Startra kész az MRC-100 kisműhold

Jelenlegi információink szerint ma az amerikai egyesült államokbeli Vanderberg űrközpontból útjára indítják Műegyetem ötödik kisműholdját.

A SpaceX Falcon 9-es rakétájának Transporter 8 missziójában bocsátják fel az MRC-100 műholdat 2023. június 12-én a Vandenberg űrközpontból (USA). A felbocsátást élőben közvetítik. Ha minden az eredeti menetrend szerint alakul, a rakéta felbocsátása után legkorábban egy hét múlva állítja pályára az ötödik műegyetemi kisműholdat az olasz DOrbit cég ION-SCV-011 nevű nagyobb űreszköze. A Műegyetemi Rádió Club fennállásának századik évfordulójának tiszteletére elnevezett MRC-100 műhold vételére a földi állomásokon minden készen áll. A műhold második, nagy sebességű adatátvitelt biztosító S-sávú kommunikációs csatornájának földi végpontján levő antennafejet jelenleg is tesztelik. Az MRC-100 földi példányán is folyamatos teszteket végeznek a BME VIK szakemberei, hogy a repülő példánnyal való rádiókommunikáció a pályára állításkor zökkenőmentes legyen. Az MRC-100 kisműholddal kapcsolatos hírekről, fejleményekről a műhold hamarosan induló új honlapján számolnak majd be a fejlesztők.

Space Launch Schedule: https://www.spacelaunchschedule.com/launch/falcon-9-block-5-transporter-8-dedicated-sso-rideshare/?utm_content=cmp-true

MRC 100 honlap: https://gnd.bme.hu/mrc100/

RocketLaunch: https://www.rocketlaunch.live/launch/transporter-8

 

A tavaly év végén bemutatott legújabb műegyetemi űreszköz 5x5x15 cm méretével a SMOG sorozat legnagyobb darabja.

A BME Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék oktatói, kutatói és hallgatói hároméves közös munkájának eredményeként elkészült a MRC-100 elnevezésű kisműhold. Nevét a Műegyetemi Rádió Club tiszteletére kapta, amely 2024-ben lesz százéves. A Club valamennyi kisműhold fejlesztésében kulcsszerepet játszott. A működést biztosító alegységek alamint az elekroszmog vizsgálatát végző berendezésen kívül egy helyzetstabilizáló rendszer is helyet kapott rajta. Fedélzetén meghívott "utasként" három egyetemen (Szegedi Tudományegyetem, Széchenyi István Egyetem Győr, Debreceni Egyetem) készült önálló kísérletek mellett a H-Ion és a 27G Kft. mérőeszközei is a világűrbe kerülnek.

 

 

BME VIK