HVG rangsor, Pótfelvételi, Rekordszámú felvételiző, Római hajó a Dunán

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2022. július 21. és augusztus 03. között.

eduline.hu-2022.07.29.

Tényleg nem kell majd nyelvvizsga a diplomához? A legnépszerűbb egyetemeken felesleges puhítani a szabályokon

(…) a HVG-rangsor adatai alapján a Budapesti Corvinus Egyetemen százból például kilencvenkilenc felvett hallgatónak van legalább egy középfokú nyelvvizsgája. A nyelvvizsgával felvettek aránya alapján összeállított rangsor második helyén a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem áll 90,31 százalékkal, a harmadik pedig az Eötvös Loránd Tudományegyetem 89,63 százalékkal. (…)

https://eduline.hu/nyelvtanulas/20220729_nem_lesz_tobb_kotelezo_nyelvvizsga

Egyéb megjelenés:

https://www.gyorplusz.hu/belfold/tenyleg-nem-kell-majd-nyelvvizsga-a-diplomahoz/

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20220802-ok-jarnak-jol-az-uj-nyelvvizsgaszabalyokkal

 

eduline.hu-2022.07.25.

Mikor kezdődik a tanítás az egyetemeken és a főiskolákon? Ilyen lesz a tanév rendje a felsőoktatásban

A felvételi eredményeket már mindenki tudja, a nagy kérdés (a gólyatáborok mellett), hogy mikor is kezdődik a tanév. Nem szeptember 1-i indulásra kell készülni. (…) A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) is közzétette már a 2022/2023-as tanév rendjét. Náluk a regisztrációs időszak 2022. augusztus 29-től szeptember 1-ig tart, az első tanítási nap szeptember 5-én lesz. (…)

https://eduline.hu/felsooktatas/20220721_mikor_kezdodik_az_egyetem

Egyéb megjelenés:

https://www.nyiregyhaza.hu/post/mikor-kezdodik-a-tanitas-az-egyetemeken-es-a-foiskolakon-ilyen-lesz-a-tanev-rendje-a-felsooktatasban-2022-07-25

 

eduline.hu-2022.07.28.

Milyen szakokat hirdetnek az egyetemek a pótfelvételin?

Alig pár napja indult el a 2022-es pótfelvételi, a határidő, a rövid felvételi időszak miatt, máris a nyakunkon van. Megnéztük, milyen képzéseket hirdettek az egyetemek. (…) A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem nyolc kara közül csak öt hirdet képzéseket a pótfelvételin, de több olyan szak is van, ahol még állami ösztöndíjas helyet is szerezhettek: ilyen például az energetikai mérnöki, a környezetmérnöki, az építőmérnöki vagy éppen a fizika és a matek szak. (…)

https://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20220728_potfelveteli_szakok_egyetemek

Egyéb megjelenés:

https://www.bme.hu/hirek/20220727/A_muegyetemi_szakok_tobbsege_potfelvetelivel_meg_elerheto?language=hu

 

tudas.hu-2022.07.22.

Nőt a felvett elsőévesek száma a Műegyetemen

Kiemelkedően magas átlagpontszámok és magas felvételi létszámok jellemezték a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) az idei felvételit – közölte a felsőoktatási intézmény. A Műegyetemen mintegy 4800 új hallgató kezdheti meg tanulmányait idén szeptemberben. A közleményben azt írták, az elmúlt években követett stratégiát folytatva idén is magas felvételi pontszámokat állapított meg a BME: az alapképzésekre felvett állami ösztöndíjas hallgatók átlagpontszáma 425 pont. A tanulmányaikat idén szeptemberben megkezdő elsőévesek száma (4776) az előző évhez képest 1 százalékkal nőtt, az alapképzési és osztatlan szakokon a növekedés több mint 4 százalék. A BME kiválóságának jó indikátora, hogy az intézmény alapképzéseire felvételt nyert jelentkezők létszáma és átlagpontszáma is magas maradt, sőt a tavalyihoz képest mindkettő nőtt: az állami ösztöndíjas képzési formában az átlagpontszám kiemelkedően magas, 425 pont és az önköltséges formában felvettekkel együtt is meghaladja a 422 pontot fogalmaztak. Tájékoztattak arról is, hogy mesterképzésben mintegy 900 hallgató kezdheti meg ősszel a tanulmányait, illetve további több mint ezer jelentkező nyert felvételt idén januárban a Műegyetem mesterszakjainak valamelyikére. Kiemelték, jelentős volt az érdeklődés a BME első alkalommal meghirdetett szakjai, az angol nyelvű építményinformatika mérnöki és az űrmérnök mesterszak iránt, mindkét szakon a tervek szerint kezdődik meg az oktatás szeptemberben. A BME felhívta a jelentkezők figyelmét arra, hogy a mostani pótfelvételi eljárásban alapképzési szakjainak nagy részén állami ösztöndíjas helyeket is meghirdet.

https://tudas.hu/not-a-felvett-elsoevesek-szama-a-muegyetemen/

https://index.hu/belfold/2022/07/22/felsooktatas-ponthatar-egyetem-felveteli/

Egyéb megjelenés:

https://www.klubradio.hu/hirek/felveteli-a-gazdasagi-jogi-szakok-pontjai-emelkedtek-127943

https://www.szon.hu/helyi-kozelet/2022/07/mar-pontosan-tudjak-merre-tovabb

https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/felveteli-magas-pontszamok-nepszeru-szakok-egyetemek/gyl2f6w

https://bitport.hu/a-tavalyinal-jobb-teljesitmeny-kellett-az-egyetemi-informatikai-szakokra

https://pestisracok.hu/rekordmagas-ponthatar-es-99-ezer-jelentkezo-itt-van-az-idei-felsooktatasi-felvetelivel-kapcsolatos-minden-info/

https://index.hu/belfold/2022/07/22/felveteli-ponthatarok-hanko-balazs-felsooktatas-74-ezren/

https://hirado.hu/belfold/cikk/2022/07/22/hanko-a-jelentkezok-74-szazalekat-felvettek

https://www.atv.hu/belfold/20220722/kozel-az-erettsegizok-ketharmada-jelentkezett-egyetemre

https://webradio.hu/hirek/belfold/felveteli-hanko-a-jelentkezok-74-szazalekat-felvettek

https://gondola.hu/hirek/290047-Felveteli_-_Hanko__a_jelentkezok_74_szazalekat_felvettek.html

https://csalad.hu/csaladban-elni/a-felvetelizok-74-szazalekat-felvettek

https://magyarnemzet.hu/belfold/2022/07/magasabb-ponthatarok-tobb-elsoeves-az-egyetemeken

https://szakszervezetek.hu/hirek/29655-kihirdettek-az-egyetemi-felveteli-ponthatarait

https://www.gyorplusz.hu/gyor/tobb-mint-3200-elsoeves-jutott-be-a-sze-kepzeseire/

https://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20220722_erre_a_15_egyetemre_vettek_fel_a_legtobb_jelentkezot

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/hirek/478-pont-volt-a-csucs-itt-a-lista-a-legmagasabb-felveteli-ponthatarokrol/

 

eduline.hu-2022.07.21.

Rekord a BME-n: 49 ország hallgatói diplomáztak idén az egyetemen

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem nemrég tartották a diplomaosztókat – az egyetemen soha nem diplomázott még egyszerre ennyi nemzetközi hallgató. Idén 49 ország közel 300 diákja kapott oklevelet az ünnepségen - közölte az egyetem hozzátéve, soha ennyi nemzetközi hallgató nem vette át egyszerre a diplomáját a BME-n, mint a mostani diplomaosztón. Honnan jöttek a hallgatók? A diákok többsége Kínából, Azerbajdzsánból, Kazahsztánból, Tunéziából, Pakisztánból és Brazíliából érkeztek a BME-re, de a frissen végzettek között indiai, lengyel és török (mű)egyetemisták is voltak. (…)

https://eduline.hu/felsooktatas/20220721_bme_diplomasok

Egyéb megjelenés:

https://www.bme.hu/hirek/20220720/49_orszag_kozel_300_diakja_vehette_at_diplomajat_a_BME_angol_nyelvu_diplomaatado_unnepsegen?language=hu

 

Tudományos, innovációs és egyéb hírek a Műegyetemről

welovebudapest.com-2022.07.28.

Atomreaktor, az Országház egy darabja és radarállomás – Bejártuk a Műegyetem történeti campusát

Amikor a Szabadság hídon sétálunk vagy villamosozunk, tekintetünk mindig a Műegyetem monumentális, az egész rakpartot meghatározó épületére téved, de amikor pár napja a Hauszmann Alajos tervezte központi épület előtt álltunk, hatalmasságától a lélegzetünk is elállt egy picit. Miközben bejártuk a 240 éves egyetem történeti campusát, megnéztük, honnan indultak az 56-os fővárosi események, továbbá Pecz Samu neogótikus könyvtárát, egy kisebb atomreaktort, és még az E épület tetejére is felmásztunk, hogy megnézzük a műholdvezérlő állomást. (…)

https://welovebudapest.com/cikk/2022/7/28/latnivalok-es-kultura-atomreaktor-az-orszaghaz-egy-darabja-es-radarallomas-bejartuk-a-muegyetem-torteneti-campusat

 

epiteszforum.hu-2022.08.02.

Újabb közbeszerzést írtak ki a BME innovációs központjának tervezésére

A leírás szerint az elbontott V2 és Goldmann-menza helyén megvalósuló épületnek mutatnia kell az egyetem fenntarthatóság és zöldtudatosság iránti elkötelezettségét, külső megjelenésében pedig méltónak kell lennie a világörökség részét képező, már meglevő egyetemi épületegyüttes Duna-parti városképet meghatározó részéhez. Az uniós közbeszerzési értesítőben jelent meg a felhívás a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem újonnan épülő Innovációs és Fejlesztési Központjának tervezésére. (…)  

http://epiteszforum.hu/ujabb-kozbeszerzest-irtak-ki-a-bme-innovacios-kozpontjanak-tervezesere

Egyéb megjelenés:

https://www.portfolio.hu/ingatlan/20220802/uj-kozbeszerzest-irtak-ki-a-petofi-hid-labanal-epulo-projektre-559211

 

bme.hu-2022.07.25.

„Folytatjuk a munkát a Műegyetemen dolgozó barátaimmal”

Átvette tiszteletbeli doktori oklevelét az ETH Zürich professzora, Hansjörg Grützmacher. „Megtiszteltetés a kitüntetés, amely kapcsán megerősítem, hogy folytatjuk a munkát a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen dolgozó barátaimmal, hogy további kiváló tudományos eredményeket érjünk el.” – emelte ki az elismerés átvételekor Hansjörg Grützmacher. A professzorral Benkő Zoltán docens, a VBK Szervetlen és Analitika Tanszék  tanszékvezető-helyettese közel egy évtizede dolgozik együtt. Benkő Zoltán 33 hónapot kutatott az ETH-n, és az évek során összesen 21 közlemény született a szervetlen kémia területén végzett közös kutatások eredményeiből. A mostani találkozó is újabb tervekről és a folytatandó közös munkáról szólt. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20220725/Folytatjuk_a_munkat_a_Muegyetemen_dolgozo_barataimmal?language=hu

eco.hu-2022.07.20.

Exkluzív! Mobilok a Holdon, a Földön pedig jön a 6G is, Insiderblog-interjú a Nokia Bell Labs főnökével

A minap a Nokia Bell Labs euópai vezetője a BME-n járt és a friss innovációs trendekről, például a metaverzum kutatásokról, a Holdon létesítendő mobilhálózatról, továbbá a hazai és a nemzeközi 5G és 6G kutatásokról és a technológiáről beszélgettünk Thierry Klein úrral.

https://eco.hu/2022/07/20/exkluziv-mobilok-a-holdon-a-foldon-pedig-jon-a-6g-is-insiderblog-interju-a-nokia-bell-labs-fonokevel/

 

magyarepitok.hu-2022.07.20.

Először hirdeti meg építőmérnök hallgatóknak szóló ösztöndíjprogramját a V-Híd Zrt.

A V-Híd Zrt. képviselőiből és a BME Építőmérnöki Karának oktatóiból álló szakmai bizottság összesen három hallgatót részesít ösztöndíjban. A magyarországi vasútépítési piac vezető szereplője, a V-Híd Zrt. ösztöndíj pályázatot hirdet a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Karának alapszakos és mesterszakos hallgatói számára. (…)

https://magyarepitok.hu/kotott-palya/2022/07/eloszor-hirdeti-meg-epitomernok-hallgatoknak-szolo-osztondijprogramjat-a-v-hid-zrt

 

penzcentrum.hu-2022.07.29.

Több ezer magyar tett jó lóra: itt milliós fizetés várja őket, rengeteg embert keresnek

Idén gazdálkodás ás menedzsment szakra vették fel a legtöbb hallgatót Magyarországon, ezek a diákok pedig jól választottak, hiszen ha elvégzik az alapszakjukat, máris átlagosan legalább 400 ezer forintos kezdő fizetésre számíthatnak frissdiplomásként. Ennél is jobban járnak azok, akik informatikai pályára mennek, hiszen ott félmilliónál indulnak a kezdőfizetések. Megnéztük, idén melyik 10 szakra vették fel a legtöbb hallgatót, és milyen bruttó bérekre lehet számítani azoknak, akik ezeken a képzéseken szereznek diplomát. (…) Ugyan a mérnökinformatikusok országos szinten jól jó átlagbért kapnak kezdőként, de aki a BME-n diplomázott, az már 600 ezer forint fölött kereshet. A legnagyobb különbséget a nemzetközi gazdálkodás szakon látjuk: itt az országos mediánértéknél 141 ezerrel kerestek többet kezdőként azok, akik a Miskolci Egyetemen végeztek. (…)

https://www.penzcentrum.hu/oktatas/20220729/tobb-ezer-magyar-tett-jo-lora-itt-millios-fizetes-varja-oket-rengeteg-embert-keresnek-1127404

 

hírtv.hu-2022.07.22.

Mozaik: BME-s diákok építik az első hazai kutatórakétát

Illyés Andrással, a BME Aerospace Team csoportvezetőjével beszélgetett Illés Péter a Mozaikban. (…)

https://hirtv.hu/mozaik/mozaik-bme-s-diakok-epitik-az-elso-hazai-kutatoraketat-2550357

Egyéb megjelenés:

https://www.innoportal.hu/epul-magyarorszag-elso-9-kilometeres-magassagot-elero-kutatoraketaja

 

vaci-naplo.hu-2022.08.02.

17 évszázad után ismét római folyami hajó úszik a Dunán

Egy életre keltett ókori római hajót csodálhatunk meg augusztusban, ami újra keresztülszeli a Dunát. A rekonstruált, IV. századi őrhajó július 16-án indult Németországból, és Ausztrián, Szlovákián keresztül ebben a hónapban ér Magyarországra, majd folytatja az útját Románia keleti határáig.Magyarországon a BME az egyik projektpartner, amely kutatási vagy tervezési oldalon több hallgatót is bevont a programba. Az egyetem mellett a projekt magyarországi feladatait a Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete (KÖME) végzi a Spatialist Kft.-vel, együttműködve számos szakértővel, önkormányzattal, intézménnyel, civil szervezettel, valamint a projekt vezető partnerével, a kremsi Danube Universityvel és tíz Duna-menti ország számos intézményével. (…)

https://vaci-naplo.hu/2022/08/17-evszazad-utan-ismet-romai-folyami-hajo-uszik-a-dunan/

Egyéb megjelenés:

https://sugopart.hu/kozelet/nehez-kerdest-tettunk-fel

https://dorogimedence.hu/index.php/2022/07/22/korhu-romai-hajo-erkezik-esztergomba/

http://www.hirtukor.hu/bel.php?ssz=35971

https://szentendre.hu/romai-kori-dunai-orhajo-erkezik-szentendrere-augusztus-12-en/

https://erdmost.hu/2022/07/26/romai-hajo-szazhalombattan/

https://fadd.hu/2022/08/01/living-danube-limes/

https://esemenymenedzser.hu/esemeny-2/hirek-elemzesek/item/33016-17-evszazad-utan-ismet-romai-folyami-hajo-a-dunan.html

https://turizmus.com/utazas-kozlekedes/17-evszazad-utan-ismet-romai-folyami-hajo-a-dunan-1182394

https://infostart.hu/tudomany/2020/08/15/het-evszazada-nem-latott-hajo-jarja-majd-a-dunat

 

 

maszol.ro-2022.07.24.

„Újranyithatna az erdélyi nagykövetség Isztambulban?”

(...) Azt, hogy pontosan hol is volt az erdélyi „nagykövetség” Sztambulban viszont se Biró Vencel, se az itteni magyar emlékeket kutató turkológus történész Karácson Imre se tudta pontosan beazonosítani. Ezt a tisztázásra váró feladványt Fodor Gábor történész, az isztambuli magyar kulturális központ, a Liszt Intézet igazgatója oldotta meg nemrég, aki Patakit nemcsak elkísérte felfedező útjára, hanem meg is osztotta vele kutatásának eredményeit. (…)  Fodor igazgató 2015-ban foglalta el a hivatalát, és már akkoriban elgondolkodott azon, hogy miért hívják a szomszédos utcát Magyarok lejtőjének. Kiderítette, hogy a múlt század elején tudományos körökben még tudtak az épületről, de azóta a követség helye feledésbe merült. Kezdeményezésére 2019-ben intézete a BME magyar és a Yıldız Műszaki Egyetem török hallgatóival és tanáraival közösen a legmodernebb tudományos eszközökkel beazonosította az egykori „magyar házat”, amelyben egy darabig iskola működhetett, majd a huszadik században sorsára hagyták.(…)

https://maszol.ro/kulfold/Ujranyithatna-az-erdelyi-nagykovetseg-Isztambulban

 

 

greendex.hu-2022.07.25.

Hogyan lesz zöld és fenntartható a házunk?

A környezetbarátság először egy gondolat. A fenntarthatóságot nem lehet megvenni, nem tartják a barkácsáruházban, és nem is egy kiegészítő, amit a tervező bekapcsol a programjában és hirtelen zöld lesz tőle a ház. (…) Van lehetőség az újrahasznosított anyagok használatára is – mondja Dr. Harmathy Norbert, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) professzora – de ezekkel jelentős karbonmegtakarítás nem érhető el. Ugyanakkor jó és fontos irány minél kisebb karbonlábnyomú alapanyagokat használni. És míg ez tíz-húsz éve csodaszámba ment, mára a technológiák elterjedése és például a napelemrendszerek árának meredek csökkenése miatt már nem számít ritkaságnak egy-egy passzívház.(…)

http://greendex.hu/hogyan-lesz-zold-es-fenntarthato-a-hazunk/

Egyéb megjelenés:

https://forbes.hu/zold/zold-haz-gepeszet-rezsi-fenntarthatosag/

 

 

epiteszforum.hu-2022.07.29.

10+1 – Weiszkopf András

"Több nyitott kommunikációt." Az Építészfórum 10+1 sorozatában a hazai építészeti szféra legelismertebb és legizgalmasabb szereplőit kérdezzük ki. Ezen a héten Weiszkopf András építésszel, a BME Lakóépülettervezési Tanszék oktatójával készítettünk interjút.  (..)

http://epiteszforum.hu/101--weiszkopf-andras

 

 

qubit.hu-2022.07.28.

A változó csapadékeloszlás a jelenlegi vízgazdálkodással párosulva brutálisan kiszárítja Magyarországot

A tudomány képviselői évek óta szajkózzák, hogy az antropogén felmelegedés hatásainak bő 80 százaléka a vízháztartást érinti. Szilágyi József és Józsa János akadémikusok, a BME Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszékének tanárai a Magyar Tudomány című folyóiratban már 2008-ban jelezték, hogy a klímaváltozás hatására az „időjárási szélsőségek, azaz hőhullámok és szárazságok, az extrém csapadékokkal egyetemben, nagyobb gyakorisággal várhatók (...) a víz körforgása intenzívebbé válik, azaz egy időben több víz tartózkodik a légkörben, a vízgőz tíz-tizenegy napos légköri tartózkodási ideje pedig lerövidül”. (…)

https://qubit.hu/2022/07/28/a-valtozo-csapadekeloszlas-a-jelenlegi-vizgazdalkodassal-parosulva-brutalisan-kiszaritja-magyarorszagot

 

magyarnemzet.hu-2022.07.23.

Bibliai mértékű aszály sújtja az Alföldet

Kettészakadt ország, aszály, emelkedő gabonaárak és fokozódó klímaválság. Az idei év termése jócskán elmarad a megszokottól – de vajon mi lehet a megoldás a vízhiányra? (…) Az európai gabonatermés Északkelet-Európában nő a legdinamikusabban – állapították meg a BME, a Corvinus, az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont és az ELTE kutatói. (…)

https://magyarnemzet.hu/lugas-rovat/2022/07/tuleles-2

 

g7.hu-2022.07.23.

Túlságosan természetkárosító a magyar gazdaság ahhoz, hogy fenntartható fejlődési pályára állhasson

A Központi Statisztikai Hivatal kétévente mérlegre teszi, hogy Magyarország mely területeken mennyire képes megvalósítani a fenntartható fejlődés kritériumait, és a jelentés kirajzolja azt is, hogy az ország fejlődési pályája mely területeken közeledik, mely területeken távolodik a fenntartható fejlődési pályájáról. (…) A mostani jelentés kiterjeszti Bartus László, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem oktatójának állítását is, miszerint 1999 és 2018 között gyakorlatilag nem volt olyan időszak, amikor Magyarország fenntartható gazdasági fejlődést tudott volna produkálni, ugyanis vagy a természetierőforrás-felhasználás, vagy az államadósság növekedése miatt a jövőbeli erőforrások felélésével valósult meg a növekedés. (…)

https://g7.hu/adat/20220723/tulsagosan-termeszetkarosito-a-magyar-gazdasag-ahhoz-hogy-fenntarthato-fejlodesi-palyara-allhasson/

 

 

portfolio.hu-2022.07.25.

Már csak ez hiányzott: kritikus szint fölé melegedett a Duna, kevesebbet termel a Paksi Atomerőmű

Tovább súlyosbítja az európai energiaválságot a kontinenst sújtó rendkívüli szárazság. A forró, csapadékszegény időjárás következtében Európa számos folyójának vízszintje a történelmi mélypontok közelébe süllyedt, hőmérsékletük pedig jelentősen megemelkedett, veszélyeztetve az energiatermelést is. A hagyományos, fosszilis és nukleáris erőművek jelentős részét ugyanis a folyók vízével hűtik, már amíg van belőle elég és nem melegszik a kritikus szint fölé. (…) Amint az atomerőműnél érdeklődésünkre közölték, az erőmű felkészült a mérések szabályszerű végrehajtására. Korábbi tájékoztatásuk alapján az atomerőmű által monitorozott, 500 méteres Duna-szakasz hőmérsékletének mérése a hatóság által jóváhagyott, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem által kidolgozott módszertan alapján zajlik, transzparens, bárki által megtekinthető módon, az adatok teljes nyilvánossága mellett. (…)

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220725/mar-csak-ez-hianyzott-kritikus-szint-fole-melegedett-a-duna-kevesebbet-termel-a-paksi-atomeromu-557835

 

 

tudas.hu-2022.07.27.

Magyarországnak nagy szüksége van a kvantuminformatikai fejlesztésekre

(…) az EU 2019-ben indította el az Európai Kvantumkommunikációs Infrastruktúra (EuroQCI) kezdeményezését, amelyhez Magyarország is csatlakozott. Az ennek keretében kiírt pályázaton nyertes QCIHungary konzorcium célja a nemzeti kvantumkommunikációs infrastruktúra alapjainak lerakása Magyarországon. A konzorcium tagjai a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ), a Wigner Fizikai Kutatóközpont, az ELTE informatikai kara, és a BME-VIK. A magyarországi kvantuminformatikai kutatásokat a Kvantuminformatikai Nemzeti Laboratórium fogja össze. (…)

https://tudas.hu/magyarorszagnak-nagy-szuksege-van-a-kvantuminformatikai-fejlesztesekre/

Egyéb megjelenés:

https://computerworld.hu/biztonsag/kvantumapalu-titkositasi-modszer-az-elte-kutatoitol-314395.html

https://itcafe.hu/hir/elte_kvantum_titkositas.html

https://24.hu/tudomany/2022/07/29/feltorhetetlen-kvantumosan-titkositott-videokapcsolatot-hoztak-letre-elte/

https://raketa.hu/kvantum-titkositas-elte

https://profitline.hu/kvantum-kulcsszetosztason-alapulo-kommunikacio-megvalositasa-az-elte-informatikai-karan-438767

http://www.digitalhungary.hu/e-volution/Feltorhetetlen-kvantumosan-titkositott-videokapcsolatot-hoztak-letre-az-ELTE-n/17087/

https://www.muszaki-magazin.hu/2022/08/01/kvantum-kulcsszetosztas-elte/

http://www.urvilag.hu/lassuk_es_halljuk_egymast/20220802_kvantumkommunikacios_kiserletek_a_vilag_korul

https://biztonsagportal.hu/porognek-a-kvantuminformatikai-kutatasok.html

 

gyartastrend.hu-2022.07.27.

Így segít a mesterséges intelligencia jobban élni a következő 10 évben

Jelentős változásokra és jobb életminőségre számíthatunk a következő 10 évben hazánkban a mesterséges intelligenciának és az automatizációnak köszönhetően (…) Az oktatás tekintetében nagyon fontos a mesterségesintelligencia-mérnökök képzése, ami már több magyar egyetemen megindult, például az ELTE-n, a BME-n és a Szegedi Egyetemen is. (…)

https://gyartastrend.hu/cikk/igy-segit-a-mesterseges-intelligencia-a-kovetkezo-10-evben

 

demokrata.hu-2022.07.23.

Csillagokat a Földre hozni

Néha a Földön is létrehoznak csillagokat, még ha másképp működnek is: sűrűbbek és magasabb hőfokon égnek. A Napban is működő fúziós energia előállítása a tudósok régi álma, és mára lassan átültetik az elméletet a gyakorlatba. A fejlesztésekben magyar kutatók is részt vesznek. (…) Magas hőmérsékletű plazmafizikai kutatásokkal Magyarországon főleg az ELKH Energiatudományi Kutatóközpontjában és a BME Nukleáris Technikai Intézetében foglalkoznak. A hazai kutatók elsősorban a plazma mérésére szolgáló speciális eszközök, úgynevezett plazmadiagnosztikák fejlesztésével, gyártásával és üzemeltetésével járulnak hozzá a kísérletekhez.

https://demokrata.hu/tudomany/csillagokat-a-foldre-hozni-558417/

 

godolloihirek.hu-2022.07.23.

Gödöllői középiskolások is részt vettek az egyetemi tehetséggondozó programban

(…) A 2020/2021-es tanévben megtanultuk, hogy lehet online is kísérletezni, de az nem az igazi. Azonban – szerencsére – az elmúlt, 2021/2022-es tanévben már megint személyes jelenléttel zajlott a tehetséggondozás. (…) Dr. Sükösd Csaba, a BME Nukleáris Technika Intézet (korábban az ELTE Atomfizika Tanszék) címzetes egyetemi tanára a kockázatelemzésről tartott előadást „Kockázat – bevállalod?” címmel. Előadásában először gyakorlati példákon keresztül mutatta be, hogy miként lehet a kockázatot „mérhetővé”, tervezhetővé tenni, majd a nukleáris technikához kapcsolódó kockázatokra alkalmazta az elmondottakat, konkrét példákkal megvilágítva azt. Előadása végén kitért arra is, hogy az atomenergiához kapcsolódó elemzések eltérő tálalása mennyire más színezetet adhat a hallgatóság számára. (…)

http://godolloihirek.hu/cikkek/2022/07/23/kitekint/godolloi-kozepiskolasok-is-reszt-vettek-az-egyetemi-tehetseggondozo-programban

 

 

bme.hu-2022.07.27.

„Az élményszerű és interaktív oktatással közvetlenül szerezhetnek tudást a fiatalok”

A holnap tudományát ismerhették meg a jövő leendő kutatói és mérnökei a BME TTK idei Science Camp táborában. Újból nagy érdeklődés övezte az immáron 6. alkalommal megrendezett BME TTK Science Camp tábort. Háromszoros túljelentkezés mellett 66 különböző intézményből, 77 településről, 120-nál több diák jelentkezett a programra. A természettudományok iránt érdeklődő és még pályaválasztás előtt álló középiskolás fiatalok táborozóként különleges, napjainkban népszerű, ám a közoktatásban kevésbé szokványos témákról (például kvantumszámítógép, fraktálok, magfúzió stb.) hallhattak részleteket. Az elméleti foglalkozások mellett több ipari partnerhez is ellátogattak. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20220727/Az_elmenyszeru_es_interaktiv_oktatassal_kozvetlenul_szerezhetnek_tudast_a_fiatalok?language=hu

 

 

helloworldonline.hu-2022.08.01.

Nagy érdeklődés mellett zajlott az MNB és a BME adatelemző versenye

Közel kétszázan vettek részt az adatelemzők új megmérettetésén. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) tavasszal hirdették meg első alkalommal a közös szervezésű adattudományi témájú versenyüket, amely a magyar adattudományi közösség számára igyekszik platformot teremteni a szakmai fejlődéshez és a kapcsolatépítéshez. (…)

https://www.helloworldonline.hu/hir/nagy-erdeklodes-mellett-zajlott-az-mnb-es-a-bme-adatelemzo-versenye-314508.html

Egyéb megjelenés:

https://gyartastrend.hu/cikk/kozel-200-resztvevo-az-mnb-es-a-bme-adatelemzo-versenyen

 

gyartastrend.hu-2022.07.29.

Nemzetközi franchise lett a Műegyetem hallgatói innovációs versenyéből

2022-ben immáron harmadik alkalommal, 7 európai egyetem részvételével rendezték meg a Danube Cup hallgatói innovációk és startupok nemzetközi pitch versenyét, amelynek ezúttal a bécsi Gazdaságtudományi Egyetem adott otthont futurisztikus kampuszán a nagyszabású és saját szervezésű, több napos Enterpreneurship Avenue esemény részeként. Magyarországot és egyben a Műegyetemet a TriviadorEDU nevű csapat képviselte: az öttagú team, Pankotai Csaba vezetésével, az MBA vállalkozásfejlesztési specializációt választó hallgatókból állt össze. A Danube Cup versenysorozatot, majd nem sokkal később a hozzá kapcsolódó szakmai konferenciát eredetileg Vecsenyi János, a BME GTK Menedzsment és Vállalkozásgazdaságtan Tanszékének címzetes egyetemi tanára, valamint Danyi Pál, a tanszék egyetemi docense hívta életre 2016-ban a Műegyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) vállalkozó hallgatói számára.

https://gyartastrend.hu/cikk/nemzetkozi-franchise-lett-a-muegyetemi-alapitasu-hallgatoi-versenybol

 

bme.hu-2022.07.29.

Nemzetközi konferencián mutatkoztak be a digitális újságírás történetét kutatók

A BME GTK látta vendégül az új média történeti aspektusait vizsgáló hazai és külföldi szakembereket saját szervezésű, témájában úttörőnek számító rendezvényén. „A kommunikációkutatásnak számos olyan területe van, amelyben a Műegyetem – technológiai kompetenciái miatt – hagyományosan erős. A digitális újságírás története egyben a technológia története is: nem véletlen, hogy a témát kutatók első nemzetközi seregszemléjének a BME GTK adott otthont” – hangsúlyozta a bme.hu kérdésére Tófalvy Tamás, a BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar (BME GTK) Szociológia és Kommunikáció Tanszék egyetemi docense, a közelmúltban a BME Q épületében megrendezett „Histories of Digital Journalism” című konferencia program egyik szervezője. (....)

https://www.bme.hu/hirek/20220729/Nemzetkozi_konferencian_mutatkoztak_be_a_digitalis_ujsagiras_tortenetet_kutatok?language=hu

 

octogon.hu-2022.07.29.

Kültéri ökotanterem a Békásmegyeri lakótelepen

Hallgatói projekt a BME Lakóépülettervezési Tanszékén. A DS Smith cég „A jelenben a jövőért” átfogó fenntarthatósági stratégiája keretében az Ellen MacArthur Alapítvánnyal együttműködve épített kültéri tantermet egy békásmegyeri általános iskolában, létrehozva ezzel egy olyan inspiráló tanítási teret, ami segíti a környezettudatos szemléletformálást. Sugár Péter DLA dr. habil és Dankó Zsófia oktatók a hallgatókkal közös projekt építészeti vonatkozásairól beszéltek az OCTOGON magazinnak. Építészet és természet kapcsolata júliusi tematikánkban ismét felidézzük gondolataikat! (…)

http://www.octogon.hu/epiteszet/okotanterem/

 

phenom.hu-2022.07.20.

„A városról, mint önálló entitásról próbálunk gondolkodni” – Interjú Csizik Balázzsal

Hogyan kapcsolódhat egymáshoz a városfejlesztés, az innovatív arculattervezés, az oktatás, és a Topos_csoport alkotói kollektíva? Erre adott választ Csizik Balázs fotós-képzőművész, kreatív szakember, miközben azokról a multidiszciplináris tevékenységeiről mesélt, amelyek apró lépésekkel formálják a városi életünkről alkotott képünket akár Budapest, akár más települések tekintetében. (…) A legfőbb célom mindig is az volt, hogy megismerjem azt, ami körülvesz. Ebben segít a képzőművészet, a városkutatás, illetve az oktatás is. Nagyon sokat tanulok a hallgatóimtól. Olyan generációváltás van köztem és főleg a BA-s hallgatók között, hogy rajtuk keresztül ismerem meg a világot. (Balázs a BME Szociológia és Kommunikáció Tanszékének óraadó tanára – a szerk.) (…)

https://phenom.hu/a-varosrol-mint-onallo-entitasrol-probalunk-gondolkodni-interju-csizik-balazzsal/

 

 

qubit.hu-2022.07.21.

Mit árul el egy diákról az egyetemi felvételi pontszáma?

(…) Hogy megtudjuk, milyen a magyar felvételi pontszám prediktív ereje, Nagy Marcell kutatótársammal (BME Human and Social Data Science Laboratórium, HSDSLab) a Műegyetem 2010 és 2016 között beiratkozott hallgatóinak tanulmányi adatait elemeztük. Ahogy az a neves Assessment & Evaluation in Higher Education folyóiratban megjelent cikkekből [1, 2] is kiderül, a jelenlegi felvételi pontszám erős prediktora a későbbi egyetemi teljesítménynek. (…) Molontay Roland A szerző, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem adjunktusa és az ELKH-BME Sztochasztika Kutatócsoport tudományos munkatársa.

https://qubit.hu/2022/07/21/mit-arul-el-egy-diakrol-az-egyetemi-felveteli-pontszama

 

 

tervlap.hu-2022.07.20.

Elkészült a Tűzvédelmi irányelvek – merre tovább? című, 2021 novemberi Tervezői Nap előadásai alapján készült online képzés

Ha nem tudott személyesen részt venni, vagy szívesen felfrissítené emlékeit, most újból megtekintheti a 2021 novemberi Építész Tervezői Nap előadásait. Az előadásokból készült online képzés megtekintése kreditpont-igénylés nélkül ingyenes. Megvásárlás esetén – a kapcsolódó tesztsorok kitöltése után – az építészkamarai tagoknak két kreditpontot írunk jóvá. A  Tűzvédelmi irányelvek – merre tovább? online képzés a következő tananyagokat tartalmazza: Dr. Takács Lajos Gábor egyetemi docens (BME Épületszerkezettani Tanszék): Merre tovább? Újabb OTSZ módosítás, irányelvek fejlesztése átfogó szakmapolitikai koncepció mentén. (…) Szikra Csaba tudományos munkatárs (BME Épületgépészeti és Épületenergetikai Tanszék): Szimulációkkal segített tűzvédelmi tervezés – módszertani példákon keresztül (…)

https://tervlap.hu/cikk-nezet/elkeszult-a-tuzvedelmi-iranyelvek-merre-tovabb-cimu-2021-novemberi-tervezoi-nap-eloadasai-alapjan-keszult-online-kepzes

 

eduline.hu-2022.07.28.

Mennyit kell fizetnetek a kollégiumi helyért Budapesten?

Rövidesen kezdődik a kollégiumi jelentkezési időszak az egyetemeken, ezért összeszedtük, hogy mekkora összeggel kell számolnotok, ha budapesti kollégiumban laknátok. (…) A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem nyolc kollégiumában szintén különbséget tesznek államis és önköltséges hallgatók között, itt az árak 9300 és 23300 forint között mozognak. (…)

https://eduline.hu/felsooktatas/20220728_Ennyibe_kerulnek_a_legnepszerubb_budapesti_egyetemek_kollegiumai

Egyéb megjelenés:

https://www.penzcentrum.hu/oktatas/20220728/zsebukbe-nyulhatnak-a-felvetelizok-ennyibe-kerul-havonta-a-kollegium-a-pesti-egyetemeken-1127422

 

 

autopro.hu-2022.07.22.

Nem tétlenkedett júniusban a BME Motorsport

Nem telt eseménytelenül a június a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem mérnökhallgatói csapatánál A hallgatók bemutatták idei autójukat, amit a tesztelés megkezdése követett, miközben a motor fejlesztése is zajlott, hogy a Formula Student Easter felkészítő versenyen a csapat a lehető legjobb teljesítményt nyújthassa. (…)

https://autopro.hu/techtogether/nem-tetlenkedett-juniusban-a-bme-motorsport/740279/

 

 

blikk.hu-2022.07.20.

Fizikusnak tanul az olimpiai ezüstérmes kajakos

Augusztusban világ- és Európa-bajnoki érmekért küzd majd, mielőtt ősszel visszaül az „iskolapadba” olimpiai ezüstérmes kajakosunk, Varga Ádám. Persze ma már egyáltalán nem szokatlan, hogy élsportolóink a tanulmányaikra is nagy hangsúlyt fektetnek. Ő azonban egészen különleges szakterületet választott magának. A KSI 22 éves kiválósága Varga Ádám a civil életben, a BME fizika szakos hallgatója. (…)

https://www.blikk.hu/sport/olimpia2021/egyeni/olimpiai-ezustermes-kajakos-fizikus-varga-adam-bme-egyetem-fizika/ncq6n9c

 

Idegen nyelvű hírek a Műegyetemről

 

hungarytoday.hu-2022.07.27.

Culture and Innovation Minister: Hungary in Dire Need of Quantum Computing Developments

(…) Associate Professor Tamás Kozsik said that some of the current encryption procedures protecting our data could become obsolete and hackable with the advent of quantum computers, and quantum encryption is of particular importance for financial and economic networks. He noted that the EU launched the European Quantum Communication Infrastructure (EuroQCI) initiative in 2019, which Hungary joined. The QCIHungary consortium, which won the tender, aims to lay the foundations for a national quantum communications infrastructure in Hungary. The members of the consortium are the Governmental Information Technology Development Agency (KIFÜ), the Wigner Research Center for Physics, the ELTE Faculty of Informatics, and BME-VIK. The quantum computing research in Hungary will be coordinated by the National Laboratory for Quantum Computing,” (…)

https://hungarytoday.hu/culture-innovation-minister-janos-csak-tamas-kozsik-elte-faculty-of-informatics-quantum-communication/