Prima Primissima jelöltek, Hauszmann-díj 2022, Lendületesek – Makk Péter

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2022. október 05. és október 12. között.

bme.hu-2022.10.05.

Prima Primissima jelöltek a Műegyetemről

A BME három oktatóját, három kategóriában jelölték az idei Prima Primissima Díjra. A díjat 20 éve Demján Sándor alapította. A Prima Primissima elismerés célja évről-évre, hogy támogassa az egyedi teljesítményt nyújtó tudósokat, kutatókat, oktatókat, alkotókat, művészeket, újságírókat és sportolókat hazánkban és a határon túl. A kiemelkedő társadalmi elfogadottságú elismerést Demján Sándor üzletember alapította 20 évvel ezelőtt, az OTP Bank pedig 2013 óta gondozza és finanszírozza. Az idei díjazottakkal összesen 580-ra nő az elismert kiválóságok száma. A díjak idén 10 kategória 31 jelöltje közül kerülnek odaítélésre. A Prima Díjas jelöltek közül a legtöbb szavazatot kapó Prima Primissima Közönségdíjat kap. A szavazás várhatóan október végétől lehetséges november 30-án éjfélig. Az elismeréseket decemberben vehetik át a díjazottak. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20221005/Prima_Primissima_jeloltek_a_Muegyetemrol

 

epiteszforum.hu-2022.10.05.

Hauszmann-díj 2022

Idén tizenkilencedik alkalommal került sor a Hauszmann-díj átadására. A kitüntetéseket Vukoszávlyev Zorán helyettes államtitkár adta át Alföldi György dékán és a Kar vezető oktatóinak jelenlétében a Műegyetem aulájában tartott diplomaosztó ünnepségen szeptember 30-án. A díjat először 2003-ban adták át, Hauszmann Alajos építész professzor Műegyetemi rektorrá választásának századik évfordulóján. Hauszmann kétéves rektorságát követően alapítványt hozott létre építész hallgatók támogatására, amely azonban a világháborúk sodrában elkallódott. A díjalapítás egyrészt tisztelet Hauszmann példaértékű professzori működése előtt, másrészt a legnagyobb múltú hazai építésziskola végzős kiválóságainak elismerése, hivatásuk kibontakozásának segítése. A Hauszmann-díjat a BME Építészmérnöki Kar alapította Lázár Antal dékánsága idején Petró Bálint korábbi dékán támogatásával, Balázs Mihály kezdeményezésére. (…)

http://epiteszforum.hu/hauszmann-dij-2022

 

csaladinet.hu-2022.10.11.

Többletpont jár az emelt szintű érettségiért a BME-n

Egy tárgyból minden szakon emelt szintű érettségit vár a Műegyetem, amit többletpontokkal is elismer - közölte az intézmény hétfőn az MTI-vel. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) közleménye szerint az ötödik érettségi tárgy és az intézményi többletpontok jogcímei esetében is széles választási lehetőséget kínálnak a 2024-től érvényes felvételi szabályok szerint. A munkatapasztalat, valamint a BME középiskolásoknak szóló tehetséggondozási programjaiban való részvétel is többletpontot ér - tették hozzá. (…)

https://www.csaladinet.hu/hirek/gyerekneveles/kamaszok/32364/tobbletpont_jar_az_emelt_szintu_erettsegiert_a_bme-n

Egyéb megjelenés:

https://webradio.hu/hirek/belfold/muegyetem-tobbletpont-jar-az-emelt-szintu-erettsegiert

https://www.minuszos.hu/van-remeny-a-muegyetemen-tobbletpont-jar-az-emelt-szintu-erettsegiert/

https://www.alon.hu/orszagos-hirek/2022/10/orszagos-hirek202210muegyetem-tobbletpont-jar-az-emelt-szintu-erettsegiert

https://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20221011_felveteli_szabalyok_2024tol_egyetemenkent

https://www.bme.hu/hirek/20221010/Szeles_valasztasi_lehetoseg_es_plusz_pontok_a_BMEn_a_2024es_felvetelin

https://telex.hu/belfold/2022/10/10/bme-felveteli-2024-egyetem-pontszamitas-intezmenyi-pontok-tobbletpontok

 

eduline.hu-2022.10.11.

Diploma nyelvvizsga nélkül? Nem úgy tűnik, hogy tízezrével kapnának felmentést a végzős egyetemisták

Nem várható, hogy sorra törölik majd el az egyetemek a diploma kiadásának nyelvvizsga-kötelezettségét – véli az Eduline által megkérdezett szakember. (…) A legnépszerűbb egyetemeken valószínűleg nem fognak lazítani a szabályokon, az elsőévesek zöme ugyanis eleve nyelvvizsgával érkezik. Korábban írtunk arról, hogy a HVG-rangsor adatai alapján a Budapesti Corvinus Egyetemen százból például kilencvenkilenc felvett hallgatónak van legalább egy középfokú nyelvvizsgája. A nyelvvizsgával felvettek aránya alapján összeállított rangsor második helyén a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem áll 90,31 százalékkal, a harmadik pedig az Eötvös Loránd Tudományegyetem 89,63 százalékkal. (…)

https://eduline.hu/nyelvtanulas/20221011_nyelvvizsga_kovetelmenyek

 

 

Tudományos, innovációs és egyéb hírek a Műegyetemről

 

itbusiness.hu-2022.10.10.

Az oktatásban is nagyobb figyelmet kap a mesterséges intelligencia

Hol tartunk a Mesterséges Intelligencia (MI) Stratégia megvalósításában, mennyire került a figyelem középpontjába az oktatásban ez a téma, hogyan tudjuk a gyakorlatban hasznosítani a technológiát, milyen a helyzet az adatmenedzsment kapcsán – többek között ezek a témák kerültek elő az ITBUSINESS szeptemberi Inside konferencia délelőtti programjában. (…) A két előadást követő kerekasztal-beszélgetés résztvevői arra keresték a választ, hogy milyen lehetőségei vannak Magyarországnak az MI ökoszisztémában, hogyan hasznosíthatják a hazai vállalkozások a technológiát, vagy éppen kapcsolódhatnak be az ilyen jellegű fejlesztésekbe. Charaf Hassan, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar dékánja a beszélgetés során megemlítette, hogy az elmúlt négy évben már 25 százalék volt azon szakdolgozatok aránya az intézményben, amelyek címében szerepelt a mesterséges intelligencia kifejezés, ami mutatja a növekvő érdeklődést a téma iránt. Jelezte azt is, hogy most vizsgálták felül a tantervet, és mind az alapképzésben, mind a mesterszinten a korábbinál erőteljesebben jelenik majd az MI a tananyagban. (…)

https://itbusiness.hu/technology/human_n/behaviour/strategy-behaviour/az-oktatasban-is-nagyobb-figyelmet-kap-a-mesterseges-intelligencia/

 

magyarhirlap.hu-2022.10.11.

A Műegyetemi Állásbörzén a villamosmérnökökre van a legnagyobb kereslet

Második helyen a mérnökinformatikus szakma, a harmadikon pedig a gépészmérnök szakma áll. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is a villamosmérnökökre van a legnagyobb kereslet a Műegyetemi Állásbörzén: az összesen több mint kétezer ajánlatból közel 150 álláslehetőség a villamosmérnöknek tanulóknak vagy ilyen végzettségűeknek szól – közölte az 52. Műegyetemi Állásbörze szervezője az MTI-vel. (…)

https://www.magyarhirlap.hu/gazdasag/20221011-a-muegyetemi-allasborzen-a-villamosmernokokre-van-a-legnagyobb-kereslet

Egyéb megjelenés:

https://tozsdeforum.hu/mti/extra/tech/nagyon-nagy-kereslet-a-villamosmernokokre/

https://www.hrportal.hu/c/erre-a-szakmara-van-a-legnagyobb-kereslet-a-muegyetemi-allasborzen-20221011.html

http://sikerado.hu/kiemelt/a-muegyetemi-allasborzen-a-villamosmernokokre-van-a-legnagyobb-kereslet/

http://www.pestinap.hu/egyetem/2022/10/11/a-muegyetemi-allasborzen-a-villamosmernokokre-van-a-legnagyobb-kereslet/

https://index.hu/gazdasag/2022/10/11/muegyetem-allasborze-villamosmernok-munkaeropiac-kereslet/

https://hir.ma/gazdasag/a-muegyetemi-allasborzen-a-villamosmernokokre-van-a-legnagyobb-kereslet/790007

https://www.amdala.hu/cimvedes-tovabbra-is-ez-a-legkeresettebb-szakma/

https://mmonline.hu/cikk/ketezer-allasajanlattal-indul-a-muegyetemi-allasborze/

https://profitline.hu/melyik-tovabbra-is-a-legkeresettebb-szakma-magyarorszagon-441027

https://www.hrportal.hu/hr/kozepiskolas-techcsajok-leptek-el-a-muegyetemet-20221011.html

https://www.bme.hu/hirek/20221006/Gyere_el_nezz_szet_majd_keress_jol

 

promenad24.hu-2022.10.08.

Kicsavart izzók, lezárt épületek, mutatjuk, hogy spórolnak a magyar egyetemek

Változatos akcióterveket dolgoztak ki az egyetemek a háború és az elhibázott brüsszeli szankciók miatt elszálló rezsiszámlák csökkentése érdekében. Van, ahol hétvégére kikapcsolják a fűtést, máshol egy-egy épületszárnyat zárnak le vagy a kollégistákat küldik haza. (…) Nehéz helyzetbe hozzák az egyetemeket a megemelkedett villany- és gázszámlák. Mivel a felsőoktatási intézmények többsége hatalmas épületkomplexumokban működik, és nem ritkán akár hat-nyolc kollégiumot is üzemeltet, a legkreatívabb spórolási módszerekre kényszerültek rá. A Műegyetem például úgy kalkulál, hogy 2023-as rezsije hárommilliárd forinttal lesz magasabb az ideinél. (…)

https://promenad24.hu/2022/10/08/kicsavart-izzok-lezart-epuletek-mutatjuk-hogy-sporolnak-a-magyar-egyetemek/

 

epiteszforum.hu-2022.10.07.

Építészeti tematikájú programok a Budapest Design Weeken

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy október 7. és 16. között, immár 19. alkalommal jön a Budapest Design Week, melynek témája idén az építészet és design összefonódásai, Találkozások terei mottóval. (…) Városok közösségi tereiről prof. Szabó Levente DLA egyetemi tanár, építész, a Hetedik Műterem vezetője tart témaindító előadást, melyben a városi terek összetett funkcióiról, valamint építészet és emlékezet kapcsolatáról osztja meg témaindító gondolatait, amit kutatók és alkotók további prezentációi követnek. A harmadik előadásblokk a közösségi terek és a fenntarthatóság témájával foglalkozik, olyan projekteket, a virtuális tereket is találkozási térként értelmező innovatív technológiákat bemutatva, melyek befolyással bírnak a jövő személyes és közösségi találkozásaira, illetve az ezekhez tartozó építészeti és designkörnyezetre.(…) A program a Budapest Design Week idei tematikájához a modern művelődési házak örökségén, a bennük rejlő kortárs közösségi innovációs lehetőségeken keresztül közelít, a csepeli Királyerdei Művelődési Ház bemutatásával. Az egykori nevén Rideg Sándor Művelődési Ház és Mozi (Csizmadia Nándorné, ÁÉTV, 1975) korának nívós épülete; innen indult a Népművelési Intézet nagy hatású országos közösségkísérlete. Az épületet, működését és a hazai modern téglaarchitektúrát kamarakiállítás mutatja be, az 1970-es évek emlékezetét, a korból származó épített örökség kortárs tovább élését, nemzetközi párhuzamait kerekasztal-beszélgetés járja körül. A ház és a korszak bemutatása a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőművészeti Doktori Iskolájában zajló hallgatói kutatómunka alapján valósul meg. (…)

https://epiteszforum.hu/epiteszeti-tematikaju-programok-a-budapest-design-weeken--ajanlo

 

epiteszforum.hu-2022.10.10.

Műemlékvédelem az egyetemen – Kerekasztal-beszélgetés

A pesti Vigadóban megrendezett Évszázadok öröksége kiállítás kísérőrendezvényeként kerekasztal-beszélgetést tartanak a műemlékvédelem és felsőoktatás viszonyáról. (…)  Résztvevők: Anders Alexandra - ELTE BTK, Régészettudományi Tanszék, Bóna István - MKE, Restaurátor Tanszék, Krähling János - BME, Építészettörténeti és Műemléki Tanszék ,Szakács Béla Zsolt - PPKE BTK, Művészettörténet Tanszék ,Moderátor: Velladics Márta - ELTE BTK Művészettörténet Tanszék (…)

http://epiteszforum.hu/muemlekvedelem-az-egyetemen--kerekasztal-beszelgetes

 

tisztajovo.hu-2022.10.07.

Áder János a klímaváltozásról, az energiaválságról és az unió szankciós politikájáról adott interjút

Áder János a klímaváltozásról, az unió szankciós politikájáról is beszélt abban a pénteken megjelent interjúban, amit a Vas Népének adott. A volt köztársasági elnök az általa alapított Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány programsorozatának keretében a Kanizsai Dorottya Gimnáziumban tartott előadást Szombathelyen. (…) A volt államfő a vízgazdálkodással, vízvédelemmel kapcsolatos kérdésre válaszolva az interjúban úgy fogalmazott: Magyarország ugyan “látszólag vízben gazdag ország”, de sokan nem tudják, hogy a hazai vizek kilencven százaléka külföldről érkezik, vagyis “kiszolgáltatottak vagyunk”. “Ma a világban a szemünk láttára bontakozik ki a sok víz, a kevés víz és a szennyezett víz drámája. A szélsőségessé váló klíma miatt a Kárpát-medencében is egyre kiszámíthatatlanabb az időjárás. Csökkenhet az éves csapadékmennyiség, az eloszlása is változik, az intenzitása pedig nő.” Éppen ezért nagy szükség lesz vízügyi szakemberekre, akiknek Magyarországon egyszerre kell felkészülni a rekordárvizek és a rekordaszály elleni védekezésre – mondta. “Évekkel ezelőtt elindítottunk egy ösztöndíjprogramot a Budapesti Műszaki Egyetemmel karöltve. Ezt már kiterjesztettük a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemre is. A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványnál most már lassan a százat is eléri azoknak a fiataloknak a száma, akik pályázat útján ösztöndíjat kaptak. A Fontus elnevezésű vízügyi és környezetvédelmi hallgatói ösztöndíjat ezekben a napokban is hirdetjük, október 15-ig lehet rá pályázni” – mondta. (…)

https://www.tisztajovo.hu/kornyezetvedelem/2022/10/07/ader-janos-a-klimavaltozasrol-az-energiavalsagrol-es-az-unio-szankcios-politikajarol-adott-interjut

Egyéb megjelenés:

https://alternativenergia.hu/vas-nepe-ader-janos-a-klimavaltozasrol-az-energiavalsagrol-es-az-unio-szankcios-politikajarol/100052

 

mta.hu-2022.10.12.

Lendületesek – Makk Péter

A kétdimenziós (tehát egyetlen atomsorból álló) anyagok egyszer majd forradalmasíthatják az elektronikát, és nagy szerephez juthatnak a kvantum-számítástudományban is. A közismert grafénen kívül számos más kétdimenziós anyag létezik, és ha ezek rétegeit egymásra helyezzük, még különlegesebb jelenségeket lehet előcsalogatni belőlük. Ezeket kutatja győztes Lendület-pályázata segítségével Makk Péter, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Fizika Tanszékének docense, aki egy új kifejezéssel: a csavartronikával is megismertet bennünket. (…)

https://mta.hu/mta_hirei/lenduletesek-makk-peter-112439

 

profitline.hu-2022.10.11.

Az infokommunikációs rendszerek biztonságát javító projekt zárult le az SZTE-n

Az IoT (Internet of Things - A dolgok internete) rendszerek biztonságát javító, négyéves, 300 millió forintos költségvetésű projekt zárult le a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) részvételével - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t. Az infokommunikációs technológia egyik legdinamikusabban fejlődő területe az IoT, amely lényege, hogy a mindennapokban használt eszközök elérhetők az interneten keresztül, és képesek egymással akár önállóan is kommunikálni. Az informatika területén napjaink egyik jelentős problémáját jelentik a különféle rendszerek elleni kibertámadások. Az SZTE, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint Debreceni Egyetem kutatóinak részvételével, a Nemzeti Kiválósági Program mintegy 120 millió forintos támogatásával megvalósult projekt egyik meghatározó célkitűzése az IoT rendszerek biztonságának növelése volt, amelyet alkalmazás szintű elemzéssel, valamint a forráskódban található sérülékenységek detektálásával értek el. (…)

https://profitline.hu/az-infokommunikacios-rendszerek-biztonsagat-javito-projekt-zarult-le-az-szte-n-441030

Egyéb megjelenés:

http://www.szegedinapilap.hu/cikk/Az_infokommunikacios_rendszerek_biztonsagat_javito_projekt_zarult_le_az_SZTE-n/239035/

https://infoter.hu/cikk/az-infokommunikacios-rendszerek-biztonsagat-javito-projekt-zarult-le-az-szte-n

https://hirado.hu/extra/tudomany-high-tech/cikk/2022/10/11/az-infokommunikacios-rendszerek-biztonsagat-javito-projekt-zarult-le-az-szte-n

http://www.szegedinap.hu/helyi/2022/10/11/kibertamadasok-elleni-program-zarult-le-a-szegedi-tudomanyegyetemen/

 

computerworld.hu-2022.10.10.

BME elismerés középiskolai tanároknak

Pécsi Eszterről, az első magyar mérnöknőről elnevezett, jelentős pénzjutalommal járó tanári díjat alapított a BME mellett működő Pro Progressio Alapítvány. A díj alapításával az alapítvány ösztönözni és bátorítani kívánja a középiskolás lányokat a műszaki és természettudományi pályák választására, példaképül állítva számukra Pécsi Eszter életútját, illetve elismerésben részesíti azokat a kiemelkedő középiskolai tanárokat, akiknek meghatározó szerepük van tanítványaik pályaválasztásában és egyetemi tanulmányokra történő felkészítésében. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem mellett működő Pro Progressio alapítvány közel 15 éve részesít elismerésben olyan kiemelkedő középiskolai tanárokat, akik a műszaki és természettudományi pályákra eredményesen készítik fel a diákjaikat úgy, hogy azok magasabb szintről indulhassanak a diplomához vezető úton. A 2022-ben először kiadandó Pécsi Eszter Középiskolai Tanári Díjat elnyerő pedagógusok diákjai emelt szinten érettségiznek, hazai és nemzetközi tanulmányi és szakmai versenyeken vesznek részt, szerepelnek eredményesen. Az elismerésben részesülő pedagógusok aktív tananyagfejlesztők, közösségépítők , új ismeretek és módszerek fejlesztői és terjesztői. (…)

https://computerworld.hu/karrier/bme-elismeres-kozepiskolai-tanaroknak-317518.html

Egyéb megjelenés:

https://www.hirextra.hu/2022/10/11/az-eso-magyar-mernoknorol-alapitottak-dijat/

http://www.ma.hu/noitema.hu/381425/BME_elismeres_kozepiskolai_tanaroknak

 

bme.hu-2022.10.12.

A tudomány varázsát kapták jutalmul a Műegyetem éjszakai látogatói

Újdonságokkal és évek óta teltházas előadásokkal, illetve bemutatókkal várták az érdeklődőket szeptember utolsó estéjén a Kutatók Éjszakája BME-s programjain. 19 helyszínen, a tavalyinál is több, mintegy 70 programmal készültek a szervezők a tudomány és az innováció iránt érdeklődőknek a Kutatók Éjszakája BME-s programjain 2022. szeptember 30-án az esti órákban. Az idei év különlegessége, hogy valamennyi műegyetemi kar csatlakozott a kezdeményezéshez és kínált különféle programokat. A pandémiás időszak korlátozásai után végre újból személyesen is fogadták a látogatókat az egyetemi kampuszon. A programok ismét nagy népszerűségnek örvendtek, némelyikre már rögtön a meghirdetés után elfogytak a szabad helyek. A favoritok között voltak többek között az egyetemi tanreaktor látogatása a Természettudományi Kar (BME TTK) szervezésében, az Építőmérnöki Kar (BME ÉMK) koordinálásával megvalósított hídlátogatási program az Erzsébet hídon, ahová a nagy érdeklődés miatt plusz csoportot is indítottak. Közkedveltek voltak a színfelismerés tematikájával foglalkozó bemutatók, és sokakat érdekelt az is, hogyan működik az emberi memória agysérülés után, illetve a Neuropszichológia és Megismerés kutatócsoport interaktív programja a memóriatesztelésről a BME TTK-n. Teltházasak voltak a Gépészmérnöki Karon (BME GPK) a „Milyen színben látjuk a világot?” és a „16 millió szín szem előtt” című, egyebek mellett a színeket, a LED világítást és az elektronikus megjelenítők technológiáját, illetve a színszűrős szemüveg világszabadalmát bemutató előadások. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20221012/A_tudomany_varazsat_kaptak_jutalmul_a_Muegyetem_ejszakai_latogatoi

 

autopro.hu-2022.10.10.

A kognitív mobilitást helyezi fókuszba a Bosch

A közlekedés hatékonyságának és biztonságos működésének növelésén, a mindennapi mobilitás optimalizálásán dolgoznak azok a kutatók és fejlesztők, akik a világon először Magyarországon, a Bosch Budapesti Innovációs Kampuszon megrendezett kognitív mobilitásról szóló konferencián találkoznak október 12–13-án. (…) A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a magyarországi Bosch Csoport szervezésében, a nemzetközi Villamos- és Elektronikai Mérnökök Intézetének (IEEE) támogatásával megrendezett első IEEE Nemzetközi Kognitív Mobilitás Konferencia több mint harminc előadása magyar és külföldi egyetemek, kutatóközpontok, fejlesztőcégek legújabb vizsgálatait, valamint eredményeit mutatja be. A rendezvény helyszíne a 2022. szeptember 8-án átadott Bosch Budapest Innovációs Kampusz. (…)

https://autopro.hu/trend/a-kognitiv-mobilitast-helyezi-fokuszba-a-bosch/786664/

Egyéb megjelenés:

https://gyartastrend.hu/cikk/a-gepi-eszleles-teheti-biztonsagosabba-es-hatekonyabba-a-kozlekedest

 

iho.hu-2022.10.10.

PRORIS-H vasúti biztosítóberendezés: 190 mérnökévnyi fejlesztés ért célt

A fejlesztés ipartörténi jelentőségű, hiszen a magyar vasút 176 éves történetében először válik elérhetővé olyan megoldás, amely teljes mértékben magyar fejlesztés és egyben megfelel a kor valamennyi technológiai követelményének. (…) Még ezzel a háttérrel is bátor vállalkozásnak számít a nemzetközi nagyvállalatok termékei által meghatározott piacon saját megoldással előállni. A Prolan ezen célkitűzését azonban sokban segítette, hogy a magyar vasúti szakma régi igénye és vágya tud így teljesülni, tehát a feladat vonzerőként hatott a hazai szakemberek számára. A Budapesti Műszaki és Gazdaság-tudományi Egyetemmel szoros partnerségben induló fejlesztés célja és eredményessége a szakmai körökben már ismert volt, hiszen az elmúlt két évben jelzőberendezésként helyet kapott már Gyál és Babócsa állomásokon, majd pedig a frissen létesült, korszerű East-West Gate fényeslitkei konténerterminálon. (…)

https://iho.hu/hirek/proris-h-vasuti-biztositoberendezes-190-mernokevnyi-fejlesztes-er-celt

 

gyartastrend.hu-2022.10.12.

Kézműves transzformátorok szívvel, szakértelemmel, lélekkel

(…) A volumen fokozása és a termelési biztonság megteremtése érdekében a vállalat a szakemberek képzésében is szerepet vállal, élő együttműködéseket fenntartva képzőhelyekkel, mint a BME, illetve az Óbudai Egyetem, valamint szakképző iskolákkal is, akiktől folyamatosan fognak érkezni gyakornokok is az üzembe. (…)

https://gyartastrend.hu/cikk/kezmuves-transzformatorok-szivvel-szakertelemmel-lelekkel

 

greendex.hu-2022.10.10.

Hogyan védekezzünk az elektroszmog ellen? – Holnapután

Modern világunkban mindenhol elektromos kütyük, antennák, kábelek vesznek minket körül. Ezek már felgyorsult életünk velejárói, az általuk gerjesztett, ránk nehezedő elektromos terhelésről viszont keveset beszélünk. Amikor mégis, akkor sokszor a tévhitek és összeesküvés-elméletek földjén találjuk magunkat. Holnapután című rádióműsorunk legutóbbi vendége, Almásy Zsolt épületbiológus, épületenergetikai-szakértő segít eloszlatni a tévhiteket, egyben segít abban is, hogy meg tudjuk védeni magunkat például a leggyakrabban használt eszköz, a mobiltelefonból áradó elektroszmog káros hatásaitól. (…)  A Föld első elektroszmog térképe a BME mérései alapján készült Az űrben tavaly december óta keringő SMOG-P a 350 km magasságú pályáról 4000 km átmérőjű kör területén tesz megfigyeléseket. A SMOG-P, a világ legkisebb, 5x5x5 cm-es műholdja, amelyet a Műegyetemen hoztak létre, antennájába érkező jelek révén már 2000 mérést rögzített. (… )

http://greendex.hu/hogyan-vedekezzunk-az-elektroszmog-ellen-holnaputan/

 

bme.hu-2022.10.11.

A Műegyetem történetének kiválóságai voltak

A Műegyetem vezetői a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatójának meghívására emléksétán vettek részt a Fiumei úti sírkertben, ahol megismerkedtek a Műegyetem egykori kiválóságainak nyughelyeivel. Steindl Imrére, az Országház tervezőjére, a Nemzeti Örökség Intézete szervezett megemlékezést halálának 120. évfordulója alkalmából a Fiumei úti sírkertben. A megemlékezésen részt vett a Műegyetem rektora, Czigány Tibor akadémikus is. Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója, egykori műegyetemi diák, folyamatszervező épületgépész mérnök, a személyes találkozón hívta meg az egyetem vezetőit egy emléksétára, melynek keretében a Műegyetemhez köthető hírességek síremlékeit tekinthetik meg. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20221011/A_Muegyetem_tortenetenek_kivalosagai_voltak

 

blikk.hu-2022.10.09.

Magyar feltalálók, akik megváltoztatták a világot: van mire büszkének lennünk

A hübriszbe hajló hazafias büszkeség és a tudománytörténeti tények gyakran szembekerülnek egymással a magyar feltalálókat és találmányaikat emlegetve. A korántsem teljességre törekvő összeállításunkban az innovációk kusza történetében igyekszünk rendet tenni. (… ) Az egyetemnek is nevet adó Eötvös Loránd tudományos munkásságáról könyvtárnyira valót írtak már össze az avatottabbak. Innovátori tevékenysége kevésbé ismert. Köztudott, hogy szerteágazó elméleti és tudományszervezői munkássága mellett közel négy évtizeden át kutatta a földmágnesesség jelenségét. Vizsgálati módszerében az eljárás szigorú fizikai elméletének kifejtése mellett jelentős szerepet játszott a szinte hihetetlen érzékenységű műszer, a híres Eötvös-féle torziós inga (variométer) tényleges megszerkesztése. Az E54 inga napjainkban működő egyetlen példánya a Budapesti Műszaki Egyetem alagsorában (…)

https://www.blikk.hu/geo/magyar-feltalalok-talalmanyok/xx7y43h

 

civilhetes.net-2022.10.06.

Az építészet, mint művészet

Október 6-a az építészek világnapja, több építészeti díjkiosztó ceremónia is ezen a napon zajlik világszerte. A jeles nap arra hívja fel a figyelmet, hogy az épületek tervezői nem csupán társadalmilag hasznos, de művészi értékű munkát is végeznek. (…)  Dr. Hauszmann Alajos szintén a 19. század nagyja, a Műegyetem tanára majd rektora és az MTA tagja is volt. Eleinte az olasz reneszánsz, később a barokk stílusjegyeit alkalmazta az általa tervezett épületeken. Az Igazságügyi Palota, Budavári Palota és New York-palota tervezője 2011-ben posztumusz Magyar Örökség díjat kapott. (…)

https://www.civilhetes.net/az-epiteszet-mint-muveszet

Egyéb megjelenés:

https://novekedes.hu/hirek/hamarosan-itt-az-epiteszek-vilagnapja

https://www.digitalhungary.hu/kultura/Holnap-lesz-az-epiteszek-vilagnapja/17816/

 

profitline.hu-2022.10.10.

Újabb támogatásokról döntött a Pro Filii Alapítvány

Minden eddiginél több, 775 pályázat érkezett a harmadik negyedévben a Mészáros Csoport alapítványához, a kuratórium végül 56 pályázat 250 millió forintos támogatásáról döntött - közölte az MTI-vel a Pro Filii Alapítvány csütörtökön. (… ) A szociális és egészségügyi támogatásokon túl az alapítvány kulturális, tudományos és sport tárgyú pályázatok támogatásáról is döntött, amelynek köszönhetően a Budapesti Műszaki Egyetem Formula Racing Team-je részt vehet a Formula Student világméretű hallgatói versenyen, de megújulhat a 35 éves Danubius Táncegyüttes népviseleti ruhatára is. (… )

https://profitline.hu/ujabb-tamogatasokrol-dontott-a-pro-filii-alapitvany-440980

Egyéb megjelenés:

https://www.napi.hu/magyar-vallalatok/ujabb-tamogatasokrol-dontott-a-meszaros-csoport-alapitvanya.761107.html