Felbocsátották az MRC-100 műholdot, ChatGPT, Elhunyt Vajna Zoltán

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2023. június 07. és június 14. között.

bme.hu-2023.06.13.

A SpaceX raktétájával sikeresen felbocsátották a BME ötödik kisműholdját

A SpaceX Falcon 9-es rakétájának Transporter 8 missziójában a kaliforniai Vandenberg űrközpontból (USA)  felbocsátották a Műegyetem MRC-100 műholdját. A felbocsátás élő közvetítésének felvétele megtekinthető a SpaceX honlapján és a videomegosztó portálokon. A rakéta elemelkedése utáni 01:20:16 percben sikeresen levált a hasznos terhet alkotó egységről a műholdunkat is szállító ION SCV-011 űreszköz, mely az olasz DOrbit cég műholdplatformjaként a vállalás szerint legkorábban 7 nap múlva állítja pályára az ötödik műegyetemi kisműholdat. Az MRC-100 pályára állása után még várni kell az akkumulátor feltöltődésére, mivel az a decemberi kiszállítás és a nagyobb műholdba telepítés óta lemerült. Amint elegendő energiát gyűjt a napelemek segítségével - ezzel biztosítja műholdunk tápellátását- bekapcsolnak a rendszerei, majd megfelelő akkumulátor-töltöttségi szint esetén megkezdi a rádióadást, becsléseink szerint 7-14 napon belül. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20230613/A_SpaceX_raktetajaval_sikeresen_foldkoruli_palyara_allt_a_BME_otodik_kismuholdja?language=hu

Egyéb megjelenés:

http://www.urvilag.hu/kis_ureszkozok_nagy_szerepe/20230613_transporter8_most_is_magyar_muholddal

https://www.origo.hu/tudomany/20230613-a-spacex-raktetajaval-utjara-inditottak-a-muegyetem-otodik-kismuholdjat.html

https://24.hu/tech/2023/06/13/magyar-muhold-bme-spacex/

https://webradio.hu/hirek/it-tudomany/utnak-indult-a-muegyetem-otodik-kismuholdja-a-spacex-raketajaval

https://mediapiac.com/tech/utnak-indult-a-muegyetem-otodik-kismuholdja-a-spacex-raketajaval/738475/

https://demokrata.hu/tudomany/utnak-indult-a-muegyetem-otodik-kismuholdja-692988/

https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2023/06/a-spacex-viszi-a-vilagurbe-a-muegyetem-otodik-kismuholdjat

https://hirado.hu/extra/tudomany-high-tech/cikk/2023/06/13/utnak-indult-a-muegyetem-otodik-kismuholdja-a-spacex-raketajaval

https://www.delmagyar.hu/digitalia/2023/06/a-spacex-raketajaval-indult-utnak-a-muegyetem-otodik-kismuholdja

https://hirado.hu/romana/cikk/2023/06/13/al-5-lea-satelit-de-mici-dimensiuni-al-universitatii-de-tehnologiesi-economie-din-budapesta-a-pornit-la-drum-cu-racheta-spacex

https://tudas.hu/utnak-indult-a-muegyetem-otodik-kismuholdja-a-spacex-raketajaval/

 

 

mta.hu-2023.06.13.

Átadták a Környezetvédelmi Tudományos Ifjúsági Pályadíjakat

(…) Átadták a Környezetvédelmi Tudományos Ifjúsági Pályadíjakat 2023. június 12-én az MTA Székházban. A pályadíjat – dr. Mohar Lászlóné Sóti Borbála magánszemély hagyatéki intézkedése alapján – 2010-ben hozta létre a Magyar Tudományos Akadémia a tudományos élet területén dolgozó fiatal kutatók környezetvédelmi kutatási eredményeinek elismerésére. A pályadíj célja, hogy a tudomány eszközeivel és lehetőségeivel elősegítse a lokális és globális emberi környezet megóvását, a biológiai sokszínűség védelmét, környezetbarát technológiák kifejlesztését, meghonosítását. (…) Gere Dániel (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) – műszaki tudományok. Future trends of plastic bottle recycling: Compatibilization of PET and PLA, Journal of Vegetation Science, 2021 (…)

https://mta.hu/tudomany_hirei/atadtak-a-kornyezetvedelmi-tudomanyos-ifjusagi-palyadijakat-113000

 

 

eduline.hu-2023.06.09.

Ezek a legnépszerűbb egyetemek a 2023-as felvételin

Több mint 126 ezren jelentkeztek idén a felsőoktatásba, jóval többen, mint az elmúlt években. (…) Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. Összes jelentkező: 12693. Elsőhelyes jelentkező: 6204. (…)

https://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20230609_Ezek_a_legnepszerubb_egyetemek_a_2023as_felvetelin

 

 

index.hu-2023.06.13.

Aszódi Attila: A robbantás ellehetetleníthette az atomerőmű újbóli üzembe vételét

Elképzelhető, hogy az atomerőmű nem lesz újra üzembe vehető mindaddig, amíg a Kahovka gátat újjá nem építik – fogalmazott Aszódi Attila. A BME Nukleáris Technikai Intézetének oktatója szerint a normál üzemi hűtés ellehetetlenülésével a visszaindítás meglehetősen bonyolult lesz és akár évekbe telhet, mire a Zaporizzsjai Atomerőmű akármelyik blokkja újra üzemeltethető lesz. (…)

https://index.hu/gazdasag/2023/06/13/atomeromu-robbanas-gat-zaporizzsjai-atomeromu-orosz-ukran-konfliktus-haboru-atomenergia/

Egyéb megjelenés:

https://www.napi.hu/kulfold/zaporizzsja-atomeromu-reaktorok-leallitas-haboru-gatszakadas.772473.html

https://www.klubradio.hu/adasok/aszodi-a-gat-nelkul-a-zaporizssjai-atomeromuvet-sem-indithatjak-ujra-136181

 

 

bme.hu-2023.06.13.

Egy délután a ChatGPT-vel - Közösségi tudomány a Műegyetemen

„Egy délután a ChatGPT-vel" címmel rendezett ismeretterjesztő előadást a Műegyetem azzal a céllal, hogy megbízható információkkal segítse az eligazodást a ChatGPT-vel kapcsolatban. Közel 400 érdeklődő előtt kezdődött el a Műegyetem „Egy délután a ChatGPT-vel” című ismeretterjesztő előadása. Ismét megtelt érdeklődőkkel a BME Q épületének Simonyi Károly nagyelőadója. Levendovszky János, a BME tudományos és innovációs rektorhelyettese megnyitójában az egyetem új technológiával kapcsolatos szerepéről beszélt: egyszerre kell figyeljen az új technológia társadalmi kihívásaira és az ipar igényeire, melyek nem teljesen esnek egybe. Az előnyök és a veszélyek mérlegelése után megállapítása szerint az új technológia nem kizárandó, hanem megfelelően integrálandó. A rektorhelyettes kiemelte: „a közösségi tudomány az egyetemi küldetések legnemesebbike, a középkortól kezdve tudjuk azt, hogy az egyetem nemcsak a kutatásról és az oktatásról szól, hanem a társadalom számára egy ablak a tudás felé. Mi, itt a Műegyetemen ismerjük, kutatjuk és fejlesztjük a mesterséges intelligenciát. Az új technológiák bizonytalanságot gerjesztenek az emberekben, amit biztonsággal szeretnének helyettesíteni. Ha ezt felületes információkra építik, akkor a két véglet, a teljes tagadás, a hisztéria és a totális elfogadás, a rajongás valamelyikébe esnek. A mai előadással, amely a közösségi tudománymisszió megvalósítása, a megalapozott jó és hiteles véleményalkotást szeretné elősegíteni a Műegyetem”. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20230613/Egy_delutan_a_ChatGPTvel_Kozossegi_tudomany_a_Muegyetemen?language=hu

Egyéb megjelenés:

https://www.bme.hu/hirek/20230518/Kozerthetoen_a_mesterseges_intelligenciarol_a_ChatGPTrol_a_Muegyetemen?language=hu

 

 

bme.hu-2023.06.08.

Orvos és mérnök kéz a kézben járnak a biomechanikai kutatásokban

A mozgásvizsgálatok diagnosztikus jelentőségéről és a rehabilitációs stratégiát segítő mérnöki munkáról szólt Kiss Rita akadémiai székfoglaló előadása. 2022-ben az Akadémikusok Gyűlése a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) levelező tagjává választotta Kiss Rita Máriát, a BME Gépészmérnöki Kar (BME GPK) Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék (MOGI) tanszékvezető egyetemi tanárát. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20230608/Orvos_es_mernok_kez_a_kezben_jarnak_a_biomechanikai_kutatasokban?language=hu

 

 

bdpst24.hu-2023.06.13.

Összetett egyetemi ökoszisztémát kívánnak létrehozni a Műegyetemen

Karokon átívelő egyetemi ökoszisztémát hoz létre a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, amely az intézmény széleskörű kutatási tevékenységére épül. A BME a hazai egyetemek közül nemcsak a Horizon Europe pályázatok elnyerésében kiemelkedő, de kiemelten foglalkozik inkubátor tevékenységgel is. Az egyetem  legújabb spinoffjai az önvezető járművek tesztelésében és szoftveres irányításában hozhatnak áttörést. (…)

https://bdpst24.hu/osszetett-egyetemi-okoszisztemat-kivannak-letrehoz/

 

 

technokrata.hu-2023.06.08.

Fókuszban a sokszínű egyetemi innováció a Műegyetemen

Hatodik alkalommal rendezi meg a kutatókat és ipari partnereket összekötő kétnapos eseményét, az Innovációs Nap és II. Kompetenciavásárt a Műegyetem – FIEK (Felsőoktatási Innovációmenedzsment és Együttműködési Központ) június 8-án és 9-én. Az idei év központi témája az egyetem innovációs sokszínűsége lesz. Dróntechnológiai, bionikai és robotikai fejlesztések is bemutatkoznak a programban.  Az Innovációs napon debütál az egyetem új spinoffokat és startupokat támogató programja a BME U[S]3, míg a Kompetenciavásár abban segít, hogy láthatóságot adjon a nemzetközi kutatócsoportok eredményeinek és együttműködéseinek. (…)

https://www.technokrata.hu/egazdasag/digitalis_oktatas/2023/06/08/innovacios-nap-muegyetem/

 

 

tudas.hu-2023.06.09.

Kiírták a pályázatot az Építészeti Múzeum új épületének tervezésére

Kétfordulós építészeti tervpályázatot hirdetett a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM MDK) új épületegyüttesének tervezésére a Magyar Művészeti Akadémia (MMA). (…) A bírálóbizottság elnöke Turi Attila építész, az MMA alelnöke; társelnöke Lánszki Regő országos főépítész, az ÉKM építészeti államtitkára. Tagjai: Tima Zoltán építész, az MMA rendes tagja; Salamin Ferenc építész, az MMA rendes tagja, az MMA Építőművészeti Tagozatának vezetője; Szegő György építész, a Műcsarnok szakmai igazgatója, az MMA levelező tagja; Szabó Levente építész, a BME Építészmérnöki Kar tanszékvezetője, a MÉSZ delegáltja; Sólyom Benedek építész, Erzsébetváros főépítésze; Almássy Kornél, a MÉM MDK igazgatója, a BME Építőmérnöki Kar egyetemi docense; Jankovics Norbert művészettörténész; Vasáros Zsolt építész, a BME Építészmérnöki kar tanszékvezetője, a MÉK delegáltja; Dévényi Sándor építész, az MMA rendes tagja. Póttag Perényi Tamás építész. (…)

https://tudas.hu/kiirtak-a-palyazatot-az-epiteszeti-muzeum-uj-epuletenek-tervezesere/

Egyéb megjelenés:

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20230609-kiirtak-a-palyazatot-az-epiteszeti-muzeum-uj-epuletenek-tervezesere

 

 

haon.hu-2023.06.11.

Különleges építészekkel találkozhatnak a debreceniek

Helyspecifikus építészeti átalakítások címmel tart kötetlen beszélgetéssel egybekötött előadást Fábián Gábor és Fajcsák Dénes június 16-án, pénteken 17 órától a Frida Kávéházban. Fábián Gábor, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem exploratív építészeti tanszék egyetemi adjunktusa és a BME doktor iskola oktatója. 2010 óta Fajcsák Dénessel az arkt berkein belül keresi a fenntartható, értékteremtő és értékálló építészeti beavatkozásokat városi szövetekben és vidéki természeti környezetekben egyaránt. (…)

https://www.haon.hu/helyi-kozelet/2023/06/kulonleges-epiteszekkel-talalkozhatnak-a-debreceniek

 

 

raketa.hu-2023.06.12.

A legizgalmasabb kvantumfizikai kutatások hazai eredményei - az optikai szálas kvantumhálózatoktól a kvantumos szimulációkig

Az optikai szálas kvantumhálózatoktól a kvantuminterfészeken át a kvantumos szimulációkig számos kutatáson dolgoznak a magyar szakértők, amelynek eredményei nemzetközi projektekhez is hozzájárulnak.(…) A KNL-hez tartozó BME, ELTE és Wigner Fizikai Kutatóközpont szakértői egy június 9-én rendezett workshopon mutatták be a legújabb eredményeiket, amelyek között az optikai szálas kvantumhálózatoktól a kvantuminterfészeken át a kvantumos szimulációkig számos úttörő jellegű technológiai megoldás szerepel. (…) A WP3 csoport a szilárdtestfizikai alapú kvantumbit-tárolók fejlesztésén dolgozik és munkájuk során többek között a szupravezető qubitok vizsgálatával foglalkoznak, amelyek működését Fülöp Gergő, a BME fizikusa mutatta be. (…)

https://raketa.hu/a-legizgalmasabb-kvantumfizikai-kutatasok-hazai-eredmenyei-az-optikai-szalas-kvantumhalozatoktol-a-kvantumos-szimulaciokig

 

 

gyartastrend.hu-2023.06.09.

Új irányok a gépgyártásban

Takács Márton egyetemi docenssel, a BME Gyártástudományés Technológia Tanszék tanszékvezető-helyettesével  beszélgettünk a gyártásban megjelenő új trendekről. GyártásTrend: Mitől lesz jobb manapság egy forgácsoló szerszámgép vagy egy lézersugaras vágóberendezés?  Takács Márton:A különböző megmunkálógépek manapság akkor lesznek jobbak, azaz hatékonyabbak, ha integrálják a gépbe, illetve a gyártási környezetükbe az ipar 4.0-s megoldásokat. Ez felokosítást, szenzorok használatát, eszközök hálózatba kapcsolását, intenzív adatgyűjtést és -feldolgozást jelent. Megvalósul tehát a digitalizáció, a dolgok internetje (IoT, Internet of Things). Ezen belül létrehozzák a fizikai valóság virtuális mását, valamint decentralizált döntések születhetnek. Mindezek segítségével létrejön az okosgyár, ami lényegében egy kiber-fizikai gyártórendszer.(…)

https://gyartastrend.hu/cikk/uj-iranyok-a-gepgyartasban

 

 

eduline.hu-2023.06.12.

Diplomához köthetik a coaching munkát, több egyetem már el is indította a képzését

„Nem darabra kell több coachot képezni, inkább olyanokat, akiknek mélyebb a tudása” – mondja Répáczki Rita, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karának egyetemi adjunktusa, az intézmény coach, illetve coaching szakpszichológus képzésének szakfelelőse. Szerinte a cégvezetők egyre nyitottabbak a coaching folyamatban való részvételre, de arról is beszélt, miért nem ideális a területet pályakezdőknek. Interjú. (…)

https://eduline.hu/felsooktatas/20230605_Coach_kepzes_tematikus_het_1

 

 

bme.hu-2023.06.12.

Elhunyt Vajna Zoltán, Széchenyi-díjas gépészmérnök, az MTA rendes tagja

Vajna Zoltán akadémikus, a BME Gépészmérnöki Kar volt dékánja életének 95. évében elhunyt. Búcsúztatása 2023. július 4-én lesz a Farkasréti temetőben. (…) 1928-ban született Kolozsváron. Gimnáziumi tanulmányait szintén Kolozsváron végezte, majd egy évig járt a kolozsvári Bolyai Tudományegyetem matematika-fizika szakára. 1948-tól a BME Gépészmérnöki Karán folytatta tanulmányait, ahol 1952-ben diplomázott. A végzés után rövid ideig a Szellőző Művekben dolgozott, majd aspiránsként Pattantyús-Ábrahám Géza hívására visszatért a Műegyetemre, ahol aztán Gruber József vezetésével 3 év alatt megszerezte a kandidátusi címet. Élete további részében mindvégig a Műegyetemen dolgozott. Témája a radiális átömlésű ventilátorok lapátozásának számítása volt a hidrodinamikai szingularitások módszerével. Az egyik Szellőző Művekben tervezett radiális ventilátor típusjele, a VHF első betűje Vajna Zoltán nevére utal. 1988-ban megvédett tudományok doktora dolgozata is félaxiális ventilátorok kvázi-háromdimenziós méretezési eljárásáról szólt a közegsúrlódás figyelembevételével. Később nagyméretű hurkolt csőhálózatok térfogatáram- és nyomáseloszlásának számítási modelljét fejlesztette a Fővárosi Vízművek szakértőjeként. Nevét viseli az Almási-Budavári-Vajna féle csőhálózat-számítási módszer. Akadémiai székfoglaló előadását a vízcsőhálózatok költségminimumra történő tervezési módszeréről tartotta 1993-ban. Az Akadémia 1998-ban rendes tagjává választotta. Az országban az elsők között kezdett számítógépeken bonyolult rendszerek szimulációjára programokat fejleszteni, így a Műegyetemen is az informatika-oktatás úttörője volt. Emellett Áramlástant és Alkalmazott Áramlástant oktatott. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20230530/Elhunyt_Vajna_Zoltan_Szechenyi_dijas_gepeszmernok_az_MTA_rendes_tagja?language=hu

 

 

24.hu-2023.06.08.

Meghalt Puhl Antal Ybl-díjas építész

Hetvenkét éves korában ma reggel meghalt dr. Puhl Antal Ybl-díjas építész, egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem professor emeritusa, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja. Kollégája és barátja haláláról a Puhl és Dajka Építésziroda Facebook-oldalán számolt be az iroda társtulajdonosa, Dajka Péter. Puhl 1975-ben diplomázott a Budapesti Műszaki Egyetem Középülettervezési Tanszékén. Építészmérnöki pályafutását a KÖZTI-nél és az IPARTERV-nél kezdte, majd a BME Középülettervezési Tanszékének adjunktusa volt 1977 és 1987 között. 1987-től 1991-ig a Lakótervnél, Finta József műtermében, 1991-1992-ben önálló műtermében dolgozott. 1992-ben Szentendrén önálló tervezőirodát hozott létre, amelyet 2010 óta Dajka Péterrel közösen jegyzett. 1993-ban címzetes egyetemi docensi, 2009-ben egyetemi tanári kinevezést kapott. DLA-fokozatot 1999-ben szerzett. 2010 és 2016 között a Debreceni Egyetem Építészmérnöki Tanszékét vezette, leköszönése után is tanár maradt a tanszéken. 2020 novemberében professor emeritus címet kapott.

https://24.hu/kultura/2023/06/08/puhl-antal-ybl-dijas-epitesz-meghalt/

Egyéb megjelenés:

https://szentendre.hu/elhunyt-puhl-antal-ybl-dijas-epitesz/

http://epiteszforum.hu/elhunyt-puhl-antal-epitesz