BME hallgatói-Bayer Construct Zrt., Danube Cup, Új fizijus-mérnök szak

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2023. augusztus 02. és augusztus 09. között.

2023.08.02.-08.09.

infostart.hu-2023.08.02.

Hankó Balázs az Arénában: ár-érték arányban a magyar felsőoktatás nemzetközi mércével kiemelkedő

Az idei felvételi tapasztalatairól, a pontszámításról, a vállalatok és az iskolák újszerű együttműködéséről is beszélt Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára az InfoRádió Aréna című műsorában. (…) Az informatika erre kiváló példa és vannak olyan jó modellek, például a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, de más informatikusképző egyetemeken is, ami ezt lehetővé teszi, így tehát az informatikusokat meg tudjuk tartani addig, hogy diplomát szerezzenek. (…)

https://infostart.hu/belfold/2023/08/02/hanko-balazs-az-arenaban-ar-ertek-aranyban-a-magyar-felsooktatas-nemzetkozi-mercevel-kiemelkedo

 

pestpilis.hu-2023.08.02.

Bepillanthattak a BME hallgatói Zugló nagyszabású fejlesztésébe

A fiatalok a Bayer Construct Zrt. által kivitelezett új városnegyed építkezésén szakmai délelőttöt tölthettek el. Rendszeresen beszámol lapunk a Bosnyák tér és a Rákos-patak közötti területen, a Bayer Construct Zrt. kivitelezésében épülő Zugló Városközpontról. A mintegy hét hektáros területen nyolc épületet – egy lakó- és hét irodaépületet – hoznak létre. Közöttük tágas közösségi tereket, sétáló utcát alakítanak ki.(…) A mélyépítés rejtelmeit a BME hallgatóinak is bemutatták A BAUER a fiataloknak is megmutatta a Zugló Városközpont beruházásán zajló munkálatait, ezért bejárást szervezett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építéstudományi karának hallgatóinak. (…)

https://pestpilis.hu/helyi/2023/07/bepillanthattak-a-bme-hallgatoi-zuglo-nagyszabasu-fejlesztesebe

 

hvg.hu-2023.08.04.

Így újult meg a Lánchíd – lépésről lépésre, fotóról fotóra

Az viszont már 2019-ben eldőlt, hogy a járdákat nem fogják kiszélesíteni, hiszen a híd nem bírta volna el a többletterheket. Ahogy a fővárosi önkormányzat akkor a hvg.hu érdeklődésére közölte: "A Főmterv Zrt. megbízásából a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszéke mérések alapján vizsgálta, hogy a hídszerkezet hogyan képes elviselni a járdaszélesítésből adódó többletterheket. (…)

https://hvg.hu/ingatlan/20230804_Igy_ujult_meg_a_Lanchid__lepesrol_lepesre_fotorol_fotora

 

eduline.hu-2023.08.03.

Első helyezett lett a találmányával a BME csapata egy nemzetközi versenyen

BME mérnök fejlesztés Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem találmány Gellit A Gellit nevű innovációjuk a világ élelmezésében is segítség lehet. Ez az első alkalom, hogy a nemzetközi "Danube Cup" versenyen magyar hallgatók első helyezést értek el. Innovációjuk a modern állattartó és növénytermesztő gazdaságok számára lehet hiánypótló megoldás: a fiatalok egy újszerű talajkondicionáló és tápanyagutánpótló készítményt dolgoztak ki – olvasható a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem honlapján. A Gellit nevű találmányt Farkas Szabolcs és Mészáros Márton fejlesztették ki, akik a BME Vegyészmérnöki és Bioménöki Kar (BME VBK) biomérnök mesterszakos hallgatói.

https://eduline.hu/campus_life/20230802_Nemzetkozi_versenyt_nyert_a_BMEsek_fejlesztese

Egyéb megjelenés:

https://www.hirextra.hu/2023/08/02/magyar-innovacio-a-gyoztes/

 

 

behir.hu-2023.08.02.

Mezőberényi űrkutató munkássága került be a Békés Megyei Értéktárba

A Dél-Alföldi mezőségi kisvárosból induló, gyökereire máig büszke Dr. Gschwindt András címzetes egyetemi docens a magyar űrkutatás úttörő alakja. (…) Dr. Gschwindt András, a Budapesti Műszaki Egyetem adjunktusa Mezőberényben született 1941. március 19-én. Az első kapcsolódást a világűrhöz a Szputnyik-1 jeleinek mezőberényi vétele jelentette középiskolás éveiben. 1970-ben lett a vezetője a Műegyetem Űrkutató Csoportjának, amely a Magyar Tudományos Akadémia ösztönzésére alakult meg – olvasható a mezobereny.hu-n található önéletrajzában.(…) Munkája, eredményei alapján több elismerésben részesült, így többek között megkapta az Állami díjat, a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét, Budapest pedig díszpolgári címet adományozott számára. (…)

https://behir.hu/mezoberenyi-urkutato-munkassaga-a-bekes-megyei-ertektarban

 

 

bme.hu-2023.08.04.

Végtelenül nagy siker a BME új fizijus-mérnök szakának indítása

Matematikailag végtelen volt a Természettudományi Kar fizikus-mérnök szakára jelentkezők számának növekedése. A szak ugyanis idén indult. A Műegyetem magas pontszámok és az emelt szintű érettségi követelményének megtartása mellett is 5%-kal növelni tudta a 2023/2024-es tanév alapszakjaira felvett hallgatók számát. A legnagyobb növekedés a Természettudományi Kar esetében volt, ahol az új fizikus-mérnök szak esetében a növekedés mértéke matematikailag végtelen: az ősszel újonnan induló, angol nyelvű képzésen komoly túljelentkezés, 398 pontos minimum ponthatár, és a Műegyetemen az egyik legmagasabb, 453 pontos átlagpontszámával összesen 75 magyar hallgatót vettünk fel a külföldi jelentkezők mellett, akik ősszel közel 40 Fizika BSc hallgatóval párhuzamosan kezdik meg tanulmányaikat. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20230804/Vegtelenul_nagy_siker_a_BME_uj_fizikus_mernok_szakjanak_inditasa

 

 

sportime.hu-2023.08.03.

Nem szakadt meg az éremeső-sorozat az Egyetemi Világjátékok 5. napján sem!

Vívásban Horváth Gergő (TF) ezüst, úszásban Szabó-Feltóthy Eszter (BME) bronzérmet szerzett az Egyetemi Világjátékok ötödik napján Csengtuban. (…) Úszásban az EVJ ötödik napján a 200 m hát döntőjében voltunk érdekeltek Szabó-Feltóthy Eszter (BME) révén, aki 2:10:77-es időeredménnyel a harmadik helyet szerezte meg a kínai Liu Yaxin (2:08.18) és a portugál Rodrigues Rebelo Camila (2:10:47) mögött. (…)

https://sportime.hu/sporthirek/verenysportok/utanpotlas-sport-verenysportok/universiade-utanpotlas-sport-verenysportok/nem-szakadt-meg-az-eremeso-sorozat-az-egyetemi-vilagjatekok-5-napjan-sem/

Egyéb megjelenés:

https://sportmenu.hu/horvath-gergo-ezust-szabo-feltothy-eszter-bronzermet-szerzett-az-egyetemi-vilagjatekokon/