HVG RANGSOR: VEZETŐ HELYEN A BME

A tavalyihoz képest egy helyet javítva, idén újra második a Műegyetem és ezzel 2020 óta folyamatosan dobogós a HVG felmérésében.

A Műegyetem a hallgatói és oktatói kiválóság alapján országosan második helyezett az összetett képzési rangsorban, az oktatók kiválósága terültén 4. lett a listán, a hallgatók kiválósága tekintetében a második helyen szerepel.

A BME diákjainak erősségét jelzi, hogy a műszaki képzésterület hallgatói kiválóság alapján készült rangsorában az első hat helyen BME-s karok állnak, a HVG felmérések történetében pedig 2020 óta mindig az első háromban végzett az egyetem. Lényeges, hogy négy műegyetemi kar a legjobb 10 között szerepel a karok rangsorában.

A BME az alapszakok rangsorainak élén

A műszaki képzési területen belül idén két alapszak esetében külön intézményi rangsort állított fel a HVG mindkettőt a BME vezeti.

Gépészmérnöki alapszakos rangsor

BME GPK

1.

Villamosmérnöki alapszakos rangsor

BME VIK

1.

Az elsőhelyes jelentkezők száma, a felvételt nyertek pontátlaga, a nyelvvizsgával felvettek aránya és a középiskolai tanulmányi versenyen helyezést elérők száma alapján listázták a szakokat.

Vezető helyen a műegyetemi szakok a képzésterületi rangsorokban

A műszaki területen a hallgatók kiválóságában élen jár a Gépészmérnöki Kar, közvetlen mögötte második helyen szerepel az Építészmérnöki Kar, valamint a Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar áll. A Villamosmérnöki és Informatikai Kar, a Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar, valamint a Természettudományi Kar is az előkelő 4., 5. és 6. helyen szerepel.

Képzésterületi rangsorok

Hallgatók kiválósága

Műszaki

 

GPK

1.

ÉPK

2.

VBK

2.

VIK

4.

KJK

5.

TTK

6.

ÉMK

8.

GTK

14.

Természettudományi

 

TTK

2.

Informatikai

 

VIK

2.

Társadalomtudományi

 

GTK

4.

Gazdaságtudományi

 

GTK

7.

 

Négy műegyetemi kar a TOP10-ben

A karok rangsorában négy műegyetemi kar a legjobb 10-ben van és további két kar az első húszba került be.

A Gépészmérnöki Kar idén eggyel előrelépve a 6. helyet érte el a karok összesített rangsorában. A tavalyihoz képest 3 helyet előrelépve 7. a Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar. Megtartotta tavalyi 9. helyét és idén is bekerült a top 10-be a Villamosmérnöki és Informatikai Kar. A Természettudományi Kar 3 helyet javítva szintén a top 10-be került a 10. helyen. Az Építészmérnöki 2 helyet előrelépve a 17., az Építőmérnöki Kar 3 helyet javítva a 18. helyezést érte el idén. A Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar megőrizte a tavalyi 33. helyezését. A Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar idén is 6 helyet lépve előre a 42. a rangsorban, így a BME összes kara szerepel az ország legjobb 50 kara között. A listában országosan 118 kart rangsoroltak.

HVG Diploma 2024 kiadványában közölt összesített és intézményi kari rangsor összeállításánál figyelembe veszik egyebek mellett az elsőhelyes jelentkezők számát (BME: 4875 fő),  a felvételt nyertek pontátlagát (BME: 426), a nyelvvizsgával felvettek arányát (BME: 89,64%), a középiskolai tanulmányi versenyen helyezést elérőket (BME: 95 fő), a tudományos fokozattal rendelkező oktatók számát és arányát, az egy (tudományos fokozattal rendelkező) oktatóra jutó hallgatók arányát, valamint az MTA--címmel rendelkező oktatók arányát.

Az összeállítás a hazai alap- és osztatlan képzési szakok rangsorának, a felsőoktatás aktuális állapotának alapján, az Oktatási Hivatal (OH) adatainak felhasználásával készül, bemutatva a jelenlegi felvételi követelményeket és képzésjellemzőket egyaránt.

 

A felvételizők a felvi.bme.hu oldalon tájékozódhatnak arról, milyen szakokat kínál a Műegyetem. A felvételi előtt állókat szakkereső segíti és az alapszakos felvételire készülő jelentkezők a BME pontszámító kalkulátorával  tudják a várható pontjaikat kiszámolni.

A korábbi évek HVG Diploma rangsorairól beszámoló cikkek:

HVG Diploma 2023: Ismét dobogós a BME

HVG Diploma 2022: Idén is őrzi 2. helyét a BME

HVG Diploma 2021: Vezető helyen a BME a hazai felsőoktatási rangsorban

 

(az adatok forrása: HVG Diploma 2024)

 

Rektori Kabinet Tudományos és Innovációs Igazgatóság - Kommunikációs Igazgatóság