Műegyetemi kutatók, Új pontszámítási rendszer, Zöldkerék, Bacsárdi László - űrkutatás

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2022. október 12. és október 19. között.

bme.hu-2022.10.19.

Tovább nőtt a műegyetemi kutatók és tudományos munkájuk renoméja

Közel 2 milliárd forint támogatást nyertek a BME kutatói idén a hazai OTKA pályázatokon, ezúttal már 4 alprogramban is díjazták az intézmény kiválóságait. A tavalyinál is több, összesen több mint 1,88 milliárd forint támogatást ítéltek oda azoknak a műegyetemi kutató szakembereknek, akik sikerrel pályáztak a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok (OTKA) típusú pályázati programjának felhívásaira. A kezdeményezés célja, hogy elősegítse a magyar tudományos kiválóságok fejlődését, növelje a hazai szakemberek és kutatási intézmények elismertségét. Az egyes alprogramokra egyéni kutatók, valamint kutatócsoportok jelentkezését várták, akik az elkövetkezendő 3 vagy 4, illetve 5 évre nyerhettek támogatást tudományos munkájukhoz. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20221019/Tovabb_nott_a_muegyetemi_kutatok_es_tudomanyos_munkajuk_renomeja

 

bme.hu-2022.10.13.

„ A tudománynak új eredményekkel, az iparnak kézzel fogható alkalmazással készülünk.”

Feltörekvő ifjú szakemberek részvételével alapít kutatócsoportot a nemlineáris dinamika rejtélyeinek vizsgálatára a Műegyetem egyik legújabb Lendület Program nyertese. „Megtiszteltetés számomra, hogy elnyertem ezt a rangos ösztöndíjat, különösen azért, mert egy magasan kvalifikált zsűri talált erre érdemesnek és értékelte az eddigi munkámat. Az elismerés a jó érzés mellett arra is ösztönöz, hogy a kutatásaimban azt utat folytassam, amiben eddig is hittem” – fogalmazott Giuseppe Habib, a BME Gépészmérnöki Kar (BME GPK) Műszaki Mechanikai Tanszék egyetemi docense, aki idén elnyerte a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Lendület Programjának ösztöndíját, és ezzel együtt kutatócsoportot alapíthat a Műegyetemen. (…) A kiválasztott kutatók között volt Bárány Balázs, matematikus, a BME Természettudományi Kar (BME TTK) Matematika Intézet Sztochasztika Tanszék tudományos munkatársa, akit a Lendület Programon túl időközben a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) Élvonal - Kutatói kiválósági programra is kiválasztottak, és utóbbi pályázati konstrukció elfogadása mellett döntött.(…) Lendület II. „Haladó” kategória. E kategóriában idén 6 jelölt került a támogatottak közé, köztük Csonka Szabolcs, a BME Természettudományi Kar (BME TTK) Fizikai Intézet, Fizika Tanszék egyetemi docense, valamint Kállay Mihály, a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar (BME VBK) Fizikai Kémia és Anyagtudományi Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára, a tanszéki Spektroszkópia Csoport vezetője.(…)

https://www.bme.hu/hirek/20221013/A_tudomanynak_uj_eredmenyekkel_az_iparnak_kezzel_foghato_alkalmazassal_keszulunk

 

 

computerworld.hu-2022.10.15.

Műegyetem: többletpont jár az emelt szintű érettségiért

A BME az új pontszámítási rendszer alapján egységesen minden alapképzési és osztatlan szakon 320 pontot ír elő. Egy tárgyból minden szakon emelt szintű érettségit vár a Műegyetem, amit többletpontokkal is elismer. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) közleménye szerint az ötödik érettségi tárgy és az intézményi többletpontok jogcímei esetében is széles választási lehetőséget kínálnak a 2024-től érvényes felvételi szabályok szerint. A munkatapasztalat, valamint a BME középiskolásoknak szóló tehetséggondozási programjaiban való részvétel is többletpontot ér - tették hozzá. (…)

https://computerworld.hu/karrier/muegyetem-tobbletpont-jar-az-emelt-szintu-erettsegiert-317654.html

 

computerworld.hu-2022.10.14.

75 extrapont is járhat a felvételin az ICDL bizonyítványért

A Neumann Társaság az elmúlt években teljesen megújította az évtizedek óta ismert ECDL képzési rendszert, modernizálva, aktualizálva az ebben elérhető modulokat, felvéve a nemzetközi ICDL-közösség fordulatszámát. (…) Egyre több felsőoktatási intézményben jelent extrapontot az ICDL, azaz a nemzetközi számítógép-használó jogosítvány megléte, hiszen a digitális kompetenciák megfelelő szintje már nem csak informatikai területen elengedhetetlen. Ezt ismerték fel a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint az Óbudai Egyetem vezetői, akik elfogadták a Neumann Társaság ajánlását - és 2024-től figyelembe veszik a 400 felvételi pontszám feletti 100 pont beszámításánál az ICDL-t. (…)

https://computerworld.hu/karrier/75-extrapont-is-jarhat-a-felvetelin-az-icdl-bizonyitvanyert-317722.html

Egyéb megjelenés:

https://itcafe.hu/hir/njszt_icdl_felveteli_extra_pont.html

http://hirek.prim.hu/cikk/2022/10/14/75_extrapont_is_jarhat_a_felvetelin_az_icdl_bizonyitvanyert

https://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20221016_ICDLbizonyitvany_felveteli_tobbletpont

https://www.minuszos.hu/felveteli-akar-75-extrapont-is-erhet-az-icdl-bizonyitvany/

https://www.blikk.hu/eletmod/tippek/75-extrapont-felveteli-bizonyitvany/z4st5mq

 

 

Tudományos, innovációs és egyéb hírek a Műegyetemről

bme.hu-2022.10.17.

Zöldkerék- A jó döntést támogató alkalmazás

A Zöldkerék kalkulátor a Magyar Nemzeti Bank és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem között létrejött együttműködés keretében és finanszírozásával készült. Az autóvásárlás - a pénzügyi lehetőségeken belül - jelentős részben érzelmi folyamat, nem véletlenül költenek a gyártók hatalmas összegeket az imázsmarketingre. Vásárláskor a pénzügyi konstrukció mellett érdemes azonban átgondolni azt is, hogy mire és hogyan fogjuk majd használni a gépkocsit. Ma már az is eldöntendő, hogy milyen hajtással. Túl drága egy elektromos autó? Megéri nekem ilyen autót venni? Elegendő a hatótáv az utazásaimhoz? Biztosan környezetbarát? Megannyi kérdés, aggály, ami miatt ma még kevesen mernek tisztán elektromos, vagy tölthető hibrid járművet vásárolni. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) együttműködésének egyik eredményeként született meg a Zöld Pénzügyek, Zöld Gazdaság Műhelyben a Zöldkerék alkalmazás, amely segítségével nemcsak ezekre, de sok más kérdésre is választ kap a felhasználó. Az alkalmazás a www.zoldkerek.bme.hu oldalon érhető el. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20221017/Zoldkerek_a_jo_dontest_tamogato_alkalmazas

 

infostart.hu-2022.10.15.

Már korábban figyelmeztettek: túl sok a napelem Magyarországon, nehéz a kiszabályozás

A szakértők már hónapok óta beszéltek arról, hogy a magyarországi villamosenergia-hálózat nem bírja el az egyre növekvő mennyiségű visszatáplálást. Legalábbis a jelenlegi állapotában. Években mérhető stagnálás jöhet. (…) A magyarországi megújuló villamosáram-termelés a teljes portfólió 13-14 százaléka, ebben benne vannak a napelemek is – erről Kaderják Péter, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Zéró Carbon Központjának vezetője beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában. "Százötvenezer körül van ma már az a hálózati csatlakozási pont, ahol erőművek a magyar villamosenergia-rendszerbe betáplálnak, mert ha beleszámoljuk a háztetőre szerelt kis erőműveinket is, ez a szám ilyen nagyságrendű, és évi 10-20-30-40 ezerrel nőtt ezeknek a pontoknak a száma. 2000-ben még csak néhány tucat betáplálója volt a magyar villamosenergia-hálózatnak, így ehhez a fejlődéshez a rendszernek is alkalmazkodnia kell" – tette hozzá Kaderják Péter. (…)

https://infostart.hu/gazdasag/2022/10/14/mar-korabban-figyelmeztettek-tul-sok-a-napelem-magyarorszagon

 

 

qubit.hu-2022.10.12.

Ismét a Semmelweis Egyetem lett a legjobban teljesítő magyar felsőoktatási intézmény a THE listája szerint

A Times Higher Education által október 12-én közzétett, a világ egyetemeit rangsoroló World University Rankings 2023 listán összesen 13 magyar egyetem szerepel, közülük a Semmelweis Egyetem (SE) érte el a legjobb eredményt: tavalyi helyezésén javítva az első 250 intézmény közé került. Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE) a 601. és a 800. hely között végzett, míg Debreceni Egyetem (DE), az Óbudai Egyetem (ÓE), a Pécsi Tudományegyetem (PTE) és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) az 1001. és 1200. hely közé került. Rangsorolták továbbá a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet (BME), a Budapesti Corvinus Egyetemet (BCE), a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE), a Pannon Egyetemet (PE) valamint a Miskolci Egyetemet (ME) is. Ezek az intézmények jellemzően az 1201. és az 1500. hely közötti besorolást kaptak. (…)

https://qubit.hu/2022/10/12/ismet-a-semmelweis-egyetem-lett-a-legjobban-teljesito-magyar-felsooktatasi-intezmeny-a-the-listaja-szerint

 

 

mnnsz.hu-2022.10.13.

Marad még az energiaimport-függés

Módosulhat az energiastratégia, holott a meglévő sem valósult meg, kár kivenni a hajdúszoboszlói gáztárolót a rendszerből, nem feltétlenül csak gázerőművekkel kell szabályozni az áramrendszert, még 2040-ben is erősen függ a hazai energiarendszer az importtól – energetikai szakemberek fejtették ki gondolataikat a Magyar Energetikai Társaság rendezvényén. Jelentősen módosul azon 19 európai ország áramtermesének összetétele 2030-ra és 2040-re is a hivatalos energiastratégiájuk alapján, amelyek már összekapcsolták a villamosenergia rendszerüket, vagyis ki is tudják egymást segíteni. (…) Az e stratégiák, valamint az ENTSO-E alapján készült modell készítői arra keresték a választ, hogy a két említett határidőre az érintett országok mennyire függnek még az energiaimporttól – ismertette a Magyar Energetikai Társaság rendezvényén Aszódi Attila a Budapesti Műszaki Egyetem tanára, a BME TTK dékánja. A modell szerint 2030-ban az év 8260 órájában az országok már nagyjából le tudják fedni saját termeléssel az igényeiket, 2040-ben viszont Magyarország lesz leginkább – 13 százalékkal – kitéve az importnak. (…)

https://www.mnnsz.hu/marad-meg-az-energiaimport-fugges/

 

 

penzcentrum.hu-2022.10.17.

Csattan az újabb rezsipofon: súlyos áramkimaradások lehetnek idén télen, ez fájni fog!

Szinte teljesen elfogyott a talaj azok alatt, akik napelemes rendszer telepítésében gondolkodtak: a kormány intézkedése nyomán ugyanis már nem lehet betáplálós rendszert telepíteni Magyarországon. A szakértők szerint a magyar elektromos hálózat valóban eléggé elavult, ami már eddig is problémákat okozott. Sőt, a téli időszakban is gondok lehetnek a hálózattal, ha hirtelen sokan fűtenének majd árammal gáz helyett. (…) A magyar villamoshálózat állapota kapcsán Hartmann Bálint, a BME Villamos Energetika Tanszékének habilitált egyetemi docense a Pénzcentrum kérdésére arról beszélt, hogy a magyarországi közép- és kisfeszültségű elosztóhálózatok sok esetben idős infrastruktúrák.  (…)

https://www.penzcentrum.hu/otthon/20221017/csattan-az-ujabb-rezsipofon-sulyos-aramkimaradasok-lehetnek-iden-telen-ez-fajni-fog-1129908

Egyéb megjelenés:

https://www.hellovidek.hu/gazdasag/2022/10/17/ez-kemeny-lesz-sulyos-aramkimaradasok-lehetnek-iden-telen-mutatjuk-miert

https://24.hu/fn/gazdasag/2022/10/17/aramkimaradasok-lehetnek-iden-telen/

 

 

digitalhungary.hu-2022.10.13.

A következő magyar űrhajós is téma volt az Űrkutatás Napján

Immár hagyományosan a Nemzetközi Világűrhéthez kapcsolódóan, október első felében tartotta meg a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) az Űrkutatás Napját. Az egynapos rendezvény az egyik legrangosabb hagyományos hazai űrkutatási szakmai fórum és ismeretterjesztő esemény, melynek fő támogatója idén a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) volt. (…) Az „Új lehetőségek" rész a következő magyar űrhajósra lett kihegyezve. Hogy ki lesz Farkas Bertalan utódja, az még kérdéses, de a kiválasztás már a harmadik körnél jár. A hihetetlenül izgalmas és feszített folyamatról, az űrhajósjelöltekkel szemben támasztott egészségügyi, mentális és pszichés elvárásokról beszélt a kiválasztó bizottság egyik tagja, Űrhajós kerestetik címmel. Dr. Remes Péter, a Farkas Bertalan egészségügyi felkészítését végző orvoscsapat vezetője röviden ismertette az első magyar űrhajós idején alkalmazott módszereket. Ám, nemcsak űrhajósok, de a pályaválasztás előtt álló fiatalok is új lehetőségek közül válogathatnak, hiszen új űrképzések indultak az ország 17 egyetemén, négy tudományterületen. Ezeket mutatta be a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) docense, egyben a MANT alelnöke, Bacsárdi László. Arra pedig, hogy miért kell hazánkban a világűrjoggal és -politikával foglalkozni, hogy fontos-e ez, érint-e ez bennünket itt és most, arra Bartóki-Gönczy Balázs, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) docense adott részletes választ. (…)

https://www.digitalhungary.hu/e-volution/A-kovetkezo-magyar-urhajos-is-tema-volt-az-urkutatas-Napjan/17895/

Egyéb megjelenés:

http://www.urvilag.hu/almuk_a_vilagur/20221013_urkutatas_napja_az_nmhhban

https://www.teol.hu/helyi-kozelet/2022/10/vajon-ki-lesz-farkas-bertalan-utodja

http://hirek.prim.hu/cikk/2022/10/13/a_kovetkezo_magyar_urhajos_is_tema_volt_az_urkutatas_napjan

http://bonline.hu/cikk/150245/

https://www.hirextra.hu/2022/10/13/a-kovetkezo-magyar-urhajos-is-tema-volt-az-urkutatas-napjan/

https://orientpress.hu/cikk/2022-10-13_a-kovetkezo-magyar-urhajos-is-tema-volt-az-urkutatas-napjan

 

 

teol.hu-2022.10.15.

Tudományos és gazdasági hasznot is hoz az űrkutatás

Izgalmas előadást halhattak pénteken, késő délután az érdeklődők Szekszárdon, a Mathias Corvinus Collegium Tolna megyei képzési központjában. Ferencz Orsolya, az űrkutatásért felelős miniszteri biztos beszélt az űrkutatás történetéről, az űrtechnológia vívmányairól, a világűr meghódításának jogi hátteréről és természetesen az utánpótlás képzéséről is. (…) – Mondok még egy nevet, Ferencz Csaba, aki a Műegyetemen mint tanársegéd kezdte, s professzorként is folytatta az űrkutatást. Ő az édesapám, és nagyon büszke vagyok rá azért is, mert Simonyi professzor tanítványaként, majd munkatársaként, édesanyámmal közösen rakétatechnikai tudományos diákkört megalapítva, abból egy  kutatócsoportot felépítve elindította a magyar űrtevékenység műhelymunkáját. Itt indult Apáthy István, Gschwindt András, Papp László és még nagyon sokan mások, akiknek nevét ma már az űrkutató társadalom alapító tagként tartja nyilván. De ez a gazdag örökség  is el tud olvadni az idők során, ha nem gondozzuk. A világ pedig egy új korszakba lépett, sosem állt meg az űrverseny, csak talán a figyelem kevésbé összpontosult rá, viszont az utóbbi években a közvélemény számára is nyilvánvalóvá válik, hogy valami történik úgymond a fejünk fölött a világűrben, ami nagyon mélyen meghatározza a mindennapjainkat és jövőnket. (…)

https://www.teol.hu/helyi-kozelet/2022/10/tudomanyos-es-gazdasagi-hasznot-is-hoz-az-urkutatas

 

trendfm.hu-2022.10.17.

Mezőgazdaság okosan: így kifizetődő nekifutni az újításoknak

Az agrárszektor számára lényeges szerepe van a tudatos szellemitulajdon-védelem alkalmazásának, emiatt már az oktatási tananyagnak is fontos részét kell képezze a felsőoktatásban. A hallgatók és oktatók ismereteinek elmélyítését szolgálja az az együttműködési megállapodás, amelyet a mai napon írt alá a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) képviselői a felsőoktatási intézmény gödöllői campusán megrendezett Egyetemi Innovációs Hét megnyitóján. A Miskolci Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a kecskeméti Neumann János Egyetem és a győri Széchenyi István Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem után a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem a 7. felsőoktatási intézmény, amellyel a közelmúltban együttműködési megállapodást kötött a SZTNH.(…)

https://trendfm.hu/cimlap/mezogazdasag-okosan-igy-kifizetodo-nekifutni-az-ujitasoknak-18168

Egyéb megjelenés:

https://orientpress.hu/cikk/2022-10-17_egyuttmukodesi-megallapodast-irt-ala-az-sztnh-es-a-mate

 

hungarokamion.hu-2022.10.13.

Mit tegyünk, ha víz kerül a gázolajba?

A megoldás neve: Aqua Zorb, egy vízelszívó anyag Ignácz József Péter az MKFE korábbi elnöke, ma kisfuvarozó, jelezte lapunknak, hogy egyre többet hallani mostanában a vízzel szennyezett gázolaj problémájáról. Pedig ha víz kerül a gázolajba, az milliós károkat is okozhat. Meg kell előzni a brutális károsodásokat, ezért is foglalkozunk a témával. Ignácz József Péter saját flottája autóinak az olajszűrőit sorra szétszerelte és megtisztította. Amint a mellékelt fotók is mutatják, a szűrők gyűjtőedényében némi szennyeződés mellett víz is előfordult, tehát a gyanú megalapozott. (…) A MOL-lal kapcsolatban nyilatkozott lapunknak dr. Zöldy Máté, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tudományos főmunkatársa, aki a napokban személyesen felkereste a MOL százhalombattai finomítóját. Nyilatkozatából megismerhetik olvasóink az alkohol vagy a denaturált szesz használatának árnyoldalát is. (…)

https://hungarokamion.hu/2022/10/13/mit-tegyunk-ha-viz-kerul-a-gazolajba/

Egyéb megjelenés:

https://www.autoszektor.hu/hu/content/gepi-eszleles-teheti-biztonsagosabba-es-hatekonyabba-kozlekedest

 

b2world.hu-2022.10.17.

A gépi észlelés teheti biztonságosabbá és hatékonyabbá a közlekedést

A közlekedés hatékonyságának és biztonságos működésének növelésén, a mindennapi mobilitás optimalizálásán dolgoznak azok a kutatók és fejlesztők, akik a világon először Magyarországon, a Bosch Budapesti Innovációs Kampuszon megrendezett kognitív mobilitásról szóló konferencián találkoztak október 12–13-án. Olyan, a jövő mindennapjait meghatározó kérdésekre keresték a választ több tudományterületet átfogva, hogy például miként teheti még biztonságosabbá a közlekedést a gépi – kamerákon, szenzorokon, lézeren alapuló – érzékelés, hogyan javíthatja az emberi észlelést, miként gyorsíthatja vagy teheti megfizethetőbbé a mobilitást a hétköznapokban, csökkentve például a közlekedési dugókat, ezzel hozzájárulva az élhetőbb környezethez a jövő városaiban.(…) A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a magyarországi Bosch csoport szervezésében, a nemzetközi Villamos- és Elektronikai Mérnökök Intézetének (IEEE) támogatásával megrendezett első IEEE Nemzetközi Kognitív Mobilitás Konferencia több mint harminc előadása magyar és külföldi egyetemek, kutatóközpontok, fejlesztőcégek legújabb vizsgálatait, valamint eredményeit mutatta be. A rendezvény helyszíne a 2022. szeptember 8-án átadott Bosch Budapest Innovációs Kampusz volt. (…)

http://b2world.hu/2022/10/17/bosch-intelligens-megoldasok-gepi-eszleles-kozlekedes/

 

hegyvidekujsag.hu-2022.10.19.

Takarékossági intézkedések a hegyvidéki intézményekben

A feltartóztathatatlanul növekvő energiahordozó-árak a közintézmények működését is megnehezítik. Az energiamegtakarítás lehetőségeiről adott áttekintést lapunknak dr. Horváth Miklós, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar, Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék energetikai szakembere. (…)

https://www.hegyvidekujsag.hu/kozelet/takarekossagi

 

itbusiness.hu-2022.10.17.

Adatból bevétel teremhet!

ITBUSINESS INSIDE 2022 – A megbízható és megismerhető MI Micskei Gábor, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának docense sokakban felmerülő kérdésekre adott választ előadásában. Beülhetünk-e nyugodtan egy önvezető autóba? Megbizonyosodhatunk-e a helyes működéséről egy olyan rendszernek, amely mesterséges intelligencia módszereket használ? Az előadás a megbízható MI rendszerek kihívásait és a tesztelésükre szolgáló módszereket is körbejárta. (…)

https://itbusiness.hu/itb-today/itb-today-10-17-adatbol-bevetel-teremhet/

 

promenad24.hu-2022.10.14.

A Magyar Művészeti Akadémia Nagydíjával tüntették ki a makói főépítészt

Csernyus Lőrinc építész, művészeti szakíró a Magyar Művészeti Akadémia Nagydíjában részesült a dubaji világkiállításra létrehozott kiemelkedő jelentőségű épületéért és az elmúlt két évben az építőművészet területén végzett művészetelméleti, valamint közösségépítő munkájáért. (…) Csernyus Lőrinc nem tipikus műegyetemi építészmérnök, sokkal inkább építő, művész, közösségfejlesztő, kutató és kalandor. Kerüli a hagyományos megoldásokat az élet minden területén, ettől lesznek sajátosak épületlényei is. Gyakran kerül kapcsolatba tipizált tervek alapján megépített házakkal, de egyedi gondolataival átváltoztatja azokat egy közösség szájíze szerint. Részt vett Makovecz Imre „Visegrádi táborain”, majd csatlakozott mestere irodájához, a Makonához, ahol a tervezési munkák elsősorban a kistelepülések revitalizációjára irányultak.(….) 2011 óta a Makovecz Imre Alapítvány Kuratóriumának tagja. Építészeti és társadalmi tevékenysége mellett 40 éves kora óta folyamatosan oktat építészhallgatókat a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Szerves Építészet tantárgyának keretében.(…)

https://promenad24.hu/2022/10/14/a-magyar-muveszeti-akademia-nagydijaval-tuntettek-ki-a-makoi-foepiteszt/

Egyéb megjelenés:

https://www.3szek.ro/load/cikk/153367/tornacsortol-staciokig-beszelgetes-csernyus-lorinccel-makovecz-imre-tanitvanyaval-es-munkatarsaval

http://epiteszforum.hu/csernyus-lorinc-kapta-iden-az-mma-nagydijat

 

octogon.hu-2022.10.18.

A Balaton-felvidék jövőképe | Tájtéka

A Kortárs Építészeti Központ projektje, a TÁJTÉKA szeptember 16-án bemutatta A Balaton-felvidék jövőképe kiadványt, amely a régió intelligens tájhasználatát, fenntartható gyakorlatait, innovatív kezdeményezéseit és közösségi dilemmáit tárja fel. Teltházas könyvbemutató keretében hiánypótló kiadványt jelentetett meg a TÁJTÉKA, a Balaton-felvidék intelligens tájhasználatával kapcsolatban. Az eseményt szeptember 16-án tartották a Márffy-házban, Lovason, szakmai kerekasztal-beszélgetéssel és Pecha Kucha esttel. A TÁJTÉKA a Kortárs Építészeti Központ kétéves Balaton-felvidéki projektje, amely a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében valósul meg. A Balaton-felvidék jövőképe bemutatóján a kerekasztal-beszélgetést Zubreczki Dávid újságíró moderálta, az alábbi nyitómondattal:  „A KÉK engem már nagyon sokszor átvert, mert mindig azt hiszem, hogy ti szorosan véve építészettel foglalkoztok, és amikor kinyitottam ezt a könyvet, meglepődve tapasztaltam, hogy ennél sokkal többről szól”. A kiadványról Zubreczki Dáviddal Szemerey Samu építész, urbanista (KÉK), Varga Anna ökológus, etnobiológus kutató (PTE) és Wettstein Domonkos építész (BME) beszélgettek. (…)

http://www.octogon.hu/epiteszet/a-balaton-felvidek-jovokepe-tajteka-2/

 

bme.hu-2022.10.17.

Mérnökök földön, vízen, levegőben

Műegyetemi versenycsapatok mutatkoznak be a BME Balatonfüredi Tudáscentrumában. A Műegyetemi Versenycsapat Közösség hat csapata mutatkozik be Balatonfüreden 2022. október 25-én. A rendezvényre középiskolásokat, matematika, fizika és informatika szakos pedagógusokat, valamint azokat a végzős diákokat várják, akik a matematika, fizika, informatika és a mérnöki és természettudományok iránt érdeklődnek. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20221017/Mernokok_foldon_vizen_levegoben

 

bdpst24.hu-2022.10.15.

Kihirdették a CheckINN Revitalizátor ötletverseny nyerteseit

A CheckINN és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) ötletpályázatának nyertes csapatai barlangi búvárbázissal és újragondolt hajókirándulással revitalizálnák a főváros jobb sorsra érdemes övezeteit. (…) A nyertes ötletek: búvárbázis és „gyári” hajókirándulás Két kategóriában hirdették ki a győzteseket: Épület és Lépték kategóriában a Budapesti Corvinus Egyetem és a Budapesti Műszaki Egyetem hallgatóinak csapata, a DiveIn (Deák Ádám, Kovács Veronika, Varga Csenge) csapata érte el a legmagasabb pontszámot a „Merülj el a Budai-hegyekben!” című projekttel, amelyben búvárbázis és Malom-tó bisztró kialakítását tervezték meg a volt Népgőzfürdő és a volt bisztró, illetve a Molnár-barlang felhasználásával.(…)

https://bdpst24.hu/kihirdettek-a-checkinn-revitalizator-otletverseny/

Egyéb megjelenés:

http://markamonitor.hu/2022/10/14/kihirdettek-a-checkinn-revitalizator-otletverseny-nyerteseit/

 

pestbuda.hu-2022.10.14.

Felújítják a Műegyetem műemlék épületének tetőszerkezetét

Már felállványozták a Műegyetem Gépészmérnöki Karának Duna-parti műemlék épületét, a felújítás elkezdődött. A Pecz Samu által tervezett kétszintes épület az egyetem központi székházától délre fekszik. A tető rekonstrukciója az épület északi felén már korábban elkészült, most a másik oldalon is megkezdődtek a helyreállítási munkák.(…)

https://pestbuda.hu/cikk/20221014_felujitjak_a_muegyetem_muemlek_epuletenek_tetoszerkezetet

 

bme.hu-2022.10.14.

Újra megrendezték a Dunai Regattát

Október 1-és 2-án rendezték meg a 7. Dunai Regattát. Napsütés és felhőszakadás- a gyorsan változó időjárási körülmények sem vették el látogatók kedvét a sportolástól, a szurkolástól. A 7. Dunai Regatta rendezvény első napja a vízisportoké volt. Hagyomány teremtő céllal egyetemi evezős nyolcasok és sárkányhajók versenyeztek a Dunán, szinte futamonként változó időjárási körülmények között. (… ) Az egyetemi Cheerleader csapatok bemutatói is nagy sikert arattak a közönség körében. (…) Az eseményen került sor a Műegyetem, a Magyar Evezős Szövetség és a Műegyetemi Evezős Club közötti együttműködési megállapodás aláírására. Czigány Tibor rektor megköszönte a szervezők munkáját, reményét fejezte ki, hogy a Dunai Regatta egyszer majd hasonló hagyománnyal fog bírni, mint az 1815 óta megrendezett Oxford- Cambridge evezős párbaj. A Műegyetemnek komoly sport hagyományai vannak, hiszen A Műegyetemi Atlétikai és Football Club 125 éves, míg a Műegyetemi Evezős Club 112 éves múltra tekint vissza. Az eddigi 183 magyar olimpiai aranyból 26-ot műegyetemisták szereztek. A kiváló sportolók egyben szakmájuk mesterei is voltak. Hajós Alfréd, Athén olimpiai úszóbajnoka építészmérnökként megtervezte az akkor Nemzeti Sportuszoda nevű komplexumot. „Varga Ádám fizika szakos hallgató személyében most is van olimpikonunk, ő Tokióban kajak 1000 méteren szerzett ezüstérmet. A Magyar Evezős Szövetséggel (MESZ) és a Műegyetemi Evezős Clubbal (MEC) most aláírt megállapodás hozzásegít minket ahhoz, hogy a jövőben is legyenek kiváló műegyetemi sportolók, evezősök, és legyenek közülük olimpiai bajnokok is.”- mondta Czigány Tibor rektor.(…)

https://www.bme.hu/hirek/20221014/Ujra_megrendeztek_a_Dunai_Regattat

Egyéb megjelenés:

https://www.bme.hu/hirek/20221003/BME_gyozelem_az_evezos_8_asok_kozott

 

autopro.hu-2022.10.16.

Új hajón dolgozik a BME Solar Boat Team

Még van fejlesztési potenciál a napelemes versenyhajókat építő BME Solar Boat Team jelenlegi konstrukciójában, amit ki is kívánnak használni a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatói, akik ugyanakkor a jövőre készülve már a következő hajójuk tervezését is megkezdték. A csapat idei évéről és terveiről Ilinyi Blanka csapatkapitányt kérdeztük. (…)

https://autopro.hu/techtogether/uj-hajon-dolgozik-a-bme-solar-boat-team/768871

 

 

Idegen nyelvű hírek a Műegyetemről

pestbuda.hu-2022.10.14.

The roof structure of the University of Technology monument building is being renovated

Scaffolding has already been erected for the Danube-bank monument building of the Faculty of Mechanical Engineering of the University of Technology, and the renovation has begun. The two-story building designed by Samu Pecz is located south of the central headquarters of the university. The reconstruction of the roof on the northern side of the building was already completed, and now the restoration work has started on the other side as well. (…)

ttps://pestbuda.hu/en/cikk/20221014_the_roof_structure_of_the_university_of_technology_monument_building_is_being_renovated