Építészeti díj - Balázs Mihály, Erdélyi Múzeum Egyesület, Fenntarthatósági Platform

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2022. szeptember 21. és október 05. között.

bme.hu-2022.09.23.

Közép-európai építészeti díjjal tüntették ki Balázs Mihály professzort

A BME Építészmérnöki Kar egyetemi tanára Prágában vett át rangos kitüntetést a cseh köztársasági elnöktől. A Visegrádi országok és Szlovénia által alapított Jože Plečnik-díjat szeptember 14-én, Prágában adták át, országonként öt építésznek. Magyarországról Balázs Mihály, Gutowski Robert, Krizsán András, Nagy Csaba és Zoboki Gábor vehette át a rangos elismerést, amelyet a prágai várban Miloš Zeman cseh köztársasági elnök adott át. A díjazott magyar építészek mindegyike a BME Építészmérnöki Karán szerzett diplomát. Balázs Mihály, Kossuth-, Ybl-, és Prima Primissima-díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a 1986-tól tanít a BME Építészmérnöki Kar Középülettervezési Tanszékén, 2020-ig a tanszék vezetője volt. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20220923/Kozep_Europai_Epiteszeti_Dijjal_tuntettek_ki_Balazs_Mihaly_professzort

 

bme.hu-2022.09.27.

Folytatja közös munkáját a Műegyetem és az Erdélyi Múzeum Egyesület

Hosszú távú tudományos -oktatási kulturális szövetség alapja az Erdélyi Múzeum Egyesület és a Műegyetem között most megújított együttműködési megállapodás. Együttműködési megállapodást kötött az Erdélyi Múzeum-Egyesület és a BME 2022. szeptember 6-án - a szakmai kapcsolatok megerősítése érdekében - írásos formában is rögzítették közös célkitűzéseiket a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) és az erdélyi tudományos életet és kultúrát szolgáló Erdélyi Múzeum-Egyesület (EME) vezetői. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20220927/Folytatja_kozos_munkajat_a_Muegyetem_es_az_Erdelyi_Muzeum_Egyesulet

 

bme.hu-2022.09.28-

Egyre több külföldi diák választja a Műegyetemet

úliusban mintegy 300 külföldi hallgató vette át diplomáját a Műegyetemen, az új tanévben közel 800 új diákkal bővül az egyetem nemzetközi közössége. Ünnepélyes keretek között 2022. szeptember 26-án került sor a Műegyetem Nemzetközi tanévnyitójára. A közel 800 új hallgatót Koczkáné Csiszár Emília nemzetközi rektorhelyettes köszöntötte: „Egyetemünk egyedülálló előnye és kivételes erőssége, hogy nemcsak mérnöki és informatikai, hanem természettudományi, közgazdasági és társadalomtudományi területen is a legjobb képzéseket kínáljuk. Ezek sokféleségének köszönhetően a különböző tudományterületeket szélesebb körben megértő, komplex problémamegoldó készségekkel rendelkező szakembereket képzünk a társadalomnak.” (…)

https://www.bme.hu/hirek/20220928/Egyre_tobb_kulfoldi_diak_valasztja_a_Muegyetemet

 

teol.hu-2022.09.21.

Állásbörzék: lehetőség a személyes találkozásra

(…) Az őszi menetrend már összeállt. Az első állomás 2022. szeptember 21-22-én a budapesti Jobverse, amelynek elődjén, az online térben rendezett JOB4ME-n is részt vett a Paks II. Zrt. Kereshetik az érdeklődők a Paks II. standot október 4-én, az Óbudai Egyetem, október 11-12-én a Műegyetem állásbörzéjén, november 16-án pedig a pécsi Mi a pálya? 2022 műszaki pályaválasztó fesztiválon is. (…)

https://www.teol.hu/helyi-gazdasag/2022/09/allasborzek-lehetoseg-a-szemelyes-talalkozasra

Egyéb megjelenés:

https://www.kalohirek.hu/paks/allasborzek-lehetoseg-a-szemelyes-talalkozasra/rsslink/rss2

 

Tudományos, innovációs és egyéb hírek a Műegyetemről

pestinap.hu-2022.09.22.

Magyar Egyetemek Fenntarthatósági Platformja

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) kezdeményezésére 14 intézmény részvételével alakult meg a Magyar Egyetemek Fenntarthatósági Platformja (MEFP) a baranyai megyeszékhelyen, csütörtökön.A platform létrehozásáról szóló keretmegállapodás aláírása előtt tartott előadásában Raisz Anikó, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára hangsúlyozta: a globális kihívásoknak elsősorban helyi megoldásokkal lehet megfelelni, a mostani együttműködés pedig ennek egyik kiváló példája. (…) A csütörtöki rendezvényen a kezdeményező PTE mellett a Budapesti Corvinus Egyetem, a Budapesti Gazdasági Egyetem, a Budapesti Metropolitan Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Nyíregyházi Egyetem, az Óbudai Egyetem, a Pannon Egyetem, a Semmelweis Egyetem, a Soproni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem vált a MEFP tagjává. (…)

http://www.pestinap.hu/egyetem/2022/09/22/magyar-egyetemek-fenntarthatosagi-platformja/

Egyéb megjelenés:

https://webradio.hu/hirek/belfold/a-fenntarthatosagert-fog-ossze-tizennegy-magyarorszagi-egyetem

http://www.szegedinap.hu/egyetem/2022/09/22/magyar-egyetemek-fenntarthatosagi-platformja/

https://www.hegyvidekujsag.hu/kozelet/futsunk-tudatosabban

http://www.pecsinapilap.hu/cikk/A_fenntarthatosagert_fog_ossze_tizennegy_magyarorszagi_egyetem/238882/

https://harkanyihirek.hu/a-fenntarthatosagert-fog-ossze-tizennegy-magyarorszagi-egyetem/

https://alternativenergia.hu/a-fenntarthatosagert-fog-ossze-tizennegy-magyarorszagi-egyetem/99909

 

eduline.hu-2022.09.22.

Spórolási tervet kell készíteniük az állami egyetemeknek, "energiatakarékossági felelős" is lesz

Energiamegtakarítási terv készül a Kulturális és Innovációs Minisztériumban és a tárcához tartozó intézményekben, gazdasági társaságokban. Ez azt jelenti, hogy az állami fenntartásban maradt egyetemeken is spórolni kell majd, sőt „energiatakarékossági felelős” is lesz. (…) Ez azt jelenti, hogy az állami fenntartásban maradt öt egyetemen és egy főiskolán – az ELTE-n, a BME-n, a közszolgálati egyetemen, a bajai Eötvös József Főiskolán, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, a Zeneakadémián – is spórolási tervet dolgoznak ki A BME spórolásra biztat, az ELTE-n télen lesz az őszi szünet A Műegyetem már augusztus végén körlevélben kérte az oktatókat arra, hogy a tantermekben a tanórák végén kapcsolják le a világítást, a töltőket húzzák ki a konnektorból, ha már nem használják, a munka végén kapcsolják ki, majd áramtalanítsák a számítógépeket, ezeken állítsák be az energiatakarékos módot. (…)

https://eduline.hu/felsooktatas/20220922_energiatakarekossagi_felelos_allami_egyetemek

Egyéb megjelenés:

https://telex.hu/belfold/2022/09/29/allami-egyetemek-energiatakarekossag-18-fok

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/hirek/tavolleti-vizsga-es-jegymegadas-johet-az-egyetemeken-a-18-fokos-rendelet-miatt/

https://www.atv.hu/belfold/20220929/jogszabaly-18-fok-egyetem

https://eduline.hu/felsooktatas/20220929_maximum_18_fok_lesz_az_allami_egyetemeken

https://24.hu/belfold/2022/09/29/allami-egyetemek-futes-18-fok/

 

portfolio.hu-2022.09,26.

Itt az első magyar 3D betonnyomtató

A betonozás építőipari folyamatait megújító, innovatív egységgel mutatkozott be a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. Az intézmény Építőmérnöki Karának Építőanyagok és Magasépítés Tanszéke által átadott Betonnyomtatás Műterem egy jövőbemutató projekt eredménye. (…)

https://www.portfolio.hu/ingatlan/20220926/itt-az-elso-magyar-3d-betonnyomtato-569113

Egyéb megjelenés:

https://gazmag.hu/2022/09/27/innovativ-magyar-3d-betonnyomtatot-mutatott-be-a-bme

https://www.bme.hu/hirek/20220927/Az_elso_magyar_egyetemi_3D_betonnyomtatot_mutatta_be_a_BME

 

jovogyara.hu-2022.09.30.

Electrosub negyedszer - szakemberek és megoldások szemtől szembe

Az Electrosub Konferencia és Kiállítás 2023. március 21-23 között, immár 4. alkalommal fogadja kiállítóit és látogatóit a Lurdy Ház Konferencia Központjában. A rendezvény a piac kihívásaira reagálva, az elektronikai ipar mellett, új témacsoportokat integrált kiállítási és a konferencia programjába. (…) Az Electrosub szorosan együttműködik szakmai partnerével, a BME Ipar 4.0 Technológiai Központtal, aminek küldetése, hogy a versenyképesség fokozás érdekében Magyarországon az Ipar4 technológiák minél szélesebb körben terjedjenek el. Ennek érdekében szemléletformáló, oktató és támogató tevékenységet folytat. A TK és az Electrosub célkitűzései jól illeszkednek egymáshoz és jó alapot teremtenek a hatékony együttműködéshez. (…)

http://www.jovogyara.hu/electrosub-negyedszer-szakemberek-es-megoldasok-szemtol-szembe.html

Egyéb megjelenés:

http://www.mernokkocsma.hu/programgyar-ajanlo/electrosub-negyedszer-20220928

http://www.autogyar.hu/rendezveny-esemeny/electrosub-negyedszer-20220928

http://www.techmonitor.hu/piacmonitor/vilag-hir/electrosub-negyedszer-20220928

 

newtechnology.hu-2022.09.24.

Jön a VII. Gépészeti Szakmakultúra Konferencia!

Hetedik alkalommal rendezik meg Budapesten a Gépészeti Szakmakultúra Konferenciát, amelynek idén a Knorr-Bremse Vasúti Jármű Rendszerek budapesti központja ad otthont. A vasúti fékrendszereket fejlesztő és gyártó vállalat mérnökei betekintést adnak a társaságnál világszínvonalú megoldásokon zajló tervezés, gyártás és tesztelés részleteibe, és bemutatják az olyan új technológiák alkalmazását, mint a mesterséges intelligencia vagy az additív gyártás. A rendezvény napjainkra az egyik legnívósabb és legfontosabb ágazati fórummá nőtte ki magát. Az esemény rangját jól példázza, hogy főtámogatói között olyan jelentős szakmai és tudományos műhelyek találhatók, mint a Magyar Tudományos Akadémia Műszaki Tudományok Osztálya, a Gépszerkezettani Tudományos Bizottság, valamint BME Gépészmérnöki Kar Gép- és Terméktervezés Tanszéke. (…)

http://newtechnology.hu/jon-a-vii-gepeszeti-szakmakultura-konferencia/

 

bonline.hu- 2022.09.26.

Mesterséges intelligencia segítheti a valós idejű anomáliaészlelést a hálózatokon

Lezárult a Quadron Kibervédelmi Kft., a BME és a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium (MILab) közös tudományos kutatási projektjének első szakasza. A kutatás központjában egy olyan algoritmus áll, amely mesterséges intelligencia képességgel tudja érzékelni egy informatikai rendszer nem megszokott működését, amelyek támadásokra utalhatnak, jóval azelőtt, hogy a károkozás bekövetkezne. (…)

http://bonline.hu/cikk/150042/

Egyéb megjelenés:

http://businessonline.prim.hu/cikk/150042/

http://hirek.prim.hu/cikk/2022/09/26/uj_eljaras_a_kiberbiztonsagban

https://www.okosipar.hu/uj-eljaras-a-kiberbiztonsagban-mesterseges-intelligencia-segitheti-a-valos-ideju-anomaliaeszlelest-a-halozatokon/

https://www.minuszos.hu/quadron-lezarult-az-tudomanyos-kutatasi-projektjenek-elso-szakasza/

https://infostart.hu/tudomany/2022/09/29/eljohet-az-ido-hogy-az-ember-felrealljon-a-kiberbiztonsag-teruleten

 

tozsdeforum.hu-2022.09.26.

Jelentős innováció előtt állhat a kiberbiztonsági piac

Lezárult a Quadron Kibervédelmi Kft., a BME és a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium (MILAB) közös tudományos kutatási projektjének első szakasza. A kutatás középpontjában egy olyan, mesterséges intelligencián alapuló eljárás állt, ami képes lehet azonnal érzékelni, ha egy informatikai rendszert támadás ér – azaz jóval előbb, mint ahogy a támadás által okozott károk mutatkoznának. (…)

https://tozsdeforum.hu/cikkek/extra/tech/jelentos-innovacio-elott-allhat-a-kiberbiztonsagi-piac/

Egyéb megjelenés:

http://b2world.hu/2022/09/28/bekapcsolodik-a-mesterseges-intelligencia-a-kibertamadasok-elleni-harcba/

 

24.hu.-2022.09.21.

5G-vel irányítható versenyautót rakott össze a Vodafone és a BME

Távirányítású versenyautót mutatott be a Vodafone, amelyet a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatói terveztek és építettek meg a Formula Student mozgalom keretén belül. A bemutatón a távirányítással vezérelt autót az 5G-hálózat sebességének köszönhetően közel valósidejű választ adott az utasításokra, derül ki a cég közleményéből. (…)

https://24.hu/tech/2022/09/21/vodafone-5g-halozat-versenyauto-taviranyitas-bme/

Egyéb megjelenés:

http://hirek.prim.hu/cikk/5g_tavvezerlesre_atalakitott_versenyautot_tesztelt_a_vodafone

https://itbusiness.hu/technology/5g-tavvezerlesu-auto-debutalt-a-bme-es-a-vodafone-egyuttmukodesebol/

http://kutyu.hu/cikk/2022/09/21/5g_tavvezerlesre_atalakitott_elektromos_versenyautot_mutatott_be_a_vodafone

https://iotzona.hu/auto/5g-tavvezerlesu-versenyauto-szaguldott-a-hungaroringen

http://bonline.hu/cikk/149977/

http://5gworld.hu/2022/09/21/pilota-nelkul-repesztett-a-versenyauto/

http://businessonline.prim.hu/cikk/149977/

https://www.hwsw.hu/daralo/65162/5g-privat-halozat-mobilhalozat-bme-fse-vodafone-teszt.html

https://www.hwsw.hu/daralo/65162/5g-privat-halozat-mobilhalozat-bme-fse-vodafone-teszt.html.html

https://www.portfolio.hu/uzlet/20220922/johetnek-az-5g-s-tavvezerelt-versenyautok-a-vodafone-halozatan-mar-fut-ilyen-jarmu-568235

hirmagazin.eu/5g-tavvezerlesu-versenyautot-mutatott-be-a-budapesti-muszaki-egyetemmel-egyuttmukodve-a-vodafone-a-hungaroring-teruleten

https://digitrendi.hu/valodi-versenypalya-ihlette-hazai-5g-fejlesztesek/

 

bme.hu-2022.10.04

Villamosenergia kutatások trendteremtője lehet a Műegyetem

Átütő sikereket értek el a BME VIK kutatói az európai villamosenergia-hálózatok megbízhatóságában és a nagykereskedelmi energiapiac rugalmasságában.

Több úttörő eredménnyel és további kutatások kiindulópontjaként szolgáló lehetőségekkel zárta a BME és egyben Magyarország egyik legnagyobb egyösszegű európai uniós finanszírozású K+F projektjét a Műegyetem. A Horizon 2020 közösségi kezdeményezésben több mint 21,4 millió euró támogatást elnyert FLEXITRANSTORE projekt  több fókuszterületét is a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar (BME VIK) szakemberei vezető szakértőként koordinálták. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20221004/Villamosenergia_kutatasok_trendteremtoje_lehet_a_Muegyetem

 

innoportal.hu-2022.09.24.

Új szalámiérlelési technológiát fejlesztett ki a Műegyetem

A minőséget és az energiahatékonyságot is javító technológiát dolgoztak ki a Pick Szeged Zrt. felkérésére a Műegyetem kutatói a vállalattal közösen, az új műszaki megoldás során egy algoritmus segíti a szalámik érlelési folyamatának megtervezését és nyomon követését — közölte a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. A közlemény szerint a BME Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszékének munkatársai a Pick prémium kategóriás termékeit vizsgálták a vállalat szakembereivel együtt, hogy hatékonyabb technológiát dolgozzanak ki, amellyel egyebek mellett csökkenthető az előállított termékek karbonlábnyoma. (…)

https://www.innoportal.hu/uj-szalamierlelesi-technologiat-fejlesztett-ki-a-muegyetem

 

infostart.hu-2022.09.24.

Újfajta számítástechnikai rendszerek alapjául szolgáló felfedezést tettek

Az ELKH Wigner Fizikai Kutatóközpont (Wigner FK) munkatársai olyan molekulákat és nanooptikai rendszereket vizsgáltak, amelyekkel a jövőben optoelektronikai eszközök kapcsolási sebességét több nagyságrenddel lehet növelni. A projekt keretében a kutatók fontos felfedezéseket tettek a lézerfény által irányított elektronok nanométeres tartományban történő mozgásáról, valamint az alkalmazásokban használható molekulák femtomásodperces időskálán történő átalakulásairól. (…) A projekt ötéves időtartama alatt a műszerbeszerzésen túl nyolc új, versenyképes kutatói álláshelyet is létrehoztak, aminek köszönhetően Dániából, Svédországból és az USA-ból költöztek haza magyar kutatók, illetve egy vezető cseh kutató is a budapesti intézetet választotta munkahelyéül. A támogatásnak köszönhetően hét diplomamunka és négy PhD-fokozat született az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, valamint a Pécsi Tudományegyetemen – teszik hozzá. (…)

https://infostart.hu/tudomany/2022/09/24/ujfajta-szamitastechnikai-rendszerek-alapjaul-szolgalo-felfedezest-tettek

 

forumhungaricum.hu-2022.09.28.

Látható zene a Műegyetemen

Összesen mintegy 70 különleges programmal, köztük szimfonikus zenekarral kísért fizika bemutatóval várják a kutatók a tudomány iránt érdeklődőket a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) szeptember 30-án és október 1-jén a Kutatók éjszakája alkalmából, amelyen megnyitja a kapuit az egyetem számos kutatólaboratóriuma is. (…)

http://forumhungaricum.hu/kulturkincs/lathato-zene-a-muegyetemen/

Egyéb megjelenés:

http://sikerado.hu/tudomany/kolcsonhatas/szimfonikus-zenekarral-kisert-fizika-bemutatot-tartanak-a-muegyetemen/

https://itcafe.hu/hir/bme_kutatok_ejszakaja_2022.html

https://www.bme.hu/hirek/20220922/Maradj_ebren_es_tolts_egy_ejszakat_a_Muegyetemen

 

 

 

 

 

eduline.hu-2022.09.27.

Egy téglát tört szét a népszerű egyetemi oktató mellkasán a BME egyik dékánja. És semmi baj nem történt

Hogy miért, azt Härtlein Károly el is magyarázta a középiskolásoknak. A BME Természettudományi Karának (BME TTK) Fizika Intézete 2017 óta szervezi meg a „tanévkezdő gatyábarázó” fizikaórákat, amelyeken középiskolások és tanáraik vettek részt. (…)

https://eduline.hu/campus_life/20220927_Hartlein_Karoly_tanevkezdo_fizikaora

Egyéb megjelenés:

https://www.bme.hu/hirek/20220926/Jol_indult_a_felev_ujra_gatyaba_raztuk_a_fizikatudasunkat

 

infostart.hu-2022.10.03.

Jön a baba; gyümölcsfák atyja; Mr. Tus - itt vannak az idei Prima Primissima-jelöltek

A korábbinál is szélesebb körből kerülhettek ki idén a Prima Primissima Díj jelöltjei, mert az elismerés több kategóriáját is kibővítették. A jelöltek hagyományosan a magyar tudomány, művészet, kultúra és sport példaértékű teljesítményt nyújtó képviselői. (…) Magyar oktatás és köznevelés (…) Härtlein Károly, mesteroktató 1980-ban a Bánki Donát Gépipari Műszaki Főiskolán szerzett előbb gyártástechnológus-üzemmérnöki, majd gépész műszaki-tanári diplomát. 1990-ben az ELTE-n fizika szakos tanári oklevelét vehette át, azóta vezeti a Műegyetem Fizikai Intézetének Demonstrációs Laboratóriumát, nem tudja elképzelni a fizika tanítását kísérletek nélkül. Több száz kísérletező fizika órát tartott diákoknak és tanároknak, még a határainkon túl is. A szkeptikus mozgalom egyik élharcosa. 2005-ben az ő javaslatára, akkor még egyetlen helyszínen, a Műegyetem Fizikai Intézetében tartották az első Kutatók Éjszakáját. Sok, fizikát népszerűsítő TV műsorban szerepelt, ezek közül a Brutális Fizika című sorozat volt a legsikeresebb. (…)

Magyar építészet (…) Prof. Dr. Sugár Péter, építész 1980-ban diplomadíjjal végzett a BME Építészmérnöki Karán. A MÉSZ Mesteriskolájában 1986-ban diplomázott. Az Ybl-, Pro Architectura-díjas és Budapest Építészeti Nívódíjával kétszer kitüntetett építész olyan munkákat jegyez, mint a tolcsvai OREMUS és a villányi Sauska borászat, a Lánchíd 19 Design Hotel, a Graphisoft Park fogadóépülete, a balatonfüredi műemlék-zsinagóga kulturális hasznosítása és a Dohány utcai emlékfal. Számára az építészet identitás, kontextus és ornamentika, fontos a szociális aspektusa is. A BME Építészmérnöki Karán 20 éve tanít, 2021-ben megkapta az építészek “fair play díját”, a Kotsis Iván-érmet. (…)

https://infostart.hu/belfold/2022/10/03/jon-a-baba-gyumolcsfak-atyja-mr-tus-itt-vannak-az-idei-prima-primissima-jeloltek

Egyéb megjelenés:

https://agronaplo.hu/hirek/ok-az-eselyesek-iden-a-prima-primissima-dijra

 

 

 

papageno.hu-2022.09.21.

Fiatal építészek és vizuális művészek pályázhatnak a DECODE díjra

Október 20-án, csütörtökön 12 óráig kell regisztrálni és 24-én, hétfőn 12 óráig lehet pályázni a DECODE – The Space for ARTHITECTURE 2022 díjra, melynek összdíjazása nettó 2,1 millió forint. A fődíjjal egy egyedi tervezésű díjtárgy, Zalavári Fruzsina alkotása is társul. (…) A szakmai zsűri tagjai: (…)     Dr. Szabó Levente, DLA, Ybl-, Pro Architectura- és Prima-díjas építész, a BME Építészmérnöki Kar, Középülettervezési Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára (…)

papageno.hu/intermezzo/2022/09/fiatal-epiteszek-es-vizualis-muveszek-palyazhatnak-a-decode-dijra/

Egyéb  megjelenés:

http://www.octogon.hu/epiteszet/decode-palyazat-2022-ben-is/

https://ujmuveszet.hu/szelesvaszon/decode-dij-2022/

 

 

epiteszforum.hu-2022.09.23.

Ökotanterem a békásmegyeri Pais Dezső Általános Iskola udvarán

A békásmegyeri Pais Dezső Általános Iskola a közelmúltban egy fedett-nyitott, faszerkezetes tanteremmel bővült. A terveket Józsa Krisztina és Szilágyi Szabolcs, a BME diákjai készítették, akik a Lakó Tanszék által kiírt pályázaton nyertek koncepciójukkal. Az épület tanárok, diákok és szülők bevonásával valósult meg és azóta is népszerű kiegészítése az iskolának. (…)

http://epiteszforum.hu/okotanterem-a-bekasmegyeri-pais-dezso-altalanos-iskola-udvaran

 

 

octogon.hu-2022.09.23.

Így újulhat meg az Aranybika Szálló

(…) Az ingatlan felújítására és az új oktatási központ létrehozására kiírt építészeti tervpályázatra 2022. július 15-ig lehetett benyújtani a pályaműveket. A szakma legjelesebb képviselőiből álló bírólóbizottság tagja volt: Orbán Balázs, az MCC kuratóriumi elnöke; Erhardt Gábor Ybl Miklós-díjas építész; Szalay Tihamér Ybl-Miklós díjas építész tervező; Prof. dr. habil Krähling János, a BME Építészettörténeti és Műemléki Tanszék vezetője; Dévényi Sándor, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építész; Kálmán Ernő Pro Architectura-díjas és Ybl Miklós-díjas építész; Benedek Dóra okl. építészmérnök; Kelemen Zsolt okl. építészmérnök; dr. Papp László Debrecen polgármestere és Gábor István, Debrecen főépítésze. (…)

http://www.octogon.hu/epiteszet/igy-ujulhat-meg-az-aranybika-szallo/

 

 

octogon.hu-2022.09.30.

Élvonalban. Hogy vélekednek a Graphisoft szakemberei a digitalizáció és építészet kapcsolatáról?

Messze már az az idő, amikor a digitalizáció az építészetben a számítógéppel történő rajzolást jelentette. Az OCTOGON online szeptemberi, digitalizáció és építészet tematikája kapcsán a Nemetschek Csoport tulajdonában álló, idén 40 éves Graphisoft SE vezető szakembereivel beszélgettünk a jelen és jövő irányairól és kihívásairól. (…) Fiatal építészekkel beszélgetve az derült ki számomra, hogy keveslik az Archicad oktatását az egyetemen – persze valahogy mindenki megtanulja. Hogy lehet hatékonyan kommunikálni az Archicad-et az oktatásban? A BME-n három angol és három magyar nyelvű kurzus van, azonnal betelik mindegyik. Az egyetemi oktatásnak véleményem szerint nem a szoftver megtanítása lenne a célja, hanem digitálisan kéne oktatni, már a feladatokat is kiadni, tanítani. Várjuk mi is az átállást, annak érdekében, hogy a felsőoktatásból digitálisan jól képzett mérnökök kerüljenek ki. (…)

http://www.octogon.hu/epiteszet/elvonalban/

 

bme.hu-2022.09.30.

Legyen a Műegyetem követendő példa a klímaváltozás elleni küzdelemben

A BME klímastratégiáját és egy megújuló energiával működő világjáró lakókocsit is megismerhettek a BME Klímadélután első, hagyományteremtő és szemléletformáló rendezvényén. Az egyetemi klímastratégia főbb elemeivel, a Műegyetem elektromobilitás terén végzett kutatásaival, valamint az ipar és egyetem együttműködéséért felelős BME FIEK tevékenységével is megismerkedhettek az érdeklődők az első BME Klímadélutánon. A BME Zéró Karbon Központ szemléletformáló rendezvényének egyik különleges programpontjaként begördült a Műegyetem rakpartra a világot járó Solar Butterfly, az első elektromos autó vontatta, 100%-ban megújuló energiával működő lakókocsi. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20220930/Legyen_a_Muegyetem_kovetendo_pelda_a_klimavaltozas_elleni_kuzdelemben

 

 

bme.hu-2022.09.28.

Dinau Regatta a Műegyetem előtt

Visszatér Budapest szívébe a Dunai Regatta – az egyetemi evezős és sárkányhajóverseny, sport-, zenei és kulturális fesztivál – a Nemzeti Sportügynökség szervezésében. A Dunai Regatta, Budapest egyik legjelentősebb, egyetemisták számára szervezett sport- és kulturális fesztiválja október 1-én és 2-án várja látogatóit. Az első nap (október 1.) az egyetemisták összecsapásairól szól, legyen szó akár sárkányhajós, evezős, streetball vagy urban volley bajnokságról. A versenyeken a Műegyetem hallgatói csapatai is indulnak. Az egyetemi sárkányhajós és evezős csapatok a Duna egyik legcsodálatosabb, Parlament és a Műegyetem közötti szakaszán mérik össze erejüket. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20220928/Dunai_Regatta_a_Muegyetem_elott

Egyéb megjelenés:

https://bdpst24.hu/oktober-elso-hetvegejen-dunai-regatta/

https://www.kisalfold.hu/hazai-sport/2022/09/ketnapos-dunai-regattat-rendeznek-a-het-vegen-budapesten

https://www.borsonline.hu/aktualis/2022/09/vedd-fel-a-ritmust-oktober-elso-hetvegejen-dunai-regatta

https://www.bme.hu/hirek/20221003/BME_gyozelem_az_evezos_8_asok_kozott

 

bme.hu-2022.10.03.

Kovács Antal olimpiai bajnok dzsúdós diplomázott a Műegyetemen

Átvették diplomájukat a Műegyetem nukleáristechnológia-menedzsment szakán elsőként végzett évfolyam hallgatói. „A Műegyetem az atomenergiával foglalkozó szakemberek utánpótlásának kulcsintézménye. A most végzett évfolyam azzal a menedzsmenttudással is rendelkezik, amely elengedhetetlen a nukleáris létesítmények fenntartható és biztonságos működtetéséhez” – mondta el Aszódi Attila, a BME TTK dékánja a diplomaátadó kapcsán. Kovács Antal, olimpiai bajnok cselgáncsos, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs vezetője, aki maga is a program végzőse hozzátette: „A BME a műszaki és a gazdasági tudást egyszerre tudta magas szinten átadni a képzés során. A dzsúdó titka az egyensúly és eséskor a biztonságos földre érkezés. Az egyensúly megtartása és a biztonságra törekvés a menedzsmentben is elengedhetetlen, sőt kulcsfontosságú a nukleáris létesítmények menedzsmentjében, ezért is hiánypótló a BME új képzése.” (…)

https://www.bme.hu/hirek/20221003/Kovacs_Antal_olimpiai_bajnok_dzsudos_diplomazott_a_Muegyetemen

 

eseménymenedzser.hu-2022.09.22.

Először rendeznek konferenciát az idén 100 éves Knoll Imre tiszteletére

2022. szeptember 18-án ünnepelte volna Prof. Dr. Knoll Imre, a magyar logisztika kiemelkedő alakja 100. születésnapját. A jubileumi évforduló alkalmából a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) Knoll 100 néven rendez egésznapos szakmai konferenciát 2022. szeptember 28-án, szerdán a Falk1 Rendezvényközpontban. Az esemény ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. (…) A nap terv szerint három szekcióból fog állni. Az első részben megemlékező előadások lesznek hallhatóak a professzor szakmai életéről. Ezt követően a logisztika aktuális tudományos kérdései kerülnek górcső alá. Végezetül, de nem utolsó sorban a logisztika aktuális gyakorlati kérdéseiről lesz szó. A rendezvényen a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) mellett az Európai Logisztikai Szövetség (ELA), a Magyar Tudományos Akadémia (MTA), az Edutus Egyetem, az Óbudai Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint több versenypiaci szereplő is képviselteti magát. (…)

esemenymenedzser.hu/esemeny-2/konferenciak-treningek/item/33282-eloszor-rendeznek-konferenciat-az-iden-100-eves-knoll-imre-tiszteletere.html

Egyéb megjelenés:

https://www.kalohirek.hu/paks/allasborzek-lehetoseg-a-szemelyes-talalkozasra/rsslink/rss2

https://www.magyar-logisztika.hu/iden-lenne-100-eves-knoll-imre-konferenciat-rendeznek-a-tiszteletere/

 

bme.hu-2022.09.30.

Elhunyt Rátkai-Füzesi Adrien Mariann

Rátkai-Füzesi Adrien Mariann, a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóság korábbi vezetője, életének 48. évében elhunyt.  Szomorúan tudatjuk, hogy Rátkai-Füzesi Adrien, hosszan tartó, türelemmel viselt súlyos betegség után 2022. szeptember 26-án elhunyt. Rátkai-Füzesi Adrien francia nyelv és irodalom szakon végzett a Szegedi Tudományegyetemen. 2001 óta dolgozott a Műegyetemen, ahol korábban az Országos Műszaki Központ és Könyvtár, majd a Pályázati és Projektigazgatóság munkatársa volt. Ezt követően nemzetközi koordinátorként dolgozott, majd 2017-től megbízott igazgatóként, 2018-2021 között pedig igazgatóként vezette a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságot. 2017-től a BME Gazdálkodástudományi Doktori Iskola doktorandusza, valamint a GTK Menedzsment és Vállalkozásgazdaságtan Tanszék óraadó tanára volt. Munkájához fűződik számos sikeres projekt, egyetemközi kapcsolat és nemzetközi rendezvény megvalósítása. Személyében egy kedves, nyitott, a világot mindig pozitívan szemlélő kollégát veszítettünk el. Temetésére szűk családi körben kerül sor.

https://www.bme.hu/hirek/20220930/Elhunyt_Ratkai_Fuzes_Adrien_Mariann_a_Nemzetkozi_kapcsolatok_Igazgatosag_munkatarsa