Elnyerte a Családbarát Munkahely Díjat és címet a Műegyetem

A 2023. évi Családokért Díjat és a Családbarát Munkahely Díjat ünnepélyes keretek között Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár adta át a Várkert Bazárban.

A Családbarát Munkahely Díjat Hornung Ágnes családokért felelős államtitkáról Czigány Tibor a BME rektora és Várterész Flóra a rektor kabinet ügyvivő szakértője vette át a Várkert Bazárban. Az idei pályázatra 360 jelentkezés érkezett, ez a szám a tavalyi és tavalyelőtti kétszerese. A 71 díjazott közül 50 pályázó anyagi támogatásban részesül összesen mintegy 100 millió forint értékben, a további 21 pályázó pedig a 2023. év Családbarát munkahely cím használatára válik jogosulttá egyéves időtartamra - mondta az államtitkár. Hozzátette, az idei díjazottokkal együtt már 607 munkahely érdemelte ki a családbarát címet, a jó gyakorlatok között szerepel munkahelyi gyermekfelügyelet biztosítása, játszószoba kialakítása, szünidei táborok szervezése, valamint anyagi hozzájárulás családi nyaraláshoz. A díj és a családbarát munkahely cím elnyerése elismerése azoknak az intézkedéseknek és infrastrukturális beruházásoknak, amelyeket a Műegyetem ez évben tett annak érdekében, hogy a családos kollégák munkavállalói szempontjai jobban érvényesüljenek.

                                                                                    

A Családbarát munkahelyek kialakításának és fejlesztésének támogatása” pályázat célja, olyan családbarát munkahelyek kialakítását és fejlesztését megvalósító munkahelyi családbarát programok támogatása, melyek elősegítik a munka és magánélet összeegyeztetését, a családi, magánéleti és munkahelyi kötelezettségek összehangolását. A pályázat segítséget kíván nyújtani az élet két kiemelt fontosságú területén: a családi élet és az alkotómunka minél finomabb összehangolásában. A családi élet és a munkahelyi feladatok összeegyeztetése alapvető érdeke a munkaadóknak, hiszen kiegyensúlyozott munkaerővel jóval hatékonyabban lehet dolgozni; a munkavállalóknak, mivel családi életük és munkájuk harmonikusabbá, életük kiegyensúlyozottabbá válik; s közvetetten az egész társadalomnak - hiszen a gyarapodó családok és az értékteremtő munka a nemzet két legfontosabb erőforrása. Mindezek szellemében a pályázat támogatni kívánja azokat a családbarát munkahelyi gyakorlatokat és politikákat, a munka és családi élet összehangolását elősegítő intézkedéseket és fejlesztéseket, melyek hozzájárulnak e cél hatékony megvalósulásához. A pályázat nyertesei jogosulttá válnak a „Családbarát Munkahely” cím használatára is a támogatói okiratban meghatározott feltételek szerint.

Az egyetemi Nemek Közötti Esélyegyenlőségi Terv illetve az Esélyegyenlőségi Terv célcsoportjai között kiemelt helyen szerepelnek többek között a női munkavállalók, a gyermekgondozás miatt távol levő munkavállalók, a gyermekgondozás miatt szülési szabadságból, fizetés nélküli szabadságból visszatérő munkavállalók, valamint a kiskorú eltartottakat nevelő munkavállalók. A gyermekkel rendelkező szülők aránya a BME összes alkalmazottja körében 2022-ben 37,5% volt, ugyanekkor a gyermekek száma 1677. A számok jól mutatják, hogy az műegyetemi munkakörülmények kialakításakor a családi élet és a munka összeegyeztetésének alapvető szempontok közt kell szerepelnie. A BME Nemek Közötti Egyenlőségi Terve (GEP) által meghatározott egyik legfontosabb beavatkozási terület a "Munka és magánélet egyensúlyának támogatása", melynek részcéljai "A munkakötelezettségek hozzáigazítása a gyermekgondozási feladatokhoz", "Családbarát egyetemi infrastruktúra és szolgáltatások biztosítása", valamint "A munkavállalók anyasági/apasági szabadságot követő visszailleszkedésének támogatása". 2023-ban több területen is előrelépés következett be: megkezdődött a babacsomag osztása, a pelenkázók felszerelése a K és Q épületben, valamint a elkészült a játszóház az E épületben, melynek átadására Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár jelenlétében 2023. szeptember 12-én, a ”Műszakváltó – Munka és magánélet egyensúlya a BME-n” című egésznapos munkavállalói nap keretén belül került sor.

„A mostani díj elnyerése fontos mérföldköve a családbarát egyetemmé válás és a Nemek közötti esélyegyenlőségi (GEP) stratégia szisztematikus megvalósításának útján. A Családbarát Munkahely díjtól és a mögötte rejlő egyetemi törekvésektől azt reméljük, hogy még vonzóbb munka- és kutatóhely lesz a BME.”- mondta el Várterész Flóra a rektor kabinet ügyvivő szakértője,  a „Családbarát munkahelyek kialakításának és fejlesztésének támogatása” pályázati kapcsolattartója.

 

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Igazgatóság

Fotók: Kulturális és Innovációs Minisztérium