Magyar Tudomány Ünnepe, BME rakétafejlesztő csapat, FIEK képzés

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2022. november 02. és november 09. között.

bme.hu-2022.11.08.

BME-s elismerésekkel indult a 19. Magyar Tudomány Ünnepe

Három műegyetemi oktató-kutatót is rangos szakmai díjjal tüntetett ki az MTA a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat nyitóünnepségén. Az MTA Székházában megtartott ünnepélyes nyitóceremóniával vette kezdetét a hagyományosan minden év novemberében megrendezett tudomány-népszerűsítő eseménysorozat, a 19. alkalommal életre hívott Magyar Tudomány Ünnepe (MTÜ). (…)

https://www.bme.hu/hirek/20221108/BMEs_elismeresekkel_indult_a_19_Magyar_Tudomany_Unnepe

 

medicalonline.hu-2022.11.04.

Kitüntetések a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából

Díjakat adtak át a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából. Az elismeréseket az MTA elnöke, főtitkára és főtitkárhelyettese adta át. Eötvös József-koszorú (…) Simonovits Andrást, a közgazdaság-tudomány doktorát, a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Közgazdaságtudományi Intézet kutató professor emeritusát, nyugalmazott tudományos tanácsadóját nemzetközi figyelmet is felkeltő tudományos tevékenysége, a hiánygazdaság dinamikus modellezése, valamint a nyugdíjgazdaság és a nyugdíjpolitika kérdéseinek tanulmányozása, kutatási eredményei, hazai és külföldi oktatómunkája elismeréseként. (…) Akadémiai-Szabadalmi Nívódíj (…) A Magyar Tudományos Akadémia tudományos osztályainak képviselőiből és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala díjbizottságának tagjaiból álló kuratórium Akadémiai-Szabadalmi Nívódíjban részesítette Poppe Lászlót, az MTA doktorát a biológiailag aktív anyagok szintézisében, a biokatalitikus módszerek gyógyszerszintézisekben történő alkalmazásában, a fiatal kutatók kutatásokhoz kapcsolódó képzésében, valamint a különböző fehérjék megkötésére és elválasztására alkalmas módszerek fejlesztésében elért eredményeinek elismeréseként;

Wohlfart Richárdot, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Műszaki Mechanikai Tanszékének mérnökét a kutatás és az ipari alkalmazás ötvözésében elért eredményei, valamint egyedülálló és több évtizedes laboratóriumi munkája elismeréseként, melynek során meghatározó szerepet játszott több szabadalom, illetve mintaoltalom megvalósításában, elfogadtatásában és a hasznosításukra tett lépésekben. (…)

http://medicalonline.hu/cikk/kituntetesek_a_magyar_tudomany_unnepe_alkalmabol

 

 

travelo.hu-2022.11.08.

Ezek a világ legzöldebb egyetemei, három magyar is van köztük

A brit Quacquarelli Symonds (QS) vállalat, amely 1990-es megalakulása óta a világ felsőoktatási intézményeinek elemzésére szakosodott, idén először állította össze azt a zöld egyetemi világranglistát, melynek végül 3 magyar szereplője is lett. A listán egyébként 700 oktatási intézmény kapott helyet. Amint már említettük, hazánk is képviselteti magát a fenntarthatósági világranglistán, méghozzá három magyar egyetemmel. A világ legzöldebb egyetemei közé beválasztották a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet, a Szegedi Tudományegyetemet, valamint az ELTE-t is. Mindhárom a középmezőnyben végzett. (…)

https://www.travelo.hu/fenntarthato-fejlodes/20221108-usa-budapest-edinburgh-zold-egyetem-ranglista.html

Egyéb megjelenés:

https://www.muszaki-magazin.hu/2022/11/08/suborbitals-bme-magyar-csapat/

http://impressmagazin.hu/rangos-zold-vilagranglistara-kerult-fel-az-elte/

http://impressmagazin.hu/a-vilag-legzoldebb-egyetemei-2023-ranglista-3-magyar-egyetem-is-szerepel-rajta/

 

 

Tudományos, innovációs és egyéb hírek a Műegyetemről

hvg.hu-2022.11.03.

Bombázás után lekapcsolták a Zaporizzsjai erőművet az elektromos hálózatról

Az ukránok szerint az oroszok át akarják kötni az erőművet a saját hálózatukra. (…) Mi lesz, ha megsérül az erőmű? Erről kérdeztük korábban Aszódi Attilát, a BME Természettudományi Karának dékánját, aki elmondta a HVG360-nak, hogy a zaporizzsjai reaktorok kialakítása miatt a legrosszabb esetben sem kell számítani egy csernobili típusú katasztrófára. A szakértő szerint az erőmű környékén lehetnek súlyos gondok, és az is elképzelhető, hogy Magyarországra is mérhető, de minimális mennyiségű sugárzás jutna el. De azt biztosra vette, hogy olyan helyzet nem állhat elő, hogy Magyarországon lakosságvédelmi intézkedéseket kellene hozni az ottani eseményekből származó sugárzási szint miatt. (…)

https://hvg.hu/vilag/20221103_Zaporizzsja_atomeromu_haboru_orosz_halozat_bombazas

 

computerworld.hu-2022.11.02.

Európa legnívósabb űrversenyének első 10 legjobbja között a BME rakétafejlesztő csapata

A szakmai zsűri a rakéta mérnöki megvalósításán, a repülési minőségén és a csapat dinamikáján túl az innovatív és költséghatékony megoldásokat is értékelte. Saját kategóriájában az 5., az összesített ranglistán pedig a 9. helyen végzett a Budapesti Műszaki Egyetem mérnökjelöltjeiből álló BME Suborbitals csapata Európa legnívósabb nemzetközi rakétaversenyén. A Portugal Space Agency (Agência Espacial Portuguesa) és az European Space Agency által szervezett European Rocketry Challenge-en, Portugáliában - derül ki a csapat közleményéből. (…)

https://computerworld.hu/karrier/europa-legnivosabb-urversenyenek-elso-10-legjobbja-kozott-a-bme-raketafejleszto-csapata-318473.html

Egyéb megjelenés:

https://www.innoportal.hu/buszkek-lehetunk-a-bme-raketafejleszto-csapatara

 

bme.hu-2022.11.07.

Akinél a jog, annál a tudás – a tudás pedig érték, piaci előny és szellemi hatalom

Műegyetemi kutatók a szellemi termékek oltalmában és az iparjogvédelemben szerezhetnek jártasságot a BME FIEK által szervezett képzésen.

A szellemitulajdon-védelem fontos szerepet tölt be a gazdaságban, a társadalomban, ösztönzi az innovációt és a kreatív alkotást. A világon a legtöbb hatályos szabadalmat - több mint 3,1 milliót - az USA-ban jegyeztek be, míg a „legjobb” európai állam, Németország, 703 ezernél is több bejegyzett szabadalommal bírt 2018-ban. Magyarországon tavaly a hatályos szabadalmak száma 33 566 volt, ami örvendetes 5%-os növekedést jelentett az előző évhez képest.

Októberben indult el a BME Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (BME FIEK) szervezésében az iparjogvédelmi képzés, amelyhez továbbra is csatlakozhatnak a szellemitulajdon-védelem, az oltalom rendszere, annak megszerzése, és az ezekkel kapcsolatos eljárások, folyamatok, információforrások és a gyakorlati alkalmazhatóságuk iránt érdeklődő intézményi kutatók. „Olyan szakemberek jelentkezését várjuk, akik kutatás-fejlesztési munkájuk során mások számára még ismeretlen eredményekre jutnak, és az új eredményeket minél előbb szeretnék oltalom alá helyezni, a gyakorlatban alkalmazni és ipari partnerek számára elérhetővé tenni, miközben az alkotáshoz, találmányhoz fűződő jogaikat megóvják” – fogalmazott a képzést szervező BME FIEK. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20221107/Akinel_a_jog_annal_a_tudas_a_tudas_pedig_ertek_piaci_elony_es_szellemi_hatalom

 

bmehu-2022.11.09.

Design a jövőért!

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a Budapesti Metropolitan Egyetem közös munkába fogott a fenntarthatóbb jövőért. A két egyetem hallgatói a klímavédelem jegyében terveznek olyan tárgyakat, eszközöket, amelyekkel kiválthatók lehetnek az egyszer használatos poharak is. A közös tervezési folyamat a környezettudatos és fenntartható életmód fontosságára is felhívja a figyelmet. Ezek a célkitűzések egyre meghatározóbbak az intézmények működésében. A BME közelmúltban indította el munkacsoportjait, amelyek a környezettudatos egyetemi működést ösztönzik. A METU képzéseiben is megjelenik a fenntarthatóság szempontja.

 

A projekt első szakaszát záró prezentáció alkalmával október 21-én a BME terméktervező szakos, valamint a METU formatervező művész mesterszakos hallgatói mutatták be terveiket társaiknak, Varga Andrásnak, a BME GPK Gép- és Terméktervezés Tanszéke mesteroktatójának, valamint György Árpád Hunornak és Pataki Dávidnak a METU Építészet és Design Tanszéke oktatóinak. A prezentáción Czigány Tibor, a BME rektora is részt vett. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20221109/Design_a_jovoert

 

hvg.hu-2022.11.04.

A hollandoknak sem tetszik a gázárplafon ötlete

Bármiféle beavatkozás következménye rosszabb lehet a várakozásoknál. (…) Az Európai Bizottság új vészhelyzeti rendeletre tett, októberben bemutatott javaslatában a magas gázárak kezelésére és az ellátásbiztonság szavatolására közös uniós gázvásárlás, a TTF holland gáztőzsdén érvényes árkorlátozó mechanizmusok, az átlátható infrastruktúra-használat, a tagállamok közötti szolidaritással kapcsolatos új intézkedések, valamint a gázkereslet csökkentésére irányuló folyamatos erőfeszítések szerepelnek.

Magyar javaslat oldaná meg az európai energiaválságot

A csővezetékes gázszállítók extraprofitjának elvonásával orvosolná az európai energiaválságot a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tudományos intézete, a Zéró Karbon Központ.

https://www.vg.hu/nemzetkozi-gazdasag/2022/11/a-hollandoknak-sem-tetszik-a-gazarplafon-otlete

 

telex.hu-2022.11.03.

Húsz közgazdász követeli nyílt levélben az oktatás radikális átalakítását és a tanárok béremelését

Húsz elismert közgazdász által aláírt nyílt levelet tett közzé Mellár Tamás országgyűlési képviselő a Facebook-oldalán. Az aláírók azt követelik a kormánytól, ha idénre már nem, a következő évre vállalja fel az oktatási rendszerben dolgozók érdemi bérrendezését. (…) A levél aláírói között közgazdászok, egyetemi oktatók és egykori pénzügyminiszterek is szerepelnek: (…) Bihari Péter a BME oktatója, (…) Simonovits András, a BME a Corvinus és a CEU a BME oktatója, (…)

https://telex.hu/belfold/2022/11/03/mellar-tamas-kozgazdaszok-nyilt-level-oktatas

Egyéb megjelenés:

https://nyugatifeny.hu/2022/11/03/senki-sem-hallgathat-tovabb-husz-neves-kozgazdasz-nyilt-levelben-koveteli-a-kormanytol-az-oktatas-radikalis-atalakitasat

 

 

telepaks.net-2022.11.02.

Rekordszámú érdeklődő az Erőművek Éjszakáján

Országszerte hetven helyszínen várták az érdeklődőket az Erőművek Éjszakáján, október 28-án, a rendezvényre rekordszámú, csaknem hatezer látogató regisztrált. Az országos programsorozathoz idén is csatlakozott az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. és az Atomenergetikai Múzeum is. (…) Az idei, országos rendezvénysorozat egyik fő témája a tudatos energiafelhasználás volt. Pakson Härtlain Károly, a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) mesteroktatója avatta be az érdeklődőket abba, hogyan lehet kiszámolni a háztartási eszközök energiafogyasztását és azok költségeit. (…)

http://www.telepaks.net/2022/11/02/rekordszamu-erdeklodo-az-eromuvek-ejszakajan/

 

 

demokrata.hu-2022.11.04.

Szenvedély és szaktudás a siker titka

Ismét magas színvonalú képzést szervezett a Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány. A jelenleg 186 támogatott szakmai pályafutásának beindítását segítő KMTA 2014 óta keresi személyre szabott ösztöndíjpályázatokkal azokat a 16-30 éves tehetséges, szorgalmas, ambíciózus fiatalokat szerte a Kárpát-medencében, akiket aztán személyes kiválasztás útján kapcsolják össze leendő, szakterületük elismert kiválóságai közül kikerülő mentoraikkal. (…) Kovács Kálmán, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Egyesült Innovációs és Tudásközpont igazgatója, a Magyar Asztronautikai Társaság elnöke a BME űrtechnológiai innovációiról beszélt, a számos nagy cég stratégiai tanácsadójasként dolgozó Rab Árpád, a Corvinus Egyetem Informatika Intézete Infokommunikációs Tanszékének docense a jelenkori trendeket vázolta fel. Dr. Szántay Csaba, a Richter Innovatív Tudásalap és Archívum (RITA) alapítója a gyógyszergyártás szemszögéből mutatta be a kutatás és az innováció jelentőségét. Orosz Gyula, a hazai középiskolák rangsorában rendre a legerősebbnek bizonyuló Fazekas Mihály Gimnázium tanára, számos tankönyv szerzője a matematikai logika és az innováció kapcsolatába avatta be az érdeklődőket. (…)

https://demokrata.hu/magyarorszag/szenvedely-es-szaktudas-a-siker-titka-601002/

 

 

okosipar.hu-2022.11.08.

A gépi észlelés teheti biztonságosabbá és hatékonyabbá a közlekedést

A közlekedés hatékonyságának és biztonságos működésének növelésén, a mindennapi mobilitás optimalizálásán dolgoznak azok a kutatók és fejlesztők, akik a világon először Magyarországon, a Bosch Budapesti Innovációs Kampuszon megrendezett kognitív mobilitásról szóló konferencián találkoznak október 12–13-án. (…)  „A gépi észlelés hatékonyabbá és biztonságosabbá teheti a közlekedést, hiszen az emberi figyelmetlenség a legnagyobb bizonytalansági tényező. A technológiai fejlődés napjainkban jutott el arra a szintre, hogy a járműipari és a mesterséges intelligencián alapuló fejlesztéseket a társadalomtudományok kognitív megközelítésével összekapcsolva egységes rendszerként lehessen használni a társadalom javára” – mondta Zöldy Máté, a Budapesti Műszaki Egyetem Innovatív Járműtechnológiák Kompetencia Központ vezetője, a konferencia elnöke. (…)

https://www.okosipar.hu/a-gepi-eszleles-teheti-biztonsagosabba-es-hatekonyabba-a-kozlekedest/

 

 

novekedes.hu-2022.11.03.

MKT-kerekasztal-beszélgetés: Elképzelhető-e egyidejűleg a gazdasági növekedés és a környezet állapotának javulása?

Évtizedek óta vita tárgya tudományos körökben, hogy elképzelhető-e hosszú távon, egyidejűleg a gazdasági növekedés és a környezet állapotának javulása. A témával kapcsolatos, különböző álláspontok bemutatására és a kilátások megvitatására szervez […growth] címmel kerekasztal-beszélgetést a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) Környezetgazdasági Szakosztálya és a Budapesti Corvinus Egyetem 2022. november 30-án, szerdán 17 óra 30 perctől a BCE Corvinus Faculty Clubban (1093 Budapest, Fővám tér 8.). A kerekasztal-beszélgetés résztvevői: Bartus Gábor, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem adjunktusa, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács titkára; Csutora Mária, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára, az MKT Környezetgazdaságtani Szakosztályának elnöke; Gébert Judit, a Szegedi Tudományegyetem adjunktusa; Kapás Judit, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem docense; Kerekes Sándor, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára, az MKT Környezetgazdaságtani Szakosztályának tiszteletbeli elnöke és Kolozsi Pál Péter, a Magyar Nemzeti Bank Jegybanki Eszköztár, Devizatartalék és Kockázatkezelési Igazgatóságának igazgatója. (…)

https://novekedes.hu/hirek/mkt-kerekasztal-beszelgetes-elkepzelheto-e-egyidejuleg-a-gazdasagi-novekedes-es-a-kornyezet-allapotanak-javulasa

 

technokrata.hu-2022.11.04.

A fémmegmunkálás új dimenziói: Messer Hegesztés- és Lézertechnológiai Innovációs Fórum

A hegesztés, vágás és additív gyártási technológiák újdonságai kerülnek terítékre 2022. november 22-én a Messer Hegesztés- és Lézertechnológiai Innovációs Fórumon, a szakma neves szakértőinek előadásában. (…) A hidrogén okozta károsodások különböző fajtái

Előadó: Varbai Balázs – BME Anyagtudomány és Technológia Tanszék

A hidrogéné a jövő, de addig számos kihívással kell megküzdeni a szakembereknek. Az előadásban összefoglalásra kerülnek a tudomány mai állása szerint a hidrogén okozta károsodások különböző fajtái és az ellenük való védekezés lehetőségei. (…)

http://www.technokrata.hu/egazdasag/ipar/2022/11/04/messer-innovacios-forum/

 

 

weborvos.hu-2022.11.07.

Inspiratív megoldásokkal zárt az első Richter Ideathon

A gyógyszergyártó vállalat első, egyetemisták számára szervezett ötletmaraton versenyén közösen kutattak megoldást egy adott társadalmi problémára.

Összesen harminc, az ország legkülönfélébb felsőoktatási intézményéből érkező diák dolgozott 24 órán keresztül öt csapatban egy, a Richter által felvetett probléma megoldásán. A magyar gyógyszergyártó vállalat első, egyetemisták számára szervezett ötletmaraton versenyének célja egy olyan közeg megteremtése, ahol kreatív gondolkodású és széles körű ismeretekkel rendelkező fiatalok találkozhatnak függetlenül választott egyetemüktől vagy szakirányuktól, hogy közösen kutassák a megoldást egy adott társadalmi problémára. (…) Az első Richter Ideathon győztese a Kis-Tóth Ágnes által mentorált Balogh Roland (Budapesti Corvinus Egyetem), Bódi Daniella Ilona (Semmelweis Egyetem), Csongrádi Péter (Eötvös Loránd Tudományegyetem), Lipcsei Sándor (Eötvös Loránd Tudományegyetem), Mayer Kata (Eötvös Loránd Tudományegyetem) és Szenei Judit (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) hallgatókból álló AboutMe csapata lett, megoldásuk lényege a fiatalok mentális egészségének megőrzését célzó digitális program volt. A nyertesek az inspiratív közegen és a kiváló kapcsolatteremtési lehetőségeken túl fejenként 200 000 forint értékű díjazásban is részesültek. (…)

https://weborvos.hu/hirek/inspirativ-megoldasokkal-zart-az-elso-richter-ideathon-276503

 

 

zaol.hu-2022.11.07.

A 2022-es WorldSkills eseményen Magyarországot a zalaegerszegi Offner Márton képviselte

A 2022-es WorldSkillst (a szakmák világversenyét) viz-, gáz- és fűtésszerelő szakmában németországi Lahr városban rendezték meg. (…) Magyarországot a zalaegerszegi Offner Márton, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Széchenyi István Technikuma volt tanulója képviselte, aki a világ 20 országának ifjú szakembereivel mérte össze a tudását a három napos rendezvényen november 2-4-ig. Offner Márton a világbajnokságon ezüstérmet nyert, tájékoztatta lapunkat Némethyné Lövey Zsuzsanna, a Széchenyi István Technikum igazgatója. Offner Márton, aki kiváló tanulmányi és gyakorlati eredményeivel már többször szerepelt lapunk hasábjain is, szeptembertől a Budapesti Műszaki Egyetem gépészmérnök hallgatója. Képünket az zalaegerszegi középiskola által közzétett felvételei közül választottuk. (…)

https://www.zaol.hu/helyi-kozelet/2022/11/a-2022-es-worldskills-esemenyen-magyarorszagot-a-zalaegerszegi-offner-marton-kepviselte

 

 

mmonline.hu-2022.11.09.

Bejön a fiataloknak a közösségi autózás

Évről-évre egyre népszerűbb a közösségi autózás a fiatalok körében a GreenGo elemzése szerint. A közösségi carsharing szolgáltató közlése alapján a 18-22 év közötti korosztályban az elmúlt bő egy évben megduplázódott a regisztrált felhasználóik bérléseinek száma. (…) A GreenGo bérléseinek számaiból kiolvasható tendencia egybevág a szolgáltató Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának diákjai között végzett, gyorsfelmérés tapasztalataival is – amely szerint a megkérdezett diákok 57%-a nem tervezi megtakarításait új gépjármű vásárlására fordítani és csak minden harmadik (34%) nyilatkozott úgy, hogy ilyen célú terve lenne. Ami nem csak azt jelenti, hogy saját gépjármű helyett egyre több fiatal részesíti előnyben a közösségi autómegosztást, de azt is, hogy egyre gyakrabban igénybe is veszi azt. (…)

https://mmonline.hu/cikk/bejon-a-fiataloknak-a-kozossegi-autozas/

Egyéb megjelenés:

https://autopro.hu/elemzesek/nem-kell-sajat-auto-a-fiataloknak/803892

https://profitline.hu/robbanasszeruen-terjed-a-kozossegi-autozas-a-fiatalok-koreben-441999

 

 

24.hu-2022.11.07.

Rendhagyó oltárképet állítottak egy korábban kiégett budai templomban

Ideiglenes oltárképet kapott az idén kétszáz éves jubileumát ünneplő Budakeszi úti Ferenchalmi kápolna – írta közleményében a Máltai Szeretetszolgálat, hiszen az épületben november 30-ig látogatható a szervezet és a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karának közös kiállítása. (…)

https://24.hu/kultura/2022/11/07/rendhagyo-oltarkep-hosszu-ideje-ures-ferenchalmi-kapolna-budakeszi-ut-bme-epiteszmernoki-kar-kozepulettervezo-kiallitas-makett/

Egyéb megjelenés:

https://hir.ma/kult/kiallitassal-hivja-fel-a-figyelmet-a-ferenchalmi-kapolna-allapotara-a-maltai-szeretetszolgalat/790885

https://www.duol.hu/hazai-kultura/2022/11/kulonleges-kiallitas-nyilt-a-kis-hijan-elpusztult-200-eves-ferenchalmi-kapolnaban-video

https://www.kisalfold.hu/hazai-kultura/2022/11/kulonleges-kiallitas-nyilt-a-kis-hijan-elpusztult-200-eves-ferenchalmi-kapolnaban-video

https://www.delmagyar.hu/hazai-kultura/2022/11/kulonleges-kiallitas-nyilt-a-kis-hijan-elpusztult-200-eves-ferenchalmi-kapolnaban-video

https://kultura.hu/ideiglenes-oltarkep-a-ferenchalmi-kapolnaban/

https://www.magyarhirlap.hu/kultura/20221107-kiallitas-a-ketszaz-eves-ferenchalmi-kapolnarol

https://hirado.hu/belfold/cikk/2022/11/07/kiallitassal-hivja-fel-a-figyelmet-a-ferenchalmi-kapolna-allapotara-a-maltai-szeretetszolgalat