BME GPK Anyagtudomány és Technológia Tanszék egyetemi tanára, a kar dékánja, aki az akadémiai felhívás „Haladó” kategóriájában nyert támogatást, és „MTA-BME Lendület Nagyteljesítményű Kompozit Fémhabok Kutatócsoport” néven alapít kutatócsoportot.

https://www.bme.hu/hirek/20231018/A_Lendulet_merlege_ujszeru_anyagok_es_megbecsult_tanszeki_kutatoallomany

 

bme.hu – 2023.10.17.

Megalakult a Kutatási Kiválósági Tanács

A Kutatási Kiválósági Tanács megalakulásával teljessé vált a magyar tudománypolitika irányítási rendszere. A testület tagja Stépán Gábor a BME professzora is. A kormány célja, hogy 2030-ra Magyarország a világ huszonöt, illetve Európa tíz legjobb innovátor országa között legyen, valamint a jelenlegi egymillió magyar lakosra jutó mintegy hatezer kutató száma kilencezerre nőjön az évtized végére.

A célok elérésének érdekében 2023. májusában megalakult az új, tizenkét tagú Nemzeti Tudománypolitikai Tanács, amely a kormány stratégiai tanácsadó testületeként funkcionál a tudománypolitika és az innováció területén. Ezt követően megalakult a Magyar Kutatási Hálózat (HUN-REN) új, kilenctagú irányító testülete is, amelynek elsődleges feladata a kutatóintézet-hálózat megemelése és nemzetközi erőtérbe helyezése. A folyamat befejezéseként október 13-án a kutatási források hatékony elosztása érdekében létrejött a héttagú Kutatási Kiválósági Tanács. A tanács feladata továbbá a kiválósági alapú kutatási támogatások rendszerének kialakítása lesz, annak érdekében, hogy vonzó, kiszámítható, a nemzetközi színvonalú teljesítményt középpontba állító kutatói életpálya jöjjön létre Magyarországon.

https://www.bme.hu/hirek/20231017/Megalakult_a_Kutatasi_Kivalosagi_Tanacs

 

bme.hu – 2023.10.17.

Megnyitotta kapuit a Hungarian Innovation Hub

Kerekasztal beszélgetés startupról és innovációról, interaktív programok várták október 7-én  az egyetemistákat az MNB Kiválóság fesztiválján az Infóparkban. Nagy érdeklődés mellett zajlott le a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által szervezett Kiválósági Fesztivál szombaton az Infoparkban. A rendezvényen elsősorban a gazdasági képzési területen tanulókat, az MNB Kiválósági ösztöndíjprogramjában részt vevő hallgatókat látta vendégül a jegybank.

https://www.bme.hu/hirek/20231017/Megnyitotta_kapuit_a_Hungarian_Innovation_Hub

 

bme.hu – 2023.10.17.

Egy matematikus a természet összetettségéről

Domokos Gáborról, a Műegyetem professzoráról közölt portrét az MIT Technology Review. "A magyar tudós a fizikai világ megértésére törekszik a formákat a lehető legegyszerűbb geometriával leírva." - emeli ki az első mondatban a cikk szerzője, Elisse Cuts, aki Domokos Gáborral tett sétával kezdi a cikket.

https://www.bme.hu/hirek/20231017/Egy_matematikus_a_termeszet_osszetettsegerol

 

autogyar.hu – 2023.10.17.

A siker kulcsa az alkalmazkodási képesség 

A csapatok között zajló versenyt ebben az évben a BME Formula Racing Team csapat nyerte a 14 versenyző csapat közül. A második helyezett az Electric Racing Miskolc, a harmadik pedig a BME Motorsport csapata lett. A konferencia szakmai színvonalát számtalan kiemelkedő előadó garantálta, köztük Dr. Keszte Róbert, a Continental Automotive Hungary Kft. Ügyvezető igazgatója, Fekete Attila, a fiREGfejlesztési vezetője, Fodor Attila, GeniuSafe GmbH Ügyvezetője, Gadácsi-Borosi Aranka a Knorr-Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Hungária Kft. ECO-Design szakértője, Hajas Tamás, a Mitsubishi Electric Business Development menedzsere, Horváth Iván, a Siemens Zrt.

https://www.autogyar.hu/rendezveny-esemeny/a-siker-kulcsa-az-alkalmazkodasi-kepesseg-20231017

Egyéb megjelenés (a teljesség igénye nélkül):

https://autopro.hu/techtogether/a-bme-frt-nyerte-a-techtogether-versenyet/1000466

http://www.zetapress.hu/belfold/gazdasag/143122

 

epiteszforum.hu – 2023.10.17.

CSÜTI: Vasáros Zsolt DLA - Köztes terek változó idő(k)ben 

Az előadás során a Narmer Építészeti Stúdió és a BME Építészmérnöki Kar Exploratív Építészeti Tanszékének projektjeiből mutat be megvalósult vagy egyelőre tervként létező, a köztes terek világához kapcsolódó példákat. A tervezési, alkotási és kutatási feladataink egy része az egyetemi oktatással is összefüggésbe hozható. A fenti mottó alapján válogatva érdekes kép rajzolódik ki mintegy 25 év építészeti munkáiból.

https://epiteszforum.hu/csuti-vasaros-zsolt-dla--koztes-terek-valtozo-idokben

 

bme.hu – 2023.10.16.

Pakucs János, a Pro Progressio Alapítvány elnöke és Czigány Tibor, a BME rektora áttekintette a Műegyetem és az Alapítvány 27 éve tartó együttműködését.

Pakucs János, a Pro Progressio Alapítvány elnöke és Czigány Tibor, a BME rektora áttekintette a Műegyetem és az Alapítvány 27 éve tartó együttműködését. A 2023. évi támogatásokat rögzítő megállapodást Pakucs János, a Pro Progressio Alapítvány elnöke, Czigány Tibor rektor és Pálfalvi András kancellárhelyettes írta alá az alapítványt életre hívó Műegyetem Támogatói és Baráti Kör elnöke, Jakab Roland, az MI Koalíció elnöke és az egyetem felsővezetőinek jelenlétében.

https://www.bme.hu/hirek/20231016/Gyorsan_valtozo_kornyezetben_nagyon_fontosak_az_allando_partnerek

 

bme.hu – 2023.10.16.

Egy „cross-university” kurzus három egyetem hallgatóinak

A Magyar Nemzeti Bank támogatásával három egyetem hallgatói számára új lehetőséggel bővült a startup menedzsment ismeretek képzése a Műegyetemen. Aki fel akart jutni a Z épület legfelsőbb emeletére, a BME Felsőoktatási Innovációmenedzsment és Együttműködési Központ (FIEK) rendezvénytermébe, hogy részt vegyen az első közös „Startup menedzsment – startup vállalkozásindító program” előadáson, annak bizony be kellett állnia a liftre várakozók hosszú sorába. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) támogatásával a BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Kara Menedzsment és Vállalkozásgazdaságtan Tanszékének (MVT) és a BME U[S]3 szakembereinek részvételével megvalósuló kurzus alapja a BME MVT "Startup menedzsment" képzése.

https://www.bme.hu/hirek/20231016/Egy_cross_university_kurzus_harom_egyetem_hallgatoinak

 

uniside.hu – 2023.10.16.

Európai kutatások aktív résztvevői a BME VIK szakemberei 

Az európai energiapiac és elosztóhálózatok hatékonyabb, rugalmasabb működését segítik a BME szakértőinek részvételével létrejött piaci, architektuális modellek és algoritmusok.A Európai kutatások aktív résztvevői a BME VIK szakemberei bejegyzés először Uniside-én jelent meg. A Budapesti Műszaki Egyetem, a BME is részt vesz azokban a kutatásokban, ahol a megújuló energiatermelők térnyerésével csökkenthető a klímaváltozás egyik kulcselemének mennyisége: a villamosenergia-termelés során kibocsátott károsanyag mértéke.

https://uniside.hu/europai-kutatasok-bme-vik/

 

autopro.hu – 2023.10.14

Második autóját tervezi a BME SharkTeam

 Alig egy év telt el a 2022-esújraszerveződés óta, a BME SharkTeam mégis az új korszakának második autóján dolgozik már. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem mérnökhallgatói csapata ugyanakkor mostani konstrukcióját sem hanyagolja el, és azt több módon is tovább fejlesztené a következő évi Shell Eco-marathon verseny előtt. Minderről Rátki Gergely csapatkapitány beszélt a lapunknak. - Az újraszervezést követően a BME SharkTeam először idén állt rajtvonalhoz autójával.

https://autopro.hu/techtogether/masodik-autojat-tervezi-a-bme-sharkteam/973551

 

szegedma.hu – 2023.10.14

Krausz Ferenc: a Nobel-díjamban óriási része van Magyarországnak 

Így került a Műegyetem villamosmérnöki karára. Jó választás volt? A tanáraim racionalitása vezetett a villamosmérnöki pályára. A tanácsot meghallgattam, de gyorsan kiderült, hogy a fizika iránti szeretetem sokkal erősebb annál, mint amennyi fizikát a Műegyetem oktattak. Ezért az ELTE-n a világhírű Marx György előadásait hallgattam. Ugyanakkor óriási szerencsémnek tartom, hogy a Műegyetemen Simonyi Károly - ő írta A fizika kultúrtörténete című csodálatos könyvet - hallgatója lehettem. 

https://szegedma.hu/2023/10/a-nobel-dijamban-oriasi-resze-van-magyarorszagnak

Egyéb megjelenés:

https://www.origo.hu/itthon/20231014-megszolalt-a-fizikai-nobeldijas-magyar-tudos.html

 

bme.hu-2023.10.13.

Európai jelentőségű kutatások aktív formálóiként számítanak a BME szakembereire

Az európai energiapiac és elosztóhálózatok hatékonyabb, rugalmasabb működését segítik a BME-s szakértők részvételével létrejött piaci, architektuális modellek és algoritmusok. „A megújuló energiatermelők térnyerésével csökkenthető a klímaváltozás egyik kulcselemének mennyisége: a villamosenergia-termelés során kibocsátott károsanyag mértéke. Ám a megújuló energiaforrások növekvő volumenénél számolni kell azzal is, hogy elterjedésük – például az elosztóhálózatok korlátozott befogadóképessége miatt – megnehezíti a villamosenergia-rendszer jelenlegi működését. Tanszékünk aktív szereplője egy olyan nagyszabású európai uniós kutatás-fejlesztési programnak, amelyben nemzetközi szakértők fogtak össze, hogy megoldást találjanak erre a problémára, és megteremtsék az innovatív hálózati szolgáltatások és egy hatékonyabb energiarendszer feltételeit” – fogalmaztak az INTERRFACE programról a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar (BME VIK) Villamos Energetika Tanszék projektben résztvevő kutatói: Hartmann Bálint tudományos főmunkatárs, Németh Bálint egyetemi docens és Vokony István egyetemi docens.

https://www.bme.hu/hirek/20231013/Europai_jelentosegu_kutatasok_aktiv_formaloikent_szamitanak_a_BME_szakembereire

 

raketa.hu-2023.10.13.

Magyar rakétaépítő csapat Európa élvonalában 

A BME Suborbitals-ról nem túlzás azt állítani, hogy egyetemi szinten a kísérleti rakétafejlesztés élvonalába tartoznak Európában, akik tavaly a kontinens legnagyobb ilyen jellegű megmérettetésén is előkelő helyen végeztek. A mostanra már csaknem 60 főből álló csapat nemrég minden eddiginél nagyobb fába vágta a fejszéjét, amiről a Brain Bar jövőfesztiválon árultak el néhány érdekes részletet. A Budapesti Műszaki Egyetemen 2021-ben alakult rakétaépítő csapat már túl van néhány szép sikeren, hiszen tavaly különböző nemzetközi versenyeken egy első és egy második helyet is begyűjtöttek az Erebos névre keresztelt rakétáikkal, míg a European Rocketry Challenge-en a kategóriájukban az ötödik helyen végeztek.

https://raketa.hu/magyar-raketaepito-csapat-europa-elvonalaban

 

bme.hu-2023.10.12.

Mire jó a matematikus diploma a XXI. században?

A BME TTK Matematika Intézet első alkalommal szeptember 23-án tartotta meg Matematikus öregdiák találkozóját. Minden modern oktatási intézmény tevékenységében egyre jelentősebb teret kap az intézmény már végzett hallgatóival történő kapcsolattartás, a társadalmi kapcsolatok bővítése a végzett hallgatókon keresztül. A BME matematikusképzése az egyetem legfiatalabb képzései közé tartozik, de már így is elmúlt 25 éves. A mögöttünk levő sikeres tanévek száma, a többszáz kiosztott diploma időszerűvé tették, hogy visszatekintsünk, leltárt készítsünk és a volt hallgatóinkkal együtt egy kicsit közösen tervezgessük a jövőt.

https://www.bme.hu/hirek/20231012/Mire_jo_a_matematikus_diploma_a_XXI_szazadban

 

bme.hu – 2023.10.12

A Nobel-díjas kísérletek középiskolásoknak szakkör meglepetése

Az idén 10 éves Nobel-díjas kísérletek középiskolásoknak szakkör tagjai a most pénteki alkalmon a Nobel-díjas Krausz Ferenc egykori laboratóriumában kísérletezhetnek. A kísérletek különösen vonzóak a fiatalok számára, ezt a Műegyetem minden, iskolásoknak és középiskolás diákoknak szóló programja bizonyítja. Ez az Idén 10 éves évfordulóját ünneplő a Nobel-díjas kísérletek középiskolásoknak szakkör sikerének egyik titka is. A foglalkozásokon évről évre egyre több Nobel-díjhoz kapcsolódó témával, kísérlettel ismerkedhetnek meg a Műegyetemre látogató középiskolások.

https://www.bme.hu/hirek/20231012/A_Nobel_dijas_kiserletek_kozepiskolasoknak_szakkor_meglepetese

 

bama.hu – 2023.10.12

Órát is tartottak már a chillezőkben 

Ezeket a bambuszból készült pihenőket immár harmadik éve a Budapesti Műszaki Egyetem hallgatói készítik, és céljuk, hogy az Ördögkatlan Fesztivál idején hűs árnyékot adjanak a fesztiválozóknak. A korábbi években - 5 - ezeket az állványozott építményeket szétszerelték a rendezvény után, idén először viszont olyan anyagból és úgy készültek el a chillezők, hogy az mozgatható, illetve valamelyest időtálló legyen, és Beremenden hagyták őket.

https://www.bama.hu/helyi-kozelet/2023/10/orat-is-tartottak-mar-a-chillezokben

 

Kossuth Rádió – 2023.10.12

Felfedező: Zaránd Gergely 

Zaránd Gergely fizikust, akadémikust, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Fizikai Intézetének igazgatóját hallják. Címkék: nanotechnológia, jelzőanyag, idegsejt, Gali Ádám, Wigner Kutatóintézet, kvantuminformáció.

Kossuth Rádió (10.12-14:43 (hossza: 6 perc) DOC MP3) csatolva

 

bme.hu-2023.10.11.

BME Vári Irodalmi Szinpad történetét bemutató kiállítás nyílik

Az október 12-én nyíló kiállítás apropóját az adja, hogy 50 éve mutatták be nagy sikerű Petőfi műsorukat, a csoport rendezője Debreczeni Tibor október 12-én tölti be 95. életévét. Az amatőr mozgalom fénykorában, az 1960-70-es években az országban több száz amatőr művészeti csoport működött. Ezek egyike volt BME Schönherz Zoltán Kollégiumának Vári Irodalmi Színpada (honlapjuk: visz.webnode.hu ). A műegyetemistákból álló társulatnak 1968-1981 között Debreczeni Tibor volt a rendezője, aki a 13 év alatt 18 szerkesztett műsort állított színpadra. A csoport rövid idő alatt országos hírűvé vált, a fesztiválokon sorra nyerték a fődíjakat. Debreczeni Tibor a hagyományos pódium formát kitágította, a statikus versmondást dinamikus előadásmóddal váltotta fel. Rendezéseiben ötvöződött a jelzéses és a realista játékmód, mozgás kompozícióval újfajta színházi nyelvet alakított ki. 

https://www.bme.hu/hirek/20231011/A_BME_Vari_Irodalmi_Szinpad_tortenetet...