Megvannak a Danube Cup 2024 Hungarian Final győztesei

Április 17-én rendezte meg a BME FIEK és a BME U[S]3 csoport a BME és a Budapesti Corvinus Egyetem által nyolc évvel ezelőtt alapított versenysorozat magyarországi döntőjét.

Az eseményt a BME Z épületének 10. emeletén, a BME U[S]3 rendezvényterében és az MNB támogatásával kialakított MNB Innovációs Térben bonyolították le a szervezők. A verseny helyszínén teltház volt, nem csupán a 10. emeleti rendezvénytér telt meg versenyzőkkel és érdeklődőkkel, hanem az épület nyolcadik emeletén kialakított, 60 fő befogadására alkalmas streaming tér is, így a helyszínen több mint 130-an követték a döntőt, míg a YouTube-on további 180-200- nézték az online közvetítést.

Az inspiráló hangulatú, angol nyelvű döntőn 8 startup csapat, a­ PrepBox, a CASAR, a uMix3D, a stArt, a Noted, a Bootz, a GPSolar és a BridgeAID ­ mutatta be egy-egy 3 perces pitch keretében ötletét a szakmai zsűri, a jelenlévő és az online közönség számára. Minden pitch-et a zsűri kérdései követték, amelyre az egyes csapatok tagjai közösen válaszolhattak.

A szervezők idén több ponton is szakítottak az innovációs ökoszisztéma bevett szokásaival, ami a zsűri összetételén is tükröződött. A zsűri tagjai voltak: Sabjányi László (BOLT CEO), dr. Hegedűs Judit (Harvard alumni, METU oktató, European Innovation Council szakértő), valamint Dudás Ágnes (a BME FIEK Innovációmenedzsment osztályvezetője, a BME iparjogvédelmi vezetője). A visszajelzések szerint színvonalas kérdéseikkel a zsűri tagjai nagyon nagy mértékben járultak hozzá az esemény sikeréhez.

A verseny népszerűségét bizonyítja, hogy az idén kétszer annyi startup csapat jelentkezett a Danube Cup magyar döntőjébe, mint tavaly. A magyarországi döntőbe jutott 8 csapatot a BCE és a BME U[S]3 szakemberei, valamint a Danube Cup alapítói választották ki a 16 nevező közül, a nevezéshez csatolt videopitch-ek alapján.

Az egyetemi ötletversenyeken jellemzően az innováció, az újszerűség, a hasznosság és a kidolgozásba fektetett szakmai munka az, ami alapján a zsűri végül kiválasztja a díjazottakat. A Danube Cup annyiban tér el a megszokott pitch-verseny modelltől, hogy külön hangsúlyt fektet az elvégzett piacfelderítő és ötletvalidáló kutatás eredményeire is, amelynek esetleges hiánya gyakori oka a startup kudarcoknak.

A tapasztalt zsűrinek rendkívül nehéz dolga volt, hiszen az ötletek újdonságereje megkérdőjelezhetetlen volt, és a magyar döntőt megelőző felkészítő workshop-sorozat miatt már a piackutatás sem jelentett megugorhatatlan feladatot a csapatok számára.  A felkészítő workshopokat a BCE és a BME oktatói tartották. Ezen belül a piackutatási és ötletmodellezési, valamint a pitch-technikákkal kapcsolatos foglalkozásokat a BME-n népszerű Innovatív Vállalkozások Indítása és Működtetése, valamint a Startup Menedzsment tantárgyakat oktató kollégák, Dehelán Gábor és Borbély Viktor vezették.

Az izgalmas és innovatív startup ötletek közül a zsűri – követve a versenysorozat alapítói által meghatározottakat – a következő 2-2 csapatot választotta a legjobbnak:

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem nyertes csapatai:

 - StArt

 - BridgeAID

A Budapesti Corvinus Egyetem nyertes csapatai:

 - CASAR

 - uMix3D

A fenti négy csapat nyerte el a lehetőséget, hogy képviselhessék hazánkat, a Duna Kupa, azaz a Danube Cup 2024-es nemzetközi döntőjén Ausztriában. A döntő helyszíne a JKU-n (Johannes Kepler Universität), Linzben, ez év májusában, ahol a magyar csapatok a nemzetközi szintéren 6 másik, tehát összesen 8 egyetem 16 projektjével versenyeznek majd a győzelemért.

A Danube Cup nemzetközi döntője tavaly, műegyetemi győzelemmel zárult, mivel a biomérnök egyetemi hallgatókból álló Gellit csapat, kiforrott pitch-e nyert. Győzelmük a felkészítő BME-s oktatók, Danyi Pál, Vecsenyi János, Dehelán Gábor és Borbély Viktor munkáját dicséri.

 

További információk a Danube Cup versenyről: https://danubecup.eu/hu/

 

BME FIEK

Fotó: Geberle B.