A MŰEGYETEM ISMÉT BEKERÜLT A FENNTARTHATÓ EGYETEMEK VILÁGRANGSORÁBA

A Quacquarelli Symonds brit rangsorkészítő másodszor jelentette meg fenntarthatósági rangsorát, amelyen a régiós fővárosok műszaki egyetemei között a legjobb eredményt a BME érte el.

A Műegyetem 485. helyen végzett a 2023. december 5-én megjelent QS World University Rankings: Sustainability 2024 összeállítás környezeti hatás (45%), társadalmi hatás (Social Impact, 45%), valamint az intézményi kormányzás (10%) fő indikátorokból számolt összrangsorában.

 

A környező fővárosok rangsorban szereplő vezető műszaki egyetemeinek eredményei:

485 - BME

651 - TU Wien

801-820 - Czech Technical University in Prague

1201+ - Warsaw University of Technology

 

A lista készítésénél a QS ötvennél több szempont szerint értékelte az intézményeket, ilyenek például az, hogy működik-e fenntarthatósági fejlődéssel foglalkozó kutatóhely az intézményben, rögzíti-e az éves víz- és energiafogyasztását, van-e aktív kutatási együttműködése a Forbes 2000 listán szereplő vállalatokkal. A rangsorkészítő vizsgálta azt is, hogy van-e az egyetemnek Klímavédelmi Stratégiája és Nemek Közötti Egyenlőségi Terve.

A rangsorban a környezeti hatás (Environmental Impact) területen a BME a 375. helyezést érte el. Ezen a kategórián belül legjobban a környezeti fenntarthatóság indikátorban szerepelt, amelyben a rangsorolt 1400 intézmény között 131. lett.

A Műegyetem a környezetmérnöki, valamint a regionális és környezetgazdaságtani mesterszakokon a műszaki és a gazdasági területen is képzi a téma szakértőit.  Emellett, az intézmény vezetésének céljai között kiemelt jelentőségű a fenntarthatóság kutatása az ENSZ 17 SDG-je szerint, illetve a  fenntartható egyetemi működés és a környezettudatos megoldások felkutatása, bevezetése, támogatása és népszerűsítése.

A Műegyetem 2023 márciusában a QS szakterületi rangsorában is kiválóan szerepelt, akkor a mérnöki-technológiai tudományokban világszinten 224., a gépész- és az építészmérnöki képzések rangsoraiban a legjobb 200 közé került a BME. A júniusban megjelent QS világrangsorban több, mint száz helyet előrelépve a 741-750. helyen szerepelt.

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Igazgatóság