Ifjú BME-s kutatónőt díjaztak a L’Oréal-UNESCO ösztöndíjprogramban

Olcsóbb és elérhetőbb gyógyszerkészítmények előállításán dolgozik a Műegyetem legújabb, L’Oréal-UNESCO - A Nőkért és a Tudományért díjas kutatónője.

A nívós elismerést idén már 21. alkalommal adták a kivételes tehetségű és kiemelkedő eredményeket elért kutatónőknek. A hatmillió forint összdíjazású kitüntetést Budapesten, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban nyújtották át az idei kiválasztottaknak.

A díjazottak egyike Hirsch Edit, a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar (BME VBK) Szerves Kémia és Technológia Tanszék, illetve a kar Pharmatech Modell Laboratóriumának  tudományos munkatársa.

A BME VBK kutatónője többek között különböző gyógyszeripari kihívásokra keres megoldásokat, illetve biológiai eredetű gyógyszerek gyártástechnológiájának fejlesztési lehetőségeit veszi górcső alá. Olyan készítményekkel foglalkozik, amelyek fontos szerepet játszhatnak az innovatív gyógyszeres terápiákban. Elsősorban rákos, gyulladásos, illetve vírusos megbetegedések kezeléséhez használják ezeket az anyagokat, amelyek előállítása komplex és szigorú követelmények szerinti eljárás során történik. A kutatott anyagok roppant érzékenyek a környezeti hatásokra, ezért előállításuk, szállításuk és termelésük során számolni kell stabilitási problémák előfordulásával. Ezekre a problémákra és kihívásokra keres megoldást Hirsch Edit.

A L’Oréal-UNESCO - A Nőkért és a Tudományért díj célja, hogy kimagasló és a gyakorlatban is alkalmazható tudományos, kutatási eredmények elérésére ösztönözze a fiatal kutatónőket és szakembereket. Ezen túl támogassa és elősegítse a magyar nők helyzetét, ismertségét és elismerését a tudományos, akadémiai pályán, illetve a különböző szakterületeken. A program védnöke a Magyar Tudományos Akadémia (MTA).

A programra a természettudományok, élettudományok; az anyagtudományok; valamint a formális tudományok területéről várták a PhD vagy posztdoktori jelöltek, továbbá a kutatást végző orvosok jelentkezését. Az elismerésben az idei díjazottakkal együtt összesen 57-en részesültek, így a vállalat eddig több mint 80 millió forint ösztöndíjat osztott szét a magyar tudós hölgyek között. A díj további hozadéka, hogy magyar kutatónőket és kutatócsoportokat hozott össze, közös tudományos munkára ösztönözte a hölgyeket, és hozzájárult a hazai női kutatóközösség megerősödéséhez is.

 

2023-ban L’Oréal-UNESCO - A Nőkért és a Tudományért díjban részesültek:

Zobor Annamária Ditta (Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar), Valkó Orsolya (Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézet), Hirsch Edit (BME VBK, Szerves Kémia és Technológia Tanszék, Pharmatech Modell Laboratórium)

 

Hirsch Edit, a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar (BME VBK) Szerves Kémia és Technológia Tanszék, illetve a kar Pharmatech Modell Laboratórium tudományos munkatársa.

Zobor Annamária Ditta, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar Szemészeti Klinika docense, aki több mint 17 éve kutatja az öröklődő szembetegségeket, annak különböző formáit, emellett új terápiás lehetőségek kidolgozásán és vizsgálatán dolgozik.

Valkó Orsolya, az Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézetének tudományos tanácsadója, a Lendület Vegetáció és Magbank Dinamikai Kutatócsoport vezetője, aki közel két évtizede vizsgálja a természetes gyepek megőrzésének és helyreállításának lehetőségeit.

 

Gratulálunk az elismeréshez és további sok sikert kívánunk kutatómunkájukhoz!

 

TZS-KJ

Fotók: markamonitor.hu, nlc.hu