Stépán Gábor Bolyai-díj, Két új egyetemi spinoff, SpaceX rakéta, BME Shop

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2023. június 14. és június 21. között.

bme.hu-2023.06.15.

Stépán Gábor a Műegyetem első Bolyai-díjasa

A Bolyai-díj Magyarország legrangosabb civil alapítású tudományos díja, amelyet a tudományos életben nemzetközileg is kiemelkedő eredményeket elérő személyek kaphatnak meg. Ünnepélyes keretek között a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében Novák Katalin köztársaségi elnöktől Stépán Gábor akadémikus, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Műszaki Mechanikai Tanszékének egyetemi tanára vette át a Bolyai-díjat. A köztársasági elnök kiemelte: Stépán Gábor élő példa arra, hogy a tudomány motorja a kíváncsiság, amely a gyermekkorból fakad. Hozzátette: a tudomány bölcsője is a család, hiszen a szülők feladata nemcsak kielégíteni, hanem megőrizni, táplálni a gyermek kíváncsiságát, s ezzel a jövő tudósait nevelni. Stépán Gábor a díjbizottság egyhangú döntése alapján érdemelte ki az elismerést. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20230615/Stepan_Gabor_a_Muegyetem_elso_Bolyai_dijasa

Egyéb megjelenés:

https://telex.hu/tudomany/2023/06/15/bolyai-dij-magyar-nobel-stepan-gabor-gepeszmernok

http://techworld.hu/2023/06/16/stepan-gabor-kapta-az-idei-bolyai-dijat/

https://profitline.hu/stepan-gabor-gepeszmernok-kapta-az-idei-bolyai-dijat-450043

https://alfoldiregiomagazin.hu/2023/06/stepan-gabor-gepeszmernok-kapta-az-idei-bolyai-dijat/

https://www.eszakhirnok.com/2023/06/16/100-ezer-euro-penzdijazas-a-magyar-nobel-dij/

https://www.okosipar.hu/stepan-gabor-gepeszmernok-kapta-az-idei-bolyai-dijat/

http://www.technokrata.hu/egazdasag/ipar/2023/06/19/stepan-gabor-bolyai-dij/

 

newtechnology.hu-2023.06.16.

Újgenerációs megoldások és két új egyetemi spinoff

Összetett egyetemi ökoszisztémát kívánnak létrehozni a Műegyetemen Korszerű anyagok. Karokon átívelő egyetemi ökoszisztémát hoz létre a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, amely az intézmény széleskörű kutatási tevékenységére épül. A BME a hazai egyetemek közül nemcsak a Horizon Europe pályázatok elnyerésében kiemelkedő, de kiemelten foglalkozik inkubátor tevékenységgel is. Az egyetem  legújabb spinoffjai az önvezető járművek tesztelésében és szoftveres irányításában hozhatnak áttörést.  Zöld átállás, új generációs megoldások, egészségügyi technológiák, katasztrófaálló épített infrastruktúrák, korszerű járműtechnológiai megoldások szerepeltek a Műegyetem – FIEK (Felsőoktatási Innovációmenedzsment és Együttműködési Központ) által idén is megrendezett kétnapos Innovációs Nap és II. Kompetenciavásáron. Czigány Tibor, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora köszöntőjében kiemelte, hogy a Műegyetem nyeri el a legtöbb Horizon Europe pályázatot a hazai egyetemek közül, az elmúlt egy évben a BME kutatói közül ketten is megkapták ERC grantet, az Európai Unió kutatói kiválósági programjának támogatását. Verseghi-Nagy Miklós kancellár arra hívta fel a figyelmet, hogy mennyire fontos a kutatási eredmények oltalmazása, amely nem csak védi az elért eredményeket, hanem a tőke bevonást is segíti. (…)

http://newtechnology.hu/ujgeneracios-megoldasok-es-ket-uj-egyetemi-spinoff/

Egyéb megjelenés:

http://www.technokrata.hu/egazdasag/digitalis_oktatas/2023/06/15/osszetett-okoszisztemat-bme/

https://www.okosipar.hu/ujgeneracios-megoldasok-es-ket-uj-egyetemi-spinoff/

https://www.okosipar.hu/osszetett-egyetemi-okoszisztemat-kivannak-letrehozni-a-muegyetemen-korszeru-anyagok-ujgeneracios-megoldasok-es-ket-uj-egyetemi-spinoff/

https://www.portfolio.hu/uzlet/20230620/az-onvezeto-autok-teren-hoznak-attorest-a-bme-spinoffjai-622750

https://www.bme.hu/hirek/20230615/Osszetett_egyetemi_okoszisztemat_kivannak_letrehozni_a_Muegyetemen

 

 

bme.hu-2023.06.21.

MTA Lendület Program - idén két műegyetemi kutatócsoport is megkezdi munkáját

A matematika és természettudományok terén benyújtott 41 pályázatközül közül csak a BME nyert egyetemi kutatóhelyként támogatást, egyszerre kettőt is. Az MTA Lendület Programjának idei pályázati felhívására 108 érvényes pályázat érkezett, 27 a bölcsészet- és társadalomtudományok, 40 az élettudományok, 41 pályázat pedig a matematikai és természettudományok területéről. A szakértői értékelések, a Lendület Zsűri és a Lendület Bizottság javaslata alapján az Akadémia elnöke 2023. május 31-én döntött a támogatandó kutatócsoportok kiválósági rangsoráról és a támogatási összegekről. A döntés értelmében támogatásban részesül a BME Gépészmérnöki Kar (GPK) Polimertechnika Tanszékének egyetemi tanárának Toldy Andreának és a Gépészmérnöki Kar dékánjának, Orbulov Imre Norbert egyetemi tanárnak kutatócsoportja.(…)

https://www.bme.hu/hirek/20230621/MTA_Lendulet_Program_iden_ket_muegyetemi_kutatocsoport_is_megkezdi_munkajat

 

 

bme.hu-2023.06.19.

A Műegyetem ismét az első: kiderült, kik kapnak idén Bolyai-ösztöndíjat

Kihirdették a legújabb Bolyai-ösztöndíjasok névsorát: a hazai felsőoktatási és kutatói intézmények sorában a BME-s ifjú szakemberek vannak a legtöbben. Különböző tudományterületeket képviselve 19 műegyetemi fiatal kutató nyerte el idén a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Bolyai János Kutatási Ösztöndíját. A nyertesekről az ösztöndíj Kuratóriuma a június 8-i ülésén döntött: 2023-ban összesen 155 ifjú szakember pályázott sikerrel az Akadémia felhívására. Az MTA 1997-ben hozta létre a Bolyai János Kutatási Ösztöndíjat a hazai fiatal és tehetséges kutatók anyagi támogatására, a kutatás-fejlesztési teljesítmény ösztönzésére és elismerésére, valamint azzal a céllal, hogy elősegítse az MTA doktora cím elnyerésére való felkészülést. Az ösztöndíjpályázatot minden évben meghirdetik – jelenlegi szabályozás szerint – a 45 év alatti kutató szakembereknek, akik legfeljebb 3 évig részesülhetnek az ösztöndíj biztosította támogatásban. A kiemelkedő eredményeket elérő tehetségek újabb kutatási tervvel másodszor is pályázhatnak a Bolyai-ösztöndíjra. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20230619/A_Muegyetem_ismet_az_elso_kiderult_kik_kapnak_iden_Bolyai_osztondijat

 

 

gyartastrend.hu-2023.06.15.

A SpaceX rakétájával indult útnak a Műegyetem ötödik kisműholdja

Útnak indult a Műegyetem ötödik kisműholdja, az MRC-100 a SpaceX Falcon 9-es rakétájának Transporter 8 missziójával magyar idő szerint hétfőn 23:35-kor a kaliforniai Vandenberg-űrközpontból - tájékoztatta a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) az MTI-t. A BME műholdját is szállító ION SCV-011 űreszköz a rakéta felemelkedése utáni nyolcvanadik percben sikeresen levált a hasznos terhet alkotó egységről, és az olasz D-Orbit cég műholdplatformjaként a vállalás szerint legkorábban 7 nap múlva állítja pályára a műegyetemi kisműholdat - számolt be közleményében az egyetem. (…)

https://gyartastrend.hu/cikk/a-spacex-raketajaval-indult-utnak-a-muegyetem-otodik-kismuholdja

Egyéb megjelenés:

https://ripost.hu/insider/2023/06/magyar-muhold-kering-az-urben

https://hungarytoday.hu/yet-another-hungarian-satellite-launched-into-space/

https://pcworld.hu/pcwlite/magyar-muhold-utazott-egy-spacexurhajo-fedelzeten-327136.html

https://eduline.hu/felsooktatas/20230613_Utnak_indult_a_Muegyetem_otodik_kismuholdja_a_SpaceX_raketajaval

 

 

raketa.hu-2023.06.15.

Eltöltöttünk egy délutánt a ChatGPT-vel a BME-n

Elveszi-e a munkahelyünket, elhozza-e a világvégét a generatív mesterséges intelligencia (MI), vagy épp ellenkezőleg, munkahelyeket teremt, és új korszakot nyit előttünk? Sokan feltették már ezeket a kérdéseket és válaszolni is megpróbáltak rájuk a ChatGPT tavalyi megjelenése óta, azonban a témát övező nagy érdeklődés miatt gyakran csak a szenzációt keltő, utópisztikus vagy épp disztópikus elméletek tűntek ki a folyamatos információlavinából. De vajon mi a tudományos álláspont az MI-t használó beszélgetőgéppel kapcsolatban? Ennek jártunk utána a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hétfői eseményén. (…)

https://raketa.hu/eltoltottunk-egy-delutant-a-chatgpt-vel-a-bme-n

Egyéb megjelenés:

https://www.bme.hu/hirek/20230613/Egy_delutan_a_ChatGPTvel_Kozossegi_tudomany_a_Muegyetemen

 

pestinap.hu-2023.06.18.

BME kompetenciatérkép segíti a kutatásokban rejlő valódi lehetőségek bemutatását

A különleges, online platform célja a BME kutatók nemzetközi láthatóságának erősítése és európai pályázati partnerkeresésének elősegítése.  A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem nyitott a partnerekkel való együttműködésre, és teljes mértékben jogosult a Horizon Europe programban való részvételre. A konzorciumokba való bekapcsolódást támogatja a 2022 májusban indult BME Kompetenciatérkép, melyet a supeera.eu felületén megjelent cikkben Schenk Borbála, a BME Kompetenciatérkép szerkesztője  mutat be. „A konzorciumi munkában, akármekkora feladat is a miénk, részévé válunk egy innovatív elképzeléseket fejlesztő csapatnak. A konzorciumi munkában való részvétel már önmagában is értékes szakmai tapasztalat és siker.” magyarázza Schenk Borbála, a konzorciumokba bekapcsolódást elősegítő nemzetközi láthatóság fontosságát. A BME Kompetenciatérkép gazdag információval szolgál a Műegyetem kutatóinak és kutatócsoportjainak kutatási kompetenciáiról és eredményeiről.

http://www.pestinap.hu/egyetem/2023/06/18/bme-kompetenciaterkep-segiti-a-kutatasokban-rejlo-valodi-lehetosegek-bemutatasat/

 

 

pestinap.hu-2023.06.18.

BME: az egyetemi a kutatás könnyen a szellemi szabadság rabjává tehet

Számos újszerű kutatáshoz alapvető fontosságú termodinamikai jelenségek megértésével foglalkozik Kovács Róbert, a BME GPK Akadémiai Ifjúsági Díjas szakembere. „A munkám elismeréseként tekintek erre a magas presztízsű díjra, amely egyrészt megerősítés számomra a kutatói, akadémiai közösség részéről, másrészt egy visszaigazolás arról, hogy az út, ami választottunk, a koncepció, amit kijelöltünk, minden remény szerint idővel a közösség hasznára válik” – fogalmazott Kovács Róbert, a BME Gépészmérnöki Kar (BME GPK) Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék egyetemi docense. Az ifjú kutató nemrégiben nyerte el az MTA Akadémiai Ifjúsági Díjat a „Heterogén anyagok termikus modellezésének fejlesztése” című pályamunkájával és kutatási tervével.

http://www.pestinap.hu/egyetem/2023/06/18/az-egyetemi-a-kutatas-konnyen-a-szellemi-szabadsag-rabjava-tehet/

 

 

novekedes.hu-2023.06.19.

A digitális jegybankpénz felhasználásáról szóló nemzetközi versenyen vettek részt a BME-MNB csapatai

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) két csapata részt vett a digitális jegybankpénz felhasználásáról szóló Project Rosalind Techsprint elnevezésű technológiai versenyen, amelyre főként nemzetközi technológiai cégek megoldásait várták; az egyik magyar csapat bejutott a döntőbe is - közölte az MNB. (…)

https://novekedes.hu/hirek/a-digitalis-jegybankpenz-felhasznalasarol-szolo-nemzetkozi-versenyen-vettek-reszt-a-bme-mnb-csapatai

Egyéb megjelenés:

https://www.minuszos.hu/dontoben-a-bme-mnb-egyik-csapata/

https://ado.hu/ado/a-digitalis-jegybankpenzrol-szolo-nemzetkozi-versenyen-vettek-reszt-a-bme-mnb-csapatai/

 

 

bme.hu-2023.06.16.

Az idei Forbes Legyél jobb! Napon is képviselte magát a BME GTK

A Forbes és a BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Karának együttműködéséből ismét egy izgalmas, interaktív workshop született. A kudarcok mindenki életében jelen vannak, de nem mindegy, hogyan éljük meg őket. Kellő erővel a hibákat és problémákat előnyünkre is fordíthatjuk. De hogyan? A BME izgalmas, interaktív workshopján a mentális ellenállóképességgel és ennek fejlesztésével ismerkedhettek meg az érdeklődők. A 2023. június 2-án megrendezett Forbes Legyél jobb! Nap idén is egy különleges téma köré szerveződött: Hiba = Lehetőség címszóval beszélgettek olyan vállalkozókkal és médiaszemélyiségekkel a Forbes munkatársai, akik akár a szervezeti, akár a magánéletükben éltek már meg mélypontokat, de túllendültek rajta és újra talpra álltak. Történeteikkel a résztvevőket is erre inspirálták és megmutatták: nem vagyunk egyedül.(…)

https://www.bme.hu/hirek/20230616/Az_idei_Forbes_Legyel_jobb_Napon_is_kepviselte_magat_a_BME_GTK

 

 

bme.hu-2023.06.20.

Pedagógusnapot és 25 éves évfordulót ünnepeltek a BME-n

A Pedagógusnappal együtt ünnepelte meg alapításának 25 éves évfordulóját a Műegyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kara. Országszerte minden év június első vasárnapján köszöntjük a pedagógusokat, oktatókat, tanítókat, tanárokat. Ők azok, akik a gyermekévek alatt a tudás mellett etikai és erkölcsi tudnivalókat adnak át és összetartó közösségeket formálnak, vezetnek. Bár a felsőoktatásban dolgozó oktató, kutató és adminisztratív munkatársak már fiatal felnőttekkel találkoznak munkájuk során, a BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Karán (GTK) hagyományként minden évben megünnepeljük a Pedagógusnapot, mert hiszünk abban, hogy a közösen töltött évek alatt nemcsak a hallgatók tudását gyarapítjuk, hanem részt veszünk a személyiségük formálódásának ebben az izgalmas szakaszában is. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20230620/Pedagogusnapot_es_25_eves_evfordulot_unnepeltek_a_BMEn

 

 

pcpult.hu-2023.06.15.

Fintech fejlesztéseket és KKV-kat támogató digitális megoldásokat is díjaztak az idei Vodafone Digitális Díjon

A Vodafone Magyarország Alapítvány ötödik alkalommal adta át a legjobb digitális innovációknak járó elismerést, az összesen 15 millió forint értékű díjazással járó Vodafone Digitális Díjat. Az innovációs pályázatra idén 107 pályamunka érkezett, a zsűri három kategóriában ­– KKV Digitalizáció, Fintech, Fenntartható Energia – értékelte a pályázatokat. (…) „A technológiai fejlesztések mára az életünk meghatározó részeivé váltak, és ez a folyamat exponenciálisan gyorsul. A jövő egyértelműen a digitalizációban van, a fejlődést megállítani nem lehet, és nem is szabad. A Vodafone Digitális Díjjal ezért olyan innovációs megoldásokat keresünk, melyek a legújabb technológiai lehetőségeket innovatív, kreatív módon felhasználva valódi, kézzel fogható megoldást kínálnak a jelen és a jövő kihívásaira és segítik a társadalom tagjait abban, hogy ezt a tudást elsajátítsák” – tette hozzá Dr. Charaf Hassan, a Vodafone Magyarország Alapítvány kuratóriumának elnöke, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának dékánja. (…)

https://pcpult.hu/it-tech/tavkozles/fintech-fejleszteseket-es-kkv-kat-tamogato-digitalis-megoldasokat-is-dijaztak-az-idei-vodafone-digitalis-dijon.html

 

 

magyarepitok.hu-2023.06.18.

Látványos kutatóprojekttel válaszolt egy gyárberuházás kihívásaira a magyar előregyártó cég

A debreceni autóipari beruházásban felmerült, megválaszolatlanul maradt kérdések vezettek a kutatás beindításához, amely a PREbeton és a BME részvételével zajlik.  A PREbeton Zrt., valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) együttműködésében értékes kutatási projekt zajlik a magyar építőiparban. Lapunk a Market Csoporthoz tartozó PREbeton segítségével tájékozódott a részletekről. (…)

https://magyarepitok.hu/iparagi-hirek/2023/06/latvanyos-kutatoprojekttel-valaszolt-egy-gyarberuhazas-kihivasaira-a-magyar-eloregyarto-ceg

 

 

epiteszforum.hu-2023.06.15.

Újratervezés – A Mária Magdolna Torony & környezete

Új kiállítás nyílik a háború után súlyosan megsérült, és a mai napig szinte csak tornyát őrző Mária Magdolna toronynál.  A kiállításon bemutatásra kerülnek a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Kar nemzetközi hallgatóinak az Interdiszciplináris Projektalapú Tervezés című tantárgy keretében, az Exploratív Építészeti Tanszék és az Építészettörténeti és Műemléki Tanszék vezetésével készített munkái. (…)

http://epiteszforum.hu/ujratervezes--a-maria-magdolna-torony-kornyezete

 

 

hvg.hu-2023.06.19.

Olyan erős kvantumszámítógépet épített az IBM, hogy legyőzött egy szuperszámítógépet

Az IBM tudósai a Nature-ben publikálták a világ első 127 qubites kvantumszámítógép tesztjének eredményeit. (…) A kvantumszámítógépek működéséhez szükséges programokat is fejlesztenek majd a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem mérnökei. A kutatók így segítenek létrehozni Európa 1000 qubites kvantumszámítógépes rendszerét. (…)

https://hvg.hu/tudomany/20230619_ibm_eagle_kvantumszamitogep_feladat_muvelet_szamitas_kvantumfoleny

 

 

napi.hu-2023.06.20.

A klímaváltozást megállítani olyan, mintha a Föld forgását akarnánk megállítani

Magyarország nagy mértékben függ az importtól és a közeljövőben is csak az országhatárokon kívülről tudja megoldani a növekvő energiaigényeit – közölte Korényi Zoltán a BME egyetemi docense. Auer Róbert rávilágított, hogy a Magyarország számára a közép és hosszú távú stratégia kidolgozása a kulcskérdés arra fókuszálva, hogy minél hatékonyabban kihasználjuk az ország energiatartalékait és a jelenlegi energiaválságból tanulva a legfontosabb, hogy megfelelően diverzifikálni kell az energia portfóliót – többek között ezekről is beszéltek szakértőink a Napi.hu legújabb videó podcastjében. (…)

https://www.napi.hu/video/a-klimavaltozast-megallitani-olyan-mintha-a-fold-forgasat-akarnank-megallitani.772430.html

 

 

behaviour.hu – 2023.06.14.

A versenyelőny kulcsa az MI

Az üzleti folyamatokat számos módon megkönnyítheti a mesterséges intelligencia (MI). Amelyik cég nem használja ki a modern technika lehetőségeit, az versenyhátrányba kerül. A változás nemcsak a cégeket, hanem a felsőoktatást is érinteni fogja. (…) Átalakul a munkavégzés és a felsőoktatás is.  Nagy Marcell, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem keretein belül működő HSDSLab laborvezető-helyettese szerint ma már a programozói munkát is megkönnyítik az MI-alapú kódoló asszisztensek.(…)

https://behaviour.hu/a-versenyelony-kulcsa-az-mi/

 

 

agrarszektor.hu-2023.06.17.

Megvan, mi tehetné gazdaságosabbá a mezőgazdaságot: sokan már így csinálják

A bioszén talajjavító hatásaival régóta foglalkoznak nemzetközi és magyar kutatók is. Az Ohio-i Egyetem új eredményei szerint nem csak fenntarthatóbbá és gazdaságosabbá tudná tenni a mezőgazdaságot, hanem egyenesen negatív szénkibocsátóvá is tehetné a földművelést. Eközben már városi önkormányzatoknál is találtak módot a hasznosítására. (…) A bioszén hasznosítása körül már évek óta folynak nemzetközi és magyar kutatások is. Hazánkban például 2014-2016 között a BioFil Kft. az akkori MTA Agrártudományi Kutatóközpont és a BME részvételével egy kétéves kutatás, a Terra Preta projekt keretein belül vizsgálta a bioszén használatát könnyű mechanikai összetételű és savanyú talajok javításában. (…)

https://www.agrarszektor.hu/fenntarthatosag/20230617/megvan-mi-tehetne-gazdasagosabba-a-mezogazdasagot-sokan-mar-igy-csinaljak-43943

 

 

agrarszektor.hu-2023.06.21.

Áll a bál Franciaországban: rengetegen kiakadtak az óriástározók építése miatt

Franciaország a kétezres évek óta hatalmas víztározókban látja a klímaváltozás fenyegette mezőgazdaság számára az öntözés biztosítását. Azonban a „megamedencék” kérdésköre mélyen megosztó a franciák között, és most újabb, több tízmillió eurós kormányzati óriástározó beruházások miatt gazdák néznek farkasszemet környezetvédőkkel, halászokkal - és más gazdákkal is. (…) Azonban emberi tevékenység miatti szárazsággal Magyarország is küzd. 2020-ban jött ki egy nagyszabású nemzetközi jelentés a Duna vízállásáról, amiben a BME kutatói kilenc Duna-menti ország tudósaival fogtak össze, hogy a három évig tartó DanubeSediment projektben vizsgálják a Duna vízrendszerére gyakorolt emberi beavatkozás hatásait. (…)

https://www.agrarszektor.hu/noveny/20230621/all-a-bal-franciaorszagban-rengetegen-kiakadtak-az-oriastarozok-epitese-miatt-43959

 

 

eduline.hu-2023.06.19.

Évekkel van lemaradva a KRÉTA és a Neptun az adatvédelmi trendektől

Az utóbbi időben a KRÉTA kapcsán leginkább az ellene elkövetett hackertámadásoktól volt hangos a sajtó. (…) A Híradónak a novemberi támadás után elárulták, hogy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda büntetőeljárást indított az ügyben.     „Arra tippelek, hogy volt munkavállaló adott tippet. Tehát itt nem arról van szó, hogy a fiatalok valami oltári nagyot alkottak” – értékelte az rtl.hu-nak a feltörést Dr. Bencsáth Boldizsár, a BME Adat- és Rendszerbiztonság Laboratóriumának (CrySyS Lab) munkatársa. (…)

https://eduline.hu/kozoktatas/20230619_kreta

 

 

konyvesmagazin.hu-2023.06.19.

Pléh Csaba Tillának mesélt arról, hogy bár tudós, sohasem vetette meg a jó bulikat

A 2023-as májusi Margón mutatták be Pléh Csaba Árnyak című kötetét, a pszichológus és nyelvész végettségű tudóst Till Attila kérdezte. A beszélgetést most teljes egészében meghallgathatod! (…) Pléh Csaba életútja a soha el nem fogyó kíváncsiság története Pléh Csaba pszichológus és nyelvész, az MTA rendes tagja, a BME Kognitív Tudományi Tanszékének alapító egyetemi tanára, aki számos tudományos könyv szerzője és társszerzője, de önéletrajzi munkája eddig még nem született. (…)

https://konyvesmagazin.hu/podcast/pleh_csaba_konyvbemutato_margo2023_podcast.html

 

 

civihir.hu-2023.06.19.

A cívisházak megóvásához kaptunk egri ötleteket Debrecenben

(… ) Június 16-án a Frida kávéházban úgynevezett ötletadó előadást és beszélgetést szerveztek, melyre egy egri építész párost hívtak meg, akik értékmegőrző munkáin keresztül ötleteket és inspirációt meríthettek a debreceni házak megóvására vagy funkcióváltására. Fábián Gábor, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Exploratív Építészeti Tanszék egyetemi adjunktusa és az egyetem doktori iskolájának oktatója 2010 óta Fajcsák Dénessel, Heves vármegye főépítészével az Arkt Építész Stúdió berkein belül keresi a fenntartható, értékteremtő és értékálló építészeti beavatkozásokat városi szövetekben és vidéki természeti környezetben egyaránt. Az előadáson munkásságuk olyan megvalósított projektjeit mutatták be az elmúlt 10-15 évből, amelyek kapcsolódnak a cívisházakhoz.(…)

https://civishir.hu/helyben-jaro/2023/06/a-civishazak-megovasahoz-kaptunk-egri-otleteket-debrecenben

 

 

autoszektor.hu-2023.06.17.

Pilóta nélkül is nyerőgép a legújabb magyar Formula autó

A hagyományoknak megfelelően elektromos, 4WD és önvezetésre is képes a BME FRT 2023-as gépe. A szokásos nyüzsgéssel, élénk tereferével indult a show, a sztár a legújabb magyar formula versenyautó, és persze nem éppen mellékszereplői azok az egyetemisták, akik nem csak megálmodták, de meg is csinálták. Az előadás főszereplőjének neve Zoe, szülei a BME Formula Racing Team egytemistái. (…)

https://www.autoszektor.hu/hu/content/pilota-nelkul-nyerogep-legujabb-magyar-formula-auto

 

 

vaol.hu-2023.06.18.

Tornával indítja a napot - A 90 éves Sári nénit köszöntötték Sében

(… ) A bejegyzésből kiderül: a köszöntés további része nagyon vidáman egy kötetlen beszélgetéssel telt.  Sári néni rengeteg érdekes történetet mesélt múltjából. Megmutatta a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem által 2021-ben kiállított Vasoklevelet, amelyet az építőmérnöki diploma megszerzésének 65. évi jubileuma alkalmából kapott! (…)

https://www.vaol.hu/helyi-kozelet/2023/06/tornaval-inditja-a-napot-a-90-eves-sari-nenit-koszontottek-seben

 

 

bme.hu-2023.06.14.

BME Shop – már vásárolhatunk a BME-s életérzés boltjában

Megnyílt a Műegyetem logójával ellátott termékek hivatalos webáruháza, ahol a BME-s közösséget építő kínálatot a vásárlók igényei formálják. „A BME számára fontos az egyetemi polgárok közösségének erősítése, amelynek lényeges elemei a Műegyetem jelképeivel és jelmondataival ellátott használati tárgyak és ruhadarabok. Műegyetemi polgárnak lenni igazi életérzés. Ezt az identitást, az intézményhez tartozást reprezentálja a BME Shop termékkínálata is” – fogalmazott az egyetem közelmúltban nyílt webáruházát, a BME Shopot üzemeltető Műegyetemi Hallgatói Kft. (MŰHASZ) igazgatója, Orbán Balázs. Hozzátette, a folyamatosan bővülő repertoárt a Rektori Hivatal, a Kancellária, az Egyetemi Hallgatói Képviselet (EHK) és a MŰHASZ közös elképzelései nyomán formálják, melyről közvéleménykutatás formájában a felhasználókat is megkérdezik. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20230614/BME_Shop_mar_vasarolhatunk_a_BMEs_eleterzes_boltjaban