„Magyarország intellektuális forrás, a Műegyetem pedig szökőkút”

Bensőséges ünnepség keretében, koszorúzással emlékeztek József nádorra, és átadták a BME kiváló hallgatóinak a róla elnevezett díjat.

„A 240 éves Műegyetem legfőbb erőssége a kiváló emberanyag mind az oktatók, mind a diákok tekintetében. Ezt bizonyítja, hogy a különféle nemzetközi oktatási rangsorokban kiemelkedő BME-s szakemberek, akadémikusok szerepelnek” – emelte ki köszöntő beszédében Czigány Tibor rektor. Kifejtette, nagyon sok ígéretes tehetségű, versenyeket nyerő középiskolás diák választja a Műegyetemet, mert biztosak benne, hogy itt minőségi, nemzetközi színvonalú diplomát szerezhetnek: a diplomás pályakövető rendszer adatai is ezt igazolják.

„Oktatóink és hallgatóink legmagasabb szintű elismerése a József Nádor Emlékérem és a József Nádor-díj. Tisztelegve a nádor emléke előtt, a jogaron is megtalálható arcképe. Ez emlékeztet alapítónk kiválóságára, és arra, hogy a Műegyetem az első olyan mérnöki felsőoktatási intézmény  a világon, amely nevében hordozta az egyetem megnevezést. Kérem önöket, hogy a 240 éves Műegyetem szellemiségét vigyék tovább munkájukkal” – üdvözölte a díj átvételére megjelent hallgatókat Czigány Tibor rektor.

József nádornak három feleségétől öt gyermeke maradt életben (további három kiskorában meghalt). Első felesége Alexandra Pavlovna Romanova orosz nagyhercegnő volt, másodszor Hermina Anhalt-Bernburg-Schaumburg-Hoym-i hercegnőt vezette oltár elé (tőle született István fia, aki Magyarország utolsó nádora volt 1847-1848-ban). Harmadik házasságát Mária Dorottya württembergi hercegnővel kötötte, ebből a frigyből származik Habsburg Mihály dédnagyapja, József Károly Lajos főherceg is, aki 1869-1905-ig a Magyar Királyi Honvédség főparancsnokaként szolgált.

A tavaly 80. életévét betöltő Habsburg Mihály az elmúlt években számos alkalommal képviselte a családot: e feladatot ezen az ünnepségen és a továbbiakban unokaöccsei, Habsburg-Lotaringiai József és Habsburg-Lotaringiai Pál látják el.

„A családom mindig azt mondta: Magyarország egy intellektuális forrás, a Műegyetem pedig a szökőkút; ez igaz volt a múltban és mostanában is. Az egyetemnek sok fontos és híres öregdiákja van, és bízom benne, hogy ti, most kitüntetett diákok a jövő vezetői lesztek. Megtiszteltetés átadni az elismeréseket és József nádor leszármazottai nevében gratulálni!” – emelte ki köszöntésében Habsburg-Lotaringiai József.

A bensőséges hangulatú megemlékezésen Habsburg-Lotaringiai József és Habsburg-Lotaringiai Pál a család, míg Czigány Tibor rektor, Pálfalvi András kancellárhelyettes és Szili Ákos, az Egyetemi Hallgatói Képviselet (EHK) elnöke pedig a Műegyetem képviseletében helyezett el koszorút a BME központi épületének József nádort ábrázoló szobránál. Az ünnepségen részt vettek a rektorhelyettesek, dékánok, dékánhelyettesek, kancellárhelyettes, valamint a József Nádor-díjas hallgatók is. A Pro Progressio Alapítványt Pakucs János elnök képviselte.

„Nagy megtiszteltetés, hogy ilyen kimagasló kvalitású személyek között lehetek e díjátadón. József nádor a kötelező feladatain túl rendkívül sokat tett a közössége és a környezete szervezéséért, fejlesztéséért: e díj hűen szimbolizálja ezt a kiemelkedő teljesítményt” – köszöntötte a József Nádor-díjas hallgatókat Szili Ákos, az EHK elnöke, aki kiemelte azt is, hogy a díjazottak teljesítménye azért is különleges, mert az elmúlt két évben nagyon nehéz volt motivációt merítni a kötelező feladatokon túlmutató munkaszervezéshez, tanuláshoz, közösségépítéshez.

A hagyományokhoz híven József Nádor-díjjal jutalmazták az egyes karokon a legmagasabb pontszámmal köztársasági ösztöndíjat nyert hallgatókat (a BME GTK hallgatói közül pontegyenlőség miatt az idén ketten részesültek a díjban.) Az emlékérmet, az oklevelet és a Műegyetem – A történeti Campus című könyvet a díjazottak Habsburg-Lotaringiai József és Pál főhercegektől vették át.

Olosz Adél

Építőmérnöki Kar

Biró Bence

Gépészmérnöki Kar

Kovács Fruzsina

Építészmérnöki Kar

Kertész Erik

Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar

Schlosser Ilona

Villamosmérnöki és Informatikai Kar

Domaniczki Viktória Szonja

Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar

Kovács Petra

Természettudományi Kar

Bagi Laura

Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar

Galavics Diána

Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar

 

József nádor 1847. január 13-án hunyt el. Az 1796-os pozsonyi országgyűlésen választották meg a rendek közfelkiáltással a Magyar Királyság nádorává, ami annak idején a király utáni legmagasabb közjogi méltóságnak számított. A reformok mellett elkötelezett és magyarul is beszélő nádor már életében a Habsburg-család legnépszerűbb tagja volt hazánkban.

V. Ferdinánd 1844. június 12-én írta alá az Ipartanoda létrehozásáról szóló rendeletét, amelyet a mindvégig buzgón pártoló nádorról neveztek el. Az ezt kérvényező levélben a pestiek így fogalmaztak: „...az egész birodalomra nézve szerzett tündöklő érdemei a pesti műipartanoda s illetőleg ez intézet számára felállítandó épületnek Nádor Ő Fensége magas nevével díszítése által is örökíttessenek.” 1846. november 1-jén József Ipartanoda néven nyitották meg az intézményt, amely 1856-tól József Polytechnicum néven működött. Az 1871/72-es tanévet a Műegyetem önálló intézményként, Királyi József Műegyetem névvel kezdte meg.

1934-ben a Műegyetemet összevonták a soproni Bányászati és Erdészeti Főiskolával, az Állatorvosi Főiskolával, a Tudomány Egyetem Közgazdasági, illetve Mezőgazdasági Karával. Az így létrejött intézmény neve 1949-ig Magyar Királyi József Nádor Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem lett.

József nádor mellszobrát 1912-ben avatták fel a központi épületben. A műalkotás, amelyet Turi Jobbágy Miklós szobrászművész készített, a második világháború idején eltűnt, csak jóval később, 1997-ben bukkantak rá véletlenül az egyetem pincéjében. A letört és elveszett márványfejet Bodó Csaba szobrászművész, a BME OMIKK néhai munkatársa alkotta újra a Pro Progressio Alapítvány támogatásával. A mellszobrot 1999-ben ünnepélyes keretek között helyezték vissza régi-új helyére. Azóta a család és az egyetem minden évben megemlékezik József nádorról, aki „Habsburgnak született és magyarnak halt meg.”

 

HA-TZS

Fotó: Geberle B.