A BME kutatói a világ egyik legerősebb tudományos népszerű magazinjának címlapján

A Quanta Magazin a világ top 50 szakmai folyóiratát szemlézi és a legjobbnak ítélt anyagok közül naponta csupán 1 db cikket közöl, saját feldolgozás után.

A cikkek akár több hónapig is készülhetnek, amelyhez az érintett kutatókkal több interjút készítenek, de a témával kapcsolatban objektív szakembereket is megszólítanak. A nyersanyagot a cikket jegyző újságírón kívül független szerkesztő ellenőrzi és minden érintett áttekinti, a végleges szövegét azonban az érintett személyek közül senki sem láthatja a megjelenés pillanatáig.

2023. április 11-én a Proceedings of the National Academy of Sciencesben (PNAS) jelent meg a Műegyetem kutatóinak tanulmánya, amely az intelligens anyagok fejlesztésében nyújthat áttörést. A tanulmány vezető szerzője Regős Krisztina, a BME Morfológia és Geometriai Modellezés Tanszékének elsőéves doktoranduszhallgatója. A publikáció elkészítésében a Bázeli Egyetem, valamint a Berni Egyetem kutatói mellett Domokos Gábor, az ELKH-BME Szilárd Testek Morfodinamikája Kutatócsoport vezetője, a BME Morfológia és Geometriai Modellezés Tanszékének kutatóprofesszora, a Gömböc egyik feltalálója, továbbá a grafénnal kapcsolatos kutatásaiért 2010-ben fizikai Nobel-díjjal kitüntetetett Konstantin S. Novoselov professzor is részt vett.

A műegyetemi kutatók anyagát a Quanta Magazinban feldolgozták és 2023. 06. 21-én publikálták, amely 24 órán át vezércikk a magazin főoldalán!