QS rangsor, EELISA program támogatásam, Fenntarthatóság, World Heritage Volunteers, AI

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2023. június 28. és július 05. között.

bme.hu-2023.06.28.

A BME ismét előrelépett az egyetemi világrangsorban

A BME több, mint száz helyet előrelépve a 741-750. a Quacquarelli Symonds (QS) 2023-as világranglistáján. A kiváló eredmény jelentőségét mutatja, hogy a magyar egyetemek közül a BME érte el a legnagyobb előrelépést a rangsorban a tavalyi eredményéhez képest. A műegyetemi diploma értékét jelzi, hogy a végzett hallgatók foglalkoztatottságára vonatkozó indikátorban 329. helyen szerepel a BME. A QS rangsor  készítői több szempont alapján vizsgálták a világ legkiemelkedőbb 3000 felsőoktatási  intézményét. A sorrend felállításakor az akadémiai elismertséget (Academic Reputation) (30%), a munkáltatói megbecsültséget (Employer Reputation) (15%), a tudományos munkák idézettségét (Citations per Faculty) (20%), az oktatók és a hallgatók arányát (Faculty Student Ratio) (10%), a külföldi oktatók és kutatók (International Faculty Ratio) (5%), valamint a külföldi hallgatók arányát (International Students Ratio) (5%) súlyozás szerint vették figyelembe. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20230628/A_BME_ismet_elorelepett_az_egyetemi_vilagrangsorban

Egyéb megjelenés:

https://hungarytoday.hu/bme-moves-up-in-world-university-rankings/

https://dailynewshungary.com/british-qs-budapest-technical-university-among-the-worlds-best/

 

bme.hu-2023.06.30.

Tehetséggondozást támogató partnerség a BME és az EUROAPI között

Komoly innovációs tevékenységet végző gyógyszerhatóanyag-gyártóval bővült a műegyetemi ipari partnerek közössége. Együttműködési megállapodást írt alá a BME, a Pro Progessio Alapítvány és az EUROAPI Hungary Kft. A felek között 2023 májusában létrejött megállapodás célja, hogy megerősítsék és hivatalosan is keretbe foglalják az oktatási intézmény és a gyógyszerészeti hatóanyagok gyártásával foglalkozó világcég hazai kereskedelmi képviselője közti partnerséget. Az EUROAPI fontos küldetésének tekinti, hogy elősegítse a fiatalok ipari tapasztalatainak megszerzését, valamint az ágazat pontosabb megismerését. A megállapodás értelmében támogatják a hallgatók továbbképzését, valamint a gyakorlat oldaláról elvárt alapvető kompetenciák fejlesztését. Az immár intézményesített együttműködési megállapodást a Műegyetem részéről Czigány Tibor rektor, a Pro Progressio Alapítvány oldaláról Pakucs János kuratóriumi elnök, a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Karhoz (BME VBK) kapcsolódó Varga József Alapítvány elnöke, Nagy József egyetemi docens, valamint Románné Diószegi Zsuzsanna, az EUROAPI Hungary Kft. ügyvezető igazgatója látta el kézjegyével. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20230630/Tehetseggondozast_tamogato_partnerseg_a_BME_es_az_EUROAPI_kozott

 

bme.hu-2023.07.04.

Az Európai Bizottság ismét támogatást szavazott az EELISA programnak

A BME az egyik alapítója a 2020-ban létrejött EELISA szövetségnek. Az egyedülálló európai hálózat programjain résztvevő hallgatók és oktatók sokat profitálhatnak elkövetkező években. Az Európai Bizottság kihirdette az „Európai Egyetemek” kezdeményezés 2023-as Erasmus+ pályázati felhívásának eredményeit, amely a felsőoktatási intézmények szövetségeinek nyújt támogatást. Magyarországról a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tagja a három éve létrejött EELISA szervezetnek, amely a most közzétett döntés szerint 14,4 millió eurós támogatást nyert a képzési és kutatási együttműködés folytatására. Az EELISA (European Engineering Learning Innovation and Science Alliance, magyarul Európai Mérnöki Tanulás, Innováció és Tudomány Szövetsége) 8 európai ország 10 vezető egyeteméből álló társulás. A szövetség tagjaként a Műegyetem hallgatói már 9 európai társegyetemen az Erasmus program nyújtotta támogatás mellé az EELISA ösztöndíját is elnyerhetik. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20230704/Az_Europai_Bizottsag_ismet_tamogatast_szavazott_az_EELISA_programnak

 

bme.hu-2023.07.04.

Új Pro Scientia Aranyérmesei és Mestertanár Aranyérmesei vannak a Műegyetemnek

Az Országos Tudományos Diákköri Tanács szakbizottságai odaítélték az idei Pro Scientia, Pro Arte, és Junior Pro Scientia, valamint a Mestertanár Aranyérmeket. Pro Scientia, Pro Arte és Junior Pro Scientia Aranyérem kitüntetésben az a fiatal részesülhet, aki tanulmányai során és az általa választott szakmai területen kiemelkedő teljesítményt nyújtott, és arról pályamunkák, előadások vagy irodalmi, művészeti és tudományos alkotások formájában számot adott. Az Aranyérem nem egy-egy konferencián bemutatott előadást, pályamunkát ismer el, hanem a hallgatói összteljesítmény alapján a kiemelkedő egyéniséget. A Bizottság idén is 48 Pro Scienta Aranyéremet ítélt oda, ebből kilencet a Műegyetem hallgatói kaptak meg. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20230704/Uj_Pro_Scientia_Aranyermesei_es_Mestertanar_Aranyermesei_vannak_a_Muegyetemnek

 

bme.hu-2023.06.29.

Fenntarthatóság a BME-n - nemcsak szavakban

Öt év alatt több mint 2000 MWh energiát termeltek a műegyetemi napelemek, ezzel nemcsak 131 M Forint energiaköltséget takarított meg, hanem a fenntarthatóságért is tett az egyetem. A KEHOP 5.2.11-16-2016-00047 azonosítószámmal regisztrált „Fotovoltaikus rendszerek telepítése a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem épületein” projekt keretében az egyetem 249 959 654,- Ft összegű vissza nem térítendő támogatásból 8 épületen (Bercsényi Kollégium, Baross Gábor Kollégium, Wigner Jenő Kollégium, AE, ÉL, St,  J, I épületek) összesen 1618 db napelemet és 25 db invertert telepített. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20230629/Fenntarthatosag_a_BMEn_nemcsak_szavakban

 

zoldpalya.hu-2023.06.30.

Tizennégy kategóriában díjazták Magyarország zöld innovációit

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Körforgásos Gazdaság Elemző Központjának szervezésében idén rendezték az első Zöldinnovációs és Energiahatékonysági E-Expót, amely a fenntarthatóság jegyében elektronikus standokon mutatta be a hazai zöld innovációkat. A felhívásra beérkezett közel 60 pályázatot 14 kategóriában értékelték a szervezők és a rendezvényhez csatlakozott közreműködő szervezetek. (…) A Magyar Bankszövetség és az OTP Bank támogatásával átadásra kerülő A legzöldebb, legfenntarthatóbb innovatív projektötlet Díj: (..) 3. díj.    Sziroczák Dávid, a Budapesti Műszaki Egyetem docense; Juhász Benedek; a MEHI Renopont projektötlete (…)

https://www.zoldpalya.hu/design/tizennegy-kategoriaban-dijaztak-magyarorszag-zold-innovacioit-327756.html

Egyéb megjelenés:

https://bdpst24.hu/tizennegy-kategoriaban-dijaztak-magyarorszag-zold/

 

mta.hu-2023.06.29.

Az EASAC jelentése a földgáz jövőjéről

A földgáz nem tisztább, mint más fosszilis tüzelőanyag, és szén vagy kőolaj helyetti használatával az üvegházhatás csökkentése nem vagy csak csekély mértékben érhető el - áll az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testületének (EASAC) a közelmúltban elfogadott jelentésében. Az MTA jelöltjeként Imre Attila, az MTA doktora, a BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára vett részt a jelentést elkészítő munkacsoport munkájában. (…)

https://mta.hu/tudomany_hirei/easac-jelentes-a-gaz-jovojerol-113027

 

portfolio.hu-2023.07.04.

Az Unisys és a KÉSZ Csoport is kiadta a legfrissebb fenntarthatósági jelentését

2024-2025-től már minden nagyvállalatnak - amelyeknek az árbevétele, mérlegfőösszege, illetve a munkavállalói létszáma eléri a jogszabályban meghatározott számokat - kötelező lesz a fenntarthatósági jelentés készítése a fenntarthatósággal kapcsolatos vállalati jelentéstételről szóló irányelv (Corporate Sustainability Reporting Directive, CSRD) alapján. Vannak hazai nagyválallatok, amelyek már évekre visszamenőleg készítenek jelentést, illetve egyre több olyannal is találkozni, akik még 2024 előtt, az idei évben is beszámolnak a nem pénzügyi eredményeikről. A Magyarországon mintegy 800 főt foglalkoztató Unisys, illetve a KÉSZ Csoport is közzétette a 2022-es évre vonatkozó fenntarthatósági jelentését. A fenntarthatósági jelentésben szerepelnek a cégcsoport környezetvédelem, társadalom és vállalatirányítás területén elért eredményei: Tavaly fogadták el a BIM stratégiájukat, melynek megvalósítása jelenleg is folyik. Csaknem 700 munkatárs vett részt a Budapesti Műszaki Egyetem közreműködésével megvalósított BIM képzésen. (…)

https://www.portfolio.hu/uzlet/20230704/az-unisys-es-a-kesz-csoport-is-kiadta-a-legfrissebb-fenntarthatosagi-jelenteset-625915

Egyéb megjelenés:

https://magyarepitok.hu/iparagi-hirek/2023/07/megjelent-a-kesz-csoport-elso-fenntarthatosagi-jelentese

https://realista.ingatlan.com/designandbuild/megjelent-a-kesz-csoport-elso-fenntarthatosagi-jelentese/

 

 

iho.hu-2023.07.02.

2023 célgépei: robot adta át a díjakat az idei Gépész Szalonon

A III. Magyar Ipari Célgép Nagydíj Díjátadó rendezvényén, az ország legnagyobb gépipari szakmai versenyén 114 pályázat közül kellett döntenie a zsűrinek. Nem közhely, hogy nem volt egyszerű dolguk: látványosan emelkedett a nevezett célgépek minősége. Az Év Célgépe díjat végül hét kategóriában osztották ki és kiemelték az év ötletét és az év öko-célgépét is. A kristálytrófeákat egy tízállomásos trófeaasztalról robot kézbesítette a díjazottaknak. (…) Takács János, a BME KJK Gépjárműtechnológia Tanszék, a Gépipari Tudományos Egyesület elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy az IPAR 4.0 eredményezte a számítógépes rendszerek és hálózataik kiépítését és rohamos elterjedését, a robotok mind szélesebb körű felhasználását, majd az emberrel együttműködésre kész COBOT-ok integrációját. (…)

https://iho.hu/hirek/2023-celgepei-robot-adta-at-a-dijakat-az-idei-gepesz-szalonon

Egyéb megjelenés:

https://www.cnc.hu/2023/06/kihirdettek-a-2023-as-ev-celgepeit/

https://www.mernokkocsma.hu/hircsap/kihirdettek-a-2023-as-ev-celgepeit-20230629

 

 

bme.hu-2023.07.04.

Építészhallgatók a Világörökségért - World Heritage Volunteers Program

A 2023. május 8-19 között zajlott kéthetes, angol nyelvű programsorozatban részt vevő diákok valódi nemzetközi alkotóközösséget formáltak. (… ) Az UNESCO Világörökség Egyezmény 50. évfordulója alkalmából a Világörökség Központ meghirdette a „World Heritage Volunteers 2023 – Working on the Future” című pályázati felhívását, amelynek célja a fiatalok aktív szerepvállalásra ösztönzése, bevonásuk a világörökségi helyszínek védelmébe és népszerűsítésébe. A program 2023-ban a világ 33 országában került megrendezésre 76 különféle projekt keretében, amelyek 54 világörökségi helyszínt érintettek. Magyarország programját az Építési és Közlekedési Minisztérium Építészeti Stratégiáért Felelős Helyettes Államtitkársága szervezte, együttműködve hazánk vezető műszaki egyetemeivel, és számos partnerintézménnyel. Így a projektben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Kar oktatói, valamint a kar idegen nyelvű hallgatói vettek részt együttműködésben az Óbudai Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karának (ÓE) oktatóival és nemzetközi hallgatóival. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20230704/Epiteszhallgatok_a_Vilagoroksegert_World_Heritage_Volunteers_Program

 

 

bme.hu-2023.07.05.

A jövő kibővített valóság élményét kutatják a Műegyetem oktatói és hallgatói

A Műegyetem két karának oktatói és hallgatói, valamint az AR Analytics technológiai startup egy egyedi, divatcégeknek fejlesztett XR szoftver közös fejlesztésén dolgoznak. A BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Karának élménykutatással (GTK) foglalkozó oktatói és a Gépészmérnöki Kar (GPK) ipari termék- és formatervező BSc képzés hallgatói, valamint az AR Analytics kibővített valóság (eXtended Reality, XR) témában érintett, technológiai startup vállalkozás egy egyedi, divatcégeknek fejlesztett XR szoftvertermék közös fejlesztésében vesznek részt. A közös munkáról a GTK élménykutatással foglalkozó oktatóit, és az AR Analytics munkatársait kérdeztük. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20230705/A_jovo_kibovitett_valosag_elmenyet_kutatjak_a_Muegyetem_oktatoi_es_hallgatoi

 

 

ictglobal.hu-2023.06.30.

Út a mesterséges intelligencia megregulázásához

Az AI Act törvénytervezetét, annak hátterét és várható hatásait bemutató workshopra került sor a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karán.  Az elmúlt évtized robbanásszerű technológiai fejlődése, illetve a mesterséges intelligencia (AI) „okosodása” egyre több kaput nyit meg az ipar, a gazdaság, az üzleti élet, ezen belül az innováció területén. Azonban az intelligens algoritmusok beágyazodása miatt egyre több etikai, társadalmi és jogi kérdés merült fel. Keretekre és korlátokra volt szükség. (…)

https://ictglobal.hu/technologia/ut-a-mesterseges-intelligencia-megregulazasahoz/

Egyéb megjelenés:

https://telex.hu/tech/2023/06/29/europai-unio-ai-act-szabalyozas-mesterseges-intelligencia-kihivas

 

 

bme.hu-2023.07.03.

Nemzetközi technológiai óriásokkal mérkőztek meg a BME-MNB csapatai

A digitális jegybankpénz alkalmazási lehetőségeire fókuszáló, főként tech cégeknek szóló versenyen indult a BME és az MNB két csapata. Az egyik formáció egészen a döntőig jutott. A digitális jegybankpénz felhasználásában rejlő alternatívákat helyezte fókuszba a Project Rosalind Techsprint nevű technológiai verseny, amelyre elsősorban nemzetközi technológiai vállalatok megoldásait várták a szervezők. A BME-MNB kooperációjában a Műegyetem blokklánc szakértői és az MNB digitalizációs területének munkatársai két közös csapattal is beneveztek a komoly szakmai ismereteket megkövetelő megmérettetésre. Az egyik magyar team végül a fináléba is bejutott. A Project Rosalind Techsprint technológiai versenyt a BIS Innovation Hub (Bank for International Settlements, magyarul Nemzetközi Fizetések Bankja, amely a világ legrégebbi, jelenleg is működő nemzetközi pénzügyi szervezete. A nemzetközi bankok közötti monetáris együttműködés legfőbb szervezője, a központi bankok központi bankja – szerk.) londoni központja hirdette meg 2023 februárjában. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20230703/Nemzetkozi_technologiai_oriasokkal_merkoztek_meg_a_BME_MNB_csapatai

 

 

bme.hu-2023.06.30.

Közel 15.000 km-t tekertek a BME munkatársai májusban

A BME a fenntarthatóságért program keretében szervezett kerékpáros kilométergyűjtő akció során a résztvevők közel 15.0000 km-t tekertek május hónapban az egyetemre jövet-menet. Az április 19-i Bringás reggeli sikerén felbuzdulva a szervezők egy újabb a kerékpározást népszerűsítő közösségépítő programot hirdettek. A verseny május 1 és 30 között zajlott, és kizárólag az otthonról a Műegyetemre, illetve a hazafelé úttal lehetett kalkulálni. A napi tekeréssel megtett távokat a résztvevők egy könnyen kezelhető online felületen tudták vezetni. A karok közötti küzdelmet az Építőmérnöki Kar nyerte, szoros versenyben a Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar előtt. Az élmezőnyben végzett még a Természettudományi Kar és a Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar a karonként, több mint 2000 km-es távval. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20230630/Kozel_15.000_km_t_tekertek_a_BME_munkatarsai_majusban